Lapszemle szeptember 29. Tanárhiány és NAT

szeptember 29, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Heti lapszemlénkben továbbra is a tanárhiánnyal foglalkozó cikkek pörögnek a legjobban. A rejtélyes körülmények között készülő NAT-ról is egyre több szó esik. A PSZ országjáró elnöke és alelnökei is beszélnek e két, a pedagógusokat legjobban érdeklő témáról.

                                                                                                       

 

Lapszemle szeptember 29.

 

Szerptember 22.

 

Botrányos "fizetésemelés": tiltakozik a Klik-elnök kijelentése ellen a szakszervezet

Nem igaz, hogy a pedagógus szakszervezetek kérték, hogy az évekkel ezelőtt beígért béremelés utolsó, ötödik lépcsője differenciált legyen - így reagált a Klebelsberg Központ elnökének csütörtöki nyilatkozatára a Pedagógusok Szakszervezete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/22/differencialt_beremeles_PSZ_Solti_Peter_PB7CST

 

Súlyos a tanárhiány

Akkora problémát okoz a tanárhiány, hogy van, ahol már bármilyen szakos tanárt keresnek. Máshol a gyerekek felhívásban ígérik, hogy tanulni fognak, csak legyen elég angoltanáruk. A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem csoda, hogy több ezren hagyták el a pályát az elmúlt évekhez képest. A pedagógusok szakmai önállósága megszűnt, nincsenek se megbecsülve, se megfizetve, a munkájuk pedig a helyettesítések miatt sokkal több. Korábban a Klebelsberg Központ úgy nyilatkozott, hogy a tanárhiány problémáját helyettesítésekkel és túlórapénzzel átmenetileg orvosolták. 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/sulyos-a-tanarhiany

 

Illegális osztálypénz helyett szülői alapítványok

Civil szervezet létrehozását javasolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, hogy törvényes útra terelje az iskolai hozzájárulást.  Szüdi Jánosnak ugyanakkor vannak kétségei. A Pedagógusok Szakszervezetének jogásza szerint az valóban jogellenes, ha az osztálypénzt egyszerűen csak egy fiókba elzárva tárolják, nem tudnak vele elszámolni, de a szülők alapítványon keresztül sem tudnák közvetlenül az adott intézményt támogatni, mivel az iskolák már nem önálló jogi személyek, saját költségvetésük sincs. "Egy iskola önmagában akkor sem tud pénzt kezelni, ha alapítvány támogatja. Az csak a tankerületen keresztül lehetséges."

http://nepszava.hu/cikk/1141121-illegalis-osztalypenz-helyett-szuloi-alapitvanyok

 

A problémákra keres választ a PSZ

Szabó Zsuzsa alelnök a PSZ Heves Megyei Szervezete tanévnyitóján járt. Az Eger TV-nek arról nyilatkozott (2017. szeptember 21-én), hogy a szakszervezetnek mindig a valódi problémákra kell megoldást találnia.

http://www.pedagogusok.hu/blog/probl%C3%A9m%C3%A1kra-keres-v%C3%A1laszt-psz

 

Megindító levélben kért segítséget egy 8 éves kislány

Egy 8 éves kislány segítségkérő levelét osztotta meg a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Ritók Nóra a Facebook oldalán. A levelet a kislány egy kollégájának adta, a szivecskékkel telerajzolt borítékot látva azt hitték, egy újabb szeretetrajz van benne, amiből az igazgyöngyös tanároknak kész gyűjteménye van már. De nem, ebből másfajta levél jött ki "egy hányatott sorsú kislánytól."

http://hvg.hu/itthon/20170922_igazgyongy_ritok_nora_kislany_ruha_adomany?s=hk

 

Az oktatás helyzetéről beszélt az LMP Debrecenben

Debrecen - Az LMP visszaadná az iskolák fenntartói jogát azoknak a településeknek, melyek képesek az intézmények fenntartásra.

http://www.dehir.hu/belfold/lmp/2017/09/22/

Szeptember 23.

 

Egy ábra, amiből megérted, miért furcsa a magyar oktatás

Minél fejlettebb egy ország, a növekedése annál inkább az innováción, a humántőke minőségén múlik - éppen ezért a gazdag országokban többet áldoznak az oktatásra, hogy a munkaerejük képzettebb legyen. Sőt, a nemzeti sikeresség egyik legfontosabb feltétele, hogy az emberek tudásába egyre többet fektessünk. Ezeket az alapszabályokat alaposan a fejébe véshette mindenki, aki az elmúlt években olvasott erről a témáról. És akkor most megmutatjuk az OECD legfrissebb ábráját, amiben ehhez képest azért vannak meglepetések.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egy-abra-amibol-megerted-miert-furcsa-a-magyar-oktatas.263035.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Magyar közoktatás 2017: „bármilyen szakos tanár” kerestetik

Bár az oktatásért felelős államtitkár szerint az általa irányított területen jó irányba mennek a dolgok, az a – túlzás nélkül mondhatjuk: drámai – pedagógushiány, amellyel az érintett intézményeknek egy jó ideje meg kell küzdeniük, nem feltétlenül támasztja alá ezt az optimizmust. Elég csupán a közszféra állásportálját, avagy a különböző hirdetési újságokat megnézni, hogy az ember rájöjjön: a baj nem kicsi.

http://www.blikk.hu/aktualis/velemeny/magyar-kozoktatas-2017-barmilyen-szakos-tanar-kerestetik/rqlb3mc?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Rétvári Bence: Csökkenthető a gyerekek túlterheltsége

Egyre többen hangoztatják, hogy tarthatatlan a diákok túlterheltsége, amelyért a kormányzatot teszik felelőssé. A tény ezzel szemben az, hogy a gyermekek terhelése a mai magyar oktatási rendszerben az iskola, a pedagógusok és a szülők közös döntésén múlik. A kormány ugyanis 2016 szeptemberétől lehetőséget biztosít arra, hogy a pedagógusok és az intézmény döntése alapján, a szülőkkel együttműködve közösen reagálhatnak a tanulók fejlesztési, tehetséggondozási igényeire. A vonatkozó jogszabály kizárólag a Nemzeti alaptantervben, mint kerettantervben megjelenő minimális tartalmakat és fejlesztéseket írja elő.

http://magyaridok.hu/belfold/retvari-bence-csokkentheto-gyerekek-tulterheltsege-2251228/

 

"Egyedül vagyok angoltanár két iskolában" - rengeteget túlóráznak a tanárhiány miatt a pedagógusok

Döcögősen indult a tanév sok pedagógus számára. Saját óráik mellett hiányzó kollégáik óráit is meg kell tartaniuk azoknak, akik olyan iskolában dolgoznak, amely még mindig keres pedagógusokat egy-két, rosszabb esetben három-négy álláshelyre - a helyettesítésért pedig egy fillért sem kapnak. Három héttel a tanévkezdés után még mindig hemzsegnek a tanári álláshirdetések az álláshirdető oldalakon és a Facebookon.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/23/tanarhiany_helyettesitesek_LVHX72

 

Átadta képzési központját a Continental Budapesten

Ünnepélyes keretek között adta át új elektronikai technikus tanműhelyét szeptember 22-én a Continental Automotive Hungary Kft. Budapesten. A technológiai cég a gyorsan fejlődő és speciális technológia oktatásában vállal aktív szerepet az új műhelyre támaszkodva. „Magyarország érdeke, hogy elhivatott és az újra nyitott fiatalok álljanak munkába, akik a megszerzett tudást itthon kamatoztatják. Ezért nagyra értékeljük, hogy a Continental Automotive Hungary Kft. jelentős szerepet vállalt a duális képzési rendszer magyarországi működésében” – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tanműhely ünnepélyes átadóján. A magyar állam a Continental tanműhelyének létrehozásához több mint 100 millió forint támogatást biztosít.

https://profitline.hu/Atadta-kepzesi-kozpontjat-a-Continental-Budapesten--369308

 

Felmérik a nyelvtudást az iskolákban

Javul a fiatalok nyelvismerete, de az ezt igazoló vizsga megszerzésében egyelőre nem változnak érdemben az arányok

http://magyarhirlap.hu/cikk/98730/Felmerik_a_nyelvtudast_az_iskolakban

 

Soltész Miklós: Magyarország kétféle választ ad az ukrán jogszabályra 

Magyarország diplomáciai választ is ad az ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan módosítására, ugyanakkor folytatja a humanitárius segítségnyújtást is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten, az utolsó turnusban Magyarországon nyaraló ukrán gyermekcsoport búcsúztatásakor.

http://magyaridok.hu/belfold/soltesz-miklos-magyarorszag-ketfele-valaszt-ad-az-ukran-jogszabalyra-2254486/

 

Hihetetlen, mit művelt saját tantermével ez a pedagógus

Egy amerikai tanár a Harry Potter szellemében rendezte át saját tantermét, 70 órát töltött azzal, hogy átalakítsa az iskolai környezetet.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/9/23/Harry_Potter_iskola_es_tanterem_2TXVN7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_23

 

Szeptember 24.

 

"A szülők beveszik a süket dumát" - öt fontos gondolat Vekerdy Tamástól

Sokan egyetértenek vele, mások megkérdőjelezik azt, amit a magyar iskolarendszerről mond, de az biztos, hogy Vekerdy Tamás pszichológus gondolatai sokakat megmozgatnak. Öt olyan idézetet választottunk ma tőle, amin érdemes elgondolkodni. Véleményeket is várunk kommentben.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/24/Vekerdy_Tamas_fontos_gondolatok_X4R4N2

 

Mátyás Győző: Díszes polgárok

Dicséretes, hogy az oroszok már nem a spájzban, hanem a Debreceni Egyetem aulájában vannak, sőt felléptek a katedrára is.

http://168ora.hu/matyas-gyozo-diszes-polgarok/

 

Puskás Peti nagyszerű dolgot tervez

Puskás Peti az X-Faktor mentoraként ihletet kapott egy új megreformált oktatási módszerhez. Az énekes egy gyermekkórust szeretne alapítani, ahol a hagyományos módszerektől eltérően oktatnák a zenére nyitott fiatalokat.

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/3-kerdes-3-valasz-puskas-peti/xx7ej41?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Minden iskolának és óvodának biztosítania kell a speciális diétának megfelelő étrendet

Székely László, ombudsman jelentése szerint nem dönthet egyetlen intézményfenntartó sem úgy, hogy az óvodákba, iskolákba járó ételallergiás gyerekek étkezését a szülőnek kell megoldania. A közétkeztetésben résztvevő gyerekeknek az iskolai menzán kell biztosítani a speciális diétának megfelelő étrendet, akkor is ha az egy kis településen a szállítás matt lényegesen többe került. Az alapvető jogok biztosának jelentése külön felhívja az egészségügyért felelős minisztérium figyelmét arra, hogy az intézmények ilyen jellegű pluszköltségeire biztosítson mielőbb forrást. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20170925-video-minden-iskolanak-es-ovodanak-biztositani-a-specialis-dietanak-megfelelo-etrendet/hirkereso

 

Szeptember 25.

 

Tanárhiány nyugdíjdilemmákkal

Ha a nyugdíjas tanár a munka mellett dönt, elbúcsúzhat a nyugdíjától. „Az évtizedek óta tanító, 60 feletti pedagógusok rengeteg munkával nettóban nem sokkal többet visznek haza, mintha otthon ülnének nyugdíjasként” - mondta a PSZ elnöke az Eduline-nak.  

http://www.pedagogusok.hu/blog/tan%C3%A1rhi%C3%A1ny-nyugd%C3%ADjdilemm%C3%A1kkal

 

Kevés a tanár nagyon nagyon

Minden fórumon keresik a tanárokat az iskolák, akik pedig vannak, ingyen helyettesítenek. Aki beteg, az sem mer otthon maradni.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/keves-a-tanar-nagyon-nagyon

 

Rengeteget túlóráznak a tanárhiány miatt a pedagógusok

 Döcögősen indult a tanév sok pedagógus számára. Saját óráik mellett hiányzó kollégáik óráit is meg kell tartaniuk azoknak, akik olyan iskolában dolgoznak, amely még mindig keres pedagógusokat egy-két, rosszabb esetben három-négy álláshelyre - a helyettesítésért pedig egy fillért sem kapnak. Három héttel a tanévkezdés után még mindig hemzsegnek a tanári álláshirdetések az álláshirdető oldalakon és a Facebookon

https://szakszervezetek.hu/hirek/11756-rengeteget-tuloraznak-a-tanarhiany-miatt-a-pedagogusok

 

Megszólalt a kormány a tanárhiány ügyében

Egyre több a tanárt kereső álláshirdetés, több iskolában komoly hiánnyal küzdenek, esetleg más szakos tanár kezdett helyettesíteni, csak hogy meg lehessen kezdeni az oktatást.

http://inforadio.hu/belfold/2017/09/26/megszolalt_a_kormany_a_tanarhiany_ugyeben/

 

Egész nap éheznek a gyerekek az iskolában, mert nincs idejük enni

Már a szülők sem bírják nézni azokat a terheket, amiket az iskola rak a gyerekeikre. Már alsó osztályban 6 órája van egy gyereknek, latin közmondásokat és az üvegházhatás fogalmát magoltatják velük. A szülők tanulócsomagokat vásárolnak, hogy otthon meg tudják tanítani, amit az iskolában a gyerek nem értett meg. Van olyan anyuka is, aki inkább magániskolába menekítette a lányát. A szülőknek az fáj a legjobban, hogy a gyerekeik elvesztették minden motivációjukat a tanulásra.

https://abcug.hu/egesz-nap-eheznek-gyerekek-az-iskolaban-mert-nincs-idejuk-enni/

 

Csépe Valéria: a NAT nem mindenható

Most szeptemberben indult a projekt, semmi sem titkos, csak a munka adott szakaszában még nem nyilvános. Ez két különböző dolog – állítja az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásáért felelős Csépre Valéria.

http://nepszava.hu/cikk/1141324-csepe-valeria-a-nat-nem-mindenhato

 

Több mint egymilliárdból fejlesztik az oktatási intézményeket Kiskunfélegyházán

Mintegy 730 millió forintból újul meg Kiskunfélegyházán két általános iskola, egy gimnázium és egy kollégium, 400 millió forintból pedig egy új óvoda épül – tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

http://magyaridok.hu/belfold/tobb-mint-egymilliardbol-fejlesztik-az-oktatasi-intezmenyeket-kiskunfelegyhazan-2261077/

 

Katolikus sulit varázsolnak a volt kórházból Tatabányán

Egyre több iskola az egyházaké, most a katolikusok Tatabányán is kapnak egyet. Milliárdok mehetnek el a felújításra.

http://24.hu/belfold/2017/09/25/katolikus-sulit-varazsolnak-a-volt-korhazbol-tatabanyan/

 

„Mi gyerekkorunktól fogva vesztes háborúkról hallunk, nálunk az aranykorok tragikus véget érnek”

Miért félünk annyira a kudarctól, a bukástól? Miért áll rosszul a „vállalkozói ökoszisztéma” Magyarországon? Miért nem mernek vállalkozni a tehetséges húszasok-harmincasok? Simó Györggyel, a Day One Capital ügyvezető partnerével beszélgettünk.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/9/25/miert_felunk_kockaztatni_S4PT53

 

Jövőre kevesebben tanulhatnak idegen nyelvet

A jövő tanévben még kevesebb ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosítana országszerte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a szakképzési centrumok által szervezett kurzusokon – derül ki a lapunk által megismert tervezetből. Összesítésünk szerint míg a tavalyi tanévben összesen 15 ezren vehettek részt az ingyen nyelvoktatást nyújtó kis- és közepes vállalkozások ügyvezetője I. (kkv I.), illetve kis- és közepes vállalkozások ügyvezetője II. (kkv II.) képzéseken, ezt a számot az idén már alig több mint hatezerre csökkentették.

https://mno.hu/belfold/jovore-kevesebben-tanulhatnak-idegen-nyelvet-2418487

 

Határon túli magyar gyermekek támogatását jelentette be a miniszterelnökség

Több mint 230 ezer határon túli magyar óvodás és iskolás gyermek részesül egyszeri nevelési-oktatási támogatásban a Szülőföldön magyarul pályázat keretében a most indult tanévben – közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

http://magyaridok.hu/belfold/hataron-tuli-magyar-gyermekek-tamogatasat-jelentette-miniszterelnokseg-2262715/

 

Pukli: Többet kell költeni az oktatásra, és csökkenteni kell a tananyagot

A volt iskolaigazgató szerint nem sok értelme van, ha a diákok 7-8 óráig csak passzívan könyökölnek az iskolapadban.

http://www.atv.hu/belfold/20170925-pukli-tobbet-kell-kolteni-az-oktatasra-es-csokkenteni-kell-a-tananyagot/hirkereso

 

Elfogadást tanulnak a debreceni iskolások

Szeptember 25-én érzékenyítő napon, vagyis az „Elfogadás napján” vehettek részt a debreceni iskolások, hogy játékos formában megismerhessék a fogyatékkal élők sajátos mindennapjait.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2017/09/elfogadast-tanulnak-a-debreceni-iskolasok

 

Átadták a Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat

Idén három muzeális intézmény részesült Múzeumpedagógiai Nívódíjban: két intézmény képviselője elismerő oklevelet vehetett át, a Múzeumpedagógiai Életműdíjat pedig Káldy Mária kapta – olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ OrientPress Hírügynökségnek küldött közleményében.

http://orientpress.hu/cikk/2017-09-25_atadtak-a-muzeumpedagogiai-nivodijat-es-a-muzeumpedagogiai-eletmudijat-

 

Szeptember 26.

 

Tanárhiányról és béremelésről tárgyaltak Szombathelyen

A differenciált béremelésről is beszélt a Szombathelyen tartott megyei szakszervezeti tanévnyitón Galló Istvánné, a PSZ elnöke. Ismét kifejtette: a kormány megoldását a szakszervezet nem tartja elfogadhatónak.

  https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tanar-beremeles-pedagogus-vas-megye-penz-fizetes-gyogypedagogus-tanarhiany-2124967/

 

Rétvári: A pedagógushiány nem országos jelenség

A balliberális média naponta kongatja a vészharangot tanárhiányról, már arról is cikkeztek, hogy a „kormánynak nem baj, ha kevés a pedagógus”. Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát arról kérdezte a Magyar Idők, mit tett a polgári kormányzat a tanárhiány rövid és hosszú távú kezeléséért.

http://magyaridok.hu/belfold/retvari-pedagogushiany-nem-orszagos-jelenseg-2260495/

 

Szégyenpadban a magyar közoktatás

A Fidesz miatt szinte már havonta jelennek meg az újabb és újabb lesújtó elemzések a magyar oktatás siralmas helyzetéről. Most a Világgazdasági Fórum rangsorában sikerült hatalmas zuhanást összehozniuk a fideszes politikusoknak - írja közleményében az MSZP.

http://sztarklikk.hu/kozelet/szegyenpadban-a-magyar-kozoktatas/329207/

 

Megható: Levélben kért segítséget egy 8 éves kislány

Levélben kért ruhákat a tanító nénitől egy nyolc éves kislány, aki nem csak magának, hanem a vele együtt élő többi gyereknek is kért segítséget. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány Iskolájában naponta kapnak a pedagógusok a gyerekektől kis szivecskés leveleket, de ez a kérés még őket is megindította.

http://www.atv.hu/belfold/20170926-meghato-levelben-kert-segitseget-egy-8-eves-kislany/hirkereso

 

Gyermekverő tanár áll a bíróság elé

Több diákot is inzultált egy pedagógus egy Somogy megyei általános iskolában. Az ügyészség vádat emelt ellene, ám a mai napig taníthat az intézményben.

http://nepszava.hu/cikk/1141448-gyermekvero-tanar-all-a-birosag-ele/

 

500 ezer eurós összdíjazású pán-európai startup versenyt hirdet az EIT Digital

A digitális innovációban és oktatásban vezető szerepet betöltő európai szervezet, az EIT Digital immár negyedik alkalommal hirdeti meg pán-európai versenyét, az EIT Digital Challenge-et. Innovatív, különleges technológia megoldásokat kínáló vállalkozások pályázhatnak öt digitális területen 2017. október 8-ig. A győztesek egyenként 100.000 euró értékű támogatást nyerhetnek az EIT Digital pán-európai innovációs hálózatától.

https://profitline.hu/500-ezer-euros-osszdijazasu-pan-europai-startup-versenyt-hirdet-az-EIT-Digital-369401

 

Pályaorientációval és állásbörzével vár a Vas Megyei Karrierhét

A munkáltatókat fórumokra, a diákokat és azokat a felnőtteket, akik második szakmájukat szeretnék megszerezni pedig pályaorientációs tanácsadásra és állásbörzére várják szeptember 25-29 között a II. Vas Megyei Karrierhéten, Szombathelyen. A részletekről Harangozóné Vigh Ilonát, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetőjét kérdeztük.

http://orientpress.hu/cikk/2017-09-26_palyaorientacioval-es-allasborzevel-var-a-vas-megyei-karrierhet

 

Pörögnek a targoncavezetői és a gázcseretelep-kezelői képzések

Mintegy negyedével nőtt meg az idén az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma, akik közül a legtöbben a gépkezelői és a gázcseretelep-kezelői tanfolyamokat részesítették előnyben. Az elsőre talán furcsának tűnő preferencialistára mindazonáltal nagyon egyszerű a magyarázat – mondta el a hirado.hu-nak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatóságának vezetője.

http://www.hirado.hu/2017/09/26/porognek-a-targoncavezetoi-es-a-gazcseretelep-kezeloi-kepzesek/?source=hirkereso

 

Botka: A kormány a közoktatás szétverésével okozta a legsúlyosabb kárt

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a fideszes kormány a közoktatás szétverésével okozta a legsúlyosabb és legnagyobb kárt a magyaroknak.

