Hírek

A pedagógusok többsége leterhelt

Többet dolgoznak az új életpályamodell bevezetésével, a többségnek nem fizetik ki a túlórát - írta a Metropol

A pedagógusok többsége leterhelt

Szombatig várja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a tanárok válaszait az új életpályamodellel bevezetett munkarendről. Már több mint 11 ezren töltötték ki a kérdőívet.

Az új munkarend 2013-as bevezetése előtt a tanároknak heti 22 órát kellett tartaniuk, ezenfelül szabadon oszthatták be a fennmaradó 18 órát. Az új rendszerben 32 órás kötött munkaidőt szabtak meg, amiben 22–26 óra között lehet a megtartott órák száma. Ezenfelül heti 8 órájuk van arra, hogy felkészüljenek vagy dolgozatokat javítsanak.

A válaszadók 91%-ának nőtt a munkával töltött ideje az új rendszer bevezetésével. A felmérésben 82% mondta azt: 2013 szeptembere óta több mint tízszer fordult elő, hogy heti 32 óránál többet töltött az oktatási intézményben, és 61% heti nyolc óránál jóval többet töltött otthon felkészüléssel is. 88%-nál semmilyen formában nem honorálták a túlórákat.

A válaszadók 90%-a úgy érzi, hogy nőtt a munkaterhelése az új munkarend bevezetésével, 86% fáradtabbnak, kimerültebbnek érzi magát, mint korábban, 57%-nak pedig volt olyan egészségi vagy mentális problémája, amelyet az új munkarend bevezetéséhez kötött. 85% azt mondta, hogy a megnövekedett terheléssel romlott a munkája minősége.

Arra a kérdésre, hogy a pedagógusokkal szemben támasztott követelményeknek megfelelő ellentételezése-e az életpályamodell nyújtotta anyagi és előmeneteli rendszer, összesen 97% válaszolt nemmel, de 34% remélte, hogy javulni fog a helyzet.

– Ez a felmérés igazolja azt a korábbi állításunkat, hogy nőttek a munkaterhek. Az eredmények jó alapot adnak a rendszer felülvizsgálatához – mondta Galló Istvánné. A PSZ elnöke hozzátette, hogy március elején elküldik az eredményeket az Emberi Erőforrások Minisztériumának, és tárgyalásokat kezdeményeznek.

Átlagosan hány órát dolgoznak egy héten?*

*A pedagógusok saját nyilvántartása szerint, mindent beleszámítva

 

Forrás:
Metropol