Lapszemle október 6.

október 06, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4 (1 szavazat)

A heti sajtóból kiderül, ma az oktatásban dolgozni egyszerre menny és pokol. A kormány úgy látja, minden rendben, a pedagógushiánnyal küszködő iskolák, a hiányzók helyettesítésével leterhelt tanárok, hogy nem. Ugyanakkor óvónőt keresnek több mint 500 ezer forintos fizetésért. De így sincs….

                                                                                                 

A PSZ javaslatait mégsem akarják az illetékesek meghallani.

                                                                  

Lapszemle október 6.

 

Október 1.

 

A szakmunkástanulók fele nem jut el a bizonyítványig

Az építőipari vállalkozókat tömörítő szövetség azt javasolja, hogy a szakmunkástanulók nyáron dolgozzanak, télen tanulnak, hogy "ne legyen törés a folyamatokban." Az ágazat rövid idő alatt 80 ezer munkást veszített.

http://hvg.hu/gazdasag/20171001_A_szakmunkastanulok_fele_nem_jut_el_a_bizonyitvanyig

 

Október 2.

 

Sok pedagógust becsaptak a béremelésselAz űrlap alja

Elvették a korábbi pótlékokat, nem fizetik ki a túlórát: tehát a fizetésemelés nem tette vonzóvá a pedagóguspályát - mondta Galló Istvánné az ATV Start c. műsorában 2017. október 2-án.

http://www.pedagogusok.hu/blog/sok-pedag%C3%B3gust-becsaptak-b%C3%A9remel%C3%A9ssel

 

Gyarmathy Éva: Ne mérgezzétek tovább a gyerekeinket!

A gyerekek nem várhatnak, amíg a tudósok elbabrálgatnak a legjobb NAT kidolgozásával.

Már hivatalos szinten is elismert, hogy a jelenlegi magyar oktatás ártalmas a gyerekek számára. Az illetékes miniszteri biztos asszony is megerősítette, amit már évekkel ezelőtt jeleztek a pedagógusok, és minthogy nem hallgattak rájuk, még utcára is mentek. Oktatáskutatók és egy egész civil platform, több mint félszáz szervezet együttese, évek óta küzd a jövőt romboló oktatás megállításáért. Úgy tűnhet, nem hiába, hiszen végre észrevették a problémát ott is, ahol létrehozták.

http://hvg.hu/elet/20171002_Gyarmathy_Eva_Ne_mergezzetek_tovabb_a_gyerekeinket

 

Túlórákban rejti el az állam a pedagógushiánytAz űrlap alja

Előrelépés lehet a KK szakmai elnökhelyettese szerint, ha az óraadó státusban tanítók (ők főként nyugdíjasok) a mostani 10 helyett 14 órát is tarthatnának - írta a Magyar Nemzet. A KK közleményben tudatta: van pénz béremelésre.

 https://mno.hu/belfold/tulorakban-rejti-el-az-allam-a-pedagogushianyt-2419261

 

Milliós tétel is lehet a középiskolások oktatása

Magyarországon egyre többen gondolják úgy, hogy az uniformizált közoktatás helyett gyermekük számára inkább valamilyen alapítványi, egyházi, vagy egyéb magánintézményt választanak. A magániskolák elterjedésének okai sokrétűek, de annyi bizonyos, hogy a 2016-os PISA-teszt botrányos eredményei a kormányzati tervekkel ellentétes irányba vitték el az oktatásról való magyar közgondolkodást, és aki teheti, inkább elfordul a közoktatási rendszertől. A magániskolák népszerűsége növekszik, annak ellenére is, hogy ilyen intézményben taníttatni gyermekünket több millió forintunkba kerülhet évente. 

https://profitline.hu/Millios-tetel-is-lehet-a-kozepiskolasok-oktatasa-369648

 

Tizenhét általános iskolát újítanak fel Tolnában

Tizenhét általános iskolát újítanak fel és bővítenek az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív program mintegy három és fél milliárd forintos támogatásával Tolna megyében.

http://magyaridok.hu/belfold/tizenhet-altalanos-iskolat-ujitanak-fel-tolnaban-2290393/

 

Hetvenezer informatikai eszköz érkezik meg hamarosan a pedagógusokhoz

Magyarországon a következő 10-15 évben a jelenlegi 4,4 millió munkahely fele átalakul majd a digitális fejlődés miatt – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az első Digitális Oktatási Konferencián és Kiállításon. Az ipar részaránya a bruttó hazai terméken (GDP) belül 24 százalék, a digitalizáció fejlődésével a termelékenység 10 százalékkal nőhet, a költségek pedig 45 százalékkal csökkenhetnek – hivatkozott egy McKenzie-felmérésre az államtitkár. „Innovációvezérelt gazdaságra kell átállnunk, az ország újraiparosítása pedig alapvetően nem mennyiségi, hanem minőségi váltást jelent” – mondta.

https://www.vg.hu/kozelet/hetvenezer-informatikai-eszkoz-erkezik-meg-hamarosan-pedagogusokhoz-2-632623/

 

A humán tőke fejlesztésének és hasznosításának tendenciái az EU-ban

Magyarország szellemi potenciáljának kihasználása, az oktatás minőségének alakulása és a tudományos eredmények gazdasági alkalmazása terén messze elmaradunk nemcsak korunk követelményeitől, hanem saját lehetőségeinktől is - írja legújabb írásában Kőrösi István, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa.

http://mfor.hu/cikkek/makro/A_human_toke_fejlesztesenek_es_hasznositasanak_tendeciai_az_EU_ban.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Október 3.

 

Nemzetközi szervezetek támogatását kéri a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Levélben fordult kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tizenhárom európai és nemzetközi szervezethez, köztük az Európa Tanácshoz, az Európai Parlamenthez és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához az ukrán oktatási törvény ügyében, kérve a támogatásukat a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogainak visszaállításához.

http://magyaridok.hu/kulfold/nemzetkozi-szervezetek-tamogatasat-keri-karpataljai-magyar-kulturalis-szovetseg-2295169/

 

Október 4.

 

Kárt okoz a gyermekeknek a tanárhiány

Egy pedagógus hiánya is kárt okoz a diáknak, ha egy hónapja jár iskolába és még nem tanította szaktanár egyes tárgyakból - mondta a PSZ elnöke, Galló Istvánné a Magyarul Balóval c. műsorban 2017. október 3-án.

http://www.pedagogusok.hu/blog/k%C3%A1rt-okoz-gyermekeknek-tan%C3%A1rhi%C3%A1ny

 

Diákokon csattan a tanárhiány: a szakszervezet ideiglenesen nyugdíjas pedagógusokkal orvosolná a problémát

Egyre több pedagógus-álláshely van üresen az országban - erre hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője. A megyében mi is találtunk néhány álláshirdetést, ezek egy részét azonban már betöltötték. Hogy nálunk van-e probléma, azt nem sikerült megtudnunk.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/diakokon_csattan_a_tanarhiany_a_szakszervezet_ideiglenesen_nyugdijas_pedagogusokkal_orvosolna_a_problemat/2534743/

 

Ne maradjon betöltetlen pedagógusi álláshely

Mi a helyzet az iskolákban, tanévnyitó után? Ez a kérdés is terítékre került tegnap Szekszárdon, azon a szakszervezeti értekezleten, melynek Szabó Zsuzsanna volt a vendége.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ne-maradjon-betoltetlen-pedagogusi-allashely-912899/

 

Nagyjából Brazília és Törökország szintjén költ a magyar kormány az oktatásra

Az OECD legfrisebb felmérése azt vizsgálta, hogy a tag- és társult országok mennyi forrást fordítanak az oktatásra tanulónként (How much is spent per student?). Az adatokat 2014 óta összesítették.

https://alfahir.hu/2017/10/04/oktatas_oecd_koltsegvetes

 

A tragikus balesetek miatt szigorítják a buszos kirándulások szabályait

A jövő évtől több ponton szigorodnak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok. Erről beszélt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

http://www.nlcafe.hu/utazas/20171004/buszbaleset-iskolai-kirandulas-szabalyozas/

 

Magyarországon általános iskolásoknak fogják tanítani Vlagyimir Putyin szenvedélyét

A judo megjelent a kerettantervben, a genderelméletet száműzték belőle.

A hvg.hu a Magyar Közlöny aktuális számában nézett utána a közoktatást érintő törvényi változásoknak. Ebből az derül ki, hogy a kerettantervből kitörölték a genderelméletetnek a nyomát is:

http://168ora.hu/magyarorszagon-altalanos-iskolasoknak-fogjak-tanitani-vlagyimir-putyin-szenvedelyet/

 

Bezárják a szegregáló iskolát Kaposváron

Helyben hagyta a Kúria azt a korábbi jogerős ítéletet, amelynek alapján a kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskolában meg kell szüntetni a szegregált oktatást, így maga az intézmény is megszűnik – írja az Abcúg. Több első osztályt nem indíthatnak, a gyerekeket pedig fokozatosan át kell helyezni a város más iskoláiba.

http://24.hu/belfold/2017/10/04/bezarjak-a-szegregalo-iskolat-kaposvaron/

 

Új honlapot indított az oktatáskutató intézet

Bemutatta tegnap új oktatási portálját az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI). A TanTrend.hu beszámol a köznevelést és a felsőoktatást érintő eseményekről, emellett a pedagógusok, szülők és tanulók számára érdekes cikkeket, ismeretterjesztő anyagokat is tartalmaz, de könyvajánlókat, sőt szórakoztató kvízeket is találhatnak rajta az érdeklődők.

http://magyarhirlap.hu/cikk/99596/Uj_honlapot_inditott_az_oktataskutato_intezet

 

Nincs meglepetés, egy fővárosi iskola a legjobb a középiskolák rangsorában

Ismét összeállította a HVG a magyar középiskolák rangsorát, az első három helyet fővárosi oktatási intézmények vitték el. A legjobb vidéki iskola a 9. lett.

http://propeller.hu/itthon/3309670-nincs-meglepetes-egy-fovarosi-iskola-legjobb-kozepiskolak-rangsoraban?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Ennyiből aligha futja ételre és lakhatásra egy egyetemistának

2007 óta nem emelkedtek az ösztöndíjak, és akkor is csak úgy vontak be forrást, hogy ahhoz kevesebben fértek hozzá – véli a Jobbik. A párt ösztöndíjemelést és átfogó kollégiumfejlesztést sürget a felsőoktatásban. Az oktatási államtitkár szerint folyamatosan dolgozik a kormány a kollégiumok bővítésén.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ennyibol-aligha-futja-etelre-es-lakhatasra-egy-egyetemistanak-1404767

 

Megszületett a megállapodás, amivel maradhat a CEU

A Közép-Európai Egyetem (CEU) megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Közleményükben azt írták: az elmúlt hónapokban tárgyalások folytak New York állam és a magyar kormány között a CEU budapesti jövőjéről. A CEU "szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól", hogy elősegítse a tárgyalások sikerét - tették hozzá.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/megszuletett-a-megallapodas-amivel-maradhat-a-ceu.264101.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Október 5.

 

Köszöntjük a pedagógusokat a pedagógusjogok világnapján!

A Pedagógusok Szakszervezete köszönti a pedagógusokat világnapjukon!. Köszöni áldozatos munkájukat, azt, hogy tanítványaik érdekeit tekintik elsődlegesnek! Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban ezen a napon, október 5-én fogadta el a pedagógusjogokról szóló, csaknem 150 paragrafusból álló határozatot. A pedagógusok világnapja az emlékezésé is: azokra a tanárokra gondolunk, akik meghatározó szerepet játszottak életünkben.

http://www.pedagogusok.hu/blog/k%C3%B6sz%C3%B6ntj%C3%BCk-pedag%C3%B3gusokat-pedag%C3%B3gusjogok-vil%C3%A1gnapj%C3%A1n

 

A legégetőbb kérdésekről tanácskoztak

A tanárhiány, a differenciált béremelés és gyermekek túlterheltsége – a Pedagógusok Szakszervezete szerint ezek a köznevelés megoldandó kérdései. A szervezet elnök csütörtökön, Kaposváron arról beszélt: még mindig nagyon alacsony fizetésért dolgoznak a pedagógusok. Mindeközben Rétvári Bence államtitkár azt hangsúlyozta: elsőként ezen a területen indították el az életpályát és a béremelést, s öt év alatt ennek köszönhetően 50 százalékkal nőttek a keresetek.

http://www.somogytv.hu/cikkek/121774/

 

Kevés a pedagógus, a probléma sokrétű, az egyik ok a nyugdíjba vonulás

Október 5-én van a pedagógusok világnapja. Érdemes őket megbecsülni, mert úgy tűnik, hiány van belőlük – legalábbis bizonyos szakterületeken. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei elnökétől, Jámbor Ferencnétől megtudtuk: a kisebb települések óvodáiban és iskoláiban már több éve jelentkezett a pedagógushiány, veszélybe került a szakos ellátottság. A PSZ országos alelnöke, Szabó Zsuzsa lapunknak elmondta: a probléma 2015 óta ismert, ők megoldásokat is javasoltak.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/iskola-pedagogusok-szakma-2111289/

 

520 ezerért keresnek óvónőt

Bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért keresnek akár pályakezdő óvónőt is a Borsod megyei Tornanádaskán. Erről egy bejegyzésben írt a település polgármestere a közösségi oldalán. A helyi óvodába több mint 70 gyerek jár, óvodapedagógusból viszont nincs elég.  

Makár Barnabásné, a PSZ ÜT tagja ezzel kapcsolatban nyilatkozott az RTL híradónak.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/520-ezerert-keresnek-ovonot

 

Félmilliót is adna egy óvónőért havonta Tornanádaska

Bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért keresnek akár pályakezdő óvónőt is a Borsod megyei Tornanádaskán. Egyelőre nincs tolongás ami részben érthető, hisz eldugott kis településről van szó.

http://estiujsag.hu/programok/felmilliot-is-adna-egy-ovonoert-havonta-tornanadaska

 

Apróhirdetésekben keresnek tanárokat, a kormány mindent rendben lát

A pedagógus szakszervezetek is újabb béremelést szeretnének elérni – januártól ugyanis a szakmunkás bérminimum csaknem ugyanannyi lesz, mint egy kezdő tanár keresete. Ám a kormánnyal egyelőre a munkaerőhiányról sincs egyetértés. Míg az iskolák már az internetes apróhirdetési oldalakon is szakembereket keresnek, a szaktárca államtitkára nem lát problémát.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/aprohirdetesekben-keresnek-tanarokat-a-kormany-mindent-rendben-lat-1404835

 

Jó hír a pedagógusoknak! Pénz áll a házhoz

A napokban utalják a pedagógusoknak az életpálya alapján emelt bérüket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a pedagógusok világnapján, csütörtökön tartott budapesti sajtótájékoztatón.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/jo-hir-a-pedagogusoknak-penz-all-a-hazhoz/329477/

 

Fidesz: az oktatás és a pedagógusok helyzete nem volt mindig ilyen jó

Ma a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság jellemzi az oktatást, a pedagógusok biztosak lehetnek abban, hogy számíthatnak a kormány támogatására - emelte ki Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő csütörtök délután a pedagógusok világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/fidesz-az-oktatas-es-a-pedagogusok-helyzete-nem-volt-mindig-ilyen-jo/329490/

 

Nem jutott több pénz a szakképzés tanárainak

Csak a Klebelsberg Központ (KK) bizonyos feladatokat ellátó pedagógusai számára növelték a pótlékokra fordítható keretet, a szakképzés tanárainak nem – tudta meg a Magyar Nemzet. A problémáról Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke is beszélt a szervezet múlt heti konferenciáján. A Klebelsberg Központ ugyanis saját hatáskörében úgy döntött, hogy úgynevezett középarányos pótlékemelést hajt végre, ami az osztályfőnököket, a munkacsoport-vezetőket, intézményvezető-helyetteseket és a gyakorlati oktatás vezetőit érinti.

https://mno.hu/belfold/nem-jutott-tobb-penz-a-szakkepzes-tanarainak-2420111

 

Palkovics László: Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség

Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség, mert akinek van diplomája és szakmája, annak jelenleg állása is van – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten, egy a duális oktatásról rendezett szakképzési konferencián tartott előadásában.

http://www.lokal.hu/2017-10-palkovics-laszlo-magyarorszagon-nincs-diplomas-munkanelkuliseg/#

 

Nagy megtiszteltetés éri a debreceni elit gimnáziumot

José Ángel López Jorrin  spanyol nagykövet személyesen adja át a kitüntetést.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2017/10/nagy-megtiszteltetes-eri-a-debreceni-elit-gimnaziumot

 

Iskolabuszt sem indít a romáknak az önkormányzat

Hiába jogsértő az oktatási elkülönítés, a kaposvári önkormányzat nem járul hozzá a bérletek kifizetéséhez és nem indít iskolabuszt sem, ami komoly nehézséget okoz az érintett szülőknek és gyermekeiknek.

http://nepszava.hu/cikk/1142381-iskolabuszt-sem-indit-a-romaknak-az-onkormanyzat

 

"A gyerekekben pár tanóra után kialakul, hogy tanulni rossz"

Azt már hivatalosan is elismerik, hogy a jelenlegi oktatási rendszer ártalmas a gyerekeknek - mondta el Gyarmathy Éva pszichológus az ATV műsorában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/5/iskolarendszer_es_oktatasi_problemak_Gyarma_FZLR2E

 

Gulyás Márton megmondta, szerinte mint kell változtatni

Csak úgy lehet rendbe tenni az egészségügyet, vagy az oktatást, ha először igazságossá teszik a választási rendszert. Erről Gulyás Márton beszélt a Hír TV reggeli műsorában.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/gulyas-marton-megmondta-szerinte-mint-kell-valtoztatni-1404805

 

Vonalzóval ütötte nyakon tanárát egy 17 éves tatabányai diáklány – megvan az ítélet

A tanár nem engedte, hogy a lány órán cigarettát töltsön, a diák ettől nagyon dühös lett.

http://propeller.hu/itthon/3309923-vonalzoval-utott-nyakon-tanarat-egy-17-eves-tatabanyai?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Október 6.

 

Rétvári: több ezerrel nőtt a pedagógusok száma

A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki Rétvári Bence pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/retvari-tobb-ezerrel-nott-a-pedagogusok-szama/329504/

 

Ennyit keresnek a pedagógusok

Másfél-kétszeresére emelték négy-öt év alatt a pedagógusok bérét.

http://www.alon.hu/aktualis/2017/10/ennyit-keresnek-a-pedagogusok

 

"A mérhetetlenül megterhelő mennyiségű (ingyen) helyettesítés mellett majd belerokkannak a munkába"

"Mit ér bármilyen adminisztratív ellenőrzés, ha közben a "bármilyen szakos" és "képesítés nélküli" pedagógusokat is lasszóval kell fogni?" - teszi fel a kérdést a Facebookon a Független Tanerők Hangja.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/6/tanar_tanfelugyelet_Facebook_JGQOHI

 

A Radnóti és az egyetemi gyakorló is jobban végzett a rangsorban, mint tavaly - Két szegedi gimnázium került a top 50-be

A HVG középiskolai rangsorában a 100 legjobb intézmény között csak a szegedi Radnóti és az egyetemi gyakorló szerepel Csongrád megyéből. Mindkét iskola javított tavalyi helyezéséhez képest: a Radnóti a 18., a volt Ságvári a 43. legjobb az országban.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_radnoti_es_az_egyetemi_gyakorlo_is_jobban_vegzett_a_rangsorban_mint_tavaly_-_ket_szegedi_gimnazium_kerult_a_top_50

 

Hozzáadott pedagógiai érték

A Jó oktatás jó iskola elnevezésű konferenciasorozat harmadik állomásán a hozzáadott pedagógiai értékekről volt szó. A rendezvény célja, hogy folytatódjon a párbeszéd a hátrányos és nem hátrányos helyzetű tanulók együttneveléséről és a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférésükről.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/hozzaadott-pedagogiai-ertek

 

Kompetenciamutyi: az Oktatási Hivatal észlelte és jelezte is

Az Oktatási Hivatal észlelte a 2015-ös gyanús diósjenői kompetencia-felmérési eredményeket, az iskolát és a KLIK-et is értesítette – ez derült ki az OH-nak az Átlátszó kérdésére küldött válaszából.

https://blog.atlatszo.hu/2017/10/kompetenciamutyi-az-oktatasi-hivatal-eszlelte-es-jelezte-is-semmi-sem-tortent/

Megosztás: