Hírek

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Vezetőségének közleménye a PSZ előtt álló feladatokról

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Vezetőségének közleménye a PSZ előtt álló feladatokról

A PSZ egyenrangú partnerként kíván együttműködni azokkal a szakszervezetekkel, szakmai és civil szervezetekkel, amelyek célul tűzték ki a köznevelés rendszerének átalakítását.

                                                                                                                                                   

A Pedagógusok Szakszervezetének Országos Vezetősége június végi ülésén áttekintette a köznevelés, az érdekegyeztetés helyzetét és a következő feladatokat határozta meg a szervezet számára:                                                                                                                           

 

  1. A Pedagógusok Szakszervezete a jövőben nagyobb figyelmet fordít a partneri kapcsolatokra, az együttműködésre mindazon szakszervezetekkel és civil szervezetekkel, amelyek célja a közszférában dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása.  A PSZ ezért támogatja a teljes közalkalmazotti szférában, így az egészségügyben, a szociális ágazatban, a közművelődésben, továbbá a közigazgatásban fellépő szervezeteket és törekvéseiket.

 

  1. A Pedagógusok Szakszervezete egyenrangú partnerként kíván együttműködni azokkal a szakszervezetekkel, szakmai és civil szervezetekkel, amelyek célul tűzték ki a köznevelés rendszerének átalakítását, a tanítás szabadságának visszaállítását, az oktatáshoz való szabad hozzáférés jogának helyreállítását.

 

  1. A Pedagógusok Szakszervezete előtt álló legfontosabb feladat, hogy növelje befolyását a köznevelés rendszerében foglalkoztatottak körében. A szakszervezet minden tisztségviselőjének és minden tagjának feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a köznevelésben zajló folyamatokról és annak következményeiről mindazokat, akik nem tagjai a Pedagógusok Szakszervezetének, és felhívja a figyelmet arra, csak együtt, csak közösen lehet a köznevelés rendszerszintű megváltoztatását elérni! A PSZ nem mond le arról, hogy a köznevelés rendszerében törvényben szabályozott keretek között folyamatossá váljon az érdekegyeztetés. Nem mond le arról, hogy figyelemmel kísérje a kormányzati intézkedéseket és ellenőrizze a fenntartói működés jogszerűségét.

 

  1. A Pedagógusok Szakszervezete - a sztrájkbizottság tagjaként - folytatni kívánja a tárgyalást a Kormánnyal, ugyanakkor kinyilvánítja, élni fog a szakszervezeti jogosultságokkal, ha a tagság jogos követeléseit figyelmen kívül hagyják.

 

  1. A Pedagógusok Szakszervezete fontos feladatának tekinti, hogy - országos és helyi szinten - kapcsolatot keressen és alakítson ki az oktatásért felelősséget érző szervezetekkel, magánszemélyekkel, szülőkkel, diákokkal. Feladata és felelőssége napirenden tartani a köznevelés megoldatlan problémáit. E célból (a sajtóban és a PSZ honlapján) rendszeresen tájékoztatást ad, véleményt formál minden aktuális kérdésről. A PSZ saját honlapján gyűjti és közzéteszi az információkat. Lehetőséget nyújt arra, hogy a tagság és az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a PSZ álláspontját, továbbá, hogy közvetlenül nyilváníthassanak véleményt, tehessenek javaslatokat mindazok, akiknek fontos gyermekeink jövője.

 

Budapest, 2016. június 29.

 

Pedagógusok Szakszervezete

Országos Vezetősége