Hírek

Ismét tárgyalt a Sztrájkbizottság és a Kormány képviselõje

Tovább tárgyal a bérkérdésekrõl és az életpályához kapcsolódó munkaidõrendszerrõl a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságával. A kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága között a tárgyalások két hét múlva folytatódnak.

Ismét tárgyalt a Sztrájkbizottság és a Kormány képviselõje

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere a mintegy négyórás megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány vállalta, ha nem egyidejűleg kerülne sor a pedagógus-életpályához kapcsolódó új munkaidõ-számítási rendszer és az új bértábla bevezetésére, az átmeneti idõszakra kidolgozza a többletterhek honorálásának, illetve a bérek számításának módját.

Mint mondta, a szakszervezetek által megfogalmazott 20 százalékos bérkövetelésnek plusz 270 milliárd forint a költségvetési vonzata, ezt nem tudják vállalni. A vonatkozó munkaanyagot egy héten belül eljuttatják a sztrájkbizottságnak és a szakszervezetek megtehetik észrevételeiket.

Közlése szerint megállapodtak arról is, hogy az esetleges sztrájk idejére az elégséges szolgáltatások meghatározásáért közösen fordulnak állásfoglalásért a munkaügyi bírósághoz. A minisztérium úgy véli, hogy a sztrájkolók jogait tiszteletben kell tartani, de azoknak a jogait is tiszteletben kell tartani, akik esetleg nem akarnak sztrájkolni, hanem tanítani akarnak, nem beszélve azokról a szülõkrõl, akiknek egy esetleges munkabeszüntetés pluszterhet jelent - fejtette ki Balog Zoltán.

Somogyi László, az Oktatási Vezetõk Szakszervezetének elnöke azt mondta: elsõsorban azért nem tudtak dűlõre jutni ebben a kérdésben, mert az új sztrájktörvény szerint nincs tapasztalatuk abban, mit tekinthetnek még elégséges szolgáltatásnak az oktatásügyben. Kiemelte: ígéretet kaptak arra, hogy amennyiben az új bérezést nem tudják az életpályamodellel együtt bevezetni, nem jár rosszul egyetlen pedagógus sem. Ennek technikai részletein dolgoznak majd.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szerint nagyon kemény tárgyalási fordulón vannak túl, de továbbra is azt szeretnék, ha meg tudnának állapodni. Nagyon komoly vita van a pedagógusok munkaterhelésének kérdésében, ebben igen eltérõek az álláspontok. Hozzátette: vita van a pedagógusok bérezése ügyében is, a szakszervezetek azt a megoldást tudják támogatni, amelyet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a szerdai fordulón is megerõsített, az életpálya bevezetése és a más típusú munkaidõ-számítás kizárólag a béremeléssel együtt történjen. Mendrey László megítélése szerint erre van lehetõség. Közölte: az ígért munkaanyag tartalmazza majd, hogy a pedagógusoknak a kötelezõ óráikon túl milyen feladatokat kell ellátniuk.

Balog Zoltán ehhez azt tette hozzá, továbbra is szeretnék, ha az életpályamodell a béremeléssel együtt indulna el, de ha átmeneti szabályozásra van szükség, akkor hajlandóak gondolkodni, hogy ebben az idõszakban milyen kompenzációt tudnak biztosítani.

A felek megállapodtak abban, hogy a köznevelési hídprogramok kedvezményezett iskolatípusa a szakiskola legyen, illetve a kormány elfogadta a szakszervezeti oldal azon javaslatát, hogy a fõvárosi, megyei köznevelési terv elkészítését jogszabály rögzíti majd.

A kabinet vállalta továbbá, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt módosítja, és összehangolja a megváltozott fenntartói szerkezetet és az érdekegyeztetés rendjét. Ennek szervezeti kerete a Közalkalmazottak Munkaügyi Tanácsa. A tárgyalások két hét múlva folytatódnak.