Hírek

Elfogadták a PSZ meghívását, csak nem jelentek meg...

Elfogadták a PSZ meghívását, csak nem jelentek meg...

Elfogadhatatlan módszernek tartja Galló Istvánné, a PSZ elnöke, hogy az Országos Vezetőség ülésére meghívott, kormányt képviselő vendégek elfogadták ugyan a meghívást, de a szakképzés változásait áttekintő rendezvényen nem jelentek meg.

                                                                                                          

 

A 2016. október 24-ére összehívott ülésre Galló Istvánné meghívta Odrobina Lászlót, az NGM szakképzésért felelős helyettes államtitkárát és Palotás Józsefet, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgató-helyettesét.  Mindketten elfogadták a meghívást, majd a fórum megkezdése előtt 10 perccel az NGM főosztályvezetője érkezett meg, aki arról tájékoztatta a PSZ elnökét: a helyettes államtitkár más elfoglaltsága miatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak. A rendezvény megkezdése után e-mailben jelezte Palotás József, hogy „az NGM biztosítja az ágazat irányítás képviseletét.” A helyzet azért is méltatlan, mert a tanácskozásra több mint 70 kolléga érkezett - az ország minden részéből -, azt remélve, hogy választ kap kérdéseire.

 

Az előadók helyett megjelent Bruckner László, az NGM főosztályvezetője mindössze 30 percet szánt arra, hogy tájékoztassa a PSZ Országos Vezetőségét és  válaszoljon a kérdésekre. Jelezte: igaz, hogy késéssel, de rövidesen megjelenik a szakképzési kerettanterv. A kabinet a szakképzési hídprogramban részt vevő tanulóknak havonta 8-10 ezer forintos ösztöndíjat tervez. Akik idén szeptemberben jelentkeztek ebbe a programba, januárig visszamenőleg megkapnák az ösztöndíjat. Kiegészítő pótlékot adnának azoknak a tanároknak, akik vállalták, hogy foglalkoznak ezekkel a gyerekekkel. A pedagógusok ösztöndíja akár 40 ezer ft is lehet havonta és szintén év elejétől visszamenőlegesen járna. A kormány - a szakképzés népszerűsítésére - a szakgimnáziumok tanulóinak is ösztöndíjat adna.

 

A szakképzési normatív támogatásról szóló rendelet még nem jelent meg, jelenleg arról folyik a vita, hogy a szakképzést vállaló cégeknek nyújtott támogatás emelkedjen-e. A támogatás a 4 milliárd forintot is elérheti.

 

Ennél jóval nagyobb tétel - összesen 135 milliárd forint - a szakképzésben felhasználható uniós támogatás. Várhatóan a jövő év tavaszán írják ki a pályázatokat és tervezik a tanárok informatikai képzését is.

 

Készül a szakképzési törvény módosítása, de elfogadását a jövő év tavaszára halasztották. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy már a 9-dik évfolyamon is kössenek tanulói szerződéseket nem kötelező jelleggel. Németországi mintára a cégek azt szeretnék, hogy ők választhassák ki, kikkel kötnek ilyen szerződést, míg a kormány azt kívánja elérni, hogy a duális képzésben részt vevő cégek már a felvételi időszakában megtalálják a tanulókat, akikkel szerződnének. Ami a vizsgáztatási rendszert illeti: szigorítást tervez a kormány és azt, hogy a vizsgáztatás állami monopólium legyen.

 

Ugyancsak német mintára jelentkezett az igény üzemek feletti képzőhelyek létrehozására: ezeket a cégek befizetéseiből hoznák létre a legmodernebb technológiai felszerelésekkel.

 

A PSZ Országos Vezetőségének tagjai és a meghívott vendégek konkrét problémákat soroltak: panaszkodtak arra, hogy a szakképzésben dolgozó kollégák esetenként heti 36 órát tanítanak (esti iskolában is, a fizetésükért!). Sok szakmában hiányoznak a szakoktatók. A kormány ezt úgy orvosolná, hogy pl. a mérnökképzést államilag finanszírozottá tenné - mondta Bruckner László. Visszatérő panasz volt, hogy a szakképzésben tanulók alig tudnak írni-olvasni, tehát nem alkalmasak arra, hogy a kormány elvárásainak megfelelően versenyképes szakmát szerezzenek. Emiatt a pedagógusok is frusztráltak, elmenekülnek, mert a szakképzést - ahogy egyikük fogalmazott - szakmailag temetőnek tartják. Kifogásolták, hogy a komplex természettudományos tárgyak közül egyiket a másik rovására oktatják, a tanárok nincsenek felkészítve ilyen egységes tárgy tanítására - ilyen képzés sincs -, ráadásul tankönyv sem segíti őket.

 

A főosztályvezető a kritikákra azt válaszolta, hogy a változás üteme nem lesz lassabb a jövőben sem, az élet is gyorsan változik. Szakképzett munkaerőhiány van az országban, ami veszélyezteti a gazdasági növekedést is, ezért azonnali lépésekre van szükség.

 

Arra nem tudott válaszolni, hogy Kollektív Szerződés megkötésére van-e lehetőség a szakképző centrumokban, ez nem az ő kompetenciája. Az kérte, hogy a fórum résztvevői a kérdéseket írásban juttassák el hozzá.

 

A képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!