Hírek

Nehéz egységesen értelmezni a jogszabályokat

Nehéz egységesen értelmezni a jogszabályokat

Konzultációt tartott a Pedagógusok Szakszervezete a megyékben működő jogsegély-szolgálatok képviselőinek Budapesten, 2016. november 10-én.

                                                                

A gyorsan változó és nehezen értelmezhető jogszabályok miatt szükség van arra, hogy a PSZ megyei jogsegély-szolgálatainak azonos legyen az álláspontja a munkaügyi vitás kérdésekben, ezért szervezték meg a konzultációt - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.


Dr. Szüdi János oktatási szakértő azokról az ügyekről beszélt, amelyekben az érdekképviselet ombudsmanhoz, illetve Alkotmánybírósághoz fordult. Utalt arra, hogy szigorúak és korlátozottak az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségei. Önmagában például a jogállamiságra történő hivatkozás nem alapos indoka egy beadványnak. A testület csak akkor fogad el panaszt, ha abban a pedagógusnak személyes, közvetlen és aktuális érdeksérelme van. A Pedagógusok Szakszervezete legutóbb a nyugdíj előtt 7 évvel állók portfóliója, illetve minősítési eljárása miatt írt beadványt. Szüdi János bizakodó: ugyanis már csaknem 70 érintett pedagógus vállalta, hogy nevében a PSZ eljárjon az AB előtt.


Arra biztatta a konzultáción megjelent ügyvédeket: a vitás munkaügyi kérdésekben kezdeményezzenek pert, de a bírósági eljárásban is kérhetik, hogy maguk a bírák forduljanak Alkotmánybírósághoz.


Dr. Varga Mária Beáta munkajogi szakértő a nyugdíj előtt állók portfóliójának „egyszerűsített” eljárásának ellentmondásairól beszélt. Egyszerűsített eljárást ígért nekik a kormány ahhoz, hogy portfóliójuk sikertelen minősítése után bekerüljenek a Pedagógus II. fokozatba, miközben nincs lehetőség hiánypótlásra és a rendelkezés jogvesztő határidőt ír elő. Arra is emlékeztetett: a PSZ a honlapján már felhívta az érintettek figyelmét, hogy azok is vegyenek részt ebben a minősítési eljárásban, akik Alkotmánybírósághoz fordultak, mert nem lehet tudni, mikor dönt a testület.


Dr. Selmeciné dr. Csordás Mária vezető jogtanácsos jelezte: nagyon sok panasz érkezik a PSZ Országos Irodájához. Budapestre írnak levelet olyan megyékből is, ahol működik jogsegély-szolgálat. Az Országos Irodának nem célja, hogy küldözgesse a panaszokat, hiszen a szakszervezeti tagnak az eredményes ügyintézés az érdeke. Szóvá tette azt a tapasztalatot, hogy a pedagógus kollégák nem szívesen pereskednek, pedig sok esetben a bíróság tehetne pontot a vita végére.

 

Dr. Dudás Lilian, a PSZ Országos Iroda igazgatója jogtanácsosi tapasztalatairól beszélt, kitérve a munkaügyi nyilvántartások hiányosságaira. Sajnálatosnak tartotta, hogy a hatályos munkajog szigorú rendelkezéseivel a közalkalmazottak nem élnek és hosszas rábeszélés után sem érvényesítik jogaikat, tehát nem élnek a már említett pereskedés lehetőségével. Kitért arra is, hogy januártól a Klik helyett létrejönnek a tankerületi központok. Felhívta a megyei jogsegély-szolgálatok vezetőinek figyelmét, hogy az ebből adódó munkajogi kérdéseket egységes szempontok szerint kezeljék.

 

TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!