Hírek

A PSZ véleménye az iskolai nyári szünet rövidítésérõl

A gyermekrõl való gondoskodás a nyári vakáció alatt a szülõ feladata, amelyhez a települési önkormányzatoknak kell megfelelõ segítséget nyújtani. A PSZ elnöke az ATV műsorában! Link!

A PSZ véleménye az iskolai nyári szünet rövidítésérõl

1. A Pedagógusok Szakszervezete fontosnak tartja, hogy a nyári szünetben azoknak a tanulóknak az ellátásáról gondoskodjanak a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzatok, akiknek a szülei, illetõleg családja e feladatot nem tudják megoldani. A nyári iskolai szünet alatt a tanulókról történõ gondoskodás ma is kötelezõ önkormányzati feladat. E feladat végrehajtásához azonban az állami költségvetés a szükséges forrá0sokat nem biztosítja a feladatellátásra köteles önkormányzatok részére, ezért azok egyáltalán nem, vagy nem megfelelõ színvonalon tudják azt megoldani.

2. A Pedagógusok Szakszervezete nem támogat olyan megoldást, amely automatikusan az iskolákra, illetve az iskolákban foglalkoztatott pedagógusokra hárítaná a gyermekek nyári felügyeletét. Az iskola felelõssége a szorgalmi idõ utolsó napján megszűnik. A gyermekrõl való gondoskodás a nyári vakáció alatt a szülõ feladata, amelyhez a települési önkormányzatoknak kell megfelelõ segítséget nyújtani. Ezekhez a feladatokhoz az önkormányzatok számára többletforrásokat kell biztosítani.

3. A Pedagógusok Szakszervezete felhívja a figyelmet arra is, hogy a gyermek nevelésérõl elsõsorban a szülõnek kell gondoskodnia. A közoktatás rendszere ehhez segítséget nyújt, de nem vállalhatja át, és nem vonhatja el a szülõ jogait és kötelezettségeit. Ezért a Pedagógusok Szakszervezete számára elfogadhatatlan a szorgalmi idõszak meghosszabbításának, a nyári szünet csökkentésének az az indoklása, hogy a nevelõ iskola eredményeit a túl hosszú nyári szünet nem segíti.

5. A szorgalmi idõ meghosszabbítása, az iskolai szünetek átrendezése, az elsõ és az utolsó tanítási nap idejének megváltoztatása nemcsak a közoktatás ügye, hanem érinti a foglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket, a szabadságolás kérdéseit, és nem utolsó sorban az üdülés, a pihenés, a turisztika kérdéseit. Mindezek mellett fontos szempont az is, hogy az iskolai nevelés-oktatás feladataihoz rendelkezésre álló intézmény-épületek túlnyomó többségében meglévõ feltételek nem alkalmasak a nyári speciális pedagógiai tevékenységek ellátására.

6. A Pedagógusok Szakszervezete károsnak és elfogadhatatlannak tartja a közoktatással kapcsolatos rögtönzéseket, a közoktatás rendszerébõl egyes kérdéseknek a kiemelését. A Pedagógusok Szakszervezete többször felajánlotta és továbbra is készen áll a közoktatás rendszerével kapcsolatos szándékok megvitatására.

 

Budapest, 2011. június 29.

Pedagógusok Szakszervezete

A PSZ elnökét azt ATV Egyenes beszéd című műsorában kérdezte Bánó András. Az alábbi linkre kattintva megtekinthetõ az adás:

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} http://atv.hu/video/video-20110629_gallo_isvanne