Hírek

Gyógypedagógiai értekezlet a PSZ székházában

Országos értekezletet tartott a PSZ gyógypedagógiai tagozata Budapesten, 2015. április 22-én. Az EMMI szakszolgálati és fogyatékosságügyi köznevelési referense az írásban beérkezett kérdésekre válaszolt. Hallgasson bele a konferenciába!
Nézze meg képgalériánkat!
Letölthető szakmai anyagok!

Gyógypedagógiai értekezlet a PSZ székházában

Országos értekezletet tartott a PSZ gyógypedagógiai tagozata Budapesten, 2015. április 22-én. 

Az EMMI-ből dr. Kiss László szakszolgálati és fogyatékosságügyi köznevelési referens és Barna Anikó szakképzési vezető főtanácsos érkezett, az NGM-ből Bruckner László főosztályvezető. Remeczné Komár Gabriella szerkesztő az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet képviselte, Csőke Barbara pedig szakmai referensként a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt. A tanácskozáson a PSZ Országos Irodájának munkajogásza, dr. Selmeciné dr. Csordás Mária és dr. Varga Mária Beáta is részt vett.

A konferencián csaknem 70-en gyűltek össze a gyógypedagógiai szakterületről: igazgatók, igazgatóhelyettesek, gyógypedagógusok, az ő munkájukat segítő technikai-adminisztratív dolgozók az ország minden részéből.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az érdekvédelmi szervezet konstruktív párbeszédre törekszik az EMMI és az NGM szakértőivel. Jelezte, hogy jelenleg is folyik a tárgyalás az EMMI köznevelési államtitkárságával a nevelést-oktatást segítő, és a technikai-adminisztratív dolgozók béren felüli juttatásáról. A következő tárgyalási forduló 2015. április 23-án lesz. A PSZ az előző tárgyalásokon nem fogadta el azt az összeget, amelyet a tárca ajánlott, ezért sem zárult még le a megbeszélés, ám reményét fejezte ki, hogy  rövidesen megszületik a megállapodás, ami azért is sürgős, mert az érintettek 2008 óta nem kaptak béremelést.

A konferencián - az előre elküldött kérdésekre adott válaszokból - kiderült, hogy az EMMI-ben szakmai munkacsoport foglalkozik az utazó gyógypedagógusok és a logopédusok problémáival, a súlyos és halmozottan sérült gyermekek helyzetével. Miként dr. Kiss László referens utalt rá, a tárca tisztában van a szakember-hiánnyal, ezért bővítik a képzést: az okleveles gyógypedagógus képesítés mellett a tervek szerint rövidesen megjelenik majd a „gyógypedagógia tanár”.

Mint ismeretes, a szakképzés a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül. Mint Bruckner László, a tárca főosztályvezetője elmondta: ez vonatkozik a speciális szakiskolákra is. (Két országos szintű, nagy speciális szakiskola van, a budapesti és a győri.) Ám az EGYMI-t is magában foglaló, többcélú intézmény keretében működő speciális szakiskolákat várhatóan csak a következő tanévben veszi át az NGM - tette hozzá a főosztályvezető.

A szakterület tankönyvellátásának zűrzavaráról beszélt Remeczné Komár Gabriella, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet szerkesztője. Szerinte a háromezer forintos keretből nem lehet tankönyveket vásárolni, ráadásul a fogyatékossággal élő gyerekek nem is tudnak úgy vigyázni a könyvekre, hogy azok „tartósak” maradjanak.

Az egyik hozzászóló, Farkasné Kovács Beáta jelezte: meg kellene kapniuk a 12 ezer forintos tankönyv-keretet, vagy annak egy bizonyos százalékát, amelyet feladatlapok készítésére, papír, festék beszerzésére fordíthatnak. A gyógypedagógusok ugyanis sokszor a szabadidejükben készítenek taneszközöket, de legalább az anyagok beszerzéséhez pénzre van szükségük.

Az EMMI szakszolgálati és fogyatékosságügyi köznevelési referense az írásban beérkezett kérdésekre válaszolt. Hallgasson bele a konferenciába!

 

Kapcsolódó dokumentumok: