Hírek

Érdemi egyeztetésekre szólította fel a kormányt az Európai Szakszervezeti Szövetség

A szakszervezetek.hu cikke alapján.

Érdemi egyeztetésekre szólította fel a kormányt az Európai Szakszervezeti Szövetség

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Athénban zajló 12. kongresszusa a csütörtöki záróülésén szolidaritását fejezte ki a magyar munkavállalókkal, szakszervezetekkel a szociális párbeszéd hiánya miatt, és érdemi egyeztetésekre szólította fel a magyar kormányt - errõl a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) tájékoztatta a Szakszervezetek.hu-t.

Bernadette Segol, az ESZSZ újonnan megválasztott fõtitkára záróbeszédében hívta fel a figyelmet az unió soros elnöki tisztét betöltõ magyar kormány szakszervezet és a munkavállaló ellenes politikájára.

A fõtitkár kiemelte, hogy az elmúlt fél évben a magyar kormány nem tárgyal a szakszervezetekkel. Mindez a magyar EU elnökség idején történik, ellentétben az európai uniós alapszerzõdésekben és a magyar törvényekben foglalt kötelezettségvállalásokkal, miközben a kormány munkavállaló ellenes döntéseket és intézkedéseket hoz.

A kongresszus több mint 500 küldötte vastapssal fejezte ki szolidaritását a magyar dolgozókkal és szakszervezetekkel.

„Az Európai Szakszervezeti Szövetség 12. kongresszusa támogatja magyar tagszervezeteinek azt a követelését, hogy a magyar kormány állítsa helyre a szociális párbeszéd intézményét.
Az elmúlt fél évben a magyar kormány nem tárgyal a szakszervezetekkel. Mindez a magyar EU elnökség idején történik, ellentétben az európai uniós alapszerzõdésekben és a magyar törvényekben foglalt kötelezettségvállalásokkal, miközben a kormány munkavállaló ellenes döntéseket és intézkedéseket hoz.
Az Európai Szakszervezeti Szövetség kongresszusa, 36 ország 60 millió dolgozójának képviseletében érdemi szociális párbeszédre szólít fel Magyarországon",
- olvasható az ETUC közleményében.