Hírek

A magyar szakszervezetek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez fordulnak

A konföderációk tárgyalásokra akarják kényszeríteni a Kormányt az Új Munka törvénykönyvével kapcsolatban. A szakszervezetek.hu cikke nyomán.

A magyar szakszervezetek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez fordulnak

A szakszervezetek nemzetközi segítséget is igénybe vesznek, hogy rákényszerítsék a kormányt a nyilvános, háromoldalú tárgyalásokra az Új Munka törvénykönyvével kapcsolatban - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke szerdán Salgótarjánban.

Borsik János leszögezte: a tárgyalásnak nincs alternatívája, az egyeztetésre szükség van, mert a jelenlegi tervezet alapján a munkavállalók többet dolgoznának kevesebb pénzért.

Az elnök közölte: a hat magyarországi konföderáció közös levélben fordult a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez, közösen tárgyaltak az Európai Szakszervezeti Szövetség fõtitkárával és Andor László uniós biztossal.

A tervezetet is kész megvizsgálni az Európai Bizottság munkacsoportja, és megvizsgálja a majdan elfogadott törvényt is, mert a jogszabályi tervezetek jónéhány európai és hazai normával is ütköznek - tette hozzá.

Borsik János szerint miközben a kormány azt mondja, hogy az új Munka törvénykönyve biztosítja a rugalmasságot, a munkavállalók inkább a biztonságra vágynak, mert rendkívül magas a munkanélküliség.

A szakszervezeti vezetõ úgy látja, a munkáltatók növekvõ terhei még a meglévõ munkahelyek egy részét is veszélyeztetik.

A tervezet jellemzõ pontjai között sorolta, hogy a műszakpótlékok leépítésével csökkenteni akarják a kereseteket, a 30-45 percre növelt munkaközti szünet nem számítana be a munkaidõbe, sérülne a munkavállalók jogvédelme, ha bevezetnék, hogy egy évben legfeljebb 44 munkanapon át bármilyen munkakörben és feltételek mellett máshol kellene dolgozniuk az embereknek, és kiszolgáltatott helyzetbe hoznák a munkavállalókat a szakszervezeti képviseletek gyengítésével is.