Hírek

Nemzetközi fórum a szociális párbeszédről a PSZ székházában

Nemzetközi fórum a szociális párbeszédről a PSZ székházában

A Pedagógusok Szakszervezete volt a házigazdája az ETUCE (Európai Oktatásügyi Szakszervezeti Bizottság) által szervezett Európai Ágazati Szociális Párbeszéd projektje záró konferenciájának.

                                                                                                                                                                          

A szociális párbeszéd fontosságát népszerűsítő tanácskozást 2016. szeptember 8-án tartották a Pedagógusok Szakszervezete budapesti székházában.                                                                                                         

A projektben Ciprus, Lengyelország, Litvánia, Bulgária és Magyarország közösen dolgozott. A külföldi vendégeken kívül a magyarországi szociális ágazati párbeszédben részt vevő 16 szervezet képviselőjét is meghívtuk a rendezvényre.

Erős, független és demokratikus oktatási szakszervezetek létrejötte, munkájuk támogatása a célja az Európai Oktatásügyi Munkáltatók Szövetségének (European Federation of Education Employers, EFEE) - mondta a Paola Camilli, az ETUCE szociális párbeszédért felelős koordinátora. A tanácskozás célja, hogy a külföldi vendégek tájékoztatást adjanak az európai szociális ágazati párbeszédről és tájékozódjanak a magyarországi helyzetről.
Az utóbbiról - házigazdaként - a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné beszélt. Utalt arra, hogy 2010 után a kormány átalakította a köznevelés rendszerét, ami azóta is zajlik. Magyarországon törvények rögzítik a kormány egyeztetési kötelezettségét, de az érdemi párbeszéd sok esetben elmaradt és ez ma is jellemző. A PSZ elnöke felidézte: a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága 2013 januárjában megállapodást kötött, amelyben a kormány kötelezettséget vállalt az együttműködésre a szociális partnerekkel, de ebben még mindig vannak hiányosságok.

További részletek a Pedagógusok Lapja 2016. szeptember 12-én megjelenő számában!

ETUCE a PSZ-benETUCE konferencia