Hírek

Óvodapedagógiai országos értekezlet a PSZ budapesti székházában

Az ország minden részéből érkeztek óvónők és óvodai dolgozók a Pedagógusok Szakszervezetének országos értekezletére 2015. február 24-én.

Óvodapedagógiai országos értekezlet a PSZ budapesti székházában

Az ország minden részéből érkeztek óvónők és óvodai dolgozók a Pedagógusok Szakszervezetének országos értekezletére 2015. február 24-én. Az Óvodapedagógiai Tagozat fórumán 70-en vettek részt, és elsőként Paszkoszné Kulcsár Andrea előadását hallgatták meg. Az EMMI vezető főtanácsosa (honlapunkon is elérhető) prezentációjában bemutatta az önkormányzati óvodák helyét, szerepét a közigazgatásban és a köznevelésben. Egy piramissal szemléltette, hogy a kompetencia fejlesztése az óvodákban kezdődik: ha nem alapozzák meg a 3-6 évesek készségeit, az általános iskola kompetencia-mérésein kevésbé lehetnek sikeresek. Emlékeztetett arra, hogy a 2015/16-os tanévtől 3 éves kortól kötelező az óvodába járás. Az óvodáztatási támogatás folyósítását szüneteltetik, ha a szülő ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget. Az új rendelkezés szeptembertől lép életbe, de csak 2016 januárjától alkalmazható, mégpedig 20 igazolatlan nevelési nap után. A vezető főtanácsos arról a sokakat foglalkoztató kérdésről is beszélt, hogyan kell értelmezni a foglalkoztatás új rendjét, a heti 40 órás munkaidőt. Ebből 32 óra a kötött munkaidő, 4 óra elrendelhető (például eseti helyettesítésre, a gyakornokok szakmai segítésére stb.), a maradék 4 órával viszont a dolgozó szabadon rendelkezhet.

Az előadást követő konzultáción részt vettek a PSZ Országos Iroda munkajogi szakértői (dr. Selmeciné dr. Csordás Mária és dr. Varga Mária Beáta) is, és válaszoltak az egyedi ügyekben felvetődött kérdésekre (pl. védőruha, a gyermekek óvodai ellátása a nyári szünetben, az életpályamodell értelmezése).

Szabó Zsuzsa, a PSZ alelnöke hangsúlyozta: a Pedagógusok Szakszervezete továbbra is mindent megtesz azért, hogy a dajkák (illetve valamennyi, nevelést-oktatást segítő technikai-adminisztratív dolgozó) bére emelkedjen, ezt napirenden tartja a minisztériummal folyó tárgyalásokon.
Villányi Györgyné c. főiskolai docens, a Magyar Pedagógiai Társaság elnökségi tagja, A Kisgyermek című szakmai folyóirat főszerkesztője előadásában azt emelte ki, hogy érdeklődő, kreatív, nyitott, vidám, kiegyensúlyozott, önálló, magabiztos gyermekeket kell nevelni már az óvodákban is, ez azonban csak olyan óvónőktől várható el, akik maguk is ilyenek.

Nézze meg az értekezletről készült képgalériánkat és Paszkoszné Kulcsár Andrea, az EMMI vezető főtanácsosa prezentációját!

Kapcsolódó dokumentumok: