Hírek

A Pedagógusok Szakszervezete és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ aláírta az ágazati kollektív szerzõdést

November 25-én sajtótájékoztatón jelentette be a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, hogy aláírta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) a mintegy 123 ezer pedagógust és más foglalkoztatottat, összesen mintegy 150 ezer embert érintõ kollektív szerzõdést. Letölthetõ a kollektív szerzõdés! Lapszemle, linkek!

A Pedagógusok Szakszervezete és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ aláírta az ágazati kollektív szerzõdést

Galló Istvánné a szerzõdésben foglalt kedvezõ intézkedések között említette, hogy a Klik által foglalkoztatott pedagógusoknak - a kötelezõ 32 óra kötött munkaidõ felett - túlóradíjat fizetnek 2014. január 1-jétõl. A reprezentatív szakszervezet vezetõje a kollektív szerzõdés "kemény tárgyalások" utáni aláírását "apró pozitív lépésnek" nevezte.

A sajtótájékoztatón Galló Istvánnét elmondta, a PSZ szombati kongresszusán úgy értékelte, hogy a kormány betartotta a három pedagógus-szakszervezet alkotta sztrájkbizottsággal január végén kötött megállapodásban foglaltakat. Jelezte: a kongresszus meghallgatta a kormány és a sztrájkbizottság január 22-i megállapodásának teljesülésérõl szóló beszámolót, és azt egyhangúlag elfogadta.

Az új kollektív szerzõdés fontosabb részleteit ismertetve Galló Istvánné elmondta, januártól a kötött munkaidõn felüli munkáért díjazás jár, és a helyettesítést is kifizetik majd a munkavállalóknak. Utalt arra, hogy az eredeti elképzelések szerint ezekért nem fizetett volna a munkáltató, a Klik.

Hozzátette: ennek tudatában az intézményvezetõknek nem is lesz érdekük, hogy a pedagógusokat a 32 órán túl bent tartsák az iskolában, mert azt az idõt túlórában ki kellene fizetni nekik.

Kérdésre arról is beszélt, hogy a 32 óra kötött munkaidõt a pedagógusnak nem kell feltétlenül bent tölteniük az iskola tanári szobájában, így például a dolgozatokat otthon is kijavíthatják.

Az új kollektív szerzõdés kiterjed majd a jóléti juttatásokra, és a dokumentumban a szakszervezeti vezetõk munkaidejét is rendezték - ismertette. A cafeteria-juttatásokról szólva azt mondta, arról a Klik költségvetésének elfogadása után kezdõdnek majd meg a tárgyalások. Jelezte, hogy az "milliárdos tétel" lesz a jövõ évi költségvetésben.

Kitért arra is, az új kollektív szerzõdés január 1-jétõl lép hatályba, így addig a jelenlegi kollektív szerzõdések érvényesek.

Szeretnék elérni - mondta -, hogy az önkormányzati fenntartású intézményeknél dolgozó kollégákkal is a Klikkel kötötthöz hasonló kollektív szerzõdéseket kössenek.

Arra a kérdésre, hogy az új kollektív szerzõdés aláírásával minden konfliktus megszűnt-e, azt mondta, a szerzõdést kedvezõnek értékelik, ugyanakkor azt továbbra is fenntartják, hogy a közoktatás átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele, a Klik működése komoly problémákat vet fel, és igazságtalannak tartják a bérrendszert is.

Közölte azt is, hogy a PSZ szombati kongresszusán egy állásfoglalást fogalmazott meg, amelyben a tavaszi parlamenti választáson induló pártokkal szembeni elvárásaikat összesítették. A PSZ a pártok oktatási programjainak elemzésekor ezen elvárások teljesülését tartja majd szem elõtt. Megjegyezte, hogy a dokumentumban megfogalmazottak erõs kritikái a mostani rendszernek.

Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: egy párt nagyságát nem a választáson megszerzett szavazatok száma mutatja, hanem az, hogy kész-e, és képes-e együttműködésre a parlamenti ellenzékkel minden olyan kérdésben, amelynek hatása nem a négyéves ciklusra korlátozódik.

Azt hangoztatta, senki nem sajátíthatja ki az oktatást csak azért, mert megnyerte a választásokat. A PSZ elnöke ugyanakkor azt is mondta, sajnálatosnak tartaná, ha a választásokhoz közeledve a közoktatás ismét a pártcsatározások terepévé válna.

A PSZ sajtótájékoztatójával, az ágazati kollektív szerzõdés megkötésével részletesen foglalkozott a sajtó, többek között a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a HVG-eduline, az Origó, az Index, a stop.hu, a Napi gazdaság, a Magyar Hírlap, a Híradó, a TV2, a Blikk, a Klubrádió, az Inforádió, a munkajog.hu, a ma.hu.

Kapcsolódó dokumentumok: