Hírek

Közlemény

Közlemény

A Pedagógusok Sztrájkbizottságának közleménye a 2016. április 20-ára hirdetett egész napos sztrájk szervezéséről. Olvassa el a közleményt!

                                                                                                                                                                                               

2016. április 8-án megérkezett a Pedagógusok Sztrájkbizottságához - Balog Zoltán miniszter és dr. Palkovics László államtitkár - sztrájkbejelentésre küldött válaszlevele. Ez - tévesen - arra épül, hogy a „megfogalmazott 25 pont közül 20 esetben már sikerült megállapodnunk.” Ez az állítás nem pontos. A felek álláspontja 20 pontban valóban közlekedett egymáshoz, azonban a megállapodásig még további egyeztetésre van szükség. A még elégséges szolgáltatások meghatározásánál a sztrájkbizottság az eddigi sztrájkügyekben meghozott fővárosi törvényszéki végzésekből indult ki: vagyis tankerületenként a Klik egy, szükség esetén több intézményt jelöl ki a tanulók felügyeletére. A minisztérium azonban úgy ítéli meg, hogy minden iskolában gondoskodni kell a tanulók felügyeletének megszervezéséről. A sztrájkbizottság nem osztja ezt az álláspontot, tekintettel arra, hogy az említett végzésekből kiolvasható: a sztrájk joga nem üresíthető ki oly módon, hogy a még elégséges szolgáltatás követelménye címén teljesíteni kell a majdnem teljes szolgáltatásokat.

Az EMMI a sztrájkbizottsági egyeztetés időpontját 2016. április 11-én 13 órára tűzte ki. A sztrájkbizottság az egyeztetés javasolt időpontját elfogadta és elküldte Balog Zoltán miniszternek a még elégséges szolgáltatások meghatározásához készített megállapodás-tervezetet.

Ami az EMMI közleményében a pedagógusok béremelésére vonatkozó, egyébként téves megállapításokat illeti: a sztrájkbizottság álláspontja az, hogy a sztrájk gyakorlásának jogát nem érinti az, ha más munkavállalói csoportoknak - például az egészségügyieknek - is van jogos bérkövetelése.

Valamennyi - a sztrájk szervezésével kapcsolatos dokumentum - megtalálható a pedagogusok.hu honlapon.