Hírek

A Pedagógusok Szakszervezete szerint káosz van iskolákban

A Pedagógusok Szakszervezete szerint káosz van iskolákban

Galló Istvánné, a PSZ elnöke kiemelte, hogy az új munkaszervezési formát nem próbálták ki elõzetesen, s nem volt elegendõ idõ a felkészülésre, a jogszabályok késõn jelentek meg.

A problémák között említette, hogy a tankerületi vezetõk az esetlegesen üres státuszokat nem töltik fel, s nem vesznek fel pedagógusokat.

A PSZ elnöke szerint a kormány elõször tudatosan megosztotta a társadalmat, most pedig a pedagógusokat, akik az új pedagógus életpálya modell kapcsán szembesülnek azzal, hogy az új kereseti besorolás nem ismeri el az általuk végzett többletmunkát, a jobb minõségi munkát, és azt a többlettudást, amit több tízezer pedagógus megszerzett a különbözõ továbbképzéseken.

Hiába határozták meg a pótlékok mértékét, a megfelelõ fedezet hiányzik, és nem talált meghallgatásra az a kérésük sem, hogy a technikai dolgozók is részesüljenek béremelésben.

Bírálta a kabinetet a nemzeti pedagógus karban elõírt kötelezõ tagság miatt, s mint jelezte: ebben az ügyben Alkotmánybírósághoz fordult a PSZ.

Galló Istvánné kiemelte: az egésznapos iskola feltételei sincsenek meg, a szülõk kérelmének elbírálása, hogy elvihessék gyermeküket az iskolából korábban, sok esetben szubjektív.

Elmondta azt is, hogy nem voltak megfelelõ számítások arról, hogy az állami fenntartásba vétel mennyibe kerül, és arról sincs kimutatás a szakfelügyeleti rendszernek milyen költségei lesznek.

Úgy fogalmazott: az „õsbűnt” a köznevelési törvény 2011. decemberi elfogadása jelentette. Hozzátette: a várható problémákra már két évvel ezelõtt, az új köznevelési törvény elfogadásakor felhívtuk a figyelmet.

Galló Istvánné az MTI kérdésére azt mondta: a kormánnyal kötött sztrájkbizottsági megállapodásban nem mondtak le a nyomásgyakorlás eszközérõl. A PSZ akkor él ennek eszközével, ha az reális, és megvalósítható célokért történik, s kész együttműködni az ilyen törekvéseket felvállaló szervezetekkel.

 

A sajtótájékoztatóról többek között beszámolt a Szegedma.hu, aBorsodonline, a Stop.hu, a Magyar hírlap, a Népszabadság, a Népszava, aKlubrádió, a Világgazdaság, a Híradó.hu, a HVG-eduline.

Klubrádió hírei számára Galló Istvánné összefoglalta a sajtótájékoztató témáit. A hanganyag letölthetõ a lap alján!

Este a PSZ elnöke az EchoTv Napi aktuális című műsorában beszélt arról, miért elégedetlenek a pedagógusok. Ide kattintva megtekinthetõ a műsor.

Millei Ilona, a Pedagógusok Lapja fõszerkesztõje a KlubrádióMegbeszéljük című műsorában a szakszervezetek és a kormány megállapodásáról beszélt. A lap alján letölthetõ a beszélgetés hanganyaga!

Kapcsolódó dokumentumok: