Hírek

A pedagógus szakszervezetek közös tüntetése

A pedagógus szakszervezetek közös tüntetése

Sikeres, jó hangulatú tüntetést tartottak a pedagógus szakszervezetek június 5-én, pedagógusnapon, Budapesten. A demonstráció felvonulással kezdõdött, a pedagógusok és szimpatizánsaik zenés felvezetéssel vonultak az Olimpiai parkból a NEFMI Szalay utcai épületéhez. A tüntetõkkel megtelt az utca, hozzávetõleg tízezren tüntettek az érdekegyeztetés látványos kiiktatása, formálissá tétele, a társadalom jelentõs részét hátrányosan érintõ törvénykezési gyakorlat, a tervezett nyugdíjmódosítások, a heti munkaidõ növelésének, az éves szabadság csökkentésének a szándéka, az oktatási intézmények fenntartásának, irányításának, finanszírozásának tervezett módosítása, a pedagógusok élet- és munkakörülményeinek megváltoztatása ellen.

A demonstráció zenehallgatással, énekléssel kezdõdött, majd a szakszervezetek vezetõi léptek a mikrofonhoz. Elsõként Mendrey László, a PDSZ elnöke szólt arról, hogy az ellentétek és viták ellenére mind az 5 szakszervezet eljött, mert a pedagógusok nem akarják, hogy róluk, nélkülük döntsenek. Elmondta, a felmérések szerint a tanárok hetente több mint 50 órát dolgoznak. Ha nem tudunk megegyezésre jutni a Kormánnyal, elõfordulhat, hogy õsszel sztrájkba lépnek a pedagógusok.

Tóth József Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke így fogalmazott: A mai nap nem az ünneplésrõl szól. Elfogadhatatlannak nevezte a szakképzés és a közoktatás kiszivárgott terveit, és azt, hogy mindezt a szakmai és érdekképviseleti szervezetek nélkül kívánják megvalósítani.

A szülõk képviselõje lépett a színpadra, és arról beszélt, hogy nem a közoktatás, a magyar demokrácia van válságban. Azt követelte, az oktatási államtitkárság az oktatási hivatalon keresztül semmisítse meg az önkormányzatok iskolabezárási határozatait, a kormányzó pártszövetség vezetõi pedig tegyenek meg mindent az ingatlancélú manõverezések megakadályozására, a közoktatási reformról pedig haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a diákok, a szülõk és a tanárok bevonásával.

Somogyi László, az Oktatási Vezetõk Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy tíz év alatt 40 százalékkal csökkent a reáljövedelmük, kötelezõ óraszámuk pedig 20 százalékkal nõtt. Elvontak sok álláshelyet, az adminisztratív feladatokat is a tanároknak kell elvégezniük.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt hangsúlyozta: ma nem minisztériumi, csak államtitkársági szinten, erõsen csökkentett létszámmal és költségvetéssel foglalkozik a kormány a közoktatással. Azt hangoztatta, ne Matolcsy György mondja meg, mennyi legyen a pedagógusok kötelezõ óraszáma. Az rossz irány, ha az oktatásra csak úgy tekintenek, mint egy költségvetési kiadásra, nem pedig olyan befektetésként, amely megtérül. A PSZ elnöke látszatintézkedésnek nevezte, hogy a kormányzat csak néhány kiválasztott iskolaigazgatónak küldött levelet a közoktatás átszervezésével kapcsolatos kérdések megválaszolására. Véleménye szerint ez csak azt a célt szolgálja, hogy "saját elképzeléseit igazolni lássa". Majd felsorolta az Államtitkárság által kiküldött kérdéseket, melyekre a jelenlévõk hangos NEM-mel válaszoltak.

A szakszervezetek közös petícióját Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének titkára olvasta fel. A dokumentumban a tíz százalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökrõl, a pedagógusok munkaidejérõl, a kötelezõ óraszámról, a bérezésükrõl és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsõoktatási hallgatók számát. A petíciót az Államtitkárság egyik munkatársa vette át a szakszervezeti vezetõktõl.

A demonstráció közben bejelentették, hogy a meteorológiai szolgálat narancssárga riasztást adott ki, és veszély esetén merre lehet biztonságosan elhagyni a helyszínt. A közlés után néhány perccel hatalmas esõ érkezett, de a résztvevõk ennek ellenére a Parlament melletti utcában maradtak, és hallgatták a szónokokat.

A PSZ köszönetnyilvánítása:

 

Tisztelt Kollégák!

Kedves Tüntetõk!

A 2011. június 5-i tüntetésen való tömeges részvételt ezúton köszönjük minden Kollégáknak, céljainkkal szimpatizálónak, s azoknak is, akik személyesen nem tudtak részt venni, de a tüntetés támogatásáról, a velünk való együttérzésrõl biztosítottak bennünket.

Köszönjük a kiváló hangulatot, a tüntetõk fegyelmezett viselkedését, kulturált részvételét. Megmutattuk, hogy sokan vagyunk, együtt vagyunk, erõsek vagyunk, és közös céljainkért kézen fogva kiállunk, és hiszünk a sikerben. Jó volt együtt!

Külön köszönjük, hogy a heves zápor ellenére is kitartottatok, vizesen de lelkesen, méltóságot adva a sikeres megmozdulásunkhoz.

Budapest, 2011. június 5.

Pedagógusok Szakszervezete

A lap alján letölthetõek az elhangzott beszédek, szolidaritási nyilatkozatok, köztük Martin Roemer, az ETUCE Európai igazgatójának levele!

Kedves Kollégák! A lap alján hozzászólhattok, elmondhatjátok véleményeteket, gondolataitokat a tüntetésrõl.  Hogy éreztétek Magatokat? Várjuk a véleményeket!

Az 5 szakszervezet közös petíciója a honlap nyitóoldalán található, illetve letölthetõ a lap alján!

 

Sajtóvisszhang:

 

http://hirszerzo.hu/belfold/20110605_tanar_tuntetes

http://www.fn.hu/belfold/20110605/orszaghaznal_tuntetnek_pedagogusok/

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=885557

http://www.origo.hu/itthon/20110605-ot-pedagogusszervezet-tuntet-vasarnap.html

http://hir3.hu/magazin/1/64325/a_kormany_oktatasi_reformprogramja_ellen_tuntetnek_pedagogusok_budapesten

http://index.hu/belfold/2011/06/05/szeptemberi_sztrajkra_keszulnek_a_tanarok/

http://index.hu/belfold/2011/06/05/pedagogusok_tuntetnek_a_kormany_ellen/

http://hir3.hu/magazin/1/64334/szakszervezetek_tuntettek_a_kormany_oktatasi_reformprogramja_ellen_budapesten

http://www.mno.hu/portal/788786

http://nol.hu/belfold/szeptemberben_padagogussztrajk_

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=436010

http://atv.hu/cikk/20110605_nagy_valtozasok_elott_allunk_ezrek_tuntetnek_a_miniszterium_elott

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=381163

http://www2.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/tuntettek_a_pedagogusok_egyre_nehezebb_az_iskolataska_43333

http://tv2.hu/tenyek/video/tuntettek-a-tanarok

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/06/05/11/Demonstralnak_a_tanarok__az_orszag_tobb_pontjarol.aspx

 

http://tuntetes_utan_sztrajkra_inforadio.tatus.hu/hirek.php?inforadio_tuntetes_utan_sztrajkra

http://atv.hu/video/video-20110605_gallone_30_40_ezer_pedagogus_allasa_szunhet_meg_video

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/2869-az-mszp-tamogatja-a-kdnp-eliteli-a-pedagogusok-megmozdulasat

http://belfold.hirfal.hu/tuntetes_utan_sztrajkra_keszulnek_a_pedagogusok-4087619.html

Kapcsolódó dokumentumok:

Kapcsolódó galériák:

Pedagógus tüntetés 2012