Hírek

JÚNIUS 5-ÉN ORSZÁGOS TÜNTETÉS BUDAPESTEN!

JÚNIUS 5-ÉN ORSZÁGOS TÜNTETÉS BUDAPESTEN!

Ma a PSZ Országos Vezetõség ülése után a Sztrájk Elõkészítõ Bizottságot alkotó szakszervezetek közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy június 5-én 11 órakor, Budapesten a NEFMI elõtt országos pedagógus demonstrációt szerveznek.

Mint ismeretes, a Bizottság Orbán Viktor miniszterelnöknek 2011. május 4-én levelet küldött, melyben kérték a tárgyalópartner kijelölését. A miniszterelnöki válasz szerint a kormányfõ azért nem egyeztet a szakszervezetekkel közoktatási kérdésekben, mert most zajlik a szociális konzultáció, amely foglalkozik ezzel a témával is. A szakszervezetek szerint néhány levélben megfogalmazott kérdés nem helyettesítheti az európai elvárásoknak megfelelõ szociális párbeszédet.

A tárgyalások kikényszerítése szempontjából nagy jelentõsége van akciónknak, ezért fontos, hogy a 170 000 fõs pedagógus társadalom minél több tagja, családtagjai, szülõk, nagyszülõk is vegyen részt a tüntetésen. Ez nem csak a pedagógusok ügye!

  • A közoktatás átalakításáról,
  • az intézmények államosításáról,
  • központi bérfinanszírozásról, központi létszámgazdálkodásról,
  • pedagógusok kötelezõ intézményben való tartózkodásáról (bújtatott óraszámemelés),
  • a pedagógus szabadság csökkentésérõl,
  • a heti öt és fél napos munkaidõ bevezetésérõl,
  • a nyugdíjrendszer átalakításáról (a prémium évek program megszüntetése)

nem lehet dönteni az érintettek figyelmen kívül hagyásával!

Követeljük a szociális párbeszéd működtetését! Mindenkit várunk, aki szimpatizál céljainkkal!

 

A demonstráció sikertelensége esetén a szakszervezetek nem riadnak vissza más érdekérvényesítõ akció pl. sztrájk megszervezésétõl sem.

A Kormány ránk vonatkozó döntései következtében akár 30-40 000 pedagógus is elveszítheti az állását. Folytatódhat a forráskivonás a közoktatásból, nõhet a pedagógusok amúgy is elviselhetetlen leterheltsége, kiszolgáltatottsága, gyors hanyatlásnak indulhat az oktatás színvonala.

EZT MEG KELL AKADÁLYOZNUNK!

Együtt kell mozdulnunk, senki nem gondolhatja, hogy nem fogja érinteni a közoktatás durva megfaragása. Közös érdekünk, hogy ezután is határozottan lépjünk fel mindazért, ami összeköt bennünket, közoktatásban érdekelteket. Ehhez mindenkinek kezet nyújtunk. A szakszervezet igazi erejét az akcióink támogatottsága adja.

EGYÜTT ERÕSEK VAGYUNK!

 

A Sztrájk Elõkészítõ Bizottság felhívása a nyitóoldalon olvasható!

 

Este a PSZ elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában is beszélt a tüntetés megszervezésérõl:

 

http://atv.hu/cikk/video-20110523_gallo_istvanne

 

A sajtótájékoztatón Galló Istvánné, a PSZ elnöke közölte, a demonstrációval szeretnék kikényszeríteni, hogy a döntéseket az érdekvédelmi szervezetek véleményének kikérésével hozzák meg, mert a NEFMI eddig érdemi tárgyalásokat nem folytatott velünk. Mint mondta, arról kívánnak tárgyalni, hogy ki lesz az intézményfenntartó, mi lesz a pedagógusok jogállása, ki lesz a munkáltatójuk, miként alakítják át a szakképzést, amelyrõl úgy tűnik, hogy a kamarák veszik át, noha "az a közoktatás szerves része". 
A közoktatási törvény harmadikféle koncepcióját kérésünkre mostanáig nem bocsátották rendelkezésünkre, mondván, hogy majd ha a kormány elfogadta - tette hozzá a PSZ elnöke. Úgy fogalmazott: a május 2-i Közoktatáspolitikai Tanács ülésén "robbant a bomba", az államtitkárság által az intézményvezetõknek küldött 5 kérdésbõl álló kérdõív mutatta, hogy "a közoktatás irányítása és finanszírozása teljesen új irányt vett, (...) a közoktatási intézmények államosításáról van szó, a pedagógusok központi bérfinanszírozásáról, a pedagógusok állami alkalmazottságáról", a heti 32 óra kötelezõ iskolában tartózkodás pedig "bújtatott óraszámemelés". Véleménye szerint 30-40 ezer állás szűnhet meg, ha az állam lesz a fenntartó a kormányzati hivatalokon keresztül. A 32 óra kötelezõ intézményben való tartózkodás is ehhez járul hozzá - vélekedett.

Galló Istvánné közölte, a PSZ a honlapjára rakta fel az oktatási államtitkárság által is feltett kérdéseket, de nekünk "merõben más eredmények jöttek ki", mint az államtitkárságnak. Az éves szabadság csökkentése a pedagógusokra is kihat, az 5 és fél napos munkahét azt jelenti számukra, hogy szombat délelõtt gyermekfelügyeletet kell majd biztosítani - hívta fel a figyelmet. 
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke utalt arra, hogy a figyelmeztetõ sztrájk ötlete is felvetõdött, de ez az elképzelés egyelõre kisebbségbe került. Ha azonban a június elsõ vasárnapjai vasárnapi demonstrációnak nem lesz eredménye, szeptemberben lehet, hogy többnapos sztrájkot is tartanak - hívta fel a figyelmet. 
Az egyre-másra felröppenõ hírekrõl nem tudják, hogy igazak-e, az ezekrõl szóló tárgyalások elmaradása pedig jogot sért, ez a demonstráció oka - magyarázta. Orbán Viktornak küldött levelünkben szakmai szempontokat vetettünk fel, sürgõs egyeztetést kérve, mert a szociális konzultáció kérdései egy kivételével nem foglalkoznak a közoktatással, s ezek a kérdések nem alkalmasak arra, hogy valódi érdekegyeztetést folytassanak - mutatott rá. Ezen válaszok ismeretében ugyan a pedagógusok rendelkezésére áll Orbán Viktor, "de ez az idõpont minden létezõ határidõn túlmegy". Hatásos, erõt felmutató demonstrációra van szükség, amivel tárgyalóasztalhoz tudják hívni a kormányzatot - hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatót nagy médiaérdeklõdés övezte. Az alábbi linkeken a fontosabb sajtótermékek tudósításai olvashatóak:

http://gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/97044/1/gazdasag/Jovo_vasarnap_tuntetnek_a_pedagogusok_a_Nefmi_epulete_elott?place=srss

http://www.hir24.hu/belfold/268246/tuntetni-fognak-a-pedagogusok-is.html

http://www.origo.hu/itthon/20110523-tuntetest-szerveznek-junius-5re-a-kozoktatasban-erintett-szakszervezetek.html

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/05/23/16/Jovo_vasarnap_utcara_vonulnak_a_pedagogusok.aspx

http://www.webradio.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=239839

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-435606

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=379111

http://hvg.hu/itthon/20110523_miniszterium_pedagogusok_tuntetes#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_5_23

http://www.mno.hu/portal/785904

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/733141

http://www.echotv.hu/belfold/jovo_vasarnap_tuntetnek_a_pedagogusok_.html

http://nol.hu/belfold/tuntetessel_unnepelnek_a_tanarok_a_pedagogusnapon

http://eduline.hu/kozoktatas/20110523_tanar_szakszervezet_sztrajk.aspx#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_5_23

 

http://index.hu/belfold/2011/05/23/a_tanarok_es_a_vegyeszek_tuntetnek_a_husipar_csak_tiltakozik/