Hírek

A PSZ elnöke az InfoRádió műsorában

Az Emmi a minõsítési rendszerrõl egyeztetett a pedagógus szakszervezetekkel. Letölthetõ hanganyag!

A PSZ elnöke az InfoRádió műsorában

A pedagógusok elõmeneteli rendszerét a köznevelési törvény már rögzíti. Errõl nem lehetett érdemben vitázni a keddi egyeztetésen - mondta az InfoRádió kérdésére a köznevelésért felelõs helyettes államtitkár. Sipos Imre ugyanakkor nem tartja eredménytelennek a tárgyalásokat a pedagógusok képviselõivel.

A pedagógus minõsítési rendszer részletszabályairól tárgyaltak kedden az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelõs államtitkársága és a pedagógus szakszervezetek vezetõi.

Az államtitkárság közleményében olvasható: a megbeszélésen mind az öt pedagógus szakszervezet részt vett, amelyik korábban megállapodást kötött a kormánnyal. Az egyeztetésen Sipos Imre köznevelésért felelõs helyettes államtitkár és az Oktatási Hivatal szakemberei számos, a minõsítési rendszer kidolgozásakor figyelembe vett nemzetközi példáról, a rendszer megalkotásának folyamatáról, illetve az azt létrehozó szakemberek körérõl tájékoztatták részletesen a szakszervezetek vezetõit. Emellett a felek a rendszer részletszabályairól tárgyaltak.

Az államtitkárság képviselõi a megbeszélésen kitértek a portfólió mint értékelési eszköz nemzetközi és magyarországi megalapozottságára és a pedagógusok portfóliófeltöltéssel kapcsolatos teendõire. Tájékoztatták a szakszervezeteket, hogy a speciális területen dolgozó pedagógusok - mint a művészeti iskolákban tanítók - portfóliófeltöltéséhez a szaktárca március közepén további segédanyagokat ad közre.

Közölték: az Oktatási Hivatal az év végéig több ezer próbaminõsítést tart, és ezek tapasztalatai, valamint a résztvevõk észrevételei és javaslatai alapján alakítják ki a pedagógusminõsítés végleges tartalmi elemeit, eszközeit és eljárásrendjét.

A minõsítési rendszer bevezetésénél a minisztérium elsõdleges szempontként fogalmazta meg a fokozatosságot, így minden érintett szereplõnek elegendõ idõt biztosít a felkészülésre - írták.

A Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Vezetõk Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzõ Szakszervezet tavaly januárban írt alá megállapodást az Emmivel és az oktatási államtitkársággal, ennek értelmében a szakszervezetek befolyásolhatják a közoktatás reformját. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetével és a Munkástanácsok Pedagógus Ágazatával a kormány korábban, 2012 novemberében egyezett meg az együttműködésrõl.

Kapcsolódó dokumentumok: