Hírek

Ajándékot vittünk egy gyermekotthonba

Ajándékot vittünk egy gyermekotthonba

A közelgő gyermeknapra játékokat, lufikat vitt a PSZ a székesfehérvári Tüzér utcai gyermekotthonba. Előtte a gyermekvédelmi tagozat tartott országos szakmai konferenciát.

                                                                                                                         

Pályázati lehetőségekről, az elmúlt évek jogszabályi változásairól tájékozatta az EMMI két főosztályvezetője a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata országos szakmai konferenciájának résztvevőit. A tanácskozásnak Székesfehérváron a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltsége adott otthont 2017. május 25-én.

 

Számos uniós pályázat van a gyermekvédelem területén - ezekről Gulyásné dr. Kovács Erzsébet, az EMMI Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője számolt be, hozzátéve: érdemes jelentkezni, különben átcsoportosítják más területekre a kihasználatlan keretet. Elhangzott: míg az előző uniós ciklusban 5,7 milliárd, a mostaniban 10,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Pályázni lehet egyebek között a gyermekvédelmi szakellátásban, javító intézetekben elhelyezett fiatalok önálló életkezdésének támogatására. A nevelőszülői hálózatok szakmai fejlesztésére nemcsak állami, hanem egyházi és civil szervezetek is beadhatnak pályázatot. Csaknem kétmilliárd forint van szenvedélybetegségek megelőzésére, kezelésére. Kiemelt projekt a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek továbbképzése, megtartása, a pályaelhagyás csökkentése. Cél az, hogy 40 ezer dolgozót vonjanak be képzési és továbbképzési programokba. A tárca gondolkodik azon is, hogy kötelező felkészítő képzést szervezzen az újonnan belépő dolgozóknak, de erről még nem született döntés - hangzott el a konferencián.

 

A résztvevők részletes tájékoztatást kaptak arról is, hogy 2018 végéig az ország mely részein számolnák fel a nagy létszámú gyermekotthonokat. Más településekre, korszerű lakásotthonokba költöztetnék a jelenlegi, elavult épületekből a gyermekeket. Van néhány település az országban, amelyik visszalépett, nem kíván befogadni gyermekotthonos lakókat.

 

Baloghné Gábor Katalin a jogszabályi változásokon túl statisztikai adatokat is ismertetett: az utóbbi években nőtt a gyermekvédelmi szakellátásba került gyermekek száma, ezen belül a 12 év alattiak aránya, valamint több a speciális vagy különleges elbánást igénylő gyermek is. Tavaly év végén több mint 23 ezer gyermekről, illetve fiatalkorúról gondoskodott az állam. A 3 és 12 év közöttiek túlnyomó többsége, 86,4%-ka nevelőszülőknél él.

 

Beszélt a várható törvénymódosításokról is - a jövő évtől például egységes módszertan szerint kezelnék a gyermekbántalmazási ügyeket. Vizsgálnák a gyermekvédelmi intézmény vezetőjének alkalmasságát, ismételt kinevezéskor többféle véleményt is kikérnének róla. Tervezik a nevelőszülő alkalmasságának vizsgálatát is, az áldozatvédelemben pedig cselekedni azonnal képes szakemberekből mobil team jönne létre. Módosulna a köznevelési törvény: a pedagógusok titoktartási kötelezettsége nem terjedne ki azokkal szemben, akik részesei a gyermekvédelmi jelzőrendszernek.

 

A konferencia résztvevői a fórum után a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Tüzér utcai gyermekotthonába látogattak. A Pedagógusok Szakszervezete - a közelgő gyermeknap alkalmából - ajándékot vittek az ott élőknek. Deresné Tanárki Mária igazgató kalauzolta a vendégeket az intézményben, ahol éppen tisztasági festés volt, hogy még otthonosabb legyen a környezet.

 

Tekintse meg képgalériánkat!

Országos szakmai konferencia

Látogatás a székesfehérvári gyermekotthonban

Ajándékot vitt a PSZ a gyermekotthon lakóinak