Hírek

Ülést tartott a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata intéző bizottsága

Ülést tartott a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata intéző bizottsága

Örömmel fogadta a Gyermekvédelmi Tagozat intéző bizottsága, hogy az EMMI SZGYF főigazgatója javaslatot tett egy gyermekotthon meglátogatására.

                                                                                                            

Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata országos értekezletének előadója volt 2016 októberében. Ott hangzott el a javaslat, hogy egy gyermekotthonban tartson országos értekezlet a tagozat. Az intéző bizottság - amely 2016. november 24-én tartott ülést a PSZ budapesti székházában - megerősítette: a szakmai tagozat szívesen tesz eleget a meghívásnak. A kihelyezett ülést várhatóan a jövő év tavaszán tartják.

A tagozat kéri a főigazgatót: lehetőség szerint mielőbb kezdjen tárgyalásokat azzal a céllal, hogy az SZGYF általános érvényű ajánlást tegyen Kollektív Szerződés megkötésére a gyermekvédelem intézményeiben.
Az intéző bizottság ülésén elhangzott: a PSZ, illetve Gyermekvédelmi Tagozata a minap kezdeményezte egy kormányrendelet módosítását. Eszerint a speciális gyermekotthonokban, javítóintézetekben foglalkoztatott nevelőket, tanárokat, tanítókat, gyermekfelügyelőket, gondozókat, gyermekvédelmi asszisztenseket, pszichológusokat, gyógypedagógusokat stb. a pótlékalap legalább 200 százalékával megegyező mértékű speciális otthoni pótlék illesse meg. A kezdeményezést az indokolja, hogy a pedagógus életpálya-modell csaknem azonos szintre hozta a különböző helyeken nevelő és oktató pedagógusok alapbérét. Így főként a speciális helyeken dolgozó pedagógusok nem vállalják a komoly kockázatokkal járó többletmunkát. Sőt, akik már ezekben a munkakörökben dolgoznak, esetlegesen a „külső” iskolák megüresedő állásait fogják betölteni, ami súlyos helyzetet okozhat a gyermekvédelem alap- és szakellátásában.
Az ülés napirendjén szerepelt a tagozat szervezeti és működési szabályzatának aktualizálása. Ezt az is indokolja, hogy új intéző bizottsági tagot kell választani. (Takács Pál korábbi tagozatvezető ugyanis a közelmúltban a PSZ felügyelő bizottságának lett a tagja. Helyette az intéző bizottság Szilágyi Zoltánt választotta tagozati elnöknek, de a hiányzó tagot az országos értekezletnek kell megválasztania.)
Szilágyi Zoltán, a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata tavasszal megválasztott elnöke fontosnak tartja, hogy a gyermekvédelemben is erősödjön a szakszervezet, hiszen meglehetősen kiszolgáltatottak az ágazat dolgozói. Ő maga - alapszervezeti titkárként - nyár óta csaknem 20 fővel növelte a PSZ tagságát.

 

A képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!