Hírek

Lapszemle június 17.

Lapszemle június 17.

Az újságokat a héten leginkább a június 11-ei  országos pedagógustüntetés, a PSZ cvéleménye a kialakult helyzetről és a Klik szétdarabolása foglalkoztatta. Hírt adtak arról is, hogy az MTA-ban zúgott a vastaps, amikor egy kutató kritizálta az oktatási rendszert. Olvassa el!

                                                                                                                          

Június 11.

 

„Nem fog elcsendesedni a tiltakozás”

Galló Istvánné nem úgy látja, hogy a kormány komolyan venné a Pedagógusok Szakszervezetét, de még a saját kerekasztaluk javaslatait is lazán kezeli. A nagy évzáró tüntetés szervezéséből kiveszik a részüket, de a tiltakozás új módjain gondolkoznak, mert szerintük az oktatási rendszer jelenleg minden abban részt vevőt kizsigerel.

http://nol.hu/belfold/a-valsag-megoldasanak-kulcsa-az-osztalyteremben-van-1619189

 

Pukli: a kormány átvágta a pedagógusokat

Rendhagyó bizonyítványosztó demonstrációt tartottak a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szervezésében szombaton a fővárosban. A tanévzáróként meghirdetett rendezvényen a kormányfő, az oktatási irányítás és a Fidesz több vezető politikusának tevékenységét is elégtelen osztályzattal értékelték.

http://propeller.hu/itthon/3223898-pukli-kormany-atvagta-pedagogusokat?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Elindultak a Várkert Bazárhoz az oktatási demonstráció résztvevői – fotók!

Elindultak a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szabad oktatásért tartott tanévzáró, “bizonyítványosztó” demonstrációjának résztvevői a budapesti Március 15. térről a Várkert bazárhoz szombaton. Amikor a tömeg eleje az Erzsébet híd budai oldalára ért, a vége a Március 15. térnél, a Mátyás pincénél tartott, és három sávban haladnak a tüntetők a hídon.

http://librarius.hu/2016/06/11/elindultak-a-varkert-bazarhoz-az-oktatasi-demonstracio-resztvevoi/

 

Politikusokat buktattak - Pedagógusok tüntettek országszerte

"Egyre többen vagyunk, és egyre dühösebbek vagyunk, amikor látjuk, hogy a kormányzat hogyan tolja tovább a biciklit az iskolák totális államosításával, teszi tönkre a szakképzést, és általában csak bukdácsol az oktatási ügyekben" - írja a Tanítanék Mozgalom, amely ismét tüntetést szervezett a Civil Közoktatási Platformmal. A budapesti rendezvénnyel egy időben demonstrációt tartanak Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden.

http://nepszava.hu/cikk/1096709-politikusokat-buktattak---pedagogusok-tuntettek-orszagszerte/

 

Fidesz: politikai tüntetéseket szervezők használják fel a pedagógusokat

A Fidesz-frakció szerint a pedagógusok többsége felismerte, hogy csak fel akarják őket használni azok, akik sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal, a tárgyalások helyett pedig politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek.

http://hir.ma/belfold/fidesz-politikai-tunteteseket-szervezok-hasznaljak-fel-a-pedagogusokat/659724

 

Pedagógustüntetés - csak az utcán fogalmazhatja meg követeléseit Magyarország

Az MSZP támogatja a szombati pedagógustüntetést, mert úgy gondolja, hogy a tárgyalóasztal mellett nem lehet hinni a Fidesznek, Magyarországnak "csak és kizárólag az utcán és tereken kell tudnia megfogalmazni követeléseit" - mondta Tóbiás József, elnök-frakcióvezető szombaton, pártja választmányi ülését követő sajtótájékoztatóján.

http://mszp.hu/video/pedagogustuntetes_-_csak_az_utcan_fogalmazhatja_meg_koveteleseit_magyarorszag#

 

Mindeközben a pedagógustüntetésen - így követelték az oktatás megújítását tanárok, diákok, szülők

Budapest - Újra tüntet a Tanítanék Mozgalom. Úgy tűnik a pedagógusok számára mozgalmasan telnek az utolsó tanítási napok.

http://www.blikk.hu/galeria/mindekozben-a-pedagogustuntetesen-igy-koveteltek-az-oktatas-megujitasat-tanarok/pvyqdzl

 

Június 12.

 

Szüdi: Jó lenne, ha a kormány nem csak ötletelne

A Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője szerint a tanárokkal kell egyeztetni, mielőtt az oktatási államtitkárság beleavatkozik a tanórák hosszába.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/szudi-jo-lenne-ha-a-kormany-nem-csak-otletelne-1346788

 

A kormány ugyanúgy reagált a tüntetésre, mint az elmúlt fél évben

Budapest mellett több megyeszékhelyen is szabad oktatást követelve tartottak tüntetéseket szombaton pedagógusok, a kormány és a Fidesz szerint csak politikai hergelés zajlik.

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/6/12/A_kormany_ugyanugy_reagalt_a_tuntetesre_min_73BVWB#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2016_6_12

 

Megint pedagógus-tüntetés

Megbuktatták a kormányt, de persze még nem bukott meg. A miniszterelnök több társával együtt a pódiumról egyest kapott a bizonyítványába, a tömeg harsányan visszhangozza: "Meg-buk-tak!" A kormány viszont úgy tesz, mintha mi sem történt volna, nem veszi át a bizonyítványt, szerinte nincs még évzáró. Anyukáját sem küldi be, pedig sűrűn emlegetik.

http://www.sztarklikk.hu/lendvai_ildiko_blogja/megint-pedagogus-tuntetes/270157/

 

Június 13.

Tanévzáró demonstráció

A PSZ is csatlakozott a Tanítanék és  CKP bizonyítványosztó tanévzáró demonstrációjához, melyet 2016. június 11-én, délután tartottak Budapesten. A PSZ és a PDSZ közös szervezésében Miskolcon, Nyíregyházán, Győrött és Pécsett is volt tüntetés, Szegeden és Békéscsabán

http://www.pedagogusok.hu/blog/tan%C3%A9vz%C3%A1r%C3%B3-demonstr%C3%A1ci%C3%B3

 

Pedagógus  elbocsátás lesz?

Egy majdnem ötven fős testület fogja értékelni az elmúlt fél évet, és dönt arról, hogy hogyan tovább, mondta Galló Istvánné az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A PSZ elnöke szerint ezért nem volna fair bármit mondani a jövőről. A Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozott a Tanítanék Mozgalom szombati rendhagyó bizonyítványosztó demonstrációjához. A szervezet vezetője azt mondta: a nyári szünet az erőgyűjtésé, mert nem adják fel, nem adhatják fel. Galló Istvánné szóvá tette, hogy a minisztérium ígérete ellenére a köznevelési törvény módosításába nem kerültek bele azok a pontok, amelyekről hosszasan egyeztettek. Gallóné kiemelte vannak még eszközeik a tiltakozásra, erről majd a szakszervezet megfelelő testületei fognak dönteni. Semmi nem oldódott meg az oktatásban, ami változott, csak azért mert a tiltakozások kikényszerítették, mondta a szakszervezet elnöke. Szerinte szeptembertől komoly, nagy változások lesznek, arra biztat mindenkit, mondta, hogy figyeljen, mert olyan változásokra készül a kormány, amelyeknek pedagógus elbocsátás lesz a következménye.

 

Tanítanék, tüntetnék, lázadnék, de hogyan?

A pedagógusok tiltakozó-sorozata az egyik legfigyelemreméltóbb civil kezdeményezés az elmúlt években, ahogy az egészségügy helyzetéért kiállókat is hasonló érdem illeti. Mégis, van némi hiányérzetünk, nem értjük, mi fog történni, mire készülnek majd a szervezők és hogy mindez mitől lesz hatásos, vagy ahogy ők fogalmaznak: "drasztikus."

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/tanitanek-tuntetnek-lazadnek-de-hogyan/270406/

 

Megint csavartak egyet az oktatási rendszeren: így szabták át a Klik-et

Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok - többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

http://privatbankar.hu/makro/megint-csavartak-egyet-az-oktatasi-rendszeren-igy-szabtak-at-a-klik-et-294508

 

Növekvő állami bevétellel tervezték a jövő évi büdzsét

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, a kormány a gazdaság növekedése és fehéredése, valamint a foglalkoztatás bővülése miatt tud jövőre többet költeni egyebek mellett az oktatásra. Ha azonban Nagy-Britannia kilép az EU-ból, az csökkenti a magyar gazdasági növekedést.

http://www.hirado.hu/2016/06/13/novekvo-allami-bevetellel-terveztek-a-jovo-evi-budzset/?source=hirkereso

 

Bencsiket aggasztja az államosítás

Bár a kormánypárti politikusok szinte mind igennel szavaztak az oktatási törvények módosítására, egyetlen fideszes képviselő, Bencsik János tartózkodott. Attól tart, hogy az iskolák működtetésének államosítása miatt az önkormányzatok teret veszítenek a helyi közügyekkel kapcsolatos aktív feladatvállalásban

http://mno.hu/belfold/bencsiket-aggasztja-az-allamositas-1347013

 

Balog et.

Pedagógusnapon a miniszter videoüzenetben köszöntötte a nemzet napszámosait, akik „egyszerre játszanak döntő szerepet a gyermekek, a családok, az egyes települések és az egész ország jövőjének alakulásában”.

http://www.168ora.hu/velemeny/oktatas-klik-balog-zoltan-pedagogus-146220.html

 

A fideszes polgármesterekkel sem állnak szóba Orbánék

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány nem csak a diákokat és a tanárokat, hanem az önkormányzatiságot is elárulja az iskolák államosításával.

http://www.168ora.hu/itthon/meg-fideszes-polgarmesterekkel-sem-allnak-szoba-orbanek-146465.html

 

Sok a tananyag, az információ, nincs idő a gyakorlásra

Nagy tömeg gyűlt össze vasárnap a fővárosban a pedagógusok demonstrációján. A szülők, akik érintettek kiskorú gyermekeik révén, az oktatás jelenlegi helyzetét jobban meg tudják ítélni, mint azok, akik már „kinőttek” ebből. De, hogy valójában miért is folyik hónapok óta a tiltakozás, azt leginkább a szakma látja át.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/sok-a-tananyag-az-informacio-nincs-ido-a-gyakorlasra-669736

 

Majdnem 60 tankerületi központ felel majd az iskolákért

Megjelent az állami intézményfenntartás átalakításáról, a tankerületek létrehozásról, valamint a Klebelsberg Központról szóló kormányrendelet június 10-én a Magyar Közlönyben. A csatolt táblázat szerint 59 tankerületi központ jön létre. A kormányrendelet részletesen rögzíti a Klebelsberg Központ (korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) mint oktatási központ feladatait és átalakítását.

http://www.edupress.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=554:mi-lesz-a-klik-sorsa&catid=10:kozneveles&Itemid=110

 

Egy nagy KLIK helyett itt a sok kicsi

Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat az állami iskolafenntartónál és differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok – többek között ezt tartalmazza az az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

http://www.168ora.hu/itthon/egy-nagy-klik-helyett-itt-sok-kicsi-146456.html

 

Kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a középszintű érettségik szóbeli vizsgáit a vizsgabizottságot működtető intézmények – középiskolák és kormányhivatalok – által meghatározott napokon bonyolítják le. A vizsgák ma kezdődnek, és június 24-ig tartanak.

http://csalad.hu/2016/06/13/kezdodnek-a-kozepszintu-szobeli-erettsegik/?f=hk

 

Nem kell mindenkiből Nobel-díjast csinálni – Megszólalt a szalag melletti munka atyja

Orbán Viktorral fenntartott remek kapcsolatáráról is beszélt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek adott terjedelmes interjújában. Nos, körülbelül ebben a lágéban: mit számít az, hiszen Medgyessy Péter is cukor jó barátja, sőt egy ideig Gyurcsány Ferenc is az volt. Ilyenformán nem is ez a része érdekes igazán a szövegének, ő csak igyekszik mindig a megfelelő emberekkel spannolni.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/nem-kell-mindenkibol-nobel-dijast-csinalni-megszolalt-a-szalag-melletti-munka-atyja-99706

 

Elégedetlenek a magyar diákok és külföldre kacsintgatnak

Az első negyedévben jelentősen romlott az oktatás színvonalának megítélése a magyar nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók körében: 39 százalékuk fogalmazott meg negatív véleményt, szemben a múlt év utolsó negyedében mért 22 százalékkal - derül ki a K&H Bank fiatalok jóléti indexének első negyedéves adataiból. A magyar diákok - nappali tagozatos felsőoktatásban tanuló hallgatók - 45 százaléka tervez külföldi munkavállalást, a budapesti diákok között pedig 60 százalék az arányuk. Az aktív keresők mindössze 29 százaléka érzi úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén.

http://figyelo.hu/cikkek/434045-elegedetlenek-a-magyar-diakok-es-kulfoldre-kacsintgatnak

 

Megrázó adatok érkeztek a magyar felsőoktatásból

Az első negyedévben jelentősen romlott az oktatás színvonalának megítélése a magyar nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók körében: 39 százalékuk fogalmazott meg negatív véleményt, szemben a múlt év utolsó negyedében mért 22 százalékkal - derül ki a K&H Bank fiatalok jóléti indexének első negyedéves adataiból.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megrazo_adatok_erkeztek_a_magyar_felsooktatasbol.616106.html

 

Június 14.

 

Semmi nem valósul meg a tüntetők követeléseiből?

Abszurdnak tartja a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, hogy a közoktatás színvonalromlására hivatkozva államosítja a kormány az iskolákat. Galló Istvánné szerint az Országgyűlés által hétfőn elfogadott köznevelési törvényben a sztrájkbizottság 25 pontos követelése nem jelent meg, holott 19 pontban már közeledtek az álláspontok. Rétvári Bence, a szakminisztérium államtitkára viszont azt mondta, hogy a Köznevelési Kerekasztal kéréseit figyelembe vették és jövőre több mint 100 milliárd forinttal nő a közoktatás állami támogatása.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/semmi-nem-valosul-meg-a-tuntetok-koveteleseibol-1347169

 

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete a béremelés, illetve az ezzel kapcsolatos visszamenőleges törvényalkotás miatt – jelentette be Galló Istvánné, a reprezentatív érdekképviselet elnöke a Pedagógusok Sztrájkbizottsága sajtótájékoztatóján. Gallóné a tanévet értékelve közölte: világossá vált, hogy a Klik eljutott működőképességének határáig.

http://www.168ora.hu/itthon/alkotmanybirosaghoz-fordul-pedagogusok-szakszervezete-146495.html

 

PSZ: a Klik átszervezésével a lényeg nem változik

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az állami intézményfenntartás átszervezésével a lényeg továbbra sem változik: ezentúl is központi lesz az irányítás és a finanszírozás.

http://www.hirado.hu/2016/06/14/psz-a-klik-atszervezesevel-a-lenyeg-nem-valtozik/?source=hirkereso

 

Kizárt a 30 perces óra a kicsiknek a szakszervezet szerint

Az űrlap teteje

Hiányoznak a feltételei a mindjárt induló új szakképzési rendszernek, amiből amúgy is nagy baj lehet. A pedagógusok differenciált béremelése alkotmányosan aggályos lehet, a 30 perces tanórákat nem lehet csak úgy bevezetni, 1 év alatt meg biztos nem. Pedagógus-szakszervezetek értékelték az évet, nem túl rózsás a kép.

http://hvg.hu/itthon/20160614_pedagogus_szakszervezet_30_perces_orak_kerettanterv?s=hk

 

Lefitymálóan beszélt Kósa Lajos a pedagógustüntetőkről

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzéki pártokat nem zavarják a tények, amikor megszorítást vagy helyben topogást emlegetnek a 2017-es költségvetéssel kapcsolatban. Megszólalt a szombati tüntetésről is.

http://propeller.hu/itthon/3224446-lefitymaloan-beszelt-kosa-lajos-pedagogustuntetokrol?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Pár(t) tévedés

Egyszer voltam 25-26 évvel fiatalabb. Akkor éppen arról szóltak a hírek, szónokoltak az egyre hangosabb ellenzéki pártok, hogy az állam nem jó gazda. Véget kell vetni a központosításnak, teret kell adni a szabadságnak nemcsak a szólásban, hanem az oktatásban, az önkormányzatiságban is.

http://www.mon.hu/part-tevedes/3086570?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

 

Jó ötlet a 30 perces tanóra alsó tagozatban

A gyermekpszichológus és az oktatáskutató szakemberek egybehangzó véleménye szerint jó irányba indul az oktatásért felelős szaktárca, ha a kisiskolás tanulók óraszámát 45 percről 30 percre csökkenti.

http://inforadio.hu/belfold/2016/06/14/jo_otlet_a_30_perces_tanora_also_tagozatban/

 

A nyári munka is jogosít szolgálati időre

A nyári iskolai szünetben mind a középiskolás, mind a felsőfokú tanulmányokat folytató diákok, hallgatók keresik a munkalehetőséget, hogy keresethez jussanak, illetve szakmai tapasztalatot szerezzenek, esetleg megtalálják már ennek keretében jövőbeni munkahelyüket.

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-nyari-munka-is-jogosit-szolgalati-idore

 

„A Jobbik demokratikus párt?” „Ez az, amire nem fogok felelni” – interjú Pilz Olivérrel

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke szerint, ha a kabinet felelősen gondolkodik, akkor hallgatnia kell a választóira. Nem zárkóznak el a kormánnyal történő tárgyalások elől – mondta a kockásinges pedagógusmozgalmat vezető Tanítanék képviselője, hozzátéve, hogy a pártoknak az oktatáspolitikai programjuk kidolgozása a nyári házi feladat.

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/jobbik-demokratikus-part-ez-az-amire-nem-fogok-felelni-interju-pilz-oliverrel/

 

Rétvári Bence: jövőre a pedagógusok is léphetnek egyet előre

A jövő évi költségvetés révén a pedagógusok is egyet előreléphetnek az előző esztendőhöz képest – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatón. Rétvári Bence kiemelte: jövő szeptembertől – az idei évhez hasonlóan – 3,5 százalékkal nőnek a keresetek, ami csak a pedagógus bérsoron 38,5 milliárdos többletet jelent. Összegzése szerint ezzel összesen inkább az 50 százalékhoz fog közelíteni a pedagógusbérek növekménye.

http://magyaridok.hu/gazdasag/retvari-bence-jovore-pedagogusok-lephetnek-egyet-elore-750472/

 

Nincs bérmegállapodás

Kivár a munkaadói oldal a jövő évi bérekkel kapcsolatos javaslatával a második negyedévi makrogazdasági adatok megjelenéséig, és a munkavállalók sem számítanak gyors megállapodásra – közölték a Magyar Idők kérdésére a felek. A szakszervezetek továbbra is a minimálbér 8 százalékos és a szakmunkás-minimálbér 13 százalékos emelését szeretnék elérni, de az érdemi tárgyalások várhatóan csak ősszel folytatódnak.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/5544-nincs-bermegallapodas

 

Szürreális kerekasztal

Szürreális sajtótájékoztatót tartott az EMMI oktatásért felelős államtitkársága a köznevelési kerekasztal mai ülése után. A kerekasztal munkacsoportjai nevében felszólalók nagy magabiztossággal és küldetéstudattal állították, hogy letették egy XXI. századi iskolarendszer alapjait. A köznevelési kerekasztal egyik munkacsoportjának vezetőjét Pedagógus Nap alkalmából még a miniszter is kitüntette.

http://www.168ora.hu/itthon/szurrealis-kerekasztal-146498.html

 

Június 15.

 

Bukás?

Változik a köznevelési törvény, de nem úgy, ahogy a tanárok azt szeretnék. Megbuktak a pedagógusok követelései? Vendégünk volt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője.

http://hirtv.hu/magyarorszageloben/bukas-1347343

 

A KLIK átszervezésével a lényeg nem változik?

az ATV Start vendége Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke  az ATV Start vendége volt szerda reggel. Nézze meg a videót.

http://www.atv.hu/videok/video-20160615-a-klik-atszervezesevel-a-lenyeg-nem-valtozik

 

Iszonyat, amit művelnek, bosszúra használják az új Kliket

Egészen elképesztő alakzatot mutat a Békés megyében létrejött két új tankerület. A békéscsabai központhoz tartozik az orosházi és a szarvasi járás is. Az összes többi – a mezőkovácsházi, a gyulai, a sarkadi, a békési, a szeghalmi és a gyomaendrődi járás – tankerületi központja a Békéscsabához nagyon közel fekvő Gyulán lesz, miközben a jelentős kistér­ségi központ, Orosháza Klik nélkül marad.

http://nol.hu/belfold/iszonyat-amit-muvelnek-bosszura-hasznaljak-az-uj-kliket-1619633#

 

Palkovics László: Több műszaki, informatikai szakemberre lenne szükség

 Az oktatásért felelős államtitkár szerint tovább kell növelni az elkövetkező években az egyetemi alapkutatásra fordított forrásokat, és fontos lenne, hogy többen jelentkezzenek műszaki, természettudományos, informatikai képzésekre. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/58397/Palkovics_Laszlo_Tobb_muszaki_informatikai_szakemberre_lenne_szukseg

 

A Nemzeti Pedagógus Kar sem támogatja a differenciált béremelést

Az Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth Rádióban beszélt a Köznevelési Kerekasztal tegnapi üléséről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/6/15/A_Nemzeti_Pedagogus_Kar_sem_tamogatja_a_dif_WUNP2E#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2016_6_15

 

Június 16.

 

Zúgott a taps az MTA-n, mikor egy kutató az oktatási rendszert kritizálta

A Magyar Tudományos Akadémián a természettudományok iskolai oktatásáról rendeztek előadássorozatot, melyen bár voltak optimista vélemények, a jelenlegi rendszert az akadémikusok többsége gyökeresen megváltoztatná, mindennek Palkovics László jelenlétében adtak hangot, aki szintén felszólalt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/6/16/Zugott_a_taps_az_MTAn_mikor_egy_kutato_az_o_45L20D#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2016_6_16

 

Palkovics ragaszkodik az őszi reformhoz

Hutter Marianna, 2016. június 16., csütörtök 07:06

Ez rossz értelmezés – felelte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár lapunknak arra a kérdésére, nem érez-e ellentmondást abban, hogy miközben a kormányzat arra törekszik, hogy egyre többen menjenek természettudományos képzésre a felsőoktatásban, a szakképzésben épp lecsökkentik az ilyen órák számát. Az államtitkár a Magyar Nemzetnek leszögezte: a gyerekeknek megmarad a szakmájukhoz szükséges óraszáma, például a gépészeknél a fizika és a kémia továbbra is hangsúlyos lesz, „viszont ezen a szakon földrajzórából kevesebb lesz”.

http://mno.hu/belfold/palkovics-ragaszkodik-az-oszi-reformhoz-1347412

 

Nézze meg: ennyit keresnek valójában a magyar tanárok!

A pedagógusok hagyományosan rosszul fizetettnek számítanak Magyarországon, 2005-ben azonban még inkább így volt. A KSH adatai alapján most kiderül, hogy 2003 és 2014 között hogyan változott a tanárok bére - a kimutatást a profitline adta közre.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/nezze-meg-ennyit-keresnek-valojaban-a-magyar-tanarok/1v9pzdw

 

Az MTA Hóman Bálintról: Jelentős történetíró, de felelősség terheli

Megszületett a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása Hóman Bálintról. A Népszabadság birtokába jutott dokumentumban árnyaltan bírálják az egykori történészt és kultuszminisztert.

http://www.atv.hu/belfold/20160616-az-mta-homan-balintrol-jelentos-tortenetiro-de-felelosseg-terheli/hirkereso