http://www.hirado.hu/2017/09/26/botka-a-kormany-a-kozoktatas-szetveresevel-okozta-a-legsulyosabb-kart/?source=hirkereso

 

Igazán kompakt propagandafüzettel lepte meg az újbudai iskolásokat a kerület fideszes vezetése

Berúgta a kampánymotort a XI. kerület fideszes vezetése. Ráadásul nem máshol, mint a kampányolásnál tiltott területnek számító iskolában. Az Újbudai Gyakorló Általános Iskolában osztották ki a diákoknak ezt a füzetet.

https://444.hu/2017/09/26/igazan-kompakt-propagandafuzettel-lepete-meg-az-ujbudai-iskolasokat-a-kerulet-fideszes-vezetese?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=igazan-kompakt-propagandafuzettel-lepete-meg-az-ujbudai-iskolasokat-a-kerulet-fideszes-veze

 

Szabadon lehet firkálni az aluljárókat

A MÁV vasútállomások gyalogos aluljáróinak dekorálására várja tanulócsoportok jelentkezését.

http://www.ma.hu/belfold/305954/Szabadon_lehet_firkalni_az_aluljarokat?place=srss

 

Szoláriumból rabolt, majd viperával támadta meg osztálytársát

Kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás, valamint súlyos testi sértés miatt vádat emeltek egy fiatalkorú fiú ellen, aki tavaly kirabolt egy szoláriumot, majd másfél hónappal később viperával támadt egy osztálytársára Budapesten.

http://www.atv.hu/belfold/20170926-szolariumbol-rabolt-majd-viperaval-tamadta-meg-osztalytarsat/hirkereso

 

Hiába a tiltakozás, Porosenko aláírta az új ukrán oktatási törvényt

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn az új oktatási törvényt, amelyet szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és amely a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is.

http://sztarklikk.hu/kozelet/hiaba-a-tiltakozas-porosenko-alairta-az-uj-ukran-oktatasi-torvenyt/329134/

 

Ukrajna hisztérikusnak és választási kampányfogásnak minősíti a magyar kormány reakcióját

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint a magyarországi választási kampánnyal függnek össze azok a nyilatkozatok, amelyek az új ukrán oktatási törvény kapcsán a nemzeti kisebbségeket érő sérelmekről szólnak, emellett Budapest így próbálja elterelni a figyelmet az Európai Unióval szemben fennálló problémáiról, ezen belül a migrációval kapcsolatos nézeteltéréséről Brüsszellel.

http://sztarklikk.hu/kozelet/ukrajna-hiszterikusnak-es-valasztasi-kampanyfogasnak-minositi-a-magyar-kormany-reakciojat/329175/

 

2020-ig fokozatosan átalakul az iskolai oktatás

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ, az Oktatási Hivatal, az Eszterházy Károly Egyetem és a Klebelsberg Központ 2017. szeptember 29-30-án „I. Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás" címmel rendezvényt szervez.

http://www.origo.hu/gazdasag/20170926-digitalis-oktatasi-konferencia-es-kiallitas-kerul-megrendezesre.html

 

A fiatalok egyharmada közösségimédia-függő

A magyar fiatalok 30 százaléka naponta átlagosan 1,8 órát tölt a különböző internetes felületeken – derült ki a Vodafone Magyarország és az NRC közös kutatásából. A tanulmány a közösségimédia- és online-tartalomfogyasztási szokásokat vette górcső alá a 16–37 évesek körében.

http://magyaridok.hu/belfold/fiatalok-egyharmada-kozossegimedia-fuggo-2260237/

 

Csak a felnőttek hiszik, hogy a gyerekeknek lehet hazudni

Az űrlap teteje

Azt már korábbi tanulmányokból is tudjuk, hogy a gyerekek felismerik, ha hazudnak nekik.

http://hvg.hu/pszichologiamagazin/20170926_Csak_a_felnottek_hiszik_hogy_a_gyerekeknek_lehet_hazudni

 

Virággal az előítélet és a gyűlölet ellen!
Októbertől kilencvenezer európai diák virágok ültetésével emlékezik a holokausztban meggyilkolt másfélmillió társára, hogy az emléknap környékén nyiladozó sárga krókusz virágok – a zsidók ruháján kötelezően viselt Dávid-csillaghoz hasonlóan – Európa-szerte az előítélet és a kirekesztés ostobaságára, aljasságára emlékeztessenek.

http://civiltavasz.hu/civil/viraggal-az-eloitelet-es-a-gyulolet-ellen/

 

Másfél méteres puskával állított be a diák a vizsgára

Mármint segédanyaggal. Használhatta is.

http://24.hu/elet-stilus/2017/09/26/masfel-meteres-puskaval-allitott-be-a-diak-a-vizsgara/

 

Hét professzort tartóztattak le Olaszországban

Hét egyetemi professzort korrupció vádjával letartóztattak, huszonkét kollegájukat egy évre eltiltották a tanítástól Olaszországban, miután fény derült arra, hogy az egyetemi állásokat nem érdem alapján, hanem mondvacsinált pályázatokkal „saját embereik” között osztották szét.

https://www.vg.hu/kozelet/het-professzort-tartoztattak-le-olaszorszagban-626167/

 

Szeptember 27.

 

Továbbra is káoszt okoz a KRÉTA az iskolákbanAz űrlap alja

Még mindig sok helyen akadozik az iskolákban a KRÉTA nevű rendszer, amiről a tankerületek is tudnak - erről tájékoztatták a PSZ megyei elnökei a Magyar Nemzet újságíróját. A szakképzőkben kaotikus a helyzet.

http://www.pedagogusok.hu/blog/tov%C3%A1bbra-k%C3%A1oszt-okoz-kr%C3%A9ta-az-iskol%C3%A1kban

 

16 közoktatásban érdekelt szervezettel tárgyaltak

Az MSZP tájékozódott a közoktatásban érdekelt 16 szakszervezet, szakmai szervezet álláspontjáról. A keddi fórumon - az OV döntése szerint - részt vett Galló Istvánné, a PSZ elnöke is. Hiller István, az MSZP választmányi elnöke előzetesen arról is beszélt, biztató jel, hogy első hívásra mindenki elfogadta a meghívást. „Azért jöttünk, hogy hidakat építsünk” – fogalmazott, hozzátette: együttműködésre kérik a közoktatásban érintett szervezeteket.

http://www.atv.hu/belfold/20170926-az-mszp-a-kozoktatasban-erdekelt-szakszervezetekkel-targyal/hirkereso

 

Fehérváron üléseztek a Pedagógusok Szakszervezetének Fejér megyei titkárai

Évnyitó értekezleten találkoztak csütörtökön, Székesfehérváron, a József Attila Kollégiumban a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezete Titkárok Tanácsának tagjai. Az eseményen beszámoló hangzott el az elmúlt időszak eseményeiről, meghatározták a közeljövő feladatait valamint a szakszervezet országos irodájának jogi szakértője tartott előadást a jogszabályváltozásokról.

http://www.szekesfehervar.hu/fehervaron-uleseztek-a-pedagogusok-szakszervezetenek-fejer-megyei-titkarai

 

Elverte a kormány a tanulópénzt

Brüsszel milliárdokat fordít a magyar oktatás fejlesztésére, az eredmények mégis egyre rosszabbak. Az uniós trendekkel is szembemegyünk.

http://nepszava.hu/cikk/1141549-elverte-a-kormany-a-tanulopenzt

 

"Helyi léptékű jelenség": több mint 180 településen keresnek tanárt

Pedig Rétvári Bence államtitkár szerint a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyeket az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek.

http://hvg.hu/itthon/20170927_orszagszerte_180_telepulesre_keresnek_tanart?s=hk

 

Mutatunk egy megrendítő térképet a magyar oktatás helyzetéről

A kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson a kormány­tiszt­vi­selői, köztisztviselői és közalkalmazotti álláslehetőségek érhetők el. Rétvári kijelentése nyomán utánanéztünk, mekkora a pedagógushiány, azaz hány helyen keresnek jelenleg, a tanév megkezdése után egy hónappal is tanárokat és tanítókat.

http://24.hu/belfold/2017/09/27/mutatunk-egy-megrendito-terkepet-a-magyar-oktatas-helyzeterol/

 

Hét órája van az elsős kisfiamnak. Normális?!

Sokat olvasok mostanában a Facebookon arról, hogy mennyire leterheltek a mai diákok. Eddig csak 15-16 évesek írtak. Most szeretném leírni az én (mi) történetünket egy hétéves iskolásról. A kisfiam idén szeptemberben kezdte az iskolát, hétévesen. Tudjuk, hogy az óvoda a játékról szól, játszás, jó időben kint az udvaron,  délelőtt egy kis foglalkozással, ebéd délben, délutáni alvás-pihenő, uzsonna és délután játszás akár kint az udvaron. Ezzel szemben az iskola első osztályában...

http://bezzeganya.reblog.hu/het-oraja-van-az-elsos-kisfiamnak-normalis

 

Új Nemzeti alaptanterv: bemutatták a szakembereket

Még nem készül a Nemzeti alaptanterv (NAT), és nincsenek titkok, de feladat van bőven – erről beszélt Csépe Valéria miniszteri biztos a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) szerdai konferenciáján. Az új NAT készítésének körülményeit többen azért bírálták az utóbbi hetekben, mert a nyilvánosság kizárásával, az abban részt vevő szakértők bemutatása nélkül zajlik. Az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma a kritikákra úgy reagált szeptember elején: az előkészítés a törvényben meghatározott rend, szakmai eljárások és egyeztetések szerint történik, a szakmai nyilvánosság ütemezett bevonásával.  Azt is jelezte: a készülő koncepcióról a következő időszakban számos alkalommal terveznek előadást tartani szakmai fórumokon. A tárca által említett egyik rendezvény volt az NPK szerdai konferenciája, ahol valóban derültek ki új információk.

https://mno.hu/belfold/uj-nemzeti-alaptanterv-bemutattak-a-szakembereket-2418973

 

Rá sem fog ismerni az iskolára: az eddigi legnagyobb oktatási átalakulás jön

Alapjaiban változik meg a hazai köznevelés, ha sikerül végigvinni azt a reformot, amelyen Csépe Valéria pszichológus, agykutató vezetésével kezdtek el dolgozni. A Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztost a csütörtöki Heti Válaszban árulja el a részleteket.

http://valasz.hu/itthon/ra-sem-fog-ismerni-az-iskolara-az-eddigi-legnagyobb-oktatasi-atalakulas-jon-125653

 

Aranyanyu kerestetik: szegedi, makói és szentesi jelöltre is szavazhatunk november 5-éig

Szegedi onkológus, makói szakasszisztens és szentesi nővér is szerepel a Richter Aranyanyu díj döntősei között. November 5-éig szavazhatnak rájuk: a díjat segítő foglalkozású nőknek alapítottak.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/aranyanyu_kerestetik_szegedi_makoi_es_szentesi_jeloltre_is_szavazhatunk_november_5-eig/2533909/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Megvan, mikor avatják fel Göncz Árpád szobrát

Elkészült Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni magyar történelem legmegbecsültebb politikusának mellszobra. A szobrot Göncz Árpád halálának második évfordulóján, 2017. október 6-án, 13:00 órakor fogják felavatni az Óbudai Egyetem parkban. (cím: III. kerület, Bécsi út 94-96.).

http://nyugatifeny.hu/2017/09/27/megvan-mikor-avatjak-fel-goncz-arpad-szobrat-legyunk-ott-minel-tobben

 

Szeptember 28.

 

PSZ: egyáltalán nem helyi probléma a tanárhiányAz űrlap alja

A szülők azért viszik iskolába gyerekeiket, hogy szaktanár tanítsa őket - mondta a PSZ elnöke több rádiós és televíziós csatornának is. Az egész országból kapott jelzéseket a PSZ a tanárhiányról, tehát ez nem csupán helyi ügy. Az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának (2017. szeptember 27-én) nemcsak a tanárhiányról beszélt Galló Istvánné.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-egy%C3%A1ltal%C3%A1n-nem-helyi-probl%C3%A9ma-tan%C3%A1rhi%C3%A1ny

 

SZEGED: tanévnyitó szakszervezeti titkári értekezlet

Már a tanév elején kiadta az oktatási kormányzat bizonyítványát a Pedagógusok Szakszervezete. Az érdekvédők rossz jegyeket írtak be a kormány értesítőjébe a tanárok felemás béremelése miatt, és az ágazat irányításának tantárgyából is. Szegeden a szakképzésbe kellene több tanár, és gyógypedagógusokra is szükség lenne. Tanévnyitó értekezletet tartott a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád Megyei és Szegedi Járási Szervezete. Eljött Galló Istvánné, országos elnök is, és arra emlékeztetett, hogy az érdekvédők másfajta béremelés vártak, mint amit a kormány megvalósított. A korábbi ígéretek szerint a tanári fizetések több év alatt emelkedtek volna magasabb szintre, ám az utolsó részletet már nem mindenki kapta meg.

https://www.youtube.com/watch?v=yccvmjjwI9U

 

Pedagógus végzettség nélküli oktatókkal oldaná meg a kormány a tanárhiányt

Magyarországon kb. 5000 pedagógus hiányzik a szakmából, a most aktív tanárok átlagéletkora pedig folyamatosan nő. Ennek hosszú távon beláthatatlan következményei lesznek, akár csak a kormány megoldási javaslatának, jelesül, hogy nem szakemberekre bízná az oktatást.

http://gazdasagportal.hu/index.php/pedagogus-vegzettseg-nelkuli-oktatokkal-oldana-meg-a-kormany-a-tanarhianyt/

 

Már nem csak a diákok írnak nyílt levelet a helyzetükről, tanmese a becsapott pedagógusról

A levelet küldő tanár azt írta, vállalná a levelet névvel is, ha nem kellene félni attól, hogy a levél megjelenése után nem marad állása.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/28/Mar_nem_csak_a_diakok_irnak_nyiltlevelet_a__MR20N9#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_28

 

Egyre nehezebb az élet az iskolákban – Jocó bácsi megmondja, miért

Megkezdődött a tanév, kiállt az illetékes vezető, és mosolyogva kijelentette: „sikeresek vagyunk, minden rendben, és mindenhol zökkenőmentesen elindult a tanítás.” Valójában persze a helyzet közel sem ilyen nagyszerű, nagyon sok ügy borzolja a kedélyeket, és emellett még több akadály nehezíti az elvárt teljesítményt. Most ezek közül gyűjtött össze néhányat Balatoni József, alias Jocó bá', aki maga is gyakorló tanár. 

https://wmn.hu/ugy/47459-egyre-nehezebb-az-elet-az-iskolakban---joco-bacsi-megmondja-miert-

 

Tiltakoznak a szülők, tanárok az iskolai lövészet ellen

Tiltakoznak a szülők és tanárok, akik szerint nincs helye a lövészetnek az iskolában és nincs helye fegyvereknek a gyerekek kezében – hangzott el az RTL Klub Házon kívül című műsorában.

http://hvg.hu/itthon/20170928_loveszet_loterek?s=hk

 

A cél XXI. századi körülmények létrehozása és a minőségi oktatás megteremtése

Az elmúlt harminc év legnagyobb iskolafejlesztési programja számokban: négyszáz település 527 iskolája újulhat meg 90 milliárd forintos uniós forrásból, ebből 81,2 milliárd forintról már született döntés. Mindeközben már az OECD-jelentés is visszaigazolja a kormány törekvéseit, amely az egységesen jó minőségű oktatás megteremtéséről szól.

http://magyaridok.hu/belfold/a-cel-xxi-szazadi-korulmenyek-letrehozasa-es-a-minosegi-oktatas-megteremtese-2266204/

 

Csépe Valéria: „Kérdés, hogy a hitgyakorlásnak a tanrendben kell-e lennie”

A miniszteri biztos szívesebben venné, ha a világvallásokról tanulnának a gyerekek.

http://magyarnarancs.hu/belpol/csepe-valeria-kerdes-hogy-a-hitgyakorlasnak-a-tanrendben-kell-e-lennie-106718

 

A hazafias nevelés az új alaptantervben is hangsúlyos lesz

A hazafias nevelést nevelési célként határozták meg a Nemzeti alaptantervben, és nem lehet olyan új tartalmi szabályozás, amelyben ne lenne hangsúlyos - közölte a pedagógusképzés és -továbbképzés átalakításának koordinációjáért felelős miniszteri biztos csütörtökön Székesfehérváron.

http://magyarhirlap.hu/cikk/99143/A_hazafias_neveles_az_uj_alaptantervben_is_hangsulyos_lesz

 

A lőterekre szánt pénz ezer fejlesztőpedagógus 13 éves fizetésére lenne elég

Még a nyáron levelet kaptak az iskolaigazgatók, amelyben arról érdeklődött a Klebelsberg intézményfenntartó, hogy van-e az iskolában hely lőtér kialakításához, melyekre a kormány akár milliárdokat is hajlandó áldozni.

http://24.hu/belfold/2017/09/28/a-loterekre-szant-penz-ezer-fejlesztopedagogus-13-eves-fizetesere-lenne-eleg/

 

„A pedagógusok szerepe is átalakulhat az oktatási rendszer digitalizálásával”

A teljes magyar oktatási rendszer digitalizálása nem egyszerűen technológiaváltást jelent, a pedagógusok szerepét is átalakítja - mondta Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/09/28/a-pedagogusok-szerepe-is-atalakulhat-az-oktatasi-rendszer-digitalizalasaval/?source=hirkereso

 

"Élethosszig óvoda" - már kisgyerekeknek is a programozást ajánlják

Az iskolában az informatikaórákon is elméletet sulykolnak a gyerekek fejébe, jobb esetben a szövegszerkesztést, táblázatkezelést gyakoroltatják velük, pedig játékos módon akár programozhatnának is. Ezzel nem lennének „kockák”, viszont egy sor gondolkodási képességük fejlődne.

http://hvg.hu/elet/20170928_Az_elethosszig_ovodasok_szerint_mar_egeszen_kis_korban_programozhatnak_a_gyerekek

 

Éjszaka a múzeumban - fizikával

A lámpás én vagyok elnevezéssel már évek óta szervezik meg a Tanárok Éjszakáját a múzeumokban. A makói intézmény is csatlakozott korábban ehhez a kezdeményezéshez, s csütörtökön a fizikát oktatókat várták. A program lényege, hogy a pedagógusok tapasztalatot cseréljenek, illetve megismerjék a múzeum aktuális kiállításait, s elhozzák diákjaikat.

http://promenad.hu/cikk/ejszaka-a-muzeumban-fizikaval-181953

 

Hatalmas botrány robbant ki egy veresegyházi magániskolában

Nem csak szabálytalanságokról van szó, hanem méltatlan, megalázó bánásmód, gyakran agresszív nevelési attitűd, és fizikai bántalmazás veszélye is felmerült az iskola körüli botrányban.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/28/Hatalmas_botrany_egy_veresegyhazi_maganisko_AT5IWD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_28

 

Kárpátaljai magyar stratégia kidolgozását javasolja az UMDSZ

Kárpátaljai magyar stratégia kidolgozását javasolja a kárpátaljai magyarság oktatási rendszerének megőrzése és a közösség megmaradása érdekében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége csütörtökön Beregszászon kiadott nyilatkozatában.

http://magyaridok.hu/kulfold/karpataljai-magyar-strategia-kidolgozasat-javasolja-az-umdsz-2276572/

 

Szeptember 29.

 

A PSZ fórumokat szervez majd a készülő Nemzeti alaptantervről

A sztrájkbizottság már korábban felhívta a figyelmet a diákok és a tanárok túlterheltségére, de a tárca nem fogadta el javaslatait. A Natról fórumokat szervez a szakszervezet - mondta Galló Istvánné a HírTV Reggeli járat c. műsorának.

http://pedagogusok.hu/blog/psz-f%C3%B3rumokat-szervez-majd-k%C3%A9sz%C3%BCl%C5%91-nemzeti-alaptantervr%C5%91l

 

A pótlékok emelésénél differenciálnak az iskolák

Nem mindenütt van pedagógus- és gyógypedagógus-hiány, a Közép-Pesti Tankerület egyik intézményvezetője szerint a tanítók szaktanárrá képzésével is megoldható a szakos ellátás

http://magyarhirlap.hu/cikk/99209/A_potlekok_emelesenel_differencialnak_az_iskolak

 

Az államtitkár szerint a tanárhiányt az igazgatóknak kell megoldani

Szerdán mutattunk be egy térképet arról, mekkora a pedagógushiány az országban, miután a kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon több mint 180 olyan települést találtunk, ahol keresnek valamilyen tanárt vagy tanítót.

http://24.hu/belfold/2017/09/29/az-allamtitkar-szerint-a-tanarhianyt-az-igazgatoknak-kell-megoldani/

 

Angol iskola egy magyar tanár szemével

Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel fontolgatják a költözést.

http://hataratkelo.blog.hu/2017/09/29/angol_iskola_egy_magyar_tanar_szemevel

 

Katasztrófa, ahogy a tinik a szexről gondolkodnak: ideje lenne a rendes felvilágosításnak

Minden második családban továbbra is tabutéma a szexualitás, és a megfelelő védekezésről sem tudnak sokat a fiatalok. A legfrissebb felmérések alapján egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten: bár a 15 -19 éves lányok 84%-a és csaknem minden fiú szinglinek vallja magát, 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él.

http://femina.hu/gyerek/fogamzasgatlas-hianya/

 

Meghátrált a kormány, aláírás előtt a CEU-megálapodás

Csak az aláírások hiányoznak a magyar kormány és New York állam közötti megállapodásról, amelyet a CEU további működésének feltételéül szabott a felsőoktatási törvény áprilisi módosítása.

http://inforadio.hu/belfold/2017/09/29/meghatralt_a_kormany_alairas_elott_a_ceu-megalapodas/

Megosztás: