Hírek

Újraválasztották Galló Istvánnét az ETUCE Végrehajtó Bizottságába

Újraválasztották Galló Istvánnét az ETUCE Végrehajtó Bizottságába

Ismét az Európai Oktatásügyi Szakszervezeti Bizottság (ETUCE) Végrehajtó Bizottságának tagjává választották Galló Istvánnét. A szervezetben a PSZ elnöke további négy évig képviseli a magyar pedagógusokat.

                                                                                                                           

Az ETUCE (European Trade Union Committee for Education) 2016. december 4 - 8. között Belgrádban tartotta soros tisztújító konferenciáját. Az ülésen - amelyet rendhagyó módon először rendeztek Európai Unión kívüli helyszínen - a tagszervezetek képviseletében 250 küldött vett részt.
Az ETUCE - melynek alapító tagja a Pedagógusok Szakszervezete is - az Oktatásügyi Internacionálé (Education International, OI) európai regionális szervezete. A szervezet legfelsőbb fóruma a konferencia, amelyet kétévente tartanak: erre az időre határozza meg a szakszervezet-politikát, a működési elveket, a munkatervet. Emellett elfogadja a költségvetést és meghatározza a tagdíjakat.  Tisztújítást négyévente tartanak.
A belgrádi konferencia megválasztotta az ETUCE Elnökségét és Végrehajtó Bizottságát. Ez utóbbi országonként egy választott tagból áll. 
Mivel az ETUCE európai igazgatója, Martin Römer nyugdíjba vonul, az OI kinevezte helyette az új európai igazgatót Susan Flocken személyében, aki eddig az ETUCE titkárságán szakértőként dolgozott. Ő 2017. január elsejétől tölti be a tisztséget.
A belgrádi kongresszuson megválasztott új ETUCE alelnökök: Galina Merkulova, Orosz Föderáció; Odile Cordelier, Franciaország; Andreas Keller, Németország; Trudy Kerperien, Hollandia; Dorte Lange, Dánia, Branimir Strukelj, Szlovénia.
Az ETUCE elnöke Christine Blower (Nagy-Britannia) maradt.
A konferencia Magyarországról ismét Galló Istvánnénak, a PSZ elnökének szavazott bizalmat, így hazánkat és a pedagógusokat a következő négy évben továbbra is ő képviseli az ETUCE Végrehajtó Bizottságában.