Hírek

Galló Istvánné: ne csak a KLIK dolgozói kapjanak béren felüli juttatást

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról számolt be az InfoRádióban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának több javaslatát is elfogadták a kormány képviselői, miután a felek áttekintették korábbi megállapodásukat. Eszerint a dokumentum intézkedései kiterjednek majd a szakképző intézményekre, illetve a kollektív szerződés rájuk is vonatkozik majd. Ezen túlmenően a pedagógus-szakszervezetek részt vehetnek a teljes jogalkotási munkában, egyúttal a kormány biztosítja a kollektív szerződéshez szükséges költségvetési fedezetet - tette hozzá Galló Istvánné. Letölthető hanganyag!

Galló Istvánné: ne csak a KLIK dolgozói kapjanak béren felüli juttatást

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról számolt be az InfoRádióban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának több javaslatát is elfogadták a kormány képviselői, miután a felek áttekintették korábbi megállapodásukat. Eszerint a dokumentum intézkedései kiterjednek majd a szakképző intézményekre, illetve a kollektív szerződés rájuk is vonatkozik majd. Ezen túlmenően a pedagógus-szakszervezetek részt vehetnek a teljes jogalkotási munkában, egyúttal a kormány biztosítja a kollektív szerződéshez szükséges költségvetési fedezetet - tette hozzá Galló Istvánné.

"A sztrájkbizottsági megállapodást ezekkel fogjuk kiegészíteni, és ezeket elfogadta a partner" - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

"A másik és nagyon fontos kérdés, ami talán ma a közoktatásban dolgozó technikai adminisztratív kollégákat a legjobban foglalkoztatja: a bérkérdés. Ismeretes, hogy az oktató-nevelő munkát segítő kollégáknak 2008 óta nem volt bérfejlesztése, ezért azzal a javaslattal álltunk elő, hogy béren felüli juttatásként valamilyen módon finanszírozzák a kollégákat. Erre Czunyiné Bertalan Judittól azt az ígéretet kaptuk, hogy a KLIK-ben dolgozó oktató-nevelő munkát segítő kollégáknak egy béren felüli juttatást fognak biztosítani. Az még megállapodás kérdése, hogy ezt az egyszeri juttatást havonta, egy- vagy két részletben adnák-e a kollégáknak. A tárgyalás folyik még ennek összegéről és annak technikájáról, hogy ezt hogyan fogják kifizetni. A köznevelésért felelős államtitkár csak a KLIK-ben foglalkoztatott kollégákra tud ígéretet tenni" - hangsúlyozta Galló Istvánné.

"Ugyanakkor az óvodában dolgozó dadusokra vagy azok a kollégáinkra, akik az iskolában - ami ugye a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alá tartozik - dolgoznak, például a fűtők, a portások, a takarítók, a konyhai személyzet, akiknek a munkáltatója az önkormányzat, az ígéret nem vonatkozhat. Ezért Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultunk segítségért, hogy ezekben az intézményekben, az EMMI-vel folytatott tárgyalásokkal összhangban, történjen béren felüli juttatás" - tette hozzá Galló Istvánné.

"A megállapodás kiegészítésének írásos anyagát már visszakaptuk, ez már csak aláírásra vár. A béren felüli juttatás olyan horderejű kérdés, amihez kormányzati döntés szükséges, április közepén lesz kormányülés, ezért feltehetően legkésőbb április végéig fog ebben döntés születni" - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.
Hanganyag: Gál Ildikó
inforadio.hu

Kapcsolódó dokumentumok: