Lapszemle szeptember 22. Bajban a magyar oktatás?

szeptember 22, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Ha tudni szeretné, mire elég egy kezdő pedagógus 120 ezres fizetése, mi verte ki a biztosítékot a diákoknál és az egyetemi professzoroknál, mit mondott a PSZ elnöke és a két alelnöke vidéken, akkor olvassa heti lapszemlénk cikkeit.

                                                                                                    

 

Lapszemle szeptember 22.

 

Szeptember 15.

 

Attól, hogy azt mondogatjuk, sokat költünk az oktatásra, még nem igaz

Palkovics László szerint Magyarország sokkal többet költ az OECD és az unió átlagánál az iskolák és az oktatási rendszer fejlesztésére. Az OECD jelentése egészen mást mutat.

http://24.hu/belfold/2017/09/15/attol-hogy-azt-mondogatjuk-sokat-koltunk-az-oktatasra-meg-nem-igaz/

 

Érdektelenségbe fulladt a budapesti diáktüntetés

Demonstrációt tartott a Független Diákparlament nevű szerveződés az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt péntek délután. A szervezet az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen akarta felhívni a társadalom figyelmét, de a tüntetés érdektelenségbe fulladt, mintegy harminc ember vett részt a megmozduláson.

https://mno.hu/belfold/erdektelensegbe-fulladt-a-budapesti-diaktuntetes-2417264?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szeptember 16.

 

Szüdi János: Múltunk és jelenünk tanulságai

Sanda az a hatalom, amelyik alkotmány helyett alaptörvényt ír saját magának. Sanda az a hatalom, amelynek alaptörvénye téveszmékre épül. 

http://nepszava.hu/cikk/1140548

 

Most akkor mennyit is költ Magyarország oktatásra?

 Palkovics László oktatási államtitkár a héten egy sajtótájékoztatón az MTI beszámolója alapján arról beszélt, hogy Magyarország sokkal többet költ az OECD és az unió átlagánál az iskolák és az oktatási rendszer fejlesztésére. „Ha a GDP-arányos ráfordítást nézik, akkor a 2014-es adatok szerint az oktatási kiadások mintegy négy százalékot tesznek ki, ami az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között. Ugyanakkor 2015 óta folyamatosan nőnek a források, és míg 2013-ban 1386 milliárd forint volt az oktatási rendszerre fordított összeg, addig jövőre a becsült adatok szerint a 2100 milliárdot is meghaladja majd” - mondta. Palkovics László. Az állítások egy része igaz, egy részük pedig ebben a formában hamis, de nézzük részletesebben!

http://index.hu/gazdasag/2017/09/16/oktatas_kiadasok_gdp_palkovics_laszlo/

 

Elégedetlen az integrált oktatással az ombudsman

Szakemberhiány, az iskolába való eljutás ellehetetlenülése – csak néhány példa azokra az esetekre, amikor nem fértek hozzá az őket megillető integrált oktatáshoz a sajátos nevelési igényű gyerekek – derül ki Székely László jelentéséből.

http://magyaridok.hu/belfold/elegedetlen-az-integralt-oktatassal-az-ombudsman-2220232/

 

„Ne jöjjenek a menekültek, de az oktatás is nagyon fontos”

A Hír TV online arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek arról, amit a pártok kiemelkedően fontosnak tartanak.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ne-jojjenek-a-menekultek-de-az-oktatas-is-nagyon-fontos-1403597

 

Középiskolások egy csoportja nem tűr tovább: Balog minisztériumhoz vonultak és kemény véleményeket fogalmaztak meg

A demonstrálók a CEU épületétől az Emberi Erőforrások Minisztériumához vonultak, ahol cipősdobozokból építettek falat az épület bejárata elé. A dobozokra az oktatáspolitikával kapcsolatos javaslataikat írtak. Az akció szervezői a legsúlyosabb problémák közül: a gimnazisták túlterheltségét és a szakképzés átalakítását emelték ki.

http://pestibulvar.hu/2017/09/16/kozepiskolasok-egy-csoportja-nem-tur-tovabb-balog-miniszteriumhoz-vonultak-es-kemeny-velemenyeket-fogalmaztak-meg-video/

 

Az oktatást és az egészségügyet is megváltoztatná az Együtt kormányváltás esetén

A családtámogatással, az oktatással, az egészségüggyel, a korrupcióval és az euró bevezetésével is foglalkozik az Együtt 2018-as választási programja, a Szabadság és igazságosság című kiadványt szombaton mutatták be Budapesten.

http://168ora.hu/az-oktatast-es-az-egeszsegugyet-megvaltoztatna-az-egyutt-kormanyvaltas-eseten/

 

Szeptember 17.

 

Újabb miniszter cserék várhatóak

A választások előtt újabb komoly változások várhatóak a kormányban. Nemrég Kósa Lajosból lett miniszter.  Úgy tudni az EMMI-t darabokra szedhetik, s távozik a szervezettől az oktatásért felelős államtitkár Palkovics László is.  Meglepő módon a sikert sikerre halmozó  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjének a cseréje is szóba került.

http://estiujsag.hu/belfold/ujabb-miniszter-cserek-varhatoak

 

Milliárdos oktatási fejlesztés kezdődött

Csaknem hárommilliárd forintos iskolafejlesztés indul a mohácsi tankerületben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) keretéből – jelentette be a Duna-parti város tankerületi központjának igazgatója, Käszné Lebő Zsuzsanna kedden.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/milliardos-oktatasi-fejlesztes-kezdodott-1123609/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Furcsa üzenetet kaptak a tanárok, három magyar egyetem a rangsorokban: a hét hírei

Kiderült, hogy komoly problémákkal kell szembenézniük a sajátos nevelési igényű diákok szüleinek, amikor iskolát keresnek gyerekeiknek. Három magyar egyetem is felkerült nemzetközi felsőoktatási rangsorokra, furcsa tanévkezdő üzenetet kaptak a pedagógusok - ezek voltak a hét hírei.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/9/17/a_het_hirei_rangsor_S860IU#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_18

 

Bajban a magyar oktatás?

Ukrajna és Románia is hátba szúrta Magyarországot? Veszélybe került a magyar oktatás Kárpátalján és Erdélyben is.

http://hirtv.hu/foszerkesztok/bajban-a-magyar-oktatas-1403612

 

Magyar ifjúsági szervezetek is tiltakoznak az ukrán törvény ellen

Az ukrán oktatási törvény módosítása ellen tiltakozó nyilatkozatot írt alá tizenkét magyarországi, erdélyi, délvidéki, szlovákiai és ukrajnai magyar ifjúsági szervezet képviselője a Fidelitas kezdeményezésére szombaton Budapesten.

https://profitline.hu/Magyar-ifjusagi-szervezetek-is-tiltakoznak-az-ukran-torveny-ellen-369041

 

Ezt sodorta veszélybe az új ukrán oktatási törvény – A magyar nyelvű oktatás története

A második világháború után a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalján már 1945-ben elkezdődött a magyar tannyelvű iskolai oktatás, amely a legfontosabb szerepet játszotta abban, hogy a kárpátaljai magyarság a megpróbáltatások ellenére erős nemzeti közösségként élte túl a szovjet birodalmat.

http://www.hirado.hu/2017/09/17/ezt-sodorta-veszelybe-az-uj-ukran-oktatasi-torveny-a-magyar-nyelvu-oktatas-tortenete/?source=hirkereso

 

Szeptember 18.

 

Csaknem ötezer tanár hiányzik a magyar iskolákból

A pedagógushiány mára olyan méretűvé vált, hogy nem csak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is problémákat okoz. „A számokból is látszik, egyáltalán nem állja meg a helyét az állítás, hogy minden feltétel adott a minőségi oktatáshoz” – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné szerint a tanárhiány mára olyan méretű, hogy nemcsak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is problémát jelent. A pályaelhagyások magas száma miatt pedig már így is 46 év felett van a pedagógusok életkora.

https://zoom.hu/2017/09/18/csaknem-otezer-tanar-hianyzik-a-magyar-iskolakbol

 

"Egy hatéves diáknak miért kell hat órát végignyögnie?" - döbbenetes óraszámok

Miért baj, ha egy elsős általános iskolásnak napi hat órája van? Tud-e készülni az érettségire és a nyelvvizsgára egy középiskolás, ha hetente kétszer-háromszor nyolc tanórát kell végigülnie? Olvasói vélemények és beszámolók.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/18/hany_oraja_van_a_diakoknak_NEYLZR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_18

 

Forró téma volt az iskolakezdés a parlamentben

Az iskolakezdés költségei és a tanári életpálya volt talán a leggyakoribb téma az ellenzéki interpellációkban és azonnali kérdésekben a parlament idei első, hétfői ülésén. Főleg a tanárhiány és a pályakezdő pedagógusok alacsony bére adott okot ellenzéki kritikákra, a kormány képviselői az elmúlt évek béremeléseivel érveltek, Lázár János (Fidesz) szerint ötvenszázalékos átlagos béremelést sikerült elérni. Vissza azt kapták az ellenzéktől, hogy az OECD-országok átlagának még mindig csak felét keresik a magyar pedagógusok, és a béremelés Kiss László (MSZP) szerint csak arra volt elég, hogy utolsó helyett utolsó előtti helyre tornázza fel magát e téren Magyarország.

https://mno.hu/belfold/forro-tema-volt-az-iskolakezdes-a-parlamentben-2417638

 

Jön a mindennapos éneklés az iskolákban, de énekórából nem lesz heti öt

Nem lesz minden nap énekóra - mondta a mindennapos éneklésről szervezett konferenciát hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az eseményen hangsúlyozta: a mindennapos éneklés nem jelent mindennapi kötelező énekórát. "Nem plusz terhekről beszélünk, hanem plusz lehetőségekről"

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/18/jon_a_mindennapos_enekles_az__iskolakban_V2R3HI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_18

 

Hatmilliárdra pályázhatnak Pest megyei óvodák

Pest megyei önkormányzati óvodák fejlesztéseit támogató, hatmilliárd forintos pályázatot jelentetett meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, a kérelmeket egy hónap múlva lehet beadni.

http://www.hirado.hu/2017/09/18/hatmilliardra-palyazhatnak-pest-megyei-ovodak/?source=hirkereso

 

„A rektor ma nem több egy díszes ruhába öltöztetett köszöntőmesternél”

Be kell vezetni a kötelező angolérettségit, át kell szabni az államilag támogatott egyetemi-főiskolai tanulmányok és a hallgatói ösztöndíjak rendszerét, az iskolafenntartásra vállalkozó önkormányzatoknak pedig vissza kell adni az oktatási intézményeiket - erről beszélt az eduline-nak adott interjúban Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, aki szerint a felsőoktatás 2017-re odáig jutott, hogy „a rektor nem több egy díszes ruhába öltöztetett köszöntőmesternél”.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/18/Hiller_Istvan_interju_oktatas_RKRWNK

 

Iskolaköpeny és aktatáska: retrónap a miskolci gimnáziumban

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 60 évvel ezelőtt kezdődött az oktatás. A diákok és a tanárok nemcsak beszéltek a régi időkről, hanem át is élték a múltat.

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170918/iskolakopeny-aktataska-retronap-miskolc-iskola/

 

Ez a hirdetés verte ki a biztosítékot sokaknál, óriásplakátra került a first lady

Az Americki Institut horvát nyelviskola egy Melania Trumpot ábrázoló óriásplakátot helyezett el Zágrábban, az alábbi felirattal: "Just imagine how far you can go with a little bit of English", ami magyarul körülbelül annyi tesz: "Képzelje csak el, milyen messzire juthat el némi angoltudással."

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/9/18/Melania_Trump_nyelviskola_reklam_YP9M4F#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_18

 

Megdöbbentő, mi mindent fizethetne ki a kormány a lőterekre elkülönített pénzből

A lőterek létrehozására elkülönített milliárdokból 180 tornatermet lehetne építeni a magyarországi iskolákban, tizenhárom éven át lehetne fizetni ezer gyógy- és fejlesztőpedagógus bérét, de akár 180 ezer darab interaktív táblára is elkölthetné a kormány ezt a pénzt - írja nyolc civil és szakmai szervezet hétfői közleményében.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/18/loterek_Hivatlanul_Halozat_7PU1S0#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_18

 

Már megint nekiment a tanároknak a szülői szervezet: "iskolai pénzbeszedő mozgalom"

"Az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek" - ezt írja hétfői közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/18/szuloi_szervezet_szuloi_ertekezlet_PN64KA#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_18

 

Iskoláslányokkal takaríttatták fel a Felcsúti állomást

Péntek délután tucatnyi kisiskoláslány szedte a szemetet a felcsúti vasútállomáshoz vezető háromsávos vonatsínek körül a közelgő európai parlamenti (EP) küldöttség miatt – írta a Financial Times helyszíni tudósítója, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az ügyben megkérdeztük a felcsúti polgármesteri hivatalt. Sisa András jegyző lapunkat arról tájékoztatta: a felcsúti Endresz György Általános Iskola is csatlakozott - az egyébként országos - „Te Szedd” szemétszedési mozgalomhoz. Így nem csak egy tucat iskoláslány, hanem az egész általános iskola szedte a faluban a szemetet. Azt a jegyző nem részletezte, hogy a felcsúti állomás sínjei között is volt-e szemétszedés, ám nem cáfolta hírt.

http://nepszava.hu/cikk/1140867-iskolaslanyokkal-takarittattak-fel-a-felcsuti-allomast/

 

Iskola a tűréshatáron – Nincs megoldás a marosvásárhelyi gimnázium ügyében

Egy hónapos haladékot ad az Erdélyi Római Katolikus Státus a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak, hogy új szerződés keretében megoldást találjanak a katolikus teológiai líceum és az Unirea elhelyezésére. Exkluzív hírek Erdélyből.

http://mandiner.hu/cikk/20170918_iskola_a_tureshataron_nincs_megoldas_a_marosvasarhelyi_gimnazium_ugyeben

 

Szeptember 19.

 

A PSZ szeptember végéig várja a tanárok véleményét a Nat koncepciójárólAz űrlap alja

A szakszervezet elküldte a pedagógusoknak a tárcától megkapott Nat koncepcióját. Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője szerint a tervezetből nem látszik, hogy csökkenne a diákok terhelése.

http://pedagogusok.hu/blog/psz-szeptember-v%C3%A9g%C3%A9ig-v%C3%A1rja-tan%C3%A1rok-v%C3%A9lem%C3%A9ny%C3%A9t-nat-koncepci%C3%B3j%C3%A1r%C3%B3l

 

Leterheltek a magyar diákok

Jóval többet tanulnak óraszámban a magyar diákok nemzetközi összehasonlításban. Ebben szerepelnek a csehek és a lengyelek is. A középiskolásoknak majdnem harmadával több órájuk van, mint például az észteknek. Ez az új nemzeti alaptanterv munkaanyagából derül ki. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a megismert elképzelésekből továbbra sem világos, hogy mitől csökkennének az óraszámok. Pedig a minisztérium már többször beismerte, hogy valóban túlterheltek a diákok, de azt mondták, hogy még nincs döntés az óraszámokról.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/terheltek-a-magyar-diakok

 

Csökkenhet a lemorzsolódás

Már elérhetők a korai iskolaelhagyás megelőzését szolgáló jelzőrendszer első adatai. Az iskolák által a 2016/2017-es tanév második félévéről szolgáltatott információk alapján a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya országosan 10,85 százalék, ami akár jó előjel is lehet, ugyanis tavaly a korai iskolaelhagyás magyarországi rátája még 11,6 százalék volt az Eurostat szerint.

http://magyarhirlap.hu/cikk/98325/Csokkenhet_a_lemorzsolodas

 

Pénztárban ülnek diplomával: többet keres ma egy targoncás, mint egy egyetemi oktató

Elindult ugyan a felsőoktatásban oktatók bérrendezése, de a munkaerőhiány miatt a szakmunkások már most is többet kereshetnek. A szakszervezet ugyan kidolgozott egy új bértáblát, de az a szaktárca egyik fiókjában pihen. Egy targoncás 300 ezret is kereshet, a tanársegéd csak a poros nyomába érhet az egyetemen.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/penztarban_ulnek_diplomaval_tobbet_keres_ma_egy_targoncas_mint_egy_egyetemi_oktato/2533046/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Mit lehetne kezdeni a lőterekre szánt pénzből?Az űrlap alja

A lőterek létrehozására szánt milliárdokból 13 éven át lehetne fizetni ezer gyógy- és fejlesztőpedagógus bérét, ugyanennyi pedagógiai asszisztensét 24 éven át, de futná iskolai tornatermekre is - ezt számolták ki civil és szakmai szervezetek.

http://www.pedagogusok.hu/blog/mit-lehetne-kezdeni-l%C5%91terekre-sz%C3%A1nt-p%C3%A9nzb%C5%91l

 

Te vagy az egyetlen fék! – így is tud vitatkozni a kormánytag és az ellenzékAz űrlap teteje

Pontról pontra vitatkozott kedden egymással Palkovics László közoktatási államtitkár és miniszteri rangú elődje, a szocialista Hiller István. Kiderült, hogy szakpolitikai kérdésekben nem kell egyetértés ahhoz, hogy minden fél gazdagodjon a beszélgetésből.

http://hvg.hu/itthon/20170919_Te_vagy_az_egyetlen_fek__igy_is_tud_vitatkozni_a_kormanytag_es_az_ellenzeki

 

Az ingyen tankönyvvel is csak zűrzavart okozott a kormány az iskolákban

Miközben a kormány úgy döntött, hogy kivezeti a tartós tankönyveket az általános iskola alsó évfolyamairól, hasonló rendszert vezetett be a felsősöknél, “ingyen tankönyv” jelszó alatt. Több iskola viszont inkább megpróbálja majd kigazdálkodni az új tankönyveket, mintsem hogy megtiltsák a gyerekeknek, hogy azokba beleírjanak. 

https://abcug.hu/az-ingyen-tankonyvvel-csak-zurzavart-okozott-kormany-az-iskolakban/

 

Nagycsaládosok életét nehezíti meg a Klik

 A Válasz.hu értesülése szerint több budapesti iskolában októbertől drágulnak a gyerekek délutáni tanfolyamai, mert a Klebelsberg Központ (Klik) kötelezte az igazgatókat, hogy bérleti díjat kérjenek az eddig ingyenes teremhasználatért. Többet kell fizetni a többi között a néptánc, a sakk, a foci és más sportfoglalkozásokért, amelyeket elsősorban a helyben tanító pedagógusok tartanak szabadidejükben.

http://valasz.hu/itthon/nagycsaladosok-eletet-neheziti-meg-a-klik-125550

 

Három pedagógus és egy orvos munkáját ismerte el az önkormányzat

Ma délelőtt ünnepélyes testületi ülésen adta át Wittinghoff Tamás polgármester az önkormányzat által alapított idei Szakály Mátyás Díjat a kiemelkedő munkát végző három pedagógusnak, Kertészné Babják Hedvignek (Herman Ottó Ált. Isk.), Szirmai Csabánénak (Árpád utcai iskola), Tersánszkyné Nyitrai Évának (Vackor Óvoda) és a Budaörs Egészségügyéért Díjat Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva diabetológus főorvosnak.

https://budaorsinaplo.hu/harom-pedagogus-es-egy-orvos-munkajat-ismerte-el-az-onkormanyzat/

 

ENSZ-közgyűlés – Szijjártó: Magyarország a világszervezethez fordul az ukrán oktatási törvény ügyében

Minden tíz évnél idősebb magyar gyermektől elvették azt a jogot, hogy az anyanyelvükön tanuljanak.

http://gepnarancs.hu/2017/09/ensz-kozgyules-szijjarto-magyarorszag-a-vilagszervezethez-fordul-az-ukran-oktatasi-torveny-ugyeben/

 

PA: Nemzetközi színvonalú gazdasági oktatás indul Kecskeméten

A cél az, hogy a Neumann János Egyetem néhány éven belül Magyarország legjobb egyetemei közé tartozzon elismert oktatóinak és nemzetközi szintű kapcsolatainak köszönhetően – mondta el György László, a PADMA Alapítvány igazgatója a Kecskeméti Lapoknak adott interjújában.

http://www.hirado.hu/2017/09/19/pa-nemzetkozi-szinvonalu-gazdasagi-oktatas-indul-kecskemeten/?source=hirkereso

 

Jön a szigor 2020-tól: nem csak nyelvvizsga kell majd a felvételihez

Két év múlva már kötelező lesz az egyetemi felvételihez a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/19/2020_erettsegi_kormanyrendelet_HWQ1F8

 

Szeptember 20.

 

Tanévnyitó értekezletet tartott a PSZ Békés Megyei Szervezete

A Békés Megyei Hírlap tudósítása szerint Szabó Zsuzsa alelnök azt mondta: „Az érdekegyeztetésben több, a tanárok által nevesített problémában eredményeket értek el, azonban állítása szerint nem minden részelemben történt változás. Így a vetítési alap, a pedagógusok és tanárok túlterheltségére és a nem pedagógusálláshelyen foglalkoztatott kollégák bérrendezésre is előttük álló feladatként tekint.”

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tanevnyito-ertekezletet-tartottak-pedagogusok-1026043/

 

Oktatás - "Az elveszített bizalmat késő visszaállítani"

Egy asztalnál egy kormánypárti és egy ellenzéki politikus: Palkovics László államtitkár és Hiller István korábbi szakminiszter a köznevelés helyzetét vitatták meg.

http://nepszava.hu/cikk/1140927-oktatas---az-elveszitett-bizalmat-keso-visszaallitani

 

Palkovics László: ingyenes lesz az első KRESZ-vizsga

Budapest – A iskola a biztonságra nevelés legfontosabb terepe - nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Biztonság hetének központi rendezvényén. Hozzátette, hogy a felelős közlekedésre nevelést gyermekkorban kell elkezdeni, a jogosítványt szerző fiatalok KRESZ-oktatását pedig hatékonyabbá kell tenni. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy ingyenes lesz az első KRESZ-vizsga. 

http://www.dehir.hu/belfold/palkovics-laszlo-ingyenes-lesz-az-elso-kresz-vizsga/2017/09/19/

 

Újabb jogsértés az oktatásban

A magyar állam az utóbbi két ciklusban tökéletesen központosította, és egyben mélyre züllesztette a közoktatási rendszert.

http://mandiner.hu/cikk/20170920_dioszegi_horvath_nora_ujabb_jogsertes_az_oktatasban

 

Beköltözött a félelem a tanári szobákba – Egy év alatt ötezernél is több pedagógusnak szűnt meg a munkaviszonya

Az ország összes megyéjéből érkeznek hírek arról, hogy egyre súlyosabb gondot okoz a tanárhiány. A kormány adminisztratív intézkedéseitől érdemi változás nem várható. A rendszer alapjait kellene felülvizsgálni, de erre a jelenlegi kormányzati ciklusban kevés az esély.

http://168ora.hu/bekoltozott-felelem-tanari-szobakba-egy-ev-alatt-otezernel-tobb-pedagogusnak-szunt-meg-munkaviszonya/#.WcIH1ipWxeo.facebook

 

Virtuális iskolapénzzel tanít gazdálkodni egy csepeli suli

Elektronikussá válik a csepeli Burattino Általános Iskolában alkalmazott, virtuális pénzként működő pontrendszer, így elősegítve, hogy a diákok jobban megismerhessék a pénzügyi rendszer működését. A pontokat már betéti számlán is el lehet helyezni, kamatoznak, sőt hitelt is föl lehet venni rájuk.

http://24.hu/tech/2017/09/20/virtualis-iskolapenzzel-tanit-gazdalkodni-egy-csepeli-suli/

 

Szülői értekezlet, avagy iskolai pénzbehajtás magyar módra

Mindazok, akiknek van vagy volt iskolás gyermekük, tapasztalhatták, hogy a szülői értekezletek egy része – főleg, ami a tanév elején megtartottakat illeti – döntően a „piszkos anyagiakról” szól, ugyanis az állandó anyagi bajokkal küszködő oktatási intézmények ezen alkalmakat használják fel arra, hogy kisebb-nagyobb összegeket tarháljanak be az évkezdet miatt amúgy is nagyon súlyos kiadásokra kényszerülő családoktól.

http://www.blikk.hu/aktualis/velemeny/szuloi-ertekezlet-avagy-iskolai-penzbehajtas-magyar-modra/dps4j09?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Matolcsy rokona is benne van az őrületes ösztöndíj-osztogatásban

Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb köréhez tartozók, köztük az egyik rokona alkották és alkotják most is azt a testületet, amely elbírálta az ösztöndíjpályázatokat a Pécsi Tudományegyetem egyik doktori iskolájában, ott, ahol őrült pénzosztás folyt a jegybanki alapítványok miatt, és alighanem folyik most is.

http://24.hu/belfold/2017/09/20/matolcsy-rokona-is-benne-van-az-oruletes-osztondij-osztogatasban/

 

Végre kijelentette a miniszter: fontos, hogy továbbtanuljanak a diákok

Fontos, hogy továbbtanuljanak a fiatalok, és tisztában legyenek a diákhitel nyújtotta lehetőséggel - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/9/20/Balog_Zoltan_tovabbtanulas_diakhitel_6TGPT7

 

Ne lőjetek! Tanárok százai tiltakoznak az iskolai lőterek miatt

Több százan írták már alá a petíciót: tanárok, pszichológusok kérik, hogy a kormány ne vigyen fegyvert az iskolákba.

http://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/ne-ljetek-tanarok-szazai-tiltakoznak-az-iskolai-lterek-miatt

 

Helyre tette az Oktatási Hivatalt egy középiskolás diáklány

Emőkének elege lett abból, hogy reggel fél hatkor kel, és délután ötre ér haza az iskolából. Úgy érzi, az Oktatási Hivatal elveszi a gyerekkorát azzal, hogy megmaradt délutánjait tanulással kénytelen tölteni, pedig annyi minden mást lehetne csinálni.

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170920/leterhelt-diakok-oktatasi-hivatal-nyilt-level-emoke/

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/robot-vagyok-nincs-gyerekkorom-egy-kozepiskolas-lany-elkeseredett-levele/

 

Katonai képzés és kevesebb informatikaóra - elkezdődött a tanév Lengyelországban

Lengyelországban szeptember elsején életbe lépett egy, a lengyel lakosság többsége által elutasított oktatási reform. A reform többek közt szétzúzza az 1999 óta létező lengyel iskolai rendszert, ami miatt majdnem 10 ezer tanár veszítette el az állását. Az iskolarendszer átalakítása mellett a nemzeti tantervben is nagy változások történtek, mostantól katonai képzést is kapnak a középiskolások, a történelemoktatásban pedig csakis lengyel szempontból vizsgálják az eseményeket.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/09/20/katonai_kepzes_es_kevesebb_informatika_ora_elkezdodott_a_tanev_lengyelorszagban

 

Európai tudósok: a homeopátia nem használ és még káros is

Nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől - fogalmazott a szerdán kiadott szakvéleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), amely javaslatokat is megfogalmazott, egyebek között a homeopátiás készítmények összetételének feltüntetésére.

 http://www.origo.hu/tudomany/20170920-a-homeopatia-nem-hatekony-es-karos-is-lehet-a-vezeto-europai-tudosok-szerint.html

 

A turbános iskolás szikh két vállra fektette a keresztény iskolát

Diszkriminációnak minősítette egy ausztrál bíróság a melbourne-i Melton Christian School szabályzatát, amire hivatkozva megtiltották egy szikh diáknak, hogy turbán-szerű fejfedőt viseljen. A gyerek apukája, Sagardeep Singh Arora  fordult bírósághoz, mert szerinte indirekt diszkrimináció az, hogy a gyereknek nem engedték a fejfedőt az iskola területén.

http://index.hu/kulfold/2017/09/20/turban_ausztral_iskolas_szikh/

 

Szeptember 21.

 

PSZ: nem így kértük a minőségi munka elismerését!

 Az űrlap alja

A KK elnöke a Magyar Időknek (Lásd alább Fel kell emelnünk minden iskolát című cikk) azt mondta: a szakszervezetek javaslatára döntött a kormány, hogy a szeptemberi béremelést differenciálhatóvá teszi. Galló Istvánné többször kijelentette: a szakszervezet nem ezt kérte!

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-nem-%C3%ADgy-k%C3%A9rt%C3%BCk-min%C5%91s%C3%A9gi-munka-elismer%C3%A9s%C3%A9t

 

Fel kell emelnünk minden iskolát

Harmincháromezer új bútorral kezdődik ez a tanév, ami egy ötszázmilliós beszerzés eredménye – mondta Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke, aki arról is beszélt, hogy fel kell emelni egy jó, minőségi szintre az eddig kevésbé támogatott iskolákat is. Elmondása szerint az idei tanév stabilan indult, az iskolák felkészülten várták a diá­kokat. Hozzátette, hogy ahol tanárhiány volt, ott rövid távon túlórával, áttanítással lehetett ezt orvosolni, de a probléma hosszú távú kezelésére megvannak az oktatáspolitikai válaszok.

http://magyaridok.hu/belfold/fel-kell-emelnunk-minden-iskolat-2229478/

 

710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

A sajókazai Radvánszky-kastélyban igazgatói értekezlettel egybekötött tanévnyitót tartottak, ahol jelentős mértékű fejlesztéseket jelentettek be. A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja elmondta, hogy a kormány 2010-től 2017-ig 572 milliárd forinttal költött többet oktatási célokra, mint a korábbi kormányok.

http://www.lokal.hu/2017-09-710-milliot-kolthetnek-epuletek-es-udvarok-felujitasara/

 

Általános iskolák kerültek egyházi kezelésbe Tolna megyében

Két általános iskola fenntartását vette át szeptember elsejétől az evangélikus és a református egyház Tolna megyében, az önkormányzatok Bonyhádon és Madocsán is támogatták a fenntartóváltást.

https://mno.hu/belfold/altalanos-iskolak-kerultek-egyhazi-kezelebe-tolna-megyeben-2417990?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Új szintet lépett a pedagógushiány: „bármilyen szakos tanárt” keresnek apróhirdetésben

Mint korábban mi is többször beszámoltunk róla, aggasztó méreteket öltött a pedagógushiány a magyar iskolákban. Nemcsak a közszféra állásportálja, de a Vatera, vagy a Jófogás is tele van álláshirdetéssel.

http://hvg.hu/elet/20170921_Uj_szintet_lepett_a_pedagogushiany_barmely_szakos_tanart_keresnek_aprohirdetesben#rss

 

Törvénytelenül működött a hazai gyermekvédelem

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint még Balog Zoltán miniszter is két és fél évig szabálytalankodott.

https://mno.hu/belfold/torvenytelenul-mukodott-a-hazai-gyermekvedelem-2418020?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Visszavágott az államtitkárnak a Tanítanék: "vitának helye sem lehetett"

Hét pontban foglalta össze a legszükségesebb oktatási változásokat a Tanítanék Mozgalom, amely az oktatási államtitkár egyik tanévindító üzenetére - Palkovics László szerint vitathatatlanul jó irányt határoztak meg az oktatás átalakítására - is reagált.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/21/Tanitanek_Mozgalom_jegyzet_vita_8M80F6

 

Reményteli javulást és aggasztó jeleket is látni

Az Európai Bizottság napokban kiadott jelentése szerint bőven akad még tennivaló a romák oktatáshoz és foglalkoztatáshoz való hozzáférése terén. Az adatokat Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével vetítettük Baranya helyzetére.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/remenyteli-javulast-es-aggaszto-jeleket-lat-bogdan-laszlo-1126139/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

„Fiatalok vagyunk és nem robotok” – újabb diák akadt ki az iskolai mókuskerék miatt

Hosszú tanítási napok, rövid szünetek, rengeteg otthoni tanulnivaló és dolgozat. Ezek miatt fakadt ki egy diák, aki szerint sok tanuló hulla fáradt, semmire sem jut ideje, mert az iskola leszívja őket.

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170921/diak-iskola-tulterheltseg-kiakadt/

 

Újabb demonstráció: január 19-én kiürítenék az iskolákat

"Január 19-én ne menj suliba! Mutassuk meg, hogy nem állunk be a sorba ,és nem tűrjük a szabadidőnk elvesztését" – szól a felhívás a diáktüntetés oldalán.

http://hvg.hu/itthon/20170921_Az_oktatasi_rendszer_minosege_ellen_szerveznek_tuntetest#rss

 

Diáktüntetés várható 19-én

“Mutassuk meg, hogy nem állunk be a sorba, és nem tűrjük a szabadidőnk elvesztését” – szól a felhívás. Így 19-én lehet diákok ezrei vonulnak utcára majd.

http://estiujsag.hu/gyerekvilag/diaktuntetes-varhato-19-en

 

Hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája

Hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája, amelynek célja, hogy rendszerbe tereljék és a nemzeti alaptanterv részévé tegyék a pénzügyi ismeretek oktatását - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján, ahol Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója egyebek mellett a pénztárak előtt álló kihívásokról beszélt.

https://hir.ma/belfold/hamarosan-a-kormany-ele-kerul-a-penzugyi-tudatossag-fejlesztesenek-strategiaja/723387

 

A Puskás Akadémia büdzséjéből oktatja a világot a szlovén sport

Szlovéniára egyébként is simán mondhatjuk, hogy sportnagyhatalom, ha pedig a magyarok által rendszeresen hangoztatott “egy főre jutó” érmek számát nézzük, még inkább annak tűnik. Kosárlabda, kézilabda, jégkorong, és persze futball: negyedakkora merítésből oktatnak minket, ráadásul ott még az állam sem töm hatalmas pénzeket a sportba. Egy szlovén kolléga segítségével megpróbáljuk kitalálni, mit csinálnak ennyire jól ebben az alig kétmilliós országban.

http://hosszabbitas.hu/csapat/kezilabda/a-puskas-akademia-budzsejebol-oktatja-a-vilagot-a-szloven-sport?source=kapu

 

Egy gyerek, két gyerek, két nyelv és három

A kétnyelvű gyerekekről elég sok poszt volt már a blogon, ám arról emlékeim szerint még csak kevés szó esett, mi a helyzet akkor, ha több gyerek születik ilyen helyzetbe. Ilyenkor ugyanis egészen érdekes helyzetek fordulhatnak elő, mint az a mai posztból is kiderül.

http://hataratkelo.blog.hu/2017/09/21/egy_gyerek_ket_gyerek_ket_nyelv_es_harom

 

A költségvetés 20 százalékát költené oktatásra az LMP-kormány

 Az LMP kampány előtti kampányának apropóján járt Szombathelyen Szél Bernadett.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szel_bernadett_megujulo_magyarorszag_kampany_szombathely

 

Szeptember 22.

 

Botrányos "fizetésemelés": tiltakozik a Klik-elnök kijelentése ellen a szakszervezet

Nem igaz, hogy a pedagógus szakszervezetek kérték, hogy az évekkel ezelőtt beígért béremelés utolsó, ötödik lépcsője differenciált legyen - így reagált a Klebelsberg Központ elnökének csütörtöki nyilatkozatára a Pedagógusok Szakszervezete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/22/differencialt_beremeles_PSZ_Solti_Peter_PB7CST

 

Fórumot tartott a Pedagógusok Szakszervezete

Megtartotta tanévnyitó értekezletét a Pedagógusok Szakszervezetének Heves megyei szervezete. A Bartakovicsban rendezett fórumon többek között az idei tanév változásairól és az érdekegyeztetésről értekeztek.

http://www.tveger.hu/2017/09/21/forumot-tartott-a-pedagogusok-szakszervezete/

 

Kiszámoltuk, mennyit keresnek a kezdő tanárok: de mire elég 120 ezer forint?

Mennyit keresnek az egyetemi és főiskolai végzettségű pályakezdő pedagógusok? Milyen nettó fizetéssel számolhatnak, ha megkapják a béremelés utolsó részletét? Mire elég 120 ezer forint?

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/22/mennyit_keresnek_a_kezdo_tanarok_D4TCT4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_22

 

Soha többé nem kell osztálypénzt és egyéb iskolai díjakat fizetni! – döbbenetes változások jönnek az oktatásban

Sokak számára az ősz beköszöntével együtt jár a gyomorgörcs is. Iskolánként eltérő, de mindenképp növekvő tendenciát mutat a különféle pénzügyi és természetbeni hozzájárulások követelése. Legyen szó krétáról, toalettpapírról, teremdíszítésről, rendezvényekről, alapítványi pénzekről, a végén mindig a szülő fizet, sokszor nem is keveset. A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint ezeket a pénzeket egyáltalán nem szabadna a családoktól beszedni.

http://pestibulvar.hu/2017/09/21/soha-tobbe-nem-kell-osztalypenzt-es-egyeb-iskolai-dijakat-fizetni-dobbenetes-valtozasok-jonnek-az-oktatasban/

 

Álomiskola Debrecenben állami támogatással

Mintegy 60 fős – félig a világ minden tájáról idecsábított külföldi, félig hazai – pedagógusközösség, és a hozzájuk tartozó 20-30 fős egyéb (adminisztrációs, műszaki, egyéb kisegítő) személyzet dolgozhat majd a különleges építészeti kialakítású intézményben. Az ISD alapvetően költségtérítéses iskola lesz, így a családok által befizetett tandíjakból ki kell jönnie a – nemzetközi szintű – tanári béreknek, és az iskola egyéb fenntartási költségeinek. Az 500 személyesre tervezett iskola először két óvodai és két általános iskolai csoporttal indul.

http://hvg.hu/elet/20170922_allami_iskola_debrecen_alomiskola#rss

 

Lázár szerint 100 éve nem újítottak fel ennyi iskolát és óvodát

Legutóbb csaknem száz éve folyt a maihoz hasonló óvoda- és iskolafelújítási program az országban – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen. Lázár János a felújított Klauzál óvoda átadásán elmondta, a kormányzat országszerte igyekszik támogatni minden olyan helyi kezdeményezést, amely célja az oktatást, nevelést szolgáló épületek korszerűsítése. Hozzátette: nincs olyan település az országban, ahol ne lenne óvoda- vagy iskolafelújítás ezekben az években.

http://24.hu/belfold/2017/09/22/lazar-szerint-100-eve-nem-ujitottak-fel-ennyi-iskolat-es-ovodat/

 

Fellázadtak az oktatók - "Az ötvenes években volt ilyen"

Egyenként akarta behívatni "elbeszélgetésre" a Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozó oktatókat a Debreceni Egyetem kabinetfőnöke, Mészáros József, ám az érintettek ezt megtagadták. Sokan azt mondták: ez a módszer az ötvenes években volt divatos.

http://sztarklikk.hu/kozelet/fellazadtak-az-oktatok-az-otvenes-evekben-volt-ilyen/329001/

Megosztás: