Hírek

Bérek és szakképzés - Tanévnyitó értekezletet tartott a szakszervezet

Zalaegerszeg - Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke tanévnyitó értekezletet tartott a tömörülés egerszegi irodájában.

Bérek és szakképzés - Tanévnyitó értekezletet tartott a szakszervezet

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy minden megyei szervezet megtartja a tanévnyitó értekezletet, amelyen helyzetelemzést végeznek és meghatározzák a feladatokat.

Galló Istvánné Zalaegerszegen, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei tanévnyitóján beszél. Fotó: Katona Tibor

– Ebben a tanévben elsősorban a szakképzés átalakításának véleményezésében kívánunk komoly szerepet betölteni, hiszen reprezentatív szakszervezet lettünk a mostani tavaszi mérés alapján – nyilatkozta Galló Istvánné. Hozzátette: nagy a bizonytalanság, az átalakításról még semmilyen tervezetet nem kaptak.

– A másik, ami az oktató-nevelő munkát segítő kollégák bérhelyzetét illeti: közel 50 ezer olyan kolléga dolgozik a közoktatásban, akinek nincs pedagógus végzettsége, de a munkájukra nagy szükség van. Az óvodákban a dadusok, az iskolákban a pedagógiai asszisztensek és iskolatitkárok, a szakképzésben a szakoktatók is ide tartoznak. Ezek a kollégák 2008 óta nem kaptak fizetésemelést, úgyhogy a szakszervezeteknek – köztük a közszolgálatban tevékenykedőknek – összefogásra lesz szükségük, hogy a közalkalmazottak bére is emelkedjen. Nem volt még arra példa, hogy egy négyéves kormányzati ciklus alatt a közszféra béreit ne emelték volna – nyilatkozta.

A pedagógusok bérét emelte a kormányzat, de ez összességében nem lesz mindenkinek keresetnövekedés, hiszen pótlékokat vettek el, és a túlmunkát nem fizetik ki, csak nagyon végső esetben, folytatta a szakszervezeti vezető. A béremeléssel és az életpálya modell bevezetésével kapcsolatban a kormányzati szándékot értékelik, jelezte Galló Istvánné. Megjegyezte azonban, hogy a bérrendszer komoly hibája, hogy nem ismeri el, ha valaki többet dolgozik, ha valakinek több diplomája van és ha jobb minőségben végzi az oktató-nevelő munkát. Az új munkaszervezési formáról közölte, hogy a munkaterhet jelentősen növelte.

Szabó Judit
zaol.hu