Lapszemle október 20. Robotok és robotolók

október 20, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

Heti lapszemlénkben olvashat arról, mi mindenre taníthatja meg egy robot a jövő felnőttjeit, ahogy arról is, hogyan érzik magukat az iskolában azok, akiket robotolásra kényszerítenek. Betekinthet a PSZ kongresszusába, és azokba a tanévnyitó értekezletekbe is, amelyeket a héten tartottak.

                                                                                           

Sok véleményt olvashat arról, milyen a jó iskola, és arról is, mit gondol a PSZ a folyamatokról.

 

Október 12.

 

Duplán verték át a tanárokat

A kormány sosem látott emelésről beszél, miközben a pedagógusok fizetésének reálértéke alig üti meg a tíz évvel korábbi szintet. Duplán csapta be a pedagógusokat a kormány – állítja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azokra a hírekre reagálva, melyek szerint az életpályamodellnek köszönhetően duplájára nőtt a tanárok fizetése az elmúlt négy-öt évben.

http://nepszava.hu/cikk/1142955-duplan-vertek-at-a-tanarokat

 

Elégedetlenek a pedagógusok

A béremelés utolsó részletét hivatalosan differenciáltan kapták meg a pedagógusok, ám a PSZ nem így kérte a minőségi munka elismerését – erről is szó volt a győri értekezleten, amelyen részt vett Gosztonyi Gábor alelnök is.

http://www.pedagogusok.hu/index-layout-2?page=0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C1

 

Október 13.

 

Félmilliós fizetésért sem talál óvónőt a borsodi Tornanádaska

Az önkormányzat kész mélyen a zsebébe nyúlni, de volt jelentkező, aki még többet kért. Országos óvónőhiány még nincs, de 4-5 év múlva a kisebb települések bajba kerülhetnek, mert hamarosan sok szakember nyugdíjba megy, utánpótlás pedig nincs.

http://hvg.hu/itthon/20171013_tornanadaska_ovodapedagogus_munkaerohiany_borsod_megye

 

Vitatott törvénymódosítás Ukrajnában: "Állóháború lesz ebből"

Nem számítottak Ukrajnában arra, hogy a magyar kormány ennyire határozottan lép fel az anyanyelvi oktatást korlátozó új törvény miatt. Magyarország a jogszabályt súlyos jogsértésnek, a kétoldalú megállapodások felrúgásának tekinti, ezért amíg ezt nem vonja vissza az ukrán parlament, addig nem támogatjuk Ukrajna uniós csatlakozását sem.

http://www.atv.hu/belfold/20171013-vitatott-torvenymodositas-ukrajnaban/hirkereso

 

Tízéves folyamatos béremelést ígér a pedagógusoknak a DK

A Demokratikus Koalíció oktatási szakpolitikusa azt ígéri, hogy kormányra kerülésük után tíz esztendőn keresztül folyamatosan emelni fogják a pedagógusok bérét - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/tizeves-folyamatos-beremelest-iger-a-pedagogusoknak-a-dk-20171013.html

 

Fidesz: Gyurcsány elvett a pedagógusoktól egyhavi bért és az utcára tette őket

Gyurcsány Ferenc DK-elnök miniszterelnökként elvett a pedagógusoktól egyhavi bért és az utcára tette őket – írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Fidesz.

http://www.lokal.hu/2017-10-fidesz-gyurcsany-elvett-a-pedagogusoktol-egyhavi-bert-es-az-utcara-tette-oket/

 

Október 14.

 

Hiányos munkásképzés

Leépülőben a hazai szakoktatás, miközben a világgazdaság gyorsuló iramban halad az automatizálás, az informatikai alkalmazások felé a járműgyártásban is.

http://nepszava.hu/cikk/1143059-hianyos-munkaskepzes/

 

Mi a legnagyobb baj a magyar felsőoktatásban? Kiderült!

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint kiemelt és azonnali megoldást igénylő probléma az ösztöndíjak kérdése, s azok megreformálása a családok számára is segítséget jelentene.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mi_a_legnagyobb_baj_a_magyar_felsooktatasban_kiderult.649230.html

 

110 millió forintból támogatja a kormány a hátrányos helyzetű diákokat

Kollégiumi modellprogram indul hátrányos helyzetű tanulóknak - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-t.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/14/kollegiumi_tamogatasok_GA6EQO

 

Rétvári: keresi a kormány a gyógypedagógusnak tanulókat

Célzottan szólítja meg a kormányzat a gyógypedagógus-hallgatókat annak érdekében, hogy tovább emelkedhessen a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményekben és a pedagógiai szakszolgálati intézményekben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára képviselői írásbeli kérdésre válaszolva.

http://orientpress.hu/cikk/2017-10-14_retvari-celzottan-keresi-a-kormany-a-gyogypedagogusnak-tanulokat-

 

Október 15.

 

A határkerítés maradna, a központosított oktatási rendszer repülne – nyilvános a Momentum programja

A több száz oldalas dokumentum tele van ígéretekkel, csak bírjuk végigolvasni.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-hatarkerites-maradna-a-kozpontositott-oktatasi-rendszer-repulne-nyilvanos-a-momentum-programja-107045

 

Benyújtotta a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását

Benyújtotta a kormány a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Az egyre fokozódó, minden jogi alapot nélkülöző nyomásgyakorlás ellenére a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire kötelezőek, még az amerikai Central European Universityre is - jelentette be az igazságügyi miniszter pénteken Budapesten.

https://profitline.hu/Benyujtotta-a-kormany-a-nemzeti-felsooktatasrol-szolo-torveny-modositasat-370188

 

Életet menthet a robot, ami Messenger üzenetekben beszélgetve segít időben megtanulni az újraélesztés lépéseit.

Az SOS Elsősegély chatbotjához bárki hozzáférhet, gyors, ingyenes, és egyértelmű szöveges üzeneteket küld.

http://www.hirado.hu/2017/10/13/uj-magyar-fejlesztes-eletmentest-oktato-robottal-chatelhetunk/?source=hirkereso

 

Református iskola épül Fehérgyarmaton

Új református iskola épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton, a négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskolaépület alapkövét vasárnap helyezték el a szatmári kisvárosban.

http://www.hirado.hu/2017/10/15/reformatus-iskola-epul-fehergyarmaton/?source=hirkereso

 

Október 16.

 

PSZ: a 2011 óta megfogalmazott követelések ma is időszerűek

A köznevelés helyzetéről, a megoldásra váró feladatokról közleményt fogadott el a PSZ XXVIII. Kongresszusa.   A Pedagógusok Szakszervezete 2017. október 14-én és 15-én Siófokon tartotta ülését. Az elfogadott nyilatkozat kitér az egyeztetés rendszerére, az állami fenntartásra, a foglalkoztatás átalakítására, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak helyzetére, a tanulók terheinek csökkentésére is.

A közleményt az alábbiakban olvashatja.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-2011-%C3%B3ta-megfogalmazott-k%C3%B6vetel%C3%A9sek-ma-id%C5%91szer%C5%B1ek

 

Kongresszust tartott a Pedagógusok Szakszervezete

Az űrlap alMódosította alapszabályát és választási szabályzatát a Pedagógusok Szakszervezete XXVIII. Kongresszusa. A kongresszusi küldöttek a 2017. október 14-én és 15-én, Siófokon tartott ülésükön elfogadták az alapszabály módosítását, ami a szakszervezet működéséből adódó felülvizsgálat, továbbá a Ptk. változása miatt vált szükségessé. Módosultak a választási szabályzat egyes pontjai is, felkészülve a következő tisztújításra.

http://www.pedagogusok.hu/blog/kongresszust-tartott-pedag%C3%B3gusok-szakszervezete

 

Egyedi eset a tornanádaskai.

Az óvónői félmilliós fizetés nem jellemző még az országra, de 3-4 év múlva biztosan kiterjedt lesz az óvónőhiány – mondta rádiónkban a Pedagógusok Szakszervezete Óvodai Tagozatának vezetője. Verba Attiláné szerint nincs probléma az utánpótlással, de a legtöbben a diplomájukkal külföldre mennek gyerekfelügyelőnek. 

http://lanchidradio.hu/lanchidradiorovid/500-ezer-1405517

 

Szüdi János: Akarjunk jó iskolát!Az űrlap alja

Mitől jó az iskola? Attól, hogy a gyermek jól érzi magát benne. Adódik a másik nehéz, mégis könnyen megválaszolható kérdés: miért érzi jól magát a gyermek a jó iskolában? A PSZ oktatási szakértőjének írása a Népszavában.

http://www.pedagogusok.hu/blog/sz%C3%BCdi-j%C3%A1nos-akarjunk-j%C3%B3-iskol%C3%A1t

 

Ellepték a kistanárok a gyakorlókat - Nem akarnak többen pedagóguspályára lépni, a képzési rendszerek csúsztak egybe

Szeged - Összecsúszott a két típusú tanárképzés gyakorlati része, így rengeteg a kistanár a szegedi gyakorlóiskolákban. A hallgatókat csak nehezen tudják beosztani a kötelező órákra, a helyzet pedig a következő években valószínűleg nem is változik.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elleptek_a_kistanarok_a_gyakorlokat_-_nem_akarnak_tobben_pedagoguspalyara_lepni_a_kepzesi_rendszerek_csusztak_egybe/2535916/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Rétvári: célzottan keresi a kormány a gyógypedagógusnak tanulókat

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta célzottan szólítja meg a kormányzat a gyógypedagógus-hallgatókat annak érdekében, hogy tovább emelkedhessen a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményekben és a pedagógiai szakszolgálati intézményekben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/retvari-celzottan-keresi-a-kormany-a-gyogypedagogusnak-tanulokat-20171015.html

 

Szupergyors internetet és teljes wifi lefedettséget kapnak az iskolák

Megkezdődik a digitális oktatásfejlesztés: a kormány döntésének köszönhetően 2019 végig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi lefedettséget. A beruházás 31 milliárd forintból valósul meg – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

http://www.objektivhir.hu/display/hir.php?hirid=53319

 

Tárgyalna az ukrán kormány az oktatási törvény alkalmazásáról

Kijevben számítottak a vitákra és a kritikákra az oktatási törvény módosítása kapcsán – mondta el Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az M1-nek adott exkluzív interjúban.

http://www.hirado.hu/2017/10/16/targyalna-az-ukran-kormany-az-oktatasi-torveny-alkalmazasarol/?source=hirkereso

 

A szakoktatás erősítése újabb lendületet adhat

Egy jól megválasztott szakma ma sokkal többet ér, mint egy rosszul választott diploma – jelentette ki lapunknak adott interjújában Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Arról is beszélt: a piaci keresletet is figyelembe kell venni, hogy ne kelljen például a megfelelő számú hidegburkolóra évekig várnia a munkaerőpiacnak. A szakképzés jövője kapcsán a helyettes államtitkár kiemelte az épületek megújítását is.

http://magyaridok.hu/belfold/szakoktatas-erositese-ujabb-lenduletet-adhat-2341855

 

Palkovics László: kutatási-szakmai együttműködésről állapodott meg Magyarország és Irán

Egyetemek közötti kutatási-szakmai együttműködésről írt alá keretmegállapodást Irán és Magyarország a két ország közötti oktatási kapcsolatok erősítése érdekében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.

http://magyaridok.hu/belfold/palkovics-laszlo-kutatasi-szakmai-egyuttmukodesrol-allapodott-meg-magyarorszag-es-iran-2344711/

 

Balog Zoltán szerint "okafogyott" lesz a CEU-megállapodás aláírása 2019 januárjáig

Ha holnap módosítjuk a törvényt, akkor nem kell aláírni addig a CEU-ról a megállapodást, amíg nem járt le a törvényes határidő. A megállapodás aláírása "igazából ilyen szempontból okafogyott" – erről az ATV főmunkatársának Balog Zoltán humán csúcsminiszter nyilatkozott, miután az Országgyűlés megszavazta Orbán Viktor indítványára: már holnap szavazzon az Országgyűlés a lex CEU módosításáról.

http://www.atv.hu/belfold/20171016-balog-zoltan-szerint-okafogyott-lesz-a-ceu-megallapodas-alairasa-2019-januarjaig/hirkereso

 

Lengyelország: Nem indokolt felülvizsgálni Ukrajna uniós társulási megállapodását

Lengyelország szerint nem indokolt a Magyarország által problémásnak ítélt ukrán oktatási törvény miatt felülvizsgálni Ukrajna európai uniós társulási megállapodását.

https://mno.hu/kulfold/lengyelorszag-nem-indokolt-felulvizsgalni-ukrajna-unios-tarsulasi-megallapodasat-2421845?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szijjártó: Ukrajna megsérti az uniós társulási megállapodást

Mivel Ukrajna megsérti az Európai Unióval (EU) kötött társulási megállapodásban foglaltakat, ezért az EU-Ukrajna Társulási Tanácsnak napirendre kell tűznie ezt a tényt decemberben esedékes ülésén, ugyanis az ukrán oktatási törvény nem erősíti, hanem megsérti a kisebbségek közösségi jogait - jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében hétfőn.

http://orientpress.hu/cikk/2017-10-16_szijjarto-ukrajna-megserti-az-unios-tarsulasi-megallapodast

 

Kutatási-szakmai együttműködésről állapodott meg Magyarország és Irán

Egyetemek közötti kutatási-szakmai együttműködésről írt alá keretmegállapodást Irán és Magyarország a két ország közötti oktatási kapcsolatok erősítése érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kutatasi-szakmai-egyuttmukodesrol-allapodott-meg-magyarorszag-es-iran

 

A gazdagok kiváltsága a felsőoktatás

Egyre drágább a lakhatás és a megélhetés, az ösztöndíjak azonban nem követik a kiadások emelkedését. A felsőoktatásban való tanulás olyan költségeket von maga után, ami vagy nagyon megterheli a családi kasszát, vagy tanulás melletti munkavállalásra ösztönzi a fiatalokat. Sok család azonban meg sem engedheti magának, hogy gyermekét ily módon segítse, nem csoda, hogy az Európai Unióban Magyarország a társadalmi mobilitás tekintetében az utolsó helyen kullog, itt van a legkisebb esélye a fiataloknak kitörni a szegénységből.

https://alfahir.hu/2017/10/16/parlament_farkas_gergely_felsooktatas_osztondij

 

Ugyan miért volna fontos az oktatás egy kormánynak?

Talán éppen a Librariusban korszakhatárnak neveztem Fűzfa Balázs irodalmi tankönyveit néhány éve, mert ahogy írtam:

…kreatív feladataival, folyamatos provokációs aktivizálásával szinte kényszeríti a diákok gondolkodó csoportját, hogy kibonthassa, fejleszthesse a képességeit, alkalmazza meglévő ismereteit, s a tudás megszerzése során maga is alkotó legyen, ne csak bamba befogadó, mint a poros és porosz iskolarendszer kis bakáiként mi voltunk.

https://librarius.hu/2017/10/16/ugyan-miert-volna-fontos-az-oktatas-egy-kormanynak

 

Egy anya nyílt levele a lányának, amit minden szülőnek látnia kell

Minden szülő szeretné, ha erős és magabiztos lenne a gyereke, az egyik anyuka, Toni Hammer pedig meg is tudta fogalmazni, mi szükséges ehhez.

http://www.nlcafe.hu/baba/20171016/egy-anya-nyilt-levele-a-lanyanak-amit-minden-szulonek-latnia-kell

 

Október 17.

 

Már nem minden fekete és fehér az oktatásban

Bár a tankerületi központokhoz tartozó iskolák közül majd minden harmadikra jut egy betöltetlen pedagógusállás, mindenütt találunk megoldást, rendben zajlik a tanév – mondta a Világgazdaságnak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

https://www.vg.hu/velemeny/mar-nem-minden-fekete-es-feher-az-oktatasban-650461

 

Hiába alakult át a Klik, egyre több iskolát vennének át az egyházak

 Csaknem 140 kérelmet adtak be az egyházak 2013 óta idén tavaszig azért, hogy átvehessék egy-egy állami iskola fenntartását – derült ki a Klebelsberg Központ adataiból. Az intézmények listáját a Magyar Nemzet jogi úton kényszerítette ki az állami fenntartótól, ugyanis a szervezet megtagadta a közérdekű adatok kiadását. Lapunk március végén fordult a Klebelsberg Központhoz, miután jelentős sajtóvisszhangot kapott, hogy több budapesti intézmény fenntartását is átvették volna az egyházak, ám ezt az érintett iskolákban tanuló diákok szülei nem szerették volna. Az, hogy az intézményfenntartó miért akadályozta meg az információk kiadását, már csak azért is érthetetlen, mert a saját honlapjukra feltöltött közérdekű adatok között is találni egy korábbi – igaz, évek óta nem frissülő – listát az egyházaknak átadott iskolákról.

https://mno.hu/belfold/hiaba-alakult-at-a-klik-egyre-tobb-iskolat-vesznek-at-az-egyhazak-2421886

 

Online iskola kell nekünk

Az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozása új helyzetet teremt: meglátásom szerint a változást igénylő erőknek nem szabad belemenniük egy múltba révedő koncepció vitatásába, hanem egy olyat kell a közbeszéd részévé tenni, ami a nyilvánvaló fejlődéssel harmonizáló oktatási rendszer felé mutat. Kidolgozható ilyen.

http://nepszava.hu/cikk/1143233-online-iskola-kell-nekunk

 

Átfogó fejlesztési program indul az iskolaelhagyás csökkentésére

Átfogó fejlesztési programot indít az Oktatási Hivatal (OH) az iskolaelhagyás csökkentésére, a projekt 12,9 milliárd forintos európai uniós támogatásból valósul meg – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

http://magyaridok.hu/belfold/atfogo-fejlesztesi-program-indul-az-iskolaelhagyas-csokkentesere-2349829

 

Munkát, iskolát és jogsegélyt a romáknak, közmunkásoknak

Az űrlap teteje

Az Idetartozunk Egyesület megpróbálkozik a közösségi finanszírozással: jogsegélyt, állás- és oktatási ügynökséget, illetve közösségi hálózatot hozna létre.

http://hvg.hu/itthon/20171017_Munkat_iskolat_es_jogsegelyt_a_romaknak_kozmunkasoknak?s=hk

 

Hol fogok lakni? - Fóton a bizonytalanság az úr

Továbbra is otthonaik elvesztésétől félnek a bezárás előtt álló Károlyi István Gyermekközpont nyugdíjas dolgozói.

http://nepszava.hu/cikk/1143248-foton-a-bizonytalansag-az-ur

 

Szegénység, egészségügy, oktatás napirend előtt a Parlamentben

A szegénység elleni küzdelem, az egyetemek fejlesztése és a kárpátaljai magyarság oktatása is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

http://inforadio.hu/belfold/2017/10/17/szegenyseg_egeszsegugy_oktatas_napirend_elott_a_parlamentben/

 

Rétvári: Ma a Soros-terv a legfontosabb kérdés Magyarországon

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Nagykanizsán tartott lakossági fórumot a Soros-tervről és a nemzeti konzultációról. Szerinte ez ma a legfontosabb kérdés. Ez azt jelenti, hogy a KDNP-s politikus szerint nem számít a halódó magyar egészségügy, a tanárhiánnyal küzdő oktatás, az Orbán-kormány az első számú feladatának azt tartja, hogy hazugságokat erőltessen minden emberre.

http://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/retvari-ma-a-soros-terv-a-legfontosabb-kerdes-magyarorszagon

 

A Történelemtanárok (27.) Országos Konferenciájának ajánlásai

Szempontok a NAT kialakításához, az előző évi konferencia időszerű ajánlásainak megerősítése, a tartós tankönyvek, valamint a tanártovábbképzések kérdése

1. A készülő NAT kialakításakor vegyék figyelembe a következőket:

a. a NAT-ban megjelenő ismeretanyag mennyiségét igazítsák a tanulók és tanárok számára ténylegesen rendelkezésre álló tanórák számához, az otthoni tanulásra fordítható időhöz, és ahhoz az elváráshoz, hogy a tananyag feldolgozása felkészítsen a felnőttkori csapatmunkára, a projektmunkákra, az egész életen át tartó tanulásra. Számoljanak azzal, hogy ezek a módszerek időigénye nagyobb, mint a frontális óravezetésé.

http://tte.hu/a-tortenelemtanarok-27-orszagos-konferenciajanak-ajanlasai

 

Czibere Károly: Életre szóló esélyt kell biztosítani minden gyereknek

Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja. Életre szóló esélyt kell biztosítani minden gyerek számára, a hátrányos helyzetű fiataloknak pedig minél korábban meg kell adni a fejlődésükhöz szükséges segítséget - mondta az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/100688/Czibere_Karoly_Eletre_szolo_eselyt_kell_biztositani_minden_gyereknek

 

Szili: Az identitást nem lehet megőrizni anyanyelvi oktatás nélkül

Az identitást nem lehet megőrizni úgy, hogy valaki nem gyakorolhatja az anyanyelvét, elveszik tőle az anyanyelvi oktatás lehetőségét - mondta Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban kedden az M1 aktuális csatornán.

http://www.hirado.hu/2017/10/17/szili-katalin-az-identitast-nem-lehet-megorizni-anyanyelvi-oktatas-nelkul/?source=hirkereso

 

Vállalkozások, oktatási intézmények és önkormányzatok nyertek milliárdos támogatást

Összesen 13 milliárd forint támogatást nyert el kilenc budapesti intézmény bölcsődei és óvodai fejlesztésre, tizenegy budapesti és Pest megyei kis- és középvállalkozás (kkv) piaci megjelenésének támogatására, illetve hét fővárosi és Pest megyei pályázó a leromlott településrészeken élők életkörülményeinek javítására, valamint Érd város közlekedésének fejlesztésére a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára kedden.

http://magyaridok.hu/belfold/vallalkozasok-oktatasi-intezmenyek-es-onkormanyzatok-nyertek-milliardos-tamogatast-2349808/

 

Orvos helyett szülő – Minden résztvevő számára terhes a hiányzásigazolási rendszer

Felesleges igazolások – „A rendelési időmnek esetenként 60-70 százaléka is azzal telik, hogy igazolásokat állítok ki. Ennek csak egy része, hogy a nálam megjelenő beteg gyerekek hiányzását igazolom, sok szülő telefonon keres vagy egyedül jön a rendelőbe” – kezdi dr. Korausz Etelka házigyermekorvos, aki már jó ideje próbálja felhívni a figyelmet, hogy az iskolai igazolások rendszere rossz.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/felesleges_igazolasok

 

Fontos üzenet szülőknek: október végéig igényelhetik az ingyenes védőoltást

Október végig kell a szülőknek visszajuttatniuk az iskolába a beleegyező nyilatkozatot, amely ahhoz kell, hogy a lányuk megkapja a HPV elleni védőoltást.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/18/HPV_elleni_vedooltas_U98BA2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_18

 

Itt van a közép- és az emelt szintű magyarérettségi feladatsora és megoldása

Nyilvánosságra hozta a hétfői magyarérettségi feladatsorait és megoldásait az Oktatási Hivatal - már ellenőrizhetitek a válaszaitokat.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/10/17/magyar_erettsegi_megoldasok_KZNIPN#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_17

 

Problémamegoldásra nevel, hibázni is szabad vele, csak éppen idő nincs rá

Ha lenne egy ilyenem otthon, megépíteném belőle Artut a Star Warsból.

Álmodozik csillogó szemmel Dani, akit az osztályterem átellenes sarkából szúrtam ki. A szőke kisfiú majd kiugrott a bőréből örömében, amikor meghallotta, hogy az informatika órán kézbe kapott robot a délutáni szakkörön is velük marad. Néhány asztallal távolabb a negyedikes Amira és Barbi szintén egy robotot bütyköl. A két barátnő hosszú perceken át kuporgott a földön, és feszülten figyelték, hogy az apró gépezet a kiadott utasítás szerint kanyarodik-e.

http://24.hu/elet-stilus/2017/10/17/problemamegoldasra-nevel-hibazni-is-szabad-vele-csak-eppen-ido-nincs-ra/

 

A vásárhelyi Klimanócskák ezüstje

A hódmezővásárhelyi Klímanócska program elnyerte az Ozone Nertwork Zöld-díj ezüst fokozatát iskola, óvoda kategóriában.

http://promenad.hu/cikk/a-vasarhelyi-klimanocskak-ezustje-182631

 

Biztonságot jelent szülőnek és gyereknek

Csaknem egy évtizede tart az Iskola rendőre program az intézményekben, azonban a gyerekek minden évben kíváncsian várják a folytatást, hogy ezúttal milyen új ismereteket tanulhatnak.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/biztonsagot-jelent-szulonek-es-gyereknek-1149833/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Megvan a kormány megállapodása a CEU-ról

Az egyetem keddi közlése szerint a magyar állam megegyezett New Yorkkal.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Megvan_a_kormany_megallapodasa_a_CEU_rol.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Október 18.

 

Uniós milliárdok morzsolódnak a diákokkal együtt

Hatalmas összeget, összesen 27 milliárd forintot fordít a kormány a végzettség nélküli iskolaelhagyás visszaszorítására – tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). A pénzt különböző projektekben hasznosítják, amelyek a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégia keretében valósulnak meg. A költségek szinte egésze uniós forrás, a stratégiához kapcsolódó EFOP projekteket 2015-ben, 2016-ban és idén írták ki, az Emmi tájékoztatása szerint mindegyik megvalósítása folyamatban van.

http://nepszava.hu/cikk/1143331-unios-milliardok-morzsolodnak-a-diakokkal-egyutt

 

A magyar iskola jelenleg nincs fejleszthető állapotban

A magyar diákok negyede funkcionális analfabéta: ilyen címmel is találkozhattunk a legutóbbi PISA felmérés eredményeinek megjelenése után. A 2015-ös felmérés kapcsán rengetegen kezdték temetni a hazai oktatást, miközben Radó Péter oktatáskutató azt mondja: nem 2015-ben estem pánikba, hanem még 2010-ben. De az tény, hogy azóta is pánikban vagyok.

http://24.hu/belfold/2017/10/18/a-magyar-iskola-jelenleg-nincs-fejlesztheto-allapotban/

 

A gyerekek mindent kibírnak

A kiskölköt kiszúrtam magamnak. Nem volt nehéz. Ugrómókus. A neve állandó használatban. Még nincs papírja, csak helyzet. Három osztálytársa jár hozzám. Majd egyszer ő is fog, de a folyamat hosszú, addigra az elmaradás hatalmas lesz. Kérdezem a tanító nénit, vihetem-e őt is a másik két fiúcskával?

http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1935

 

L. Ritók Nóra: Sikersztori?

Az űrlap teteje

Az egyik faluban pár éve még szinte minden gyerek halmozottan hátrányos helyzetűnek minősült, ma pedig az elsősök között csak egy gyerek volt az, legalábbis statisztikailag. Még sosem éreztem ennyire éles különbséget a jogszabályok mozgásterében változó statisztikai adatok és a valós helyzet között. Sürgősen változtatni kellene. Mert a jogszabályi rendszer elszakadt a valóságtól, és alkalmassá vált a kedvezőtlen társadalmi folyamatok elfedésére. A tapasztalati kép a terepen nagyon más. A jövőt pedig nem a statisztika, hanem a valóság határozza meg.

http://hvg.hu/itthon/20171016_L_Ritok_Nora_szegenyseg_halmozottan_hatranyos_helyzet_romak_iskolak

 

Több oktatási-fejlesztési uniós pályázat keretösszegét csökkentette a kormány

Több, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megjelent – többek között a tehetséggondozást, a roma szakkollégiumok támogatását, a korai iskoalelhagyás visszaszorítását, illetve a műszaki-természettudományos képzések népszerűsítését célzó – felhívás keretösszegét csökkentette a kormány, több esetben kevesebb mint felére.

http://kamaraonline.hu/cikk/tobb-oktatasi-fejlesztesi-unios-palyazat-keretosszeget-csokkentette-a-kormany

 

Ők adják vissza a beteg gyerekek hitét – akcióban a KórházSuli kommandó

A KórházSuli fiatal önkéntesei beteg kortársaiknak segítenek. Nemcsak azzal, hogy kreatív digitális tananyagot készítenek például a hőtágulásról, vagy skype-on keresztül mesélnek Toldi Miklósról, de hitet adnak és reményt, hogy a betegség ellenére is van miért felkelniük a kis betegeknek.

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20171018/korhazsuli-program-onkentesseg-gyerekek/

 

Lebontaná a felsőoktatás és a szakképzés közötti "merev határt" Parragh László

A felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határt le kell bontani, sok olyan szakma van, ahol a digitális tudás már beépül a munkába - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, miután kedden meglátogatta a WorldSkills rendezvényen a magyar versenyzőket Abu-Dzabiban.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/10/18/Parragh_szakkepzes_atalakitas_K4RC44#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_18

 

Fegyelmezzen vagy kreativitásra neveljen az iskola?

Milyen iskolákat akarunk? Szóljon a kreativitásról és az önálló gondolkodásról,vagy adja meg inkább az alapokat és neveljen szigorú fegyelemmel? Persze ez a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. A legtöbben valószínűleg szívesen látnák mindkettőt egyszerre.

http://www.csalad.hu/2017/10/18/fegyelmezzen-vagy-kreativitasra-neveljen-az-iskola

 

Lefújták a botrányos aszódi tervet

Mégsem Aszódra kerülnek a menekültek a fóti gyermekotthonból – jelentette be a fideszes Kubatov Gábor és Sztán István polgármester a helyi lakossági fórumon a Hír TV szerint. A Népszava a múlt héten írta meg, hogy a kormány az Aszódi Javítóintézetben helyezné el azt a két tucat, kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kiskorút, akinek az országos „gyermekotthon korszerűsítő” program miatt kell elhagynia a fóti Károlyi István Gyermekközpontot. Úgy volt, hogy az aszódi intézmény területén (ahol fiatal- és gyermekkorú elkövetők töltik büntetésüket), egy használatlan iskolaépületben alakítanának ki számukra 48 férőhelyes szálláshelyet – mintegy 416 millió forintos költségvetési forrásból. Ehhez kapcsolódna mintegy 40 „ideiglenes befogadó férőhely” létrehozása is. Értesülésünket nem cáfolta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ám a tervet Herczog Mária gyermekjogi szakértő és Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakértője keményen bírálta.

http://nepszava.hu/cikk/1143385-lefujtak-a-botranyos-aszodi-tervet

 

A gyermekeket védő jogszabályok szigorítását tervezi a Fidesz

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kérik az Országgyűléstől fideszes képviselők a pedofil bűncselekmények büntetésének szigorítása érdekében - közölte Selmeczi Gabriella, a javaslat egyik gazdája az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/100776/A_gyermekeket_vedo_jogszabalyok_szigoritasat_tervezi_a_Fidesz

