Hírek

Tüntettünk a közszolgálatokért!

Tüntettünk a közszolgálatokért!

A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a felszólalók a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által kezdeményezett, valamint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a LIGA Szakszervezetek tagszervezetei aktív közreműködésével szervezett, valamint a Magyar Szolidaritás Mozgalom által támogatott, belvárosi Széchenyi téren, a Magyar Tudomány Akadémia (MTA) épülete elõtt tartott, Kockán az életed! elnevezésű szombati demonstráción.

A szakszervezetek a Kossuth téren gyülekeztek. Sokan virágokkal, idézetekkel borították József Attila Kossuth téri szobrát, melyet a kormány elképzelései szerint máshová helyeznék el. Majd egy szirénázó és két villogókat használó retro mentõautót követve érkeztek meg a Széchenyi térre a résztvevõk. A Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrálói a Budavári sikló alsó állomása elõtt gyülekeztek, õk  a fõvárosi Clark Ádám térrõl indultak a szakszervezeti tüntetés színhelyére, a Széchenyi térre. A transzparensek alatt, sípokkal, dobokkal vonuló tömeg megtöltötte az MTA elõtti parkolót.

A tüntetés elsõ szónoka, Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott, hogy a magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt, amikor három szakszervezeti szövetség pénteken megegyezést írt alá a kormánnyal „az eddig legelnyomóbb munka törvénykönyvét illetõen". A filozófus hangsúlyozta, hogy szükség van a szakszervezeti egységre, mert „ma nem nagyon látok más erõt, ami a hazát megmenthetné".

Emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelõtt népszavazás erõsítette meg, hogy a „szociális jogokból nem engedünk". Hozzátette, az akkori ellenzék azt mondta, hogy a szociális jogok mellett áll.

A szónok arra kérte a megjelenteket, hogy mindenkit vegyenek rá a szakszervezetekbe való belépésre.

Utána Kulka János lépett a mikrofonhoz. A színész József Attila Levegõt! című versét szavalta el.

Gerõ András történész a hatalmon lévõkre utalva azt mondta: „Õk most itt rombolnak, rombolják a magántulajdont, a szabadságot, a jogbiztonságot, a nemzeti kulturális-oktatási intézményeket, a polgári állam civilizatorikus alapjait." A történész szerint a kormányoldal úgy véli, polgári, konzervatív erõként forradalomra hivatott, „miközben forradalomra egyébként senki nem adott nekik felhatalmazást." Érvelése szerint a „polgári" kifejezés sokkal inkább felhalmozást, mintsem pusztítást, a konzervatív pedig szerves változást, „azaz evolúciót, nem pedig forradalmat, azaz revolúciót jelent."

Kiemelte, hogy a döntéshozók folyamatosan arra hivatkoznak: nagy többséggel kaptak felhatalmazást. „De nem arra, hogy babráljanak a magántulajdon körül, nem arra, hogy rombolják a szabadság, a szerzett jogok és a polgári civilizáció rendszerét (...) sokkal inkább arra, hogy a magyar nép számára elviselhetõbb viszonyokat teremtsenek" - jelentette ki.

Daróczi Ágnes etnológus beszédében azt mondta, minden társadalmi csoport „iszonyúan mély válsággal" szembesül. Megfogalmazása szerint „nincs más utunk, mint megszervezni magunkat". Mint elmondta, sokan féltek eljönni a szombati tüntetésre, ám azok, akik itt vannak, „élõ lelkiismeretei" az országnak.

A demonstráción megjelent Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. Az érdekképviselet pénteken részese volt a kormány és munkaadói, illetve munkavállalói oldal által kötött, az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részérõl szóló megegyezésnek. A szakszervezeti vezetõt több tüntetõ is gyalázta, illetve aprópénzt dobáltak neki, azt kiabálva, hogy szedje fel.

A tüntetésrõl szóló tudósítások: a Népszabadságban, a nol tv-ben, azIndexen, az Origón, az m1 Híradójában, a TV2-n, az RTL klub-on, az ATV-n, az Echo tv-n, a Népszavában, a Szakszervezetek.hu-n I. II., a Magyar nemzetben, a Hírszerzõn, a gondola.hu-n, a magyar online-on, a Hír 24-en, a hvg-ben, a stop.hu-n I. II., a ma.hu-n, a Klubrádióban, az Inforáióban, aNapi gazdaságban

Kapcsolódó galériák:

Közszolgálatmentő tüntetés 2011