Hírek

Gyermekvédelmi országos értekezlet a PSZ budapesti székházában

Országos értekezletet tartott 2015. március 12-én a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata, melyen meghívottként gyermekotthonok igazgatói, helyettesei, szakmai vezetők is részt vettek.
Tekintse meg az előadó prezentációját és képgalériánkat!

Gyermekvédelmi országos értekezlet a PSZ budapesti székházában

Országos értekezletet tartott 2015. március 12-én a PSZ Gyermekvédelmi Tagozata, melyen meghívottként gyermekotthonok igazgatói, helyettesei, szakmai vezetők is részt vettek. A vendégeket köszöntő Galló Istvánné, a PSZ elnöke kiemelte: a Kormány és a Sztrájkbizottság 2013-ban kötött megállapodásának köszönhető, hogy az életpálya-modell kiterjed a gyermekvédelmi intézmények pedagógus munkakörben foglalkoztatott dolgozóira is.

Szabó Zsuzsa alelnök ismertette, hogy jelenleg is zajlanak a szakmai tárgyalások az EMMI-vel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal a köznevelési, illetve a szakképzési rendszer átalakításáról. Beszélt arról is, hogy a pedagógusok növekvő terheinek bizonyítására a PSZ – saját honlapján – felmérést indított, melynek kérdőívét 12 ezren töltötték ki. A kérdőív eredményét a PSZ felhasználja a kormánnyal folytatott tárgyalásokon. Arra a buzdította a kollégákat, hogy az iskolákban, az intézményekben vezetett jelenléti íven mindenképpen tüntessék fel, hogy mennyit dolgoznak, mennyit túlóráznak, mert csak így érheti el a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a kormány elismerje és ki is fizesse a túlórát.

A konferencia szakmai előadója Baloghné Gábor Katalin, az EMMI Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának helyettes vezetője volt. Arra kérte a megjelenteket, hogy javaslataikkal segítsék a szaktárca munkáját. Beszélt a 2015 januárjától életbe lépett változásokról és a tervekről is. Például arról, hogy napirenden van a 326/2013.(VIII.30.) kormányrendelet módosítása: eszerint a szociális munkás, valamint gyermek- és ifjúságvédelmi felelős munkakör bekerülne a finanszírozott nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörök közé, a már meglévő, finanszírozott szabadidő-szervező munkakör helyett lesznek ezek a munkakörök választhatóak, azonos feltételek mellett. Egyebek mellett ezt is tartalmazza Baloghné Gábor Katalin prezentációja, amely elérhető a PSZ honlapján.

 

Kapcsolódó dokumentumok: