Hírek

Az oktatási államtitkár a PSZ OV ülésén

Az oktatási államtitkár a PSZ OV ülésén

Aktuális közoktatási kérdésekrõl tárgyalt a PSZ Országos Vezetõsége Dr. Hoffmann Rózsa közoktatásért felelõs Államtitkárral. A mintegy másfél órás találkozón az Államtitkár ugyan nem adta át a Kormány által már elfogadott, de még nem nyilvános Nemzeti Köznevelési Rendszer koncepcióját, annak egyes elemeit tudta csak ismertetni. Ezért megalapozott véleményt a tervezetrõl egyelõre nem tud a PSZ kialakítani, hiszen csak a sajtóból értesülünk mind a közoktatás, mind az ezzel összefüggõ szakképzési és önkormányzati törvény átalakításáról. Az ülésen és az azt követõ közös sajtótájékoztató után kirajzolódott, hogy több dologban nem értünk egyet, éles vitára lehet számítani a PSZ és az oktatási kormányzat között, például a tanárok munkaidõ-elszámolása miatt, és sok a bizonytalanság a közoktatási koncepció más részeivel kapcsolatban is.

Nem nyugtatott meg minket az államtitkár asszony - szögezte le Galló Istvánné. A PSZ elnöke ugyanakkor értékelte, hogy most elsõ ízben ellátogatott az érdekvédõi szervezet vezetõségi ülésére. Mint az elnök asszony elmondta, a legélesebb vita a közeljövõben a munkaidõ-elszámolás körül lesz, mert nem tartják elfogadhatónak, hogy 32 órás kötelezõ iskolában töltött idõt írjanak elõ a tanároknak. Emlékeztetett arra, hogy egy nem régi felmérés szerint már ma is átlagosan 51 órát dolgoznak a tanárok hetente. „A heti 32 óra benntartózkodás magában rejti, hogy többet is kell dolgozni a megemelt bérért, és olyan egyéni foglalkozásokat, fejlesztéseket, korrepetálásokat is el kell végezni, amelyek eddig beszámítottak a kötelezõ óraszámba, vagy túlórapótlék járt értük" - magyarázta. Azt azonban hozzátette: az államtitkár cáfolta, hogy a pedagógusok óraszáma a mostani 22-rõl 24-re emelkedne, és hogy a gimnáziumi férõhelyek számát 40 százalékkal csökkentenék.

A PSZ elnöke elmondta azt is, hogy idõ hiányában nem sikerült tisztázni az intézmények fenntartóinak kérdését, ebben sok a bizonytalanság
A találkozót követõ sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa úgy értékelte a megbeszélést, hogy bár a szakszervezet és az államtitkárság között vannak vitás kérdések, a megbeszélésrõl jó érzéssel távozik, mert az "oktatásügy iránt felelõsséget érzõ körrel" beszélt. Mint mondta, nem ez volt az utolsó találkozás, a szakszervezetekkel egyeztet még.

Az oktatási államtitkár kijelentette, hogy várhatóan a jövõ évben is ugyanannyi pénzbõl lehet majd gazdálkodnia a közoktatásnak, mint az idén. Hoffmann Rózsa megerõsítette, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetése egy idõben történik majd az új típusú munkaidõ-elszámolással, amelynek értelmében a tanároknak kötelezõen 32 órát kellene az iskolákban tölteniük. Az életpályamodell alkalmazásához évente 160 milliárd forint többletpénzre lesz szükség, a modellt 2013 szeptemberében szeretnék bevezetni, de "a mikor és a mennyi kérdésre az egész kormánynak kell válaszolnia".

Az oktatási államtitkár megerõsítette, hogy kedden, de legkésõbb szerdán nyilvánosságra hozzák a köznevelés új rendszerérõl szóló koncepciót, majd ezt követõen országjárás kezdõdik a javaslat megismertetésére.
Galló Istvánné biztosította az államtitkárt arról, hogy partnerek kívánnak lenni egy jobb közoktatási rendszer kialakításában, hogy olyan iskolarendszer jöjjön létre, amelyben az intézmények biztonságosan működnek, a pedagógusok munkahelye nincs veszélyben, és megfelelõ a finanszírozás.

A PSZ nagy bizonytalanságot tapasztal az iskolák fenntartásának kérdésében, de az egész napos iskola bevezetését nem vetik el, ha ahhoz megvannak a személyi és tárgyi feltételek.

A sajtótájékoztató nagy médiaérdeklõdés mellett zajlott. Többek között tudósított a találkozóról az rtl, a tv2, az m1, az echo tv, a hírtv és az atv híradója is.

További tudósítások:

 

http://www.orientpress.hu/87891/RSS

http://nol.hu/belfold/jovore_is_ugyanennyi_penz_jut_oktatasra

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=132329

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=396400

http://www.fn.hu//belfold/20110905/nem_nyugtatta_meg_hoffmann/

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-454764

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/folytatodnak-a-targyalasok-a-pedagogusok-szakszervezetevel

http://www.echotv.hu/index.php?akt_menu=16&r_id=&hir_id=259272

http://hvg.hu/itthon/20110905_hoffmann_szakszervezetek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_9_5

Kapcsolódó galériák:

Hoffmann Rózsa az OV ülésén