Hírek

Megállapodtak a pedagógus szakszervezetek a kormánnyal

Január 18-án megállapodott a Pedagógusok Sztrájkbizottságában résztvevõ három szakszervezet és Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere. A PDSZ nem írja alá a megállapodást. A PSZ és a PDSZ elnöke az m1 műsorában beszéltek a megállapodásról. Video, link a videotárhoz!

Megállapodtak a pedagógus szakszervezetek a kormánnyal

Megállapodott az emberi erõforrások minisztere és a pedagógusok sztrájkbizottságában részt vevõ három szakszervezet a pénteki tárgyalási fordulón. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem írja alá a megállapodást.

Balog Zoltán a több mint háromórás tárgyalás után azt mondta: megszületett a megállapodás, rögzítették a kereteket, amelyekben a jövõbeni együttműködést elképzelik. A mintegy ötoldalas megállapodást jövõ kedden írják alá, meghatározva, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az iskolarendszer állami fenntartásba vételének folyamatában, ellenõrzésében, szabályozásában, és azt is, hogyan képzelik el a bérek rendezését.

A megállapodást nyilvánosságra fogják hozni - ígérte a tárca vezetõje.

Hozzátette: a szakszervezetek legjelentõsebb és felelõsségteljes része úgy döntött, részt vesz abban az átalakítási folyamatban, amely "visszafordíthatatlan és amit végre fognak hajtani".

A sztrájkbizottságban részt vevõ szakszervezetek közül a miniszter a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel, valamint az Oktatási Vezetõk Szakszervezetével állapodott meg.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke úgy összegzett a tárgyalásokról, hogy mindkét fél engedett, és olyan garanciát kaptak, amely védeni, õrizni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét.

Kiemelte: ha a megállapodást összevetik a sztrájkbizottság eredeti követeléseivel, látható, hogy az ott szereplõ követelések szó szerint nem találhatók meg. A közoktatás átalakítását, az állami fenntartásba vételt ilyen módon soha nem tudták támogatni, ahogy az életpályamodell kormány által javasolt változatát sem. Olyan helyzet állt azonban elõ, hogy mérlegelni kellett, és mivel ezeket a kérdéseket befolyásolni, más irányba terelni nem volt lehetõségük, javításukra viszont van mód, ezért döntöttek végül az aláírás mellett - mondta.

Felidézte, az eredeti követelések között szerepelt, hogy az intézmények állami fenntartásba vételét halasszák el. Ez nem történt meg - állapította meg, majd hozzátette: a pénteki megállapodás rögzíti ugyanakkor, hogy mikor kezdi meg munkáját a monitoringbizottság, amely az állami fenntartásba vételt figyelemmel kíséri. A megállapodás tartalma és szelleme arra irányul, hogy az oktatásban zajló folyamatokban a szakszervezetek részt vehetnek minden szinten, és érvényesíthetik jogszabályi lehetõségeiket - rögzítette.

Kitért arra is, hogy a megállapodás alapján végre Magyarországon oktatási ágazati szerzõdést lehet kötni. Ebben a foglalkoztatási kérdésektõl a juttatásokig bezárólag rendezni lehet számos kérdést - mutatott rá.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke kiemelte: a köznevelési törvény tartalma és a pénteken született megállapodás nagy "feszültséggócot oldott fel". A megállapodás vállalható, számos garanciaelemet tartalmaz, és részükrõl azt sikernek tekintik - közölte.

A sajtótájékoztató elõtt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte: ahogyan elõre jelezték, nem írják alá a megállapodást.

Január 18-án a PSZ és a PDSZ elnöke voltak az m1 Este című műsorának vendégei. A szakszervezetk vezetõi a Kormány és a szakszervezetek megállapodásról beszéltek, a PSZ elnöke részletesen indokolta, miért tartjuk elfogadhatónak a megállapodást.

Ide kattintva megtekinthetõ az adás.