Hírek

ERZSÉBET-PROGRAM - A SZOCIÁLIS ÜDÜLTETÉS ÉS ÉTKEZTETÉS ÚJ RENDSZERE

Az Erzsébet-program az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredménybõl valósul meg. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretében kibocsátott Erzsébet-utalvány forgalmazására. Az Erzsébet-program a szociális üdültetés és étkeztetés új rendszere.

ERZSÉBET-PROGRAM - A SZOCIÁLIS ÜDÜLTETÉS ÉS ÉTKEZTETÉS ÚJ RENDSZERE

Az Erzsébet-program az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredménybõl valósul meg. Az Erzsébet-utalvány választása felelõsségteljes döntés, hiszen aki adja vagy használja az Erzsébet-utalványt, az az Erzsébet-programon keresztül segíti mindazokat, akik rövidebb-hosszabb ideig kiemelt figyelemre szorulnak.

Az Országgyűlés 2012. július 6-án elfogadta a gyermekekrõl való felelõs gondoskodás jegyében, az ahhoz kapcsolódó források megteremtése, valamint a társadalmi szolidaritásra építve a Szent Erzsébet-i hagyományok újraélesztése érdekében megalkotott Erzsébet-programról szóló törvényt. A törvény szerint az Erzsébet-program keretében a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szociális üdültetéssel és étkeztetéssel, ifjúsági és gyermekvédelmi programokban való részvétellel, külön törvény szerinti szociális és gyermekvédelmi támogatások Erzsébet-utalványban történõ folyósításával kapcsolatos feladatokat, illetve egyéb szociális feladatok ellátásához kapcsolódó teendõket lát el.

Az Erzsébet-programon keresztül 2012-ben több mint 100 ezer honfitársuknak segítettek azok, akik az Erzsébet-utalványt választották. Ennek emléket állítva a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2012 õszén 100 ezer facsemetét ültetett el, illetve minden évben annyi fa ültetését vállalja, ahány embernek a Program lehetõséget biztosít kedvezményes üdülésre, táborozásra.

Az Erzsébet-program egy újszerű európai válasz arra, hogy a társadalmi szolidaritást nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is képviselni kell. Az Erzsébet-program Tanácsadó Testület tagjai köztiszteletben álló, a saját területükön kimagasló eredményt elért emberek. Arra kaptak felkérést, hogy tanácsadó testületként segítsék az Erzsébet-programot, és fogalmazzanak meg javaslatokat annak továbbfejlesztésére.

Tagjai:

Sunyovszky Szilvia – elnök (színművész)

Borza Teréz (porcelánművész)

Dr. Csókay András (idegsebész)

Horváth Ádám (operaénekes)

Kovács István (ökölvívó)

Környei László (oktatási szakértõ)

Lovas Pál (belsõépítész)

Dr. Németh Anna Mária (gasztroenterológus)

Sándor György (író, elõadóművész)

Dr. Zacher Gábor (toxikológus)

www.erzsebetprogram.hu