Hírek

A Pedagógusok Szakszervezete B.-A.-Z. Megyei Szervezetének közleménye

A Pedagógusok Szakszervezete B.-A.-Z. Megyei Szervezetének közleménye a „Fejezze be, mondjon le! – Nyílt levél Galló Istvánnénak” címmel megjelentetett írással kapcsolatban

A Pedagógusok Szakszervezete B.-A.-Z. Megyei Szervezetének közleménye

A PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Vezetõsége megdöbbenéssel értesült a Magyar Narancs és a Népszava című lapokban néhány napja megjelent, a PSZ elnökét lemondásra felszólító nyílt levélrõl. Mivel a támadás a nyilvánosság elõtt történt, kötelességünknek érezzük a közvélemény tájékoztatását és állásfoglalásunk ismertetését.

A PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Titkári Tanácsa 2013. szeptember 24-i ülésén a levél megfogalmazójának felszólalása alkalmával megismerte a szöveget és azonnal visszautasította a demokratikusan megválasztott, legitim elnök elleni agresszív támadást, a nyílt levél mint eszköz alkalmazását, a pedagógusok számára vállalhatatlan stílust. Az egyöntetű állásfoglalás hatására a javaslat elõterjesztõje közölte, hogy eláll a nyílt levéltõl. A Titkári Tanács ennek tudatában megállapodott a közoktatás átalakításában aktuálisan felmerülõ problémák októberi összegyűjtésében és annak továbbításában Galló Istvánné Elnök Asszonyhoz, hogy képviselni tudja az érdekeinket.

A fentiek miatt érthetetlen számunkra a nyílt levél közzététele – a miskolci pedagógusok széles köre, a középiskolai tanárok nevében, ám egyetlen konkrét aláírás nélkül – valójában névtelenül. Mi, akik jelen voltunk az említett titkári értekezleten, jól tudjuk, hogy a hivatkozott kollégáinkat képviselõ titkáraink tiltakoztak az iromány ellen és alapszervezeti tagjaik sem adták a nevüket és engedélyüket a megjelentetéshez.

Sajnálatos, hogy 2013. október 18-án a PSZ Miskolc Városi Szervezete által szervezett miskolci ülésen – amelyen jelen volt Elnök Asszony és az Országos Vezetõség több tagja – sem derült ki, mely intézmények vagy személyek támogatják a levél íróját, tiltakozó középiskolai titkárok azonban annál inkább felszólaltak. Ennek ellenére aznap este a Magyar Narancsban már a szakközépiskolai tanárokat említették mint támogatókat, holott éppen részükrõl volt leghatározottabb az elutasítás.

Bár a rendezvényen a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke a jelenlévõk, így Elnök Asszony és az OV elõtt ismét elhatárolódott a nyílt levéltõl, a bevezetõben említett okok miatt ezúton a nyilvánosság elé tárjuk állásfoglalásunkat:

A PSZ elnöke, Galló Istvánné a szervezet 2013 júniusában demokratikusan újraválasztott, legitim elnöke, akinek munkáját a B.-A.-Z. Megyei Szervezet a jövõben is támogatja, személyét tiszteletben tartja.

Az Elnök Asszony személyiségét is sértõ, tevékenységét agresszívan, a nyilvánosság elõtt kritizáló levelet megyei vezetõink, titkáraink az általuk képviselt kollégáink nevében is a leghatározottabban visszautasítják. Írójától és esetleges támogatóitól a számunkra elfogadhatatlan módszer és stílus alkalmazása miatt elhatárolódunk.

A PSZ Országos Vezetõségének az ügyben 2013. október 18-án kiadott és a sajtóban megjelentetett állásfoglalásával egyetértünk.

Miskolc, 2013. október 21.

 a PSZ B.-A.-Z. Megyei Szervezete
 Titkári Tanácsa nevében:
 Bodolay Zoltán
 megyei elnök