Lapszemle szeptember 15. Hurráoptimizmus kontra valóság

szeptember 15, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Heti lapszemlénkben nyomon követtük azt az ellentmondást, ami Palkovics László hurráoptimizmusa és ami a valóság között feszül. A napi hírek elején a PSZ reagálásait találják a problémákra. Jó olvasást!

                                                                                                              

 

Lapszemle szeptember 15.

 

Szeptember 9.

 

„A lehetetlen nem tény, hanem lehetőség”

A tavalyi évhez képest 38 százalékkal több elsőéves kezdheti meg tanulmányait az óbudai Zsigmond Király Egyetemen, ahol pénteken Palkovics László oktatási államtitkár jelenlétében nyitották meg az új tanévet.

http://168ora.hu/lehetetlen-nem-teny-hanem-lehetoseg/

 

Ingyen tankönyvvel a korai iskolaelhagyás ellen

Óriási előrelépés, hogy már a köznevelésben részt vevő gyermekek kilencven százaléka ingyenesen kapja a tankönyveket. Azért terjesztették ki az ingyenes tankönyvellátást a kilencedik évfolyamra is, mert akkor a szülőknek sok olyan atlaszt vagy munkafüzetet kell megvásárolniuk, amelyet évekig használnak a középiskolások, tehát a tizenkét évfolyam közül a kilencedik a legmegterhelőbb a családoknak – írja a Magyar Idők.

http://www.csalad.hu/2017/09/09/ingyen-tankonyvvel-a-korai-iskolaelhagyas-ellen

 

Zűrzavar – Nem jár mindenkinek ingyenes tankönyv – Egyre átláthatatlanabb a piac tisztázását szolgáló program

Ingyenes, de használt. Ingyenes és új, de vissza kell adni év végén. Nem szabad beleírni, vagy éppen azt csinál vele a gyerek, amit akar – iskolánként (akár osztályonként) változik, hogy hol mit lehet kezdeni az első évfolyamokban az év elején kapott tankönyvekkel.

https://vasarnapihirek.hu/fokusz/zurzavaros_tankonyvugyek_fszk

 

Itt vannak az adatok, ennyien szereztek nyelvvizsgát az elmúlt években

51 689 - ennyien tettek nyelvvizsgát 2016-ban a 14-19 évesek közül, vagyis valamivel többen szereztek bizonyítványt, mint egy évvel korábban.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/9/9/nyelvvizsgak_szama_72V3UP

 

Négyezer végzős középiskolás bukott meg az idei érettségin

Majdnem négyezren buktak meg a 2017-es tavaszi érettségin, így ők nem kaptak érettségi bizonyítványt.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/9/9/Negyezer_vegzos_kozepiskolas_bukott_meg_az__A1Q4D9

 

Hiába tiltakoznak oktatók és hallgatók, Putyin egyetemi díszpolgár lesz Debrecenben

Hiába tiltakozik több tanszék, hallgatók és oktatók az ellen, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címmel tüntesse ki Vlagyimir Putyin orosz elnököt, az intézmény nem változtatja meg a döntését.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/9/9/Hiaba_tiltakoznak_oktatok_es_hallgatok_Puty_MB3VOJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_9

 

Szeptember 10.

 

Az ellenzék kiállt a kárpátaljai magyar oktatásért, a Fidesz annyit mondott erre: Soros

Közösen állt ki nyolc ellenzéki párt vasárnap délután. Kunhalmi Ágnes (MSZP), Ungár Péter (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Bokros Lajos  (Modern Magyarország Mozgalom). Soproni Tamás (Momentum), Avarkeszi Dezső (DK), Berkecz Balázs (Együtt) és Bősz Anett (Liberálisok) mondtak beszédet körülbelül 150 ember előtt a Közös Ország Mozgalom rendezvényén a hvg.hu cikke szerint, őket pedig a Heti Válasz újságírója, Stumpf András konferálta fel, akinek pénteki cikke adta az ötletet. 

https://444.hu/2017/09/10/az-ellenzek-kiallt-a-karpataljai-magyar-oktatasert-a-fidesz-annyit-mondott-erre-soros?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-ellenzek-kiallt-a-karpataljai-magyar-oktatasert-a-fidesz-annyit-mondott-erre-soros

 

Így kellene átalakítani a magyar oktatást Vekerdy Tamás szerint

Az iskoláknak, az iskolafenntartóknak, az igazgatóknak és a tanároknak vissza kellene kapniuk autonómiájukat - Vekerdy Tamás pszichológus szerint ez lenne az egyik legsürgetőbb feladat az oktatásban.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/10/Vekerdy_Tamas_iskolai_autonomia_ZC1UF8#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_11

 

Toborzó – magyar nyelv oktató és népszerűsítő tanárok

Évente több mint kétezer diák tanul magyarul a világ huszonhat országában. A napokban indulnak útnak a külföldi egyetemeken magyar nyelvet oktató tanárok, hogy munkájukkal a magyar kultúrát népszerűsítsék.

http://magyaridok.hu/lugas/toborzo-magyar-nyelv-oktato-es-nepszerusito-tanarok-2143180/

 

Kellemetlen meglepetés a pedagógusoknak, új egyetemi rangsor

Nyilvánosságra hozták a friss felsőoktatási világrangsort, kiderült, hogy probléma volt a diákigazolványok igénylésével, és egyre többen tiltakoznak Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címe ellen - ezek voltak a hét hírei.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/10/a_het_hirei_6ROBQ4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_10

 

Szeptember 11.

 

Debrecenben tart kongresszust a PSZAz űrlap alja

Október 14-én és 15-én Debrecenben rendezi XXVIII. Kongresszusát a Pedagógusok Szakszervezete - többségi szavazással így döntött a PSZ Országos Vezetősége a 2017. szeptember 11-én Budapesten tartott ülésén. A debreceni kongresszus egyik témája lesz a szakszervezet Alapszabályának módosítása. Az erre való hatékony felkészülés jegyében új szavazatszámláló rendszerrel is megismerkedtek az Országos Vezetőség tagjai. Tárgyaltak a PSZ kommunikációs és marketingstratégiájáról is, melynek célja a tagtoborzás.

http://pedagogusok.hu/blog/debrecenben-tart-kongresszust-psz

 

A pedagógushivatás újragondolása életpályamodellel és osztatlan tanárképzéssel

A pedagógus-életpályamodell és az új, osztatlan tanárképzés bevezetése az utolsó előtti pillanatban történt, miután a pedagógushivatás társadalmi presztízse leértékelődött, és az alapképzésre járó hallgatók közül egyre kevesebben választották ezt a pályát. Az új rendszer két legfontosabb célja az volt, hogy a pedagóguspályát vonzóvá tegyék, a jó pedagógusokat pedig megtartsák.

http://magyaridok.hu/belfold/a-pedagogushivatas-ujragondolasa-eletpalyamodellel-es-osztatlan-tanarkepzessel-2189383/

 

Ónody-Molnár Dóra: Az életre nevelnek

Az iskola felkészíti a gyerekeket a nagybetűs életre – szokták mondogatni tanévzárókon és tanévnyitókon, ami a maga perverz módján igaz is: a mai magyar oktatás megtanítja a gyerekeket arra, hogyan alkalmazkodjanak a nagybetűs NER-hez, ami Magyarországon még beláthatatlan ideig az élet keretét fogja jelenteni.

http://168ora.hu/onody-molnar-dora-az-eletre-nevelnek/

 

Ezt kapják a másodikos diákok: 190 oldalas könyv és 100 oldalas munkafüzet

Egy 190 oldalas könyv és egy 94 oldalas munkafüzet - matematikából egy másodikos diáknak ezen a két kiadványon kell átverekednie magát a tanév végéig, hívja fel a figyelmet Youtube-ra feltöltött videójában Esti Nóra Waldorf-pedagógus.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/11/matematika_tankonyv_video_RM8SN7

 

Tempus Közalapítvány: 40 százalékkal több pedagógus vett részt az Erasmus+ programban

Ők korszerű nemzetközi tapasztalataiknak köszönhetően sokat tehetnek a magyar oktatás és képzés versenyképességének növeléséért, fejlesztéséért, megújításáért - írja az MTI.

https://www.hirkereso.hu/

 

Ötpárti felszólítás az ukrán oktatási törvény ellen

Egyhangúlag elfogadhatatlannak tartják az új ukrán oktatási törvényt a magyar parlamenti pártok, amelyek közösen felszólították Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza azt a törvényhozásnak.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=135&cid=210545

 

Magyarázkodhat Kijev is

Budapest keményen fellép a kirekesztő ukrán oktatási törvény miatt: Szijjártó Péter berendelte a minisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, s nemzetközi színtereken is vége az együttműködésnek. Időközben több nemzetiségi képviselő közös beadványban kérte a törvény megvétózását Petro Porosenko ukrán elnöktől.

http://magyarhirlap.hu/cikk/97595/Magyarazkodhat_Kijev_is

 

Szili Katalin: az ukrán törvényhozás alapvető emberi jogokat sértő lépést tett

A módosított ukrán oktatási törvény az országban élő kisebbségek jogfosztását jelenti, ezzel Ukrajna megsértette az Európai Unióval kötött, néhány napja hatályba lépett társulási megállapodás alapelveit - közölte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, hangsúlyozva, ezért az uniónak is haladéktalanul a kijevi vezetéshez kell fordulnia.

https://profitline.hu/Szili-Katalin:-az-ukran-torvenyhozas-alapveto-emberi-jogokat-serto-lepest-tett-368735

 

A kormány megvédi az erdélyi oktatást

Erdély-szerte számos magyar politikus demonstrálta, hogy hazánk kiemelt figyelmet fordít a romániai magyar közösségre, nem függetlenül a tönk szélére juttatott marosvásárhelyi főgimnázium sorsától: Kövér László házelnök Gyergyószentmiklóson beszélt a múlt megtartó erejéről, Balog Zoltán miniszter és Potápi János államtitkár konkrétan szóba hozta az iskolát is; s a katolikusok is beszálltak a ringbe.

http://magyarhirlap.hu/cikk/97596/A_kormany_megvedi_az_erdelyi_oktatast

 

Mindig van magyar újjászületés

Mindig volt, mindig van magyar megmaradás, mindig van magyar újjászületés, ha hiszünk benne és teszünk érte, ha mindenki megteszi, ami tőle elvárható - jelentette ki Kövér László az erdélyi Nagybányán, a magyar tannyelvű Németh László Gimnázium új épületének hétfő délutáni avatóünnepségén.

http://sztarklikk.hu/kozelet/mindig-van-magyar-ujjaszuletes/328591/

 

Ennivaló nélkül küldtek diákokat a déli határra

Próbaidős hallgatókat küldtek a miskolci és az adyligeti rendészeti iskolából a déli határra ennivaló és plusz juttatás nélkül. Az atv.hu szerint hallgatók és szülők is jelezték ezt a Független Rendőr Szakszervezetnek. A fiatalok nem kaptak ellátást, majd a szállásukon közölték velük, hogy semmilyen élelmezésben nem fognak részesülni.

http://propeller.hu/itthon/3305043-ennivalo-nelkul-kuldtek-diakokat-deli-hatarra?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Diákok ellátás nélkül a határon? – megszólalt a rendőrfőkapitány

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Független Rendőr Szakszervezet főtitkárának írt válaszlevelében azt írja, több rendészeti szakgimnáziumból előzetes értesítés alapján rendeltek át tanulókat szakmai gyakorlatra három határ menti megyébe.

http://propeller.hu/itthon/3305141-diakok-ellatas-nelkul-hataron-megszolalt-rendorfokapitany?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Láthatatlan család - "Nincsenek elég nagy bajban", nem segít az állam

Egy kis kocsira vágyik egy nehéz sorsú, ötgyermekes anya, mert másképp nem tudja iskolába vinni Down-szindrómás kislányát. Az állam nem segít, mert a család nincs elég nagy bajban.

http://nepszava.hu/cikk/1139850-lathatatlan-csalad---nincsenek-eleg-nagy-bajban-nem-segit-az-allam

 

Vizsgálják a kegyeletsértést

Vizsgálat a Borsodnádasdon meggyilkolt 17 éves lány magyartanárának ügyében. A pedagógus a tanítványai szerint többször is gúnyos megjegyzéseket tett a lányra halála után, és olyan házi feladatot adott az osztálynak, amelyben a gyilkossághoz kacsolható szavakat kellett értelmezniük. Emiatt a felháborodott szülők tiltakozó levelet írtak az iskola igazgatójának és a tankerületnek.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/vizsgaljak-a-kegyeletsertest

 

Kétperces történelemteszt: hány évszámot tudtok fejből?

Elkezdődött az iskola, nemsokára mindenhol megkezdődnek a számonkérések is. Ezzel a kvízzel most gyakorolhattok, még mielőtt történelemből felelnétek. Lássuk, ti hány évszámot tudtok fejből.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/9/11/Ketperces_teszt_tortenelembol_amit_csak_a_l_KMNIPI#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_11

 

A jövő programozói 7-13 évesek és Magyarországon készülnek

Anita és Gyula saját tizenéves gyerekük számára keresett (volna) megfelelő programozósulit, de azzal kellett szembesülniük négy évvel ezelőtt, hogy az országban nincs olyan képzés, ahol floppylemezek és perifériák helyett a jelen és a jövő technológiát szívhatnák magukba a fiatal agyak. Vettek egy nagy levegőt és saját iskolát alapítottak, ami mára egymilliárdos bevételű nemzetközi hálózattá nőtt. A Logiscoolban évi több ezer gyermek szerez játékos formában programozói ismereteket, és láthatóan nagyon élvezik.

http://player.hu/tech-3/logiscool/

 

Szeptember 12.

 

Inkább külföldre mennek, hatalmas a hiány a gyógypedagógusokból

Inkább a külföldi munkát választják az itthon kitanított gyógypedagógusok. 2015-ben több mint 580 ezer gyermekre csupán 9000 szakember jutott. A szakma szerint a bérezés is megalázó, ahogy a munkakörülmények is.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/inkabb-kulfoldre-mennek-hatalmas-a-hiany-a-gyogypedagogusokbol-1403257

http://lanchidradio.hu/lanchidradiorovid/hianyszakma-1402979

 

Alig találnak tanárt, de Palkovics László szerint nőtt a pálya becsülete

A pedagógus-életpályamodell egyik tapasztalata az, hogy növekedett a tanári pálya attraktivitása – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Magyar Idők keddi számában.

Palkovics szerint az életpályamodell négy éve alatt nőtt a tanári hivatás becsülete: 170 ezer pedagógus dolgozik a magyar köznevelési rendszerben, és majdnem mindenhol tudták pótolni a 4000 nyugdíjba vonuló pedagógust - összegzi az interjú főbb megállapításait az MTI

https://mno.hu/belfold/alig-talalnak-tanart-de-palkovics-laszlo-szerint-nott-a-palya-becsulete-2416683?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Palkovics László: Nagy ugrást várok az oktatás minőségében

A pedagógus-életpályamodell egyik tapasztalata az, hogy növekedett a tanári pálya attraktivitása – mondta a lapunknak adott interjúban Palkovics László. Az oktatási államtitkár arról is beszélt, hogy a két fő cél a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése és a mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás feltételeinek megteremtése. Az előbbit támogatja a nemrég indult Koala program, amelynek részeként 1500 iskola pedagógusainak adnak új módszertani eszköztárat a tanulási hátrányok leküzdésére.

http://magyaridok.hu/belfold/palkovics-laszlo-nagy-ugrast-varok-az-oktatas-minosegeben-2197540/

 

Ezt üzente a tanároknak az államtitkárság: "a nevelő lénye optimista"

„Kérem ezért a kedves kollégákat, hogy mindannyiunk – a diákok, a pedagógustársadalom és az egész ország – érdekében nézzenek bizakodóan a jövőbe” - többek között ezt üzeni a tanároknak a kormány.hu-n néhány napja közzétett tanévkezdő kiadványban az oktatási államtitkárság. Egy Németh László-idézettel nyomatékosítják is a kérést: „a nevelő lénye optimista”.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/12/tanevkezdo_uzenet_a_tanaroknak_JOA503#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_12

 

Elmagyarázta az államtitkár, miért nem kap minden tanár fizetésemelést

A tavalyi sztrájktárgyalásokon az a kritika érte a pedagógus-életpályamodellt, hogy nem veszi figyelembe a pluszteljesítmény, ezért tették differenciálhatóvá a béremelést - jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár. A szakszervezetek többször jelezték, nem azt kérték, hogy a minden pedagógusnak beígért béremelést tegyék differenciálhatóvá, hanem jöjjön létre egy minőségi bérpótlék - többletforrásból.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/12/Palkovics_Laszlo_differencialt_beremeles_3705I7

 

Magyarország sokkal többet költ az OECD átlagánál az oktatási rendszer fejlesztésére

Magyarország sokkal többet költ az OECD és az unió átlagánál az iskolák és az oktatási rendszer fejlesztésére - mondta Palkovics László oktatási államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/magyarorszag-sokkal-tobbet-kolt-az-oecd-atlaganal-az-oktatasi-rendszer-fejlesztesere

 

Így újulnak meg 270 milliárd forintból a magyar iskolák

A pedagógus-életpályamodell egyik tapasztalata az, hogy növekedett a tanári pálya attraktivitása - mondta Palkovics László oktatási államtitkár. Az államtitkár elmondta, 270 milliárd forint áll rendelkezésre a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban, ebből 125 milliárd forintot infrastruktúra-fejlesztésre fordítanak.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/igy_ujulnak_meg_270_milliard_forintbol_a_magyar_iskolak.1059351.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Balog miniszter olyat mondott a magyar gyerekekről, hogy a WHO vezetőinek felszaladt a szemöldöke

Ma Európában a legtöbbet a magyar gyerekek mozognak a mindennapos iskolai testnevelés bevezetésének köszönhetően - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésén.

http://sztarklikk.hu/kozelet/balog-miniszter-olyat-mondott-a-magyar-gyerekekrol-hogy-a-who-vezetoinek-felszaladt-a-szemoldoke/328598/

 

Hazánkban a négyéves gyermekek több mint 95 százaléka óvodás

Magyarország már 2016-ra teljesítette azt az Európai Unió által 2020-ra kitűzött célt, hogy a négyéves gyermekek legalább 95 százaléka vegyen részt az óvodai nevelésben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

https://profitline.hu/Hazankban-a-negyeves-gyermekek-tobb-mint-95-szazaleka-ovodas--368831

 

Röghöz kötött pedagógus-rabszolgákat akar képezni a Fidesz

Első pillantásra nagyszerű lehetőség a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj, de azért érdemes részletesen átböngésznie a pályázati kiírást annak, aki esetleg jelentkezne. Már nem is kell a sorok között olvasni, a szövegből nyíltan kiderül: anyagilag évekre elköteleződött, fizikai értelemben is röghöz kötött pedagógus-rabszolgák képzése kezdődik.

http://b1.blog.hu/2017/09/12/roghoz_kotott_pedagogus-rabszolgakat_kezd_kepezni_a_fidesz

 

Több európai országban még mindig komoly probléma az oktatási szegregáció

Több európai országban továbbra is gyerekek ezrei számára tagadják meg az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, noha az iskolai szegregáció sérti az érintettek emberi jogait és negatív társadalmi következményekkel jár - állapítja meg kedden közzétett jelentésében Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/12/Tobb_europai_orszagban_meg_mindig_komoly_pr_YBW630#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_12

 

Hatalmas érettségi botrány Budapesten: 80 bizonyítvány is hamis volt

A botrányos érettségiről elhíresült Paulay Alapítványi Középiskolát a kormányhivatal bezáratta. Több szálon folyik a nyomozás a feltételezett elkövetők ellen - írja a hvg.hu.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/9/12/Paulay_erettsegi_botrany_35AW5Q

 

Ukrán oktatási törvény: egyértelmű nemzetközi jogsértés történt

Az új jogszabály legalább négy, Magyarország és Ukrajna között fennálló szerződést sért.

Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint egyértelműen sérti a nemzetközi jogot a kisebbségi nyelvhasználatról Ukrajnában a múlt héten hozott új szabályozás

http://www.ma.hu/kulfold/305433/Ukran_oktatasi_torveny_egyertelmu_nemzetkozi_jogsertes_tortent?place=srss

 

Ennyi milliót költ Orbán a Seuso-kincsek utaztatására

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely "az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete" magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

http://sztarklikk.hu/kozelet/ennyi-milliot-kolt-orban-a-seuso-kincsek-utaztatasara/328605/

 

Orbán Viktor 900 millió forintot irányított át a közszférából az egyházak javára

A közszférától az egyházakhoz irányított át forrásokat Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban elrendelte: a költségvetésben 900 millió forintot csoportosítsanak át azonnali hatállyal a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjából az egyházi intézményekben dolgozók javára. Így a Miniszterelnökség 20 milliárd forintos céltartalékából az Emberi Erőforrások Minisztériumához vándorolt át a közel egymilliárd forint.

https://mno.hu/belfold/orban-viktor-900-millio-forintot-iranyitott-at-a-kozszferabol-az-egyhazak-javara-2416670

 

4 tipp, hogy a gyereked nyitott, könnyen kommunikáló felnőtté váljon

Köszönni a nem szimpatikus felnőtteknek is fontos, bár beszélni hozzájuk nem; és az ovis társaktól el kell búcsúzni, még ha nincs is kedvünk. Beszélgess a gyerekeddel ilyen dolgokról is, neki is, neked is jobb lesz.

http://www.nlcafe.hu/baba/20170912/4-tipp-hogy-a-gyereked-nyitott-konnyen-kommunikalo-felnotte-valjon/

 

ENSZ: menekült gyerekek milliói maradnak oktatás nélkül

Menekült gyerekek milliói nem jutnak iskolai oktatáshoz - figyelmeztetett kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/ensz-menekult-gyerekek-millioi-maradnak-oktatas-nelkul-86445.html?=hirkereso

 

Szeptember 13.

 

A napi valóság cáfol

A  napi valóság megcáfolja mindazt, amit Palkovics László állított – reagált Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában az oktatási államtitkár szavaira 2017. szeptember 13-án. Az oktatási államtitkár a Magyar Időkben a magyar oktatás ideális helyzetéről beszélt.

http://www.pedagogusok.hu/a-napi-valosag-cafol

 

Magyarország többet költ az OECD és az unió átlagánál az iskolák és az oktatási rendszer fejlesztésére

Palkovics László oktatási államtitkár szerint Magyarország sokkal többet költ az OECD és az unió átlagánál az iskolák és az oktatási rendszer fejlesztésére, ennek azért van jelentősége, mert minél korábban kerülnek be a gyerekek az oktatási rendszerbe, annál jobbak lesznek a tanulási eredmények - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/magyarorszag-tobbet-kolt-az-oecd-es-az-unio-atlaganal-az-iskolak-es-az-oktatasi-rendszer-fejlesztesere-20170912.html

 

Szomorú jelentés a magyar tanárokról

Az OECD új, 450 oldalas tanulmánya számos kritikát fogalmaz meg a magyar oktatásügyről. Az oktatási kiadások GPD-arányosan 2014-ben 4 százalékot tettek ki, ami az egyik legalacsonyabb volt az OECD-országok között.

https://haszon.hu/friss-hirek/108055-szomoru-jelentes-a-magyar-tanarokrol.html

 

Szegedi pedagógusok: „Tanárok vagyunk, nem katonák”

A szakma becsületéért fogalmazott kiáltványt egy szegedi tanári közösség.

„Pedagógusok vagyunk. Tanítunk és nevelünk. Számunkra az az öröm, ha átadhatjuk a tudásunkat a gyerekeknek, ha látjuk, ahogy fejlődnek, okosodnak. Bárki is a munkáltatónk, nekünk a jövő társadalmával van szerződésünk.  Mi vagyunk felelősek a jövőért” – kezdődik a STEP - Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja tanévkezdésre időzített kiáltványa.

http://hvg.hu/elet/20170913_Tanarok_vagyunk_nem_katonak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_13

 

Brüsszel megnézi, hatott-e a fenyegetés romaügyben

Magyarországra jön az igazságügyért felelős biztos, hogy tájékozódjon a kötelezettségszegési eljárás állásáról.

http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/09/13/ev_vegen_dolhet_el_folytatodik-e_a_kotelezettsegszegesi_eljaras/

 

Palkovics, a mágus: "Diplomát szerezni Magyarországon nagyon jó befektetés"

Az űrlap teteje

Az oktatásért felelős államtitkár egy friss OECD-jelentéssel büszkélkedett. Siker!

http://hvg.hu/itthon/20170913_Palkovics_Diplomat_szerezni_Magyarorszagon_nagyon_jo_befektetes?s=hk

 

"Iszonyatos mennyiségű tananyag" - miért rossz, ha egy diáknak hét-nyolc órája van?

„Mind a tanárok, mind a diákok óraszáma emelkedett az elmúlt években. A gyerekektől a gyerekkorukat, a kamaszoktól a kamaszkorukat veszik el” - mondta Sulyok Blanka, a Tanítanék Mozgalom képviselője az ATV-nek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/13/diakok_oraszama_tulterheltseg_T1T1UL#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_13

 

Jelentősen nőtt Magyarországon az iskolai internetelérés

A fiatalok okos internethasználatra tanításának fontosságáról beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Rétvári Bence azt mondta, száz fiatalból 96 számára már rendelkezésre áll ehhez valamilyen eszköz.

http://orientpress.hu/cikk/2017-09-13_jelentosen-nott-magyarorszagon-az-iskolai-interneteleres

 

Prima Primissima - Ők az idei jelöltek

Közzétették a 2017. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét szerdán Budapesten.

http://nepszava.hu/cikk/1140343-prima-primissima---ok-az-idei-jeloltek/

 

Hamarosan a pécsi állatkertben is tanulhatnak a diákok

Természettudományos élményközpontot alakítanak ki a pécsi állatkertben, amelynek létrehozására és működtetésére 500 millió forintot nyert a projektért felelős konzorcium – jelentette be szerdán a kultúráért felelős államtitkár a baranyai megyeszékhelyen.

http://orientpress.hu/cikk/2017-09-13_hamarosan-a-pecsi-allatkertben-is-tanulhatnak-a-diakok

 

Vízipókkal és barátaival haverkodhatnak a gyerekek

 Dunavirág Vízibusz néven az országban egyedülálló kezdeményezésként a vízi élővilág vizsgálatára szolgáló oktatóbuszt rendezett be a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – közölte a szervezet az MTI-vel.

http://index.hu/tudomany/2017/09/13/vizipokkal_es_barataival_haverkodhatnak_a_gyerekek/

 

26 milliárd forintból újítják meg a zánkai és a fonyódligeti gyerektábort

2020-ra terveznek végezni a munkákkal. A renoválás mellett új közösségi tereket is létrehoznak.

http://mfor.hu/cikkek/makro/26_milliard_forintbol_ujitjak_meg_a_zankai_es_a_fonyodligeti_gyerektabort.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Határokon átnyúló együttműködés

Több száz szakképzett munkaerőre lenne szükség a fa- és a bőrfeldolgozó iparban Észak-Horvátországban. Ezen segítene a duális képzés bevezetése a térségben. Ezért a magyar szakemberek a DuoPack projekt keretében megosztják a duális oktatásban szerzett tapasztalataikat horvát kollégáikkal. A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Programban meghirdetett projektben a somogyi és zalai iparkamara, valamint a varazdi és a bjelovári gazdasági kamarák segítik majd egymást.

http://www.somogytv.hu/cikkek/121505

 

Nem kapnak enni a próbaidős rendőrök a határon?

Saját pénzből kell fizetnie az étkezését a déli határra vezényelt, nagyjából ötszáz próbaidős rendőrnek – mondta a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Hír TV reggeli műsorában. Pongó Géza hozzátette: a szakszervezethez még a szülőktől is felháborodott levelek érkeztek, ezért minden területen segíteni próbálják a fiatal rendőröket.

https://mno.hu/belfold/nem-kapnak-enni-a-probaidos-rendorok-a-hataron-2416910?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Prima Primissima - Ők az idei jelöltek

Közzétették a 2017. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három (köztük az oktatásét is) jelöltjét szerdán Budapesten.

http://nepszava.hu/cikk/1140343-prima-primissima---ok-az-idei-jeloltek/

 

Mikor lesz az őszi óraátállítás és az őszi szünet?

Mikor lesz az őszi szünet, mikor kezdődik az idei őszi érettségi, és mikor kell átállítani az órákat? Az összes fontos őszi dátum egy helyen.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/9/13/Figyelem_ezek_az_osz_legfontosabb_datumai_BG0DSY#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_13

 

Ukrán oktatási törvény: Porosenkohoz fordultak a kárpátaljai magyar szervezetek

Nyílt levélben kéri három kárpátaljai magyar szervezet Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy alkotmányos felhatalmazásával és politikai befolyásával élve akadályozza meg az új ukrán oktatási törvény hatályba lépését.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20170913-uj-oktatasi-torveny-megvetozasat-kerik-az-ukran-elnoktol-karpataljai-magyar-szervezetek.html

 

Válasz Kijevnek és Bukarestnek: magyar iskolát avattak Nagybányán

Ukrajnában létében fenyegetik a magyar oktatást, Romániából is aggasztó hírek érkeznek, de azért van remény. Például a máramarosi Nagybányán.

http://valasz.hu/vilag/valasz-kijevnek-es-bukarestnek-magyar-iskolat-avattak-nagybanyan-125453

 

A magániskolai tanárokat pécézték ki Törökországban, elfogatóparancsokat adtak ki

Elfogatóparancsot adtak ki szerdán Törökországban 79 korábbi magániskolai alkalmazott, főként tanár ellen azzal a gyanúval, hogy felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a kormányzat szerint a tavalyi puccskísérletet is szervezték - jelentette az NTV török hírtelevízió.

http://www.atv.hu/kulfold/20170913-a-maganiskolai-tanarokat-peceztek-ki-torokorszagban-elfogatoparancsokat-adtak-ki/hirkereso

Orbánék barátainál egyre népszerűbb az ingyenes magyar ösztöndíjprogram

Az e heti HVG cikke szerint a kormány tervei alapján 2018 szeptemberére 7500 külföldi hallgató tanulhat ingyen a magyar felsőoktatásban.

http://hvg.hu/itthon/20170913_Stipendium_Hungaricum_felsooktatas_osztondij_HVG?s=hk

 

Szeptember 14.

 

Komoly jogsértésre bukkant az ombudman

Mulasztásokat és jogsértő gyakorlatokat tárt fel a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésében Székely László, az alapvető jogok biztosa vizsgálatában.

http://inforadio.hu/belfold/2017/09/14/komoly_jogsertesre_bukkant_az_ombudman/

 

Palkovics felkerekít, az OECD kigazít

Magyarország az OECD és az unió átlagánál is többet költ az oktatási rendszer fejlesztésére - jelentette ki a közelmúltban Palkovics László oktatási államtitkár. Csakhogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Oktatási körkép 2017 című kiadványa szerint Magyarország a GDP 3,8 százalékát költötte oktatásra, ami pedig jelentősen elmarad az OECD-országok 5,2 százalékos átlagától, mi több, a lista utolsó harmadában foglalunk helyet.

http://nepszava.hu/cikk/1140391-palkovics-felkerekit-az-oecd-kigazit/

 

Pedagóguskonferencia: innovatív technikák és a problémamegoldás fejlesztése 

Nemzetközi gyakorlatokat is felvonultató módszertani konferenciára invitálja a középiskolai tanárokat a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programja október 14-én. A Los Angeles-i és dublini egyetemről érkező oktatáskutató szakemberek előadását követően a résztvevők maguk is kipróbálhatják a gyakorlatban az esettanulmány-megoldást mint a problémamegoldást és a komplex, elemző gondolkodást fejlesztő technikát. A konferencia minden érdeklődő számára ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni október 9-ig lehet az MCC honlapján az esemény menüpontján keresztül.

www.mcc.hu

 

Megnyomorítja az oktatási rendszer a gyerekeket

Itt van az ősz, itt van újra... Hát megkezdődött. Már augusztus végén gyomoridegem volt, amikor eszembe jutott, hogy hamarosan kezdődik a hatodik osztály. Azok közé tartozom, akik szülők és tanárok is egyben, bár nem általánosban tanítok, hanem gimiben. Az ötödik maga volt a pokol. Hatalmas a váltás. Fiam jól tanult, a főbb tárgyakból majdnem színjeles volt, de vért izzadt érte, velem együtt.

http://bezzeganya.reblog.hu/megnyomoritja-az-oktatasi-rendszer-a-gyerekeket

 

Duális képzést indít a MOL Petrolkémia

Szeptembertől a MOL Petrolkémia Zrt. elindítja a duális szakképzést a vegyésztechnikus valamint a villanyszerelő tanulók gyakorlati oktatására. A duális képzésben résztvevő villanyszerelő tanulók szeptembertől az elméleti ismereteket a Szerencsi Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Szakközépiskola és Szakgimnáziumában, a vegyésztechnikus tanulók pedig a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumban sajátítják el, a gyakorlati képzéshez pedig a MOL Petrolkémia biztosítja a feltételeket.

https://www.hrportal.hu/hr/dualis-kepzest-indit-a-mol-petrolkemia-20170914.html


Megkezdődtek országszerte a szakképzési konferenciák

Regionális szakmai szakképzési és felnőttképzési tanévkezdő konferenciát tartanak országosan hét helyszínen szeptemberben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel. A tájékoztatás szerint eddig Nagykanizsán, Szekszárdon és Budapesten rendezték meg a konferenciát 800 résztvevővel, csütörtökön Miskolcon tartják az eseményt, a hónap második felében pedig Debrecenben, Budapesten és Kecskeméten várják az érdeklődőket.

http://orientpress.hu/cikk/2017-09-14_megkezdodtek-orszagszerte-a-szakkepzesi-konferenciak

 

Vörös posztó az oktatásban: osztályzat és korosztályos bontás

A korosztályos bontás az iskolákban -de már az óvodákban is - egy rég meghaladott dolog lenne. Mégis azt mondják nekünk, hogy nincs jobb helyette, nincs más megoldás. Van, és szinte bizonyos, hogy jobb, mint ez, ami most van.

https://www.harmonet.hu/psziche/70764-voros-poszto-az-oktatasban:-osztalyzat-es-korosztalyos-bontas.html&harmo=387211

 

Mentes menü? Az nincs!

Két év is eltelt a menzarendelet életbe lépése óta, mégis bőven találni olyan iskolákat, óvodákat, ahol továbbra sem megoldott a speciális étrend szerint élő gyerekek étkeztetése. A legrosszabb helyzetben a kisebb települések vannak, ahol még egy kórház sincs a közelben, amelyik főzni tudna a táplálékallergiás gyerekekre.

https://abcug.hu/mentes-menu-az-nincs/

 

Köddé váló milliós segélyek

A szíriai menekült gyerekek oktatására ígért bőkezű nemzetközi adományból sok millió dollár későn vagy soha nem érkezett meg az iskolakezdésig.

http://nepszava.hu/cikk/1140396-kodde-valo-millios-segelyek/

 

Nem lett kész az iskola, menesztik az államtitkárt

Távozik az üldözött keresztények helyettes államtitkára. A volt diplomata, Török Tamás elbocsátása összefügghet azzal, hogy az iraki Erbílben nem készült el az az iskola, ahol több sajtónyilatkozat szerint szeptemberben már kezdődnie kellett volna a tanításnak – írja a Népszavaz egyházi körökre hivatkozva. Az építkezést a magyar kormány 120 millió, a katolikus püspöki kar 80 millió forinttal támogatta. A humántárca, ahol Rétvári Bence államtitkár felügyeletével a keresztények segítéséért felelős helyettes államtitkárság működik, nem cáfolta az újság értesüléseit.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/nem-lett-kesz-az-iskola-menesztik-az-allamtitkart-1403431

 

„Arra kérem a magyar társadalmat, hogy álljon mellénk”

Kora délután parkolunk le a nagyszőlősi Perényi Zsigmond középiskola előtt ötórás autózás után. Az iskolát véletlenszerűen választottuk ki, miután Kárpátalján és Magyarországon is botrány lett az új ukrán oktatási törvényből, amely az általános iskola felső tagozatától eltörölné a nemzetiségek anyanyelvi oktatását három év átmeneti idő után. Kellemetlenül esik az eső, a tízévesforma gyerekek mégis vidáman sietnek hazafelé; kérdésünkre elmondják, hogy már csak a nagyoknak van órájuk. Homoki Gabriella igazgató fogad minket, majd büszkén mesélni kezdi, hogy az épület egykor az ugocsai vármegyeháza volt, 1956-tól középiskolaként működik, de 1972-ben összevonták egy ukrán középiskolával, így kétnyelvű lett.

https://mno.hu/belfold/arra-kerem-a-magyar-tarsadalmat-hogy-alljon-mellenk-2416963

 

Közös levelet írt a magyar, a bolgár, a görög és a román külügyminiszter az új ukrán oktatási törvény miatt

A román, a magyar, a görög és a bolgár külügyminiszter közös levélben fordult az Európa Tanács (ET) főtitkárához, illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához az új ukrán oktatási törvény ügyében – közölte a bukaresti külügyminisztérium csütörtökön.

http://168ora.hu/kozos-levelet-irt-magyar-bolgar-gorog-es-roman-kulugyminiszter-az-uj-ukran-oktatasi-torveny-miatt/

 

Az iskolai megfélemlítés valós probléma, mellyel szemben fel kell lépni!

Becsöngettek, ismét elkezdődött az iskola és vele együtt a közösségi élet. Ez sajnos nem minden gyermek számára jelent örömöt. Az iskolai megfélemlítés egy aktuálisan jelenlévő probléma, mely felett nem szabad szemet hunyni, minden esetben szakember bevonásával kell segíteni. Tarr Andrea, prevenciós szakember és szociálpedagógus segítségével jártuk körbe a témát.

http://www.life.hu/csalad/20170914-az-iskolai-megfelemlites-valos-problema-cyberbullying.html

 

Évente több mint ezren szereznek doktori címet

Csaknem tizenötezren kezdték el doktori tanulmányaikat az elmúlt öt évben – tudta meg a Magyar Hírlap. Kiderült az is, hogy évente mintegy ezeregyszáz-ezerkétszáz hallgató fejezi be a PhD-t.

http://magyarhirlap.hu/cikk/97914/Evente_tobb_mint_ezren_szereznek_doktori_cimet

 

Azért nem enyhít (mégsem) a lex CEU-n a kormány, mert Merkel beszólt kvótaügyben

Az ATV.hu nemrégiben azt hallotta magyar kormányzati tisztviselőktől, hogy kompromisszum alakul a CEU ügyében. Azt állították, hogy van megfelelő megegyezés az amerikai kormányzattal, és a kinti kampusz ügyében esetleg megnyújtják a határidőt. Ehhez módosítani kellene a lex CEU-t.

https://444.hu/2017/09/14/azert-nem-enyhit-megsem-a-lex-ceu-n-a-kormany-mert-merkel-beszolt-kvotaugyben?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=azert-nem-enyhit-megsem-a-lex-ceu-n-a-kormany-mert-merkel-beszolt-kvotaugyben

 

Megkezdődtek a bértárgyalások a BKV-nál

Megkezdődtek csütörtökön a bértárgyalások a BKV és a szakszervezetek között.

https://profitline.hu/Megkezdodtek-a-bertargyalasok-a-BKV-nal-368948

 

Megszületett a bérmegállapodás a SAS-nál

Megszületett a bérmegállapodás a SAS vezetősége és a norvég pilótákat képviselő két szakszervezet között, így véget ér a sztrájk is.

http://airportal.hu/megszuletett-bermegallapodas-sas-nal/

 

Orosz rulettet játszik a kormány - Vámos Csaba

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke elmondta: 2016 nyarától 1 év helyett 2 évente kell a kéményeket ellenőrizni, és a jelenlegi módosítással könnyen olyan helyzet alakulhat ki, hogy egyes kémények több, mint két évig megfelelő engedély és ellenőrzés nélkül vannak használatban.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=210605

 

Az MSZP szövetkezne a szakszervezetekkel és a munkaadókkal

Az MSZP kormányra kerülve szövetkezni fog a szakszervezetekkel és a munkaadói érdekképviseletekkel is, mert ez hozhatja el a munkabékét, amely a tisztes megélhetéshez szükséges fizetés mellett a legfontosabb dolog - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/az-mszp-szovetkezne-a-szakszervezetekkel-es-a-munkaadokkal-20170913.html

 

Jó hír a nyugdíjasoknak

Mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal egyetért abban, hogy a kormány könnyítsen a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségein.

http://sztarklikk.hu/kozelet/jo-hir-a-nyugdijasoknak/328672/

 

A francia kormány a tüntetések ellenére sem enged a munkajogi reformból

A francia kormány figyel a munkajogi reform elleni tiltakozásra, de nem vonja vissza a tervezett intézkedéseket - mondta szerdán Edouard Philippe miniszterelnök a kormánnyal szembeni előző napi, első jelentősebb szakszervezeti megmozdulást követően.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/11637-a-francia-kormany-a-tuntetesek-ellenere-sem-enged-a-munkajogi-reformbol

 

Szeptember 15.

 

Pedagógushiány van

Hagyományos tanévnyitó ünnepségét tartotta a Pedagógusok Szakszervezete Veszprém Megyei Szervezete a megyeszékhelyen szeptember 14-én. A Táncsics Mihály Építőipari Szakközépiskolában Galló Istvánné országos elnök egyebek mellett arról is beszélt, hogy a pedagógusok idei béremelése csak egyszeri juttatás, a jövő évi költségvetésben már nem szerepel. Ráadásul ezt az összeget a kormány differenciált bérezésre adja, nem kapja meg mindenki.

http://www.veszpremtv.hu/

 

Panaszkodnak a tanárok a Kréta rendszerre

Bár az őszi félév már elkezdődött, több iskolában arra panaszkodnak: akadozik az állami e-napló bevezetése – derül ki a Magyar Nemzethez eljutott pedagógusi jelzésekből. A Krétát, vagyis a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert még 2016 nyarán vezették be a Klebelsberg Központ által fenntartott intézményekbe.

https://mno.hu/belfold/panaszkodnak-a-tanarok-a-kreta-rendszerre-2417195?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Nagyerdei élményekről várnak rajzokat a gyerekektől

A Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének központjában működő Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola rajzpályázatot hirdet „Nyári élményeim a Nagyerdőn” címmel.

http://www.dehir.hu/kultura/nagyerdei-elmenyekrol-varnak-rajzokat-a-gyerekektol/2017/09/15/

 

Tippek hatékony tanuláshoz

Tanulási tippekből sosem elég! Nem mindegy ugyanis, hogy miként látsz hozzá a felkészülésnek. Fokozd a tanulás hatékonyságát ötleteink segítségével!

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/suli/3275/tippek-hatekony-tanulashoz

 

A szabadságot viselni kell tudni

Vajon tényleg függőséget okoznak a fiatal generációknál a digitális kütyük, vagy csak az idősebbek nem képesek feldolgozni a változásokat? Hogyan tudjuk kontrollálni a gyerekeink eszközhasználatát, és tanulhatunk-e mi is tőlük? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott a Vodafone #HashtagFestival első kerekasztala Lilu vezetésével.

http://www.mediapiac.com/marketing/A-szabadsagot-viselni-kell-tudni/113193/

 

Amerikában is tiltakoznak az ukrán oktatási törvény ellen

A legnagyobb amerikai-magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség levelet intézett az Egyesült Államok külügyminiszteréhez, Rex Tillersonhoz, amiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt, amely sokak szerint az ukrajnai kisebbségi magyarokat megfosztja attól a lehetőségtől, hogy 4. osztály után anyanyelvükön tanuljanak. A diszkriminatív törvény a magyar kisebbség kultúráját fenyegeti és alapvető szabadságát sérti. A nemzeti kisebbség túlélése ugyanis nagymértékben függ kultúrája megőrzésétől, aminek alapvető eszköze a nyelvhasználat.

http://valasz.hu/vilag/amerikaban-is-tiltakoznak-az-ukran-oktatasi-torveny-ellen-125530

 

Veszélyben a karácsonyi szezon

A Munkástanácsok szerint az utolsó előtti pillanatban vannak a kereskedelmi szektor szereplői

http://magyaridok.hu/gazdasag/veszelyben-karacsonyi-szezon-2217949/

 

Európai Szakszervezeti Szövetség: nem támogatják a Jobbik béruniós kezdeményezését

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) csütörtökön határozottan cáfolta, hogy támogatnák a Jobbik béruniós európai polgári kezdeményezését.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/11648-europai-szakszervezeti-szovetseg-nem-tamogatjak-a-jobbik-berunios-kezdemenyezeset

Megosztás: