Hírek

PSZ: megkezdődött az országos pedagógussztrájk előkészítése

PSZ: megkezdődött az országos pedagógussztrájk előkészítése

2016. április 20-ára egynapos sztrájkot hirdetett az ország egész területére, minden oktatási-nevelési intézményben a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A bizottság tagjai vezetőségi testületeik felhatalmazásával megkezdték az országos pedagógussztrájk előkészítését - jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke április 5-én budapesti sajtótájékoztatóján.

                                                                                                                            

Galló Istvánné elmondta, a kormánnyal április 4-én folytatott hétórás tárgyaláson nem sikerült megállapodni a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre. Erre a sztrájkbizottság három szervezetének vezetőségi testületei megadták a felhatalmazást. A PSZ elnöke ismertette a sztrájkköveteléseket. Ezek közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése, feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát. Az iskolában pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát heti 22 órában kell meghatározni. A sztrájkbizottság követeli, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak. A jövő évi költségvetés tárgyalásakor ugyanakkor mindenképpen foglalkozni kell az oktatást-nevelést segítők bérének rendezésével - mutatott rá. Meg kell teremteni továbbá annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó minőségi bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt.

Galló Istvánné jelezte: a döntésükről április 5-én tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Újságírók kérdésére válaszolva elmondta: a tankönyvpiacot a kormány továbbra sem kívánja „feloldani”, s bár bizonyos elmozdulás van a tanulók terhelésének csökkentésében, a javaslatukat arról, hogy a mindennapos testnevelés csak heti három óra legyen, nem fogadta el a kormány, ahogy azt sem, hogy a hit- és erkölcstant fakultatív formában tanulják a jövőben - tette hozzá.
Ezekről tovább kívánnak tárgyalni, sztrájkot a már említett négy pont miatt indítanak. A munkabeszüntetés megszervezéséről és a menetéről teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek.

A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra és biztosítják nekik az étkezést is. Az önkormányzati fenntartású óvodákra ugyanez vonatkozik. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban. Biztosan lesznek ilyenek – jegyezte meg. Közölte: a szülőket is idejében tájékoztatni kell arról, a sztrájk napján hová vihetik a gyermeküket. A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében kérte a társadalom segítségét is: azok a szülők, akik meg tudják oldani, segítsék a tiltakozó pedagógusokat azzal, hogy aznap maguk vigyáznak a gyerekeikre. Kitért arra is: az elkövetkező hét nap alatt lesznek további tárgyalások a kormánnyal a sztrájktörvény alapján.
Szólt arról, hogy a sztrájkbizottság 25 pontjának egyik követelése az volt: hozzák ismét létre a Közoktatás-politikai Tanácsot. A kormánnyal a hétfői tárgyaláson megállapodtak, hogy kell egy olyan egyeztető testület, ahol szakszervezetek, szakmai szervezetek, szülők, diákok, valamint az egyházi és alapítványi intézmények képviseltetik magukat, de a tagokról még nincs megegyezés.
    A Tanítanék Mozgalom április 15-i akciójáról elmondta: április 6-án a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), a mozgalommal és a civil szervezetekkel egyeztetést terveznek. Hozzátette: információja szerint a Tanítanék visszalépett a két órás polgári engedetlenség meghirdetésétől, hogy a PDSZ kétórás figyelmeztető sztrájkjához csatlakozhasson. Azt azonban még nem hirdették meg, a még elégséges szolgáltatásokról a tárgyalások nem kezdődtek el Mendrey László PDSZ-elnök és kijelölt kormányzati partnere között. Galló Istvánné. a PSZ elnöke megjegyezte: április 15-e egyébként sem túl szerencsés nap egy tiltakozó akcióra, mert e napon van az első osztályosok beíratása, április 16-án pedig a holokauszt-emléknap, ami szombatra esik, tehát valószínű előző nap, vagyis pénteken tartják meg a megemlékezéseket.

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága bízik abban, hogy más érdekképviseletek is csatlakoznak az április 20-ára hirdetett munkabeszüntetési akcióhoz. (MTI/PSZ)

 

A sztrájkkövetelések:

 

1. Az állami intézményfenntartó központ átszervezését és feladatainak meghatározását oly módon kell megoldani, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát.

 

2. Az iskolában pedagógus-munkakörben alkalmazottak gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozásainak ideje (kötelező óra) – fő szabályként – heti huszonkét óra legyen.

 

3. A köznevelési intézményekben foglalkoztatottak közül azok, akik nem tartoznak a pedagógus életpálya-modell hatálya alá (nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, például dajka, technikai, ügyviteli és más munkakörben foglalkoztatottak) részesüljenek a havi rendszeres, keresetükön felül többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak, és ki az intézmény fenntartója.

 

4. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítéssel (minőségi bérpótlék) ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményeket.

 

A sajtótájékoztató képgalériájának megtekintéséhez kattintson ide!