Hírek

Az oktatás rendszere közel áll az összeomláshoz

Az oktatás rendszere közel áll az összeomláshoz

A PSZ elnöke továbbra is úgy véli, hogy a köznevelés rendszerét a pedagógusok lelkesedése és gyermekszeretete tartja életben. Sem a fenntartás, sem a pedagógusok, sem a tanulók szempontjából nem működik a rendszer, sőt, közel áll az összeomláshoz.

                                                                                                            

Erről beszélt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a PSZ Pest Megyei Szervezete tanévnyitóján, amelyet 2016. október 10-én tartottak Budapesten. A szakszervezeti titkároknak részletes tájékoztatást adott az elmúlt tanév eseményeiről, kitérve arra is, hogy elsőként a PSZ hívta fel a figyelmet a problémákra 2015 novemberében, amikor fórumot tartott „Hogy érzed magad?” címmel. Ezt követte 2016 januárjában a miskolci gimnázium levele, majd jöttek a tavaszi megmozdulások: a februári esernyős tüntetés, amelyet a PSZ szervezett és finanszírozott, utána pedig a Tanítanék mozgalom márciusi demonstrációja. Ezek hatására gyorsultak fel a tárgyalások a Pedagógusok Sztrájkbizottsága és a kormány között. A 25 pontos követelés sok pontjáról megegyezés közeli helyzet alakult ki: szóbeli ígéretek elhangzottak, de írásos megállapodást nem kötöttek.


Az új tanév is felszültségekkel kezdődött: átalakították a szakképzést, de erre a pedagógusok nem tudtak idejében felkészülni. Az is csak néhány nappal a szeptemberi kezdés előtt derült ki, hogy az átalakított természettudományos tantárgyhoz nem lesz tankönyv stb. Változásokat hoz 2017 januárja is, hiszen az intézmények működtetését is az állam veszi át, létrejönnek a tankerületek, ami további kérdéseket vet fel.
A PSZ elnöke emlékeztetett: már augusztus végén, illetve szeptember elején levelet írt a Klik vezetőjének és az oktatásért felelős államtitkárnak, kezdeményezve a sztrájkbizottsági tárgyalások azonnali megkezdését, illetve folytatását.