Hírek

Országos szakmai értekezletet tartott a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata

Országos szakmai értekezletet tartott a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata

A gyermekvédelem területén történt változásokról beszélt Bátori Zsolt, az EMMI Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, akit a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata hívott szakmai konferenciára 2016. október 27-én.

                                                                                                                                  

Az előadó meghívta a tagozat tagjait, hogy közösen látogassanak el egy vidéki gyermekotthonba, ahol nemcsak az intézmény életével, hanem innovatív pedagógiai módszerekkel is megismerkedhetnek.

 

Bátori Zsolt arról beszélt, hogy novembertől - egy évig tartó átalakítás után - változik a gyermekvédelem szervezeti struktúrája: 176 intézményből 106 marad. Ugyanakkor jelezte: hasonló mértékű változásra a jövőben nem kell számítani.

 

Egy uniós pályázat eredményeként kétszázzal bővülhet azok köre, akik speciális ellátást igényelnek.  A 4 milliárd forintos pályázatról rövidesen dönthetnek, így a tervek szerint 2017 végén átadhatják az új helyeket pl. Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod, Vas, Pest és Csongrád megyében. A főigazgató jelezte azt is: 20 éve nem volt példa arra, hogy várólisták alakuljanak ki: főként Vas, Veszprém, Somogy, Zala megyében várnak gyermekek arra, hogy nevelőszülőknél helyezzék el őket.

 

A fórum egyik résztvevője - előzetesen, írásban - arról érdeklődött, hogy a 16 évig tartó tankötelezettség miként hat a gyermekvédelmi rendszerre, hiszen sok esetben a 14 évesek speciális gyermekvédelmi problémáit sem tudja kezelni a közoktatás. Bátori Zsolt erre azt válaszolta, hogy OKJ-s és egy képzéseket szerveznek a fiataloknak. Cél az, hogy elvégezzék és az általános iskolát és valamilyen szakmát szerezzenek. Tervezik, hogy képzési centrumokat hoznak létre.

 

Az utóbbi hetek nagy port kavart ügyeivel - például a bicskei gyermekotthonban történtekkel - kapcsolatban a főigazgató azt mondta, hogy a bántalmazás bűncselekmény, ennek gyanúját a nyomozó hatóságoknak ki kell vizsgálniuk. Utalt arra is, hogy sok a panasz  - névtelen bejelentésként - a gyermekotthonokra.

 

Beszélt arról is, hogy 2017-ben hasonló finanszírozási-pénzügyi feltételekkel működik majd a gyermekvédelem, mint az idei évben. A lejárt szállítói követelések aránya 1%. Minden intézményben megkapják az ellátást. Előfordul, hogy a nevelőszülőknek esetenként 1-2 napos csúszással utalják a fizetésüket és az ellátmányt, de - mint fogalmazott - „eléggé ütésálló” a rendszer. 6-8 százalékosnál nagyobb munkaerőhiány nincs, azok a pedagógusok, gyermekfelügyelők maradnak a rendszerben, akik elhivatottak, van pedagógiai érzékük és elfogadják a szerény, de stabil működési feltételeket.

 

Egy Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett résztvevő szóvá tette, hogy míg a pedagógusoknak kötött munkaidejük van, a gyermekfelügyelők havonta 270-300 órát is dolgoznak. Egy szabad hétvégéjük van, de rendszeresen őket hívják be túlórázni. A főigazgató válaszában kifejtette: nem kíván beleszólni az intézmények életébe, az intézményvezetők döntéseibe. Egyébként arra is kitért, hogy a gyermekvédelem rendszere rugalmasabb, másként működik, mint pl. a Kliké. A gyermekotthonok vezetőinek munkáltatói, gazdálkodási jogkörük van, amelyet nem is akar elvonni tőlük.

 

A fórum végén a PSZ jogászai, munkaügyi szakértői - dr. Selmeciné Csordás Mária, dr. Varga Mária Beáta és dr. Szüdi János - válaszoltak a résztvevők munkajogi és egyéb kérdéseire.

 

A képgaléria megtekintéséhez kattitnson ide!