Hírek

A Sztrájkbizottság levele Orbán Viktorhoz

A szakszervezetek levélben fogalmazták meg követeléseiket. A köznevelési és a szakképzési törvény bevezetésének felfüggesztését és béremelést követelünk. Kérjük, a törvényeknek megfelelõen jelöljék ki a Sztrájkbizottsággal egyeztetõ megbízottat!

A Sztrájkbizottság levele Orbán Viktorhoz

     

ORBÁN VIKTOR ÚRNAK

MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKE

BUDAPEST

 Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetõk Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete 2012. október 19-én sztrájkbizottságot alakított.

 A bizottság létrehozásának egyrészt az volt az oka, hogy a köznevelés átalakításának 2013. január 1-jei bevezetése átgondolatlan és elõkészítetlen, veszélyezteti a köznevelés rendszerének zavartalan működését, másrészt az, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanácsban a közszféra 2013. évi keresetére vonatkozó munkavállalói oldal javaslatokat a Kormány képviselõje elutasította.

 Tagjaink képviseletében és felhatalmazása alapján tárgyalásokat kezdeményezünk a következõ témákban:

 - A Kormány kezdeményezze a nemzeti köznevelésrõl szóló és hozzá kapcsolódóan a szakképzésrõl szóló törvény 2013. január 1-jei bevezetésének felfüggesztését.

Az ehhez szükséges törvénymódosításokat haladéktalanul nyújtsa be az Országgyűlésnek.

- A szakszervezetek bevonásával a Kormány tekintse át a törvényeket, és ennek alapján módosítsa azokat a rendelkezéseket, amelyek korlátozzák a tanuláshoz való jogot, a tanítás szabadságát, és az intézményfenntartásból, az oktatással kapcsolatos döntésekbõl kizárják a helyi önkormányzatokat.

- A szakszervezetek közreműködésével a Kormány tekintse át a foglalkoztatás szabályait, és úgy alakítsa át, hogy az életpálya-modell bevezetésének ne legyen következménye a munkaterhek növekedése, a létszámleépítés.

- A Kormány 2013. január 1-jétõl a közszféra egészére vonatkozó közalkalmazotti bértábla módosításával hajtson végre legalább 20 %-os illetményemelést.

 Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az 1989. évi VII. törvény 2§ (2) alapján kérjük, jelölje ki a fent felsorolt témákban a Kormány részérõl tárgyalásra és megállapodásra felhatalmazott képviselõjét. 

 Budapest, 2012. október 24.

Tisztelettel:

Galló Istvánné

PSZ elnök                                                                                        

Mendrey László

PDSZ elnök

 Tóth József                                                                                        

 MKSZSZ elnök                                                                                      

Somogyi László

OVSZ elnök