Hírek

Jövőre is szerveznek országos értekezletet az óvodapedagógusok

A PSZ óvodapedagógiai tagozatának intéző bizottsága ülést tartott a budapesti székházban 2015. április 14-én. Verba Attiláné tagozatvezető tájékoztatást adott arról, hogy továbbra is folynak a tárgyalások az EMMI államtitkárságával a nevelést-oktatást segítő technikai-adminisztratív dolgozók béren felüli juttatásáról, miután az említett körbe tartozók 2008 óta nem kaptak béremelést és a konvergencia-program miatt jövőre sem számíthatnak erre.
Tekintse meg képgalériánkat!

Jövőre is szerveznek országos értekezletet az óvodapedagógusok

A PSZ óvodapedagógiai tagozatának intéző bizottsága ülést tartott a budapesti székházban 2015. április 14-én. Verba Attiláné tagozatvezető tájékoztatást adott arról, hogy továbbra is folynak a tárgyalások az EMMI államtitkárságával a nevelést-oktatást segítő technikai-adminisztratív dolgozók béren felüli juttatásáról, miután az említett körbe tartozók 2008 óta nem kaptak béremelést és a konvergencia-program miatt jövőre sem számíthatnak erre. Az EMMI korábbi javaslatát a PSZ nem fogadta el, de remény van arra, hogy még tavasszal megállapodás születik. Miután ez a megállapodás csak a Klik-nél foglalkoztatottakra vonatkozna, a PSZ levelet írt az önkormányzatokat felügyelő belügyminisztérium vezetőjének, kérve: a helyhatóságok alá tartozó intézmények, pl. óvodák dolgozói is kapják meg a béren felüli juttatást. A megállapodás mintaként szolgálhatna az egyházi fenntartású intézmények számára is: az ott foglalkoztatott technikai-adminisztratív dolgozók is érvelhetnének, hogy nekik is fizessenek hasonló juttatást - hangzott el a bizottság ülésén.

A PSZ-tagságtól érkezett jelzések alapján az óvónők sikeresnek tartották a 2015 februárjában megrendezett óvodapedagógiai országos értekezletet, amelyen szakmai előadóktól tájékozódhattak az óvodákat érintő legfontosabb változásokról. Megállapodtak abban, hogy a „hagyomány” folytatódik, vagyis 2016 februárjában is lesz hasonló értekezlet. Ennek témája lehet az óvodáskorúak túlzott leterhelése: ugyanis annyi foglalkozáson, különórán vesznek részt, így szinte nem marad idejük arra, hogy „gyermekek” legyenek és elegendő időt töltsenek a játékkal, pihenéssel. Az értekezlet pontos tematikáját az őszi bizottsági ülésen dolgozzák ki és döntenek arról is, kiket hívnak meg előadónak. Szintén ősszel tekintik át annak tapasztalatait, hogy miként sikerül a háromévesek kötelező óvodáztatásának szeptemberi startja. A hivatalos kommunikáció szerint lesz minden gyermeknek elegendő óvodai hely, de a PSZ-tag óvónőknek vannak kétségei. Attól tartanak, hogy több helyen emelik a csoportok létszámát, ami a szakmai színvonal rovására megy. Az is elhangzott: félő, hogy nem lesz elegendő óvónő, mert sokan nyugdíjba mennek a következő években. A pályakezdőknek vagy azoknak, akiknek van  diplomájuk, de pályaelhagyók voltak az előző évtizedekben, nincs kellő rutinjuk, ha visszatérnének eredeti szakmájukhoz.

Az intéző bizottság azt tervezte, hogy tavasszal kihelyezett ülést tart Orosházán. Ez azonban technikai okok miatt a következő évre húzódik. A bizottság azt reméli, hogy a kihelyezett ülés megtartásához anyagi támogatást kap az Országos Vezetőségtől (a szállás- és az útiköltség megtérítését kéri).

Az intéző bizottság tagjai megszavazták, hogy Fogarasiné Ritter Gyöngyi - a budapesti régió képviseletében - a testület új tagja legyen. A választást az indokolta, hogy a Budapestet korábban képviselő tag elköltözött, helyébe lép Fogarasiné Ritter Gyöngyi, aki egyébként régóta PSZ-titkár, a  XI. kerületben dolgozik.