Hírek

Mit üzen a kormány az óvodáknak? - Ülést tartott az óvodapedagógiai tagozat intéző bizottsága

Mit üzen a kormány az óvodáknak? - Ülést tartott az óvodapedagógiai tagozat intéző bizottsága

A PSZ óvodapedagógiai tagozata intéző bizottsága 2016. október 6-án ülést tartott a budapesti székházban.

                                                                                                                             

A testület üdvözölné azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint a köznevelési intézményekben pedagógus szakképzettség nélkül dolgozó, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak január elsejétől „fenntartótól függetlenül 10 százalékos béremelést kapnak” - Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy szocialista képviselő kérdésére válaszolta ezt a Magyar Hírlap cikke szerint.

Csakhogy a PSZ jogászai szerint ez nem fedi a valóságot, ugyanis az e kérdéskört szabályozó kormányrendelet IV. fejezete - a tételesen felsorolt kivételekkel - csak a közalkalmazottakra terjed ki, tehát a Munka Törvénykönyve alá tartozó, egyházi vagy alapítványi fenntartásban működő intézmények dolgozóira nem vonatkozna a 10 százalékos béremelés. A Pedagógusok Szakszervezete ezért is tartja sajnálatosnak, hogy többszöri kezdeményezése ellenére az oktatásért felelős minisztérium vezetői nem hajlandók összehívni a közalkalmazotti érdekegyeztető fórumot, ahol egyebek mellett ezt is tisztázni lehetne. Közben Rétvári Bence államtitkár sajtótájékoztatót tartott, amelyen az hangzott el, hogy jövőre a nevelést-oktatást közvetlenül segítők 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak (ebből 7 százalékot mindenki megkap, 3 százalékot pedig differenciáltan osztanak el az intézményvezetők). Tehát - az MTI beszámolója szerint - ezen a tájékoztatón nem volt szó arról, hogy „fenntartótól függetlenül” mindenki megkapja a 10 százalékos béremelést.

Az intézőbizottsági ülésen szóvá tették, hogy a korábban beígért, 2X35 ezer forintos, idei kiegészítő juttatást csak a Klik fenntartásában lévő intézményekben dolgozó, nevelést-oktatást segítők kapják meg, az önkormányzatokhoz tartozó óvodák általában nem. Néhány önkormányzat vállalta ennek kifizetését, de az intéző bizottság tagjainak az a tapasztalata, hogy a kisebb, nehéz anyagi helyzetben lévő települések nem tudják kigazdálkodni a pénzt, így pl. az óvodákban dolgozó dadusok többsége várhatóan nem jut idén ehhez a plusz kiegészítéshez.

Dr. Varga Mária Beáta, a PSZ munkajogi szakértője tájékoztatást adott az alkotmánybírósági beadványról. Egyre többen jelentkeznek és vállalják, hogy aláírják a beadványt: a szakszervezet szerint ugyanis alkotmány- és törvényellenes a nyugdíj előtt 7 évvel állók portfóliójáról szóló legutóbbi rendelkezés.

Az intézőbizottság tagjainak bemutatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ márciusban megválasztott alelnöke, aki a jövőben koordinálja a szakszervezeten belül működő szakmai tagozatok munkáját. Az alelnök tájékoztatást adott a Klik és a szakképzés átalakításából adódó érdekvédelmi munkáról is.

A testület úgy döntött, hogy a korábban megszervezett, ám az áprilisi sztrájk miatt elhalasztott országos konferenciát 2017. március elején tartja meg, hiszen továbbra is időszerű téma az óvodapedagógusok portfóliója, minősítése stb.

A tervek között szerepel, hogy az intéző bizottság kihelyezett tagozati ülést tart vidéken: 2017 júniusában várhatóan Szolnokon, 2018-ban pedig Orosházán.