Hírek

Aktuális akciónk: valódi társadalmi vitát kezdeményezünk a köznevelési törvénytervezetrõl! Védjük meg iskoláinkat!

Aktuális akciónk: valódi társadalmi vitát kezdeményezünk a köznevelési törvénytervezetrõl! Védjük meg iskoláinkat!

Országos akciósorozat szervezését jelentette be a sajtónak a Pedagógusok Szakszervezete. A PSZ a polgármesterekhez és a szülõkhöz fordul annak érdekében, hogy a nemzeti köznevelési törvény koncepciójáról a települések lakosai elmondják véleményüket.

Galló Istvánné elmondta: levelet küldtek az összes polgármesternek és a szülõknek, arra kérve õket, hogy kezdeményezzék lakossági fórumok megrendezését a témában.  A PSZ intézményi szakszervezeti titkárain keresztül megkeresi a szülõi munkaközösségeket is, a megvalósítás elõsegítése érdekében.

Az akció végén terveik szerint a véleményeket eljuttatjuk a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének. Azokból kiderülhet, "elsöprõ támogatottsága van-e" a koncepciónak - közölte a PSZ elnöke.

A PSZ úgy ítéli meg, hogy nem késõ, ha a szülõk és a polgármesterek november végéig véleményt nyilvánítanak. Ha a kormányzat a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel nem akar tárgyalni, legalább az érintettek, a szülõk véleményét vegyék figyelembe.

A PSZ elnöke utalt arra, hogy a szakszervezetek és a diákönkormányzatok nem támogatják a koncepciót, a szakmai szervezetek, az önkormányzatok, a szülõi szervezetek és az egyházi, illetve alapítványi intézmények képviselõi pedig megosztottak annak megítélésében. Félrevezetõnek nevezte, hogy a kormányzat keddig várta a javaslatokat, ugyanis - mint mondta - a törvény kodifikált szövege már megjelent, a múlt heti közigazgatási egyeztetés után azt beterjesztették, és információik szerint a következõ kormányülés tárgyalja is.

Galló Istvánné kiemelte: a PSZ nem ért egyet azzal, hogy az önkormányzatoktól az állam átveszi az intézményfenntartást, s így a lakosoknak nem lesz beleszólásuk abba, mi történik az iskolákban. Nincs garancia arra sem, hogy az államosítás az anyagi gondokat orvosolja, sõt a törvény lehetõséget ad iskolák bezárására. Hozzátette: amikor a megyei fenntartású közoktatási intézmények fenntartását átveszi az állam, nemcsak azok vezetõinek a megbízatását vonják meg, hanem a közalkalmazotti jogviszonyukat is megszüntetik. Feltehetõen az állami fenntartású települési közoktatási intézmények vezetõire is ez a sors vár.

A PSZ elnöke közölte, hogy ha a koncepció jelenlegi változatát fogadják el, akkor az a közoktatásban minõségcsökkenést von maga után, és tovább csökken az esélyegyenlõség.

A polgármestereknek, szülõknek és a PSZ tagjainak szóló felhívások letölthetõek a lap alján!

A sajtótájékoztatóról részletesen tudósított többek között az MTI, a Híradó, a Neo FM, a Klubrádióa Népszabadsága Magyar Nemzet onlinea stop.hu,a Webrádióa Borsod onlinea Mixonline.

Kapcsolódó dokumentumok: