Lapszemle szeptember 1. Tanévnyitó áhítat

szeptember 01, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Ezen a héten természetesen a tanévnyitók vitték a prímet az újságoknál. A hivatalos ünnepségeket a kincstári optimizmus és a hit itatta át, az érdekvédelmi szervezetekét a szolidaritás és a realitás.

                                                                                                               

 

Lapszemle szeptember 1.

 

Augusztus 27.

 

Végzősök, figyelem! 2018-ban csak ezekből a tárgyakból érettségizhettek emelt szinten

Nyilvánosságra hozta az emelt szinten választható érettségi tárgyak 2018-as listáját az Oktatási Hivatal.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/8/27/erettsegi_targyak_2018_Q8MBCK

 

“Nincs rendes étel, orvos, vagy oktatás, csak konténerek”- egy menedékkérő család beszámolója a röszkei tranzitzónáról

Egy háromgyerekes családot négy hónapig tartott bezárva a röszkei tranzitzónában a magyar állam. Néhány napja befogadotti státuszt kaptak a hatóságtól, ezért kijöhettek Röszkéről, most Vámosszabadiban várják a sorsuk alakulását. Kameránk előtt mesélték el, milyen életük volt a konténertáborban, és fotókat is mutattak a benti körülményekről, ahová újságírókat nem ereszt be a Belügyminisztérium.

https://atlatszo.hu/2017/08/27/nincs-rendes-etel-orvos-vagy-oktatas-csak-kontenerek-egy-menedekkero-csalad-beszamoloja-a-roszkei-tranzitzonarol/

 

Augusztus 28.

 

A PSZ követeli a törvény szabályozta érdekvédelem betartását

Befejeződött a fenntartói modell átalakítása - mondta Solti Péter, a KK elnöke a PSZ Országos Vezetősége balatonföldvári tanévnyitón ülésén, ahol az OV tagjai az idei feladatokról is döntöttek.    

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-k%C3%B6veteli-t%C3%B6rv%C3%A9ny-szab%C3%A1lyozta-%C3%A9rdekv%C3%A9delem-betart%C3%A1s%C3%A1t

 

Igazgatók kinevezése: Balog a vezetők „bölcsességére” bízná, indokolnak-e

– Miniszter úr kiterjedt választ adott a kérdésre, ha van még további kérdése, akkor azt tegye fel – így szakította félbe munkatársunkat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sajtófőnöke, Lakatos Márk, amikor arról érdeklődtünk Balog Zoltán minisztertől, hogy a tárca tervez-e törvényi szinten változtatni az iskolaigazgatók kinevezésén. Nyáron ugyanis több településen botrányt okozott, hogy indoklás nélkül utasították el a közösség által támogatott igazgatójelölteket.

https://mno.hu/belfold/igazgatok-kinevezese-balog-a-vezetok-bolcsessegere-bizna-indokolnak-e-2414567

 

Egy "tisztességtelen ajánlattal" indul az új tanév, fejüket fogják az igazgatók

Az űrlap teteje

Az oktatásért felelős államtitkár szerint jó irányba mennek a dolgok, a szakmai és szakszervezetek szerint ez csak akkor igaz, ha a „jó irány” a tönk széle. De mit várnak az iskolákban? Fővárosi és vidéki igazgatókat kérdeztünk pedagógushiányról, bérekről és a várakozásaikról.

http://hvg.hu/itthon/20170829_Indul_a_tanev_reformnak_allitjak_be_a_korabban_tonkretett_dolgok_korrekciojat?s=hk

 

Beígérte a kormány: új korszakba lép a magyar oktatás

A következő tanév végére minden iskolába bevezetnek egy újdonságot.

http://privatbankar.hu/makro/beigerte-a-kormany-uj-korszakba-lep-a-magyar-oktatas-311260

 

LMP: rendszerváltás kell jövőre

A sikertelen múltat le kell zárni, színvonalas oktatási rendszert, hatékony egészségügyet kell kiépíteni, a korrupciót fel kell számolni.

http://gepnarancs.hu/2017/08/lmp-rendszervaltas-kell-jovore/

 

„Politikai szándékkal erősítik az egyházi iskolákat”

A Republikon Intézet kutatásából kiderül, hogy az egyházi intézményekben majdnem háromszor annyi forrás jut egy diákra, mint a világi intézményekben.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/politikai-szandekkal-erositik-az-egyhazi-iskolakat-1402275

 

Visszavágtak Balognak a tankönyvesek: nem létezik ingyenes tankönyv, valaki mindig fizet

Tényekkel igazolható, hogy a tankönyvek kiadásának állami kézbe vételével nem értünk el 20-30 százalékos árcsökkenést, mindössze annyi történt, hogy az állami kiadó tankönyveinek árában nem jelenik meg minden költség - írja közleményében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/28/tankonyvek_TANOSZ_kozlemeny_76PTCZ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_28

 

Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb iskolakezdés előtt

Számos egészségügyi szűrővizsgálat áll rendelkezésre az iskolakezdésnél, de alig élnek ezekkel a szülők, pedig ennek komoly következménye lehet.

http://www.hirado.hu/2017/08/28/ez-a-vizsgalat-az-egyik-legfontosabb-iskolakezdes-elott/?source=hirkereso

 

Augusztus 29.

 

Hvg.hu: tisztességtelen ajánlattal indul az új tanév

A kormány egy rendeletmódosítással az iskolaigazgatókra bízza, hogy a szeptembertől esedékes béremelést miként osztják el kollégáik között. A hvg.hu fővárosi és vidéki igazgatókat kérdezett erről. A portál idézte a PSZ oktatási szakértőjének számításait is.

http://www.pedagogusok.hu/blog/hvghu-tisztess%C3%A9gtelen-aj%C3%A1nlattal-indul-az-%C3%BAj-tan%C3%A9v

 

PSZ: feszültséget okoz a tantestületekben a differenciált béremelés

A PSZ a sztrájkbizottsági tárgyalásokon kérte, hogy a kormány ismerje el a minőségi munkát és a költségvetésben teremtsen elő erre pénzt, de azzal nem ért egyet, hogy a béremelés utolsó részletét differenciáltan osszák szét - mondta Galló Istvánné elnök a Klubrádió reggeli műsorában.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-fesz%C3%BClts%C3%A9get-okoz-tantest%C3%BCletekben-differenci%C3%A1lt-b%C3%A9remel%C3%A9s

 

Balog Zoltán: a magyar gyerekek oktatására fordítjuk a legtöbbet Közép-Európában

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy új, átfogó iskolafejlesztési program indul: 81,2 milliárd forintból közel 400 település 527 intézménye újul meg.

https://hir.ma/belfold/oktatas/balog-zoltan-a-magyar-gyerekek-oktatasara-forditjuk-a-legtobbet-kozep-europaban/722320

 

Botrányos igazgatóválasztások: Balog szerint nem érdemelnek többet a pályázók?

Úgy tűnik, nem tartja problémásnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy semmilyen indoklást nem kapnak az iskolák vezetésére pályázó, de elutasított igazgatójelöltek. Be kell érniük egy egyszerű "nemmel".

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/29/igazgatovalasztas_indoklas_FU1Z6Y#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_29

 

3,4 százalékkal emelik a tanárok bérét

Átlagosan lesz ennyi az emelés, szeptembertől, mondta Palkovics László.

Átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére szeptembertől - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

http://mfor.hu/cikkek/makro/3_4_szazalekkal_emelik_a_tanarok_beret.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Kis kamuval büszkélkedik Palkovics László a pedagógusbér-emelésről

Átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére szeptembertől – mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

http://168ora.hu/kis-kamuval-buszkelkedik-palkovics-laszlo-pedagogus-beremelesrol/

 

Gyermekvédelmi fejlesztésekre 95 milliárd forint jut

Gyermekjóléti és gyermekvédelmi fejlesztésekre európai uniós forrásokból 95 milliárdot fordítanak a következő években - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Székesfehérváron, ahol megnyitotta az Országos és Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezésében zajló kétnapos fórumon Czibere Károly hangsúlyozta, a szociális területre jutó mintegy 400 milliárd forintból minden negyedik forintot gyermekvédelemre fordítanak.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/371183/95-milliard-forint-jut-gyermekjoleti-es-gyermekvedelmi-fejlesztesekre

 

Vekerdy Tamás: Egyértelműen alattvalóképzés folyik

A finn iskolarendszer vagy a reformpedagógiai alternatívák tudnak olyan iskolarendszert csinálni, ahova a gyerekek szeretnek bejárni – mondta Vekerdy Tamás a Hír TV Egyenesen című műsorában. Hozzátette, a hetvenes években a fejlett államok mind rástartoltak arra, hogy minél tovább tanulhassanak. Vannak ma már olyan kutatások, amik azt mutatják, hogy akár félbehagyott egyetemi vagy főiskolai tanulmányok is jót tesznek a diáknak és  a társadalomnak egyaránt. Van olyan közoktatási rendszer, aminek középpontjában a gyerek és a leendő felnőtt áll, és olyan is, aminek centruma az egyetlen állami akarat: megmondom, mit tanuljon, mondta.

http://24.hu/belfold/2017/08/29/vekerdy-tamas-egyertelmuen-alattvalokepzes-folyik/

 

A magyar oktatás helyzetén szörnyülködnek

A Fidesz szakított a tudás-alapú gazdasággal, inkább a legrosszabbul képzett rétegeken keresztül tartanák meg a hatalmukat. Egy nemzetközi szaklap szörnyülködik a magyar oktatás helyzetén, és megjegyzi, hogy ilyen látványosan sehol a világon nem indított háborút a kormány a felsőoktatás ellen. A magyar kormány kevesebb diplomást és több kétkezi munkást akar. Külföldi lapszemle.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-magyar-oktatas-helyzeten-szornyulkodnek-1402321

 

Botka véget vetne a változásra képtelen inasok és elhelyezkedni képtelen diplomások korszakának

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az EU-ban Magyarországon indulnak a legrosszabb eséllyel a szegény, de tehetséges gyermekek – jelentette ki Botka László. A választási programját ismertető szegedi szocialista polgármester szerint ezzel több mint 400 ezer szegénységben élő gyermektől, és rajtuk keresztül Magyarországtól is elvették a fejlődés esélyét.

http://pestisracok.hu/botka-veget-vetne-valtozasra-keptelen-inasok-es-elhelyezkedni-keptelen-diplomasok-korszakanak/

 

Párbeszéd: hazudott Balog Zoltán, Mészáros Lőrinc kapja az iskolapénzt, nem az oktatás

A közoktatásban a tankerületi központokra, a tanárok nyakára ültetett Fidesz-káderekre költenek, ahelyett, hogy hagynák élni az iskolákat.

http://gepnarancs.hu/2017/08/parbeszed-hazudott-balog-zoltan-meszaros-lorinc-kapja-az-iskolapenzt-nem-az-oktatas/

 

Fidesz: az uniós átlagot is meghaladják az oktatásra fordított kiadások

A szocialisták éppen az ellenkezőjét csinálták annak, mint amiről most beszélnek - reagált a Fidesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének keddi nyilatkozatára.

http://sztarklikk.hu/kozelet/fidesz-az-unios-atlagot-is-meghaladjak-az-oktatasra-forditott-kiadasok/328109/

 

Felmérik a fiatalok nyelvtudását

Felmérést indítanak a fiatalok nyelvtudásáról, nyelvismeretéről ősszel - jelentette ki Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

http://www.origo.hu/itthon/20170829-felmerik-a-fiatalok-nyelvtudasat.html

 

„Nekem nem kell az adománytáska, én nem ilyet akarok!” – Tanévkezdés egy gyerekotthonban

Megvan már a lányodnak a virágmintás füzete? És a fiadnak a „barcás” tolltartója? Kellett venni új iskolatáskát is? Iskolakezdés. Nagy műsor mindenkinek, gyereknek, szülőnek egyaránt. Egy gyerekotthonban azonban kicsit más színt kap a készülődés izgalma, hogy a nevelőknek okozott fejfájásról már ne is beszéljünk.

https://wmn.hu/wmn-life/47312-nekem-nem-kell-az-adomanytaska-en-nem-ilyet-akarok--tanevkezdes-egy-gyerekotthonban

 

Utalványt kaptak a könyvek mellé

A makói Almási iskolában kedden 272 kisdiák vehette át a tankönyveit. A gyerekek és szüleik az önkormányzattól 3-3 ezer forintos vásárlási utalványt is kaptak, melyeket Kovács Sándor települési képviselő adott át neki.

http://promenad.hu/cikk/utalvanyt-kaptak-a-konyvek-melle-180968

 

Két hétig hideg ebédet kapnak a diákok, mert nem készült el az ebédlő

Két hétig hideg ebédet kapnak szeptemberben a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolába járó diákok, mert nem készül el időben az a konténer, ahová ideiglenesen az ebédlő kerül - hangzott el az RTL Híradóban.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/29/nem_keszult_el_az_ebedlo_kontener_PW9M64#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_29

 

A francia iskolai menzáknak sertéshúsmentes ételt is biztosítaniuk kell a gyerekeknek

Egy dijoni bíróság nem vallási, hanem emberi jogi szempontok alapján döntött úgy, hogy a franciaországi iskolai menzáknak sertéshúsmentes ételt is biztosítaniuk kell a gyerekeknek, miután a burgundiai Chalon-sur-Saône-ban egy muszlim szervezet pert indított a helyi, jobboldali kormány ellen, ami 2015-ben úgy döntött, megvonja a gyerekektől a választás lehetőségét. (1984 óta a muszlim gyerekekre való tekintettel ezt felajánlották.)

https://444.hu/2017/08/29/a-francia-iskolai-menzaknak-serteshusmentes-etelt-is-biztositaniuk-kell-a-gyerekeknek?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-francia-iskolai-menzaknak-serteshusmentes-etelt-is-biztositaniuk-kell-a-gyerekeknek

 

Ötezer menedékkérő diák tanul ősztől a belgiumi iskolákban

Mintegy ötezer, befogadóközpontokban lakó, menekültkérvényének jóváhagyására váró óvodás- és iskoláskorú fiatal kezdi meg tanulmányait szeptember elején Belgiumban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/29/Belgium_menedekkero_diakok_WX70NS#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_29

 

Hiába fizethettek a diákok magyar diplomájukért

Több mint egy évtizeden keresztül elfogadták a magyar képzést Norvégiában, semmi előjele nem volt annak, hogy változások lesznek. Sokan ennek alapján rendezkedtek be, és most azt kell tapasztalniuk, hogy a világuk a feje tetejére állt – nyilatkozta lapunknak Alexander Lundgreen Flottorp. Ő egyike annak a több tucat norvég diáknak, akik az ELTE PPK-n klinikai és egészségpszichológia szakirányon szereztek tavaly mesterdiplomát, hazatérésük után azonban azzal kellett szembesülniük, időközben devalválódott a magyar diploma.

https://mno.hu/belfold/hiaba-fizethettek-a-diakok-magyar-diplomajukert-2414619?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A Putyint díszpolgárnak kinevező Debreceni Egyetem törli a kritikus posztokat a Facebook-oldaláról

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Vlagyimir Putyint díszpolgárnak kinevező Debreceni Egyetem törli a kritikus kommenteket a Facebook-oldaláról. Nagyjából olyan munka lehet ez, mint kiskanállal kilapátolni a Balaton vízét, esőben, ugyanis folyamatosan érkeznek a kritikus posztok.

http://index.hu/belfold/2017/08/29/a_putyint_diszpolgarnak_kinevezo_debreceni_egyetem_torli_a_kritikus_kommenteket_a_facebook-oldalarol/

 

Augusztus 30.

 

Hiller: Orbán oktatási rendszerének lejárt az ideje

Nem miniszterjelöltnek kérte fel Botka László, hanem arra, hogy koordinálja a választási felkészülést az oktatási és kulturális területeken – mondta Egyenesen című műsorunkban Hiller István. Az MSZP választmányi elnöke kifejtette, jelenleg az oktatás középpontjában a kormány akarata, az állam áll. A politikus arról is beszélt, az orbáni oktatási rendszer 50 ezer gyereket dobott ki az utcára.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/hiller-orban-oktatasi-rendszerenek-lejart-az-ideje-1402392

 

Újra becsöngetnek - a tanév legfontosabb dátumai

Pénteken indul a tanév, az oktatási intézmények által megrendelt csaknem 13 millió tankönyv jelentős része már az iskolákban van. Az első szünetre október végéig kell várni.

http://inforadio.hu/belfold/2017/08/30/iskola/

 

Kezdődik az iskola, változik a helyi járatok menetrendje

Debrecen - Pénteken megkezdődik a tanítás, melyhez a DKV járatai is igazodnak. Az autóbuszok, trolibuszok és villamosok 2017. szeptember 1-jén üzemkezdettől

újra tanítási időszak, munkanapi menetrend szerint közlekednek. Az 51E jelzésű egyetemi járat pedig, 2017. szeptember 4-én, hétfőn üzemkezdettől közlekedik majd. A járatok pontos menetrendjéről a DKV Zrt. oldalán tájékozódhatnak.

http://www.dehir.hu/debrecen/kezdodik-az-iskola-valtozik-a-helyi-jaratok-menetrendje/2017/08/30/

 

Budaörs beperelheti az államot, mert kevés pénzt ad a helyi iskolákra

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere szerint a KLIK nem teljesíti a várossal kötött szerződését, 65 millió forinttal kevesebbet ad iskoláinak, ezért a város azt tervezi, bepereli a KLIK Érdi Tankerületi Központját

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/08/30/budaors-beperelheti-az-allamot-mert-keves-penzt-ad-a-helyi-iskolakra/

 

Átadták az új veresegyházi iskolát

A sajátos nevelési igényű gyermekeknek is épült új iskola tanévnyitóval egybekötött átadásán Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta, a beruházást a kormány 421 millió forinttal támogatta. Hozzátette, ez az ország egyik legtöbb gyermeket számláló tankerülete, ezért Dunakeszin is támogatják egy iskola megépítését.

http://orientpress.hu/cikk/2017-08-30_atadtak-az-u-veresegyhazi-iskolat

 

Belső feszültség: egy debreceni tanszék elhatárolódik Putyintól

Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk – áll a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékének Facebook-oldalán augusztus 29-én közzétett közleményben.

http://civishir.hu/campus/2017/08/belso-feszultseg-egy-debreceni-tanszek-elhatarolodik-putyintol

 

Putyin kitüntetése: Megszólalt a Debreceni Egyetem rektora

Megszólalt a Debreceni Egyetem rektora tíz nappal azután, hogy az intézmény szenátusa díszpolgári cím adományozásáról döntött Putyin orosz elnöknek. A helyi ellenzék "Debrecen legnagyobb nyelve" oklevelet adományozott a kitüntetést odaítélő egyetemi vezetőknek.

http://www.atv.hu/belfold/20170830-putyin-kituntetese-megszolalt-a-debreceni-egyetem-rektora/hirkereso

 

Ide vezetett a tömeges kivándorlás: több magyar lépett le, mint gondoltuk

Akár 600 ezernél is több magyar élhet jelenleg az Európai Unióban, ez a szám lényegesen magasabb a korábbi becsléseknél - derül ki a Portfolio összesítéséből. A legtöbben hivatalosan Németországban élnek, de még Dániában is van több mint ötezer magyar. Jórészt a tagállamok által megadott adatokból igyekeztünk dolgozni, és menetközben egy sor érdekességre is bukkantunk. Cikksorozatunk első része a magyar kivándorlásról.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ide_vezetett_a_tomeges_kivandorlas_tobb_magyar_lepett_le_mint_gondoltuk.260665.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

"Sokkolt hallgatók és oktatók sorakoznak" – lesújtó kritikát kapott a kormánykedvenc Neptun rendszer

Évek óta hallani hallgatói és oktatói véleményeket az oktatási kormányzat által évek óta erőből tolt Neptun elektronikus tanulmányi rendszerről. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) digitális kultúrával is foglalkozó oktatója most egy meglehetősen velős kritikát írt az egyébként ránézésre is idejétmúlt rendszerről.

http://hvg.hu/tudomany/20170830_neptun_etr_elektronikus_tanulmanyi_rendszer_sda_informatika_zrt?s=hk

 

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a civilek

Alkotmányjogi panasszal fordult 23 civil szervezet az Alkotmánybírósághoz a civileket szerintük megbélyegző törvény miatt - írja az MTI.

http://www.borsonline.hu/aktualis/az-alkotmanybirosaghoz-fordulnak-a-civilek/138618

 

Korszerű felsőoktatás a versenyképes gazdaságért

Olyan közös jövőkép van kialakulóban az országban, amely a gazdasági és társadalmi élet valamennyi szereplőjét új célok megfogalmazására és ezek megvalósítására készteti – hangsúlyozta Varga Mihály a Budapesti Gazdasági Egyetem új kampuszának, I. Kiválósági Központjának átadó ünnepségén.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/korszeru-felsooktatas-a-versenykepes-gazdasagert

 

Elhunyt Makk Károly

2017. augusztus 30-án, életének 92. életévében elhunyt Makk Károly, a magyar és az egyetemes filmművészet korszakos és felejthetetlen egyénisége – írja az MTA.

https://librarius.hu/2017/08/30/elhunyt-makk-karoly/

 

Óriási plágiumbotrány robbant ki, szégyenkezhet az oktatási minisztérium Montenegróban

A horvát tanterv másolatát adták át sajátként a montenegrói oktatási minisztérium egyik munkacsoportjának tagjai, ezért távozniuk kellett posztjukról - jelentette a podgoricai közszolgálati televízió (RTCG).

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/30/plagium_montenegroi_oktatasi_miniszterium_HNPFZU#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_30

 

Augusztus 31.

 

Az oktatási szakszervezetek nem vesznek részt az új kerekasztal munkájában

Hét oktatási szakszervezet közös nyilatkozatot tett: mindannyian egységesen visszautasítják, hogy részt vegyenek a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában. Korábban az államtitkártól érkezett felkérés 3 hely betöltésére. Kapcsolódó dokumentumok.

https://szakszervezetek.hu/hirek/11486-az-oktatasi-szakszervezetek-nem-vesznek-reszt-az-uj-kerekasztal-munkajaban

 

Elutasított felkérés: az oktatási szakszervezetek nem vesznek részt az új kerekasztal munkájában

Hét oktatási szakszervezet közös nyilatkozatot tett: mindannyian egységesen visszautasítják, hogy részt vegyenek a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában. Korábban az államtitkártól érkezett felkérés 3 hely betöltésére. Az alábbiakban olvashatják a témában született dokumentumokat.  

http://www.pedagogusok.hu/elutasitott-felkeres

 

Nem hajlandóan tárgyalóasztalhoz ülni a tanárok

Bojkottálják a kormányzati kerekasztalt a pedagógus szakszervezetek. A tanárok érdekképviselete szerint amit megtárgyalnának a kerekasztalon, azt továbbra is figyelmen kívül hagyhatja a kabinet és önkényesen dönthet az oktatás átalakításáról. Palkovics László szerint viszont az új testületet maguk a szakszervezetek kezdeményezték.

http://www.atv.hu/belfold/20170831-nem-egyeztetnek-a-tanarok/hirkereso

 

Vége a szünetnek. Péntektől iskola

A nemzeti tanévnyitónak idén a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium ad otthont.

http://www.alon.hu/orszagos-hirek/2017/08/vege-a-szunetnek-pentektol-iskola

 

Az oktatásügybe bukhat bele a kormány a Trefort igazgatója szerint

A tanári továbbképzések többségének nem látjuk értelmét. Viszont tudjuk, hogy hatalmas pénzek mozognak cégek felé, amely összegeket úgy könyvelnek el, mint ami az oktatásba megy. Ugyanez vonatkozik a digitalizációra - mondta a Csapodi Zoltán, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója a Heti Válasznak, hozzátéve: ha a kormányon lévők nem veszik észre, mekkora forrástöbbletet kellene a pedagógusi fizetésekbe fektetni, akkor a Fideszt a 2002-eshez hasonló helyzet fenyegetheti, amikor nagyrészt az oktatásügy miatt veszítette el a választást.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/31/Trefort_igazgato_oktatas_DQ4WWW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_8_31

 

Népbutítás középiskolás fokon

Iskoláskorú gyerekeket nevelő magyar családokat - ha nem volt napirenden igazgatóváltás, illetve annak előkészítése a gyerekek iskolájában - a nyári hónapokban nemigen foglalkoztatta az oktatásügy. El is felejthették, vagy legalább lélekben feldolgozhatták a botrányosra sikeredett szakérettségiket. Valószínű már arra sem emlékeznek, hogy - a tanév zárását követően - az oktatásügyre szakmai szemmel is rálátó szereplők milyen osztályzatra tartották érdemesnek a kormányt, s hogy milyen volt a szöveges értékelés. Pedig a rendszerváltás óta eltelt közel három évtizedből a 2010-től napjainkig tartó időszak az, amikor „sikerült” a legeredménytelenebb alrendszerré formálni az oktatás ügyet.

http://nepszava.hu/cikk/1139079-nepbutitas-kozepiskolas-fokon

 

Európai Bizottság: javítani kell romák oktatáshoz és a foglalkoztatáshoz való hozzáférését

Egyre nagyobb mértékű a romák részvétele a kisgyermekkori nevelésben, miközben körükben a korai iskolaelhagyók aránya is csökken; a romáknak azonban még ma is 80 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből.

http://kamaraonline.hu/cikk/europai-bizottsag-javitani-kell-romak-oktatashoz-es-a-foglalkoztatashoz-valo-hozzafereset

 

Az oktatási helyzetről készül jelentés az EU Régiók Bizottságának

Székelyföldi politikus készít jelentést az oktatás helyzetéről az Európai Unió Régiók Bizottságának. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a középiskolai és a felsőoktatási intézmények fejlesztési lehetőségeit vizsgáló jelentéshez egyeztetéseket kezdett több nemzetközi, illetve romániai és magyarországi oktatási intézmény képviselőivel - hangzott el az M1 Híradójában.

http://www.hirado.hu/2017/08/30/az-oktatasi-helyzetrol-keszul-jelentes-az-eu-regiok-bizottsaganak/?source=hirkereso

 

Rétvári: minden tankerületben jutott pénz felújításokra és bútorcserére

A nyári szünetben minden tankerületben jutott pénz felújításokra, illetve iskolabútorok cseréjére, a programra 2,5 milliárd forintot költöttek - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

http://orientpress.hu/cikk/2017-08-31_retvari-minden-tankeruletben-jutott-penz-felujitasokra-es-butorcserere

 

Időben megérkeztek a tankönyvek 1746 település 4103 iskolájába

A csaknem 12,8 millió tankönyvet a Magyar Posta vitte ki.

Határidőre megérkeztek az iskolákba a tankönyvek, amelyeket több mint 1700 településre, mintegy 4100 iskolába szállítottak ki augusztusban – közölte a Magyar Posta az MTI-vel.

http://168ora.hu/idoben-megerkeztek-tankonyvek-1746-telepules-4103-iskolajaba/

 

Nem írhatnak a diákok az ingyentankönyvbe

Bár a kormány büszke arra, hogy az 1–9. évfolyamon tanuló diákok, vagyis több mint egymillió gyermek ingyen kap tankönyvet idén ősztől, a valóság ennél kicsit árnyaltabb. Ugyanis az első és a második osztályos gyerekek kivételével a többi tanuló csak a munkafüzeteket tarthatja meg, a tankönyveket az év végén vissza kell szolgáltatniuk az intézmények könyvtárainak.

https://mno.hu/belfold/nem-irhatnak-a-diakok-az-ingyentankonyvbe-2414987?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Friss kutatás: ezt teszik a magyarok, ha kezdődik az iskola

Az iskolakezdés nemcsak a gyerekeknek jelent kihívást. Az Intrum Iustitia feltérképezte a magyarok iskolakezdéssel kapcsolatos pénzügyi szokásait.

http://faktor.hu/faktor-iskolakezdes-magyarok-sporolas?source=hirkereso

 

Nagyobb önállóság az oktatásban

Összesen 218,5 millió forintot, iskolánként átlagosan ötmilliót fordítottak a nyári felújítási és karbantartási munkálatokra a Külső-pesti Tankerületi Központ negyvenhét iskolájában – közölte Bak Ferenc tankerületi igazgató, hozzátéve: minden munka elkészült, a takarítással is végeztek.

http://magyaridok.hu/belfold/nagyobb-onallosag-az-oktatasban-2150086/

 

Nem tananyagot, hanem gyereket tanítunk

Kiss Henriett, a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium igazgató-helyettese, a Mazsihisz alelnöke beszélt a HETI TV Pirkadat című műsorának a most induló tanévről, arról, hogy mit ad ez a zsidó iskola a diákoknak. Mellette szóba kerültek még a hitközség más oktatási intézményei.

http://www.origo.hu/itthon/20170831-nem-tananyagot-hanem-gyereket-tanitunk-scheiber-sandor.html

 

Lehet-e két munkaviszonyom vagy fel kell mondanom az első állásomat, ha elvállalom a fél munkát?

Jelenleg itthon vagyok Gyeden a 8 hónapos kisfiammal. Szülés előtt középiskolai tanárként dolgoztam 3 évet egy alapítványi iskolában teljes állásban határozatlan idejű munkaviszonnyal. A minap kerestek meg egy állami iskolából részmunkaidős határozatlan idejű állással. Ez közalkalmazotti munkaviszony. Kérdésem a következő: Lehet-e két munkaviszonyom vagy fel kell mondanom az első állásomat, ha elvállalom a fél munkát?? kapnék-e továbbra is gyedet és gyest? Ha 1 év múlva bevállalnék-e egy másik babyt, akkor részmunkaidős bevételből számolják újra a Csedet vagy a részmunkaidős Gyed-es bevételből?

https://www.hrportal.hu/hr/lehet-e-ket-munkaviszonyom-vagy-fel-kell-mondanom-az-elso-allasomat--ha-elvallalom-a-fel-munkat-20170830.html

 

Korlátozottan használhatók az iskolai fotók

Ha az érintettek kérik, akkor a képmásokat az előzetes engedély ellenére is kötelesek törölni az intézmény honlapjáról.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/korlatozottan-hasznalhatok-az-iskolai-fotok-1402496

 

Halasztás az iskolaátadási perben

Elhalasztotta a tárgyalást és október 6-ra új határnapot jelölt ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a perben, amelyet a csömöri önkormányzat kezdeményezett az iskolaátadással kapcsolatban. Emlékezetes, a helyi képviselő-testület januárban döntött arról, hogy bírósági felülvizsgálattal élnek azzal a minisztériumi határozattal szemben, amely a helyi általános és zeneiskolát kétoldalú szerződés aláírásával állami vagyonkezelésbe vette.

http://magyaridok.hu/belfold/halasztas-az-iskolaatadasi-perben-2150896/

 

Ez már tényleg durva: egy az egyben letörölte a Debreceni Egyetem a Facebook-oldaláról a kritikákat

Újabb bekezdéssel gazdagodik a Debreceni Egyetem botrányának online kommunikációs fejezete. Rákosi Mátyás most nagyon örülne, de alighanem így is van, aki elégedett.

http://hvg.hu/tudomany/20170831_debreceni_egyetem_facebook_velemenyek_latogatok_bejegyzesei_torles#rss

 

Szeptember 1.

 

Csaknem 160 ezer munkavállaló érdekében emelt szót hét szakszervezetAz űrlap alja

Az oktatásban érdekelt hét szakszervezet közös nyilatkozatban utasította el, hogy részt vegyen a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában - az indokokról is beszélt Galló Istvánné, a PSZ elnöke az ATV Start c. műsorában 2017. szeptember 1-jén, reagálva Lázár János miniszter kijelentéseire is.

http://www.pedagogusok.hu/blog/csaknem-160-ezer-munkav%C3%A1llal%C3%B3-%C3%A9rdek%C3%A9ben-emelt-sz%C3%B3t-h%C3%A9t-szakszervezet

 

Hét szakszervezet nem vesz részt a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában

Nem vesz részt a közeljövőben létrejövő Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkában hét pedagógusszakszervezet – az erről szóló megállapodást csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón írták alá a tömörülések képviselői.

http://www.amdala.hu/het-szakszervezet-nem-vesz-reszt-a-kozneveles-strategiai-kerekasztal-munkajaban/

 

Urambátyám tanévnyitó – A választások után jöhetnek az iskolaközpontok

Soha a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy országos tanévnyitót templomban tartsanak – ezúttal igen, s ez egyúttal szimbolizálja is mindazt, ami a köznevelésben az elmúlt években történt. A kormány „elképesztő méretű” iskolafelújítási programot jelentett be, amelyből várhatóan iskolaközpontokat alakítanak ki a felső tagozatos diákok számára, pedig ez ellen számos polgármester tiltakozik. Ezért a projektet valószínűleg csak a parlamenti választások után gyorsítják föl.

http://168ora.hu/urambatyam-tanevnyito-valasztasok-utan-johetnek-az-iskolakozpontok/

 

Mit ugráltok, tanárkáim! – Balog Zoltán hülyére veszi a pedagógus-szakszervezeteket

A miniszter szerint a problémákat eddig is a szakmai párbeszéd oldotta meg. Tegnap írtunk arról, hogy a pedagógus-szakszervezetek összefogva közös nyilatkozatban követelték Balog Zoltántól, hogy vonják be őket a róluk szóló döntésekbe. „Mi, az oktatásban érdekelt szakszervezetek a leghatározottabban kijelentjük, hogy a köznevelés rendszerét érintő döntések előkészítésekor nem születhet megalapozott döntés az érdekelt szakszervezetek közreműködése nélkül.

http://magyarnarancs.hu/belpol/mit-ugraltok-tanarkaim-balog-zoltan-hulyere-veszi-a-pedagogus-szakszervezeteket-106206

 

Palkovics: a lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik

Az oktatási államtitkár csütörtökön Nagykőrösön, a nemzeti tanévnyitón elmondta a lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik meg pénteken a hazai iskolákban - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/palkovics-a-lehetosegek-es-eselyek-taneve-kezdodik-20170831.html

 

Soltész: az egyházi iskoláknak is jár a támogatás

Fontos, hogy az egyházi iskolák is megkapjanak minden támogatást ahhoz, hogy oktató és nevelő munkájukat megfelelő körülmények között, színvonalasan tudják végezni - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Celldömölkön, a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola új épületének átadásával egybekötött tanévnyitó előtt.

http://www.csalad.hu/2017/09/01/soltesz-az-egyhazi-iskolaknak-is-jar-a-tamogatas

 

Hemzseg a szakmai hibáktól és hiányosságoktól az új alaptanterv?

Tizenöt pontban foglalta össze a problémákat az új Nemzeti alaptanterv koncepciójáról szóló elemzésében Nahalka István oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szakértője, aki többek között azt írja, az új alaptanterv számos fontos kérdéssel egyáltalán nem foglalkozik, és a hosszabb tanév bevezetésének szükségességét sem tudja érvekkel alátámasztani.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/1/uj_NAT_Nahalka_Istvan_72XW8E#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_1

 

Tanszercsomagot kaptak a délvidéki magyar elsősök

A magyar nyelvű oktatás megmaradásának és fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Székelykevén, a Kárpát-medence egyik legdélebbi magyar településén, ahol az iskolakezdést segítő tanszercsomagokat adtak át a magyar elsősöknek.

http://csalad.hu/2017/09/01/tanszercsomagot-kaptak-a-delvideki-magyar-elsosok

 

Rengeteg változás vár a diákokra és a tanárokra: ilyen lesz a 2017/2018-as tanév

Palkovics László oktatási államtitkár szerint stabil, kiszámítható és nyugodt, Balog Zoltán miniszter szerint biztonságos tanév jön. Szerintünk pedig megint rengeteg változás jön, és nem mindegyiknek fogtok örülni. Soroljuk.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/9/1/20172018_tanev_valtozasok_kozoktatas_LATPZX#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_9_1

Megosztás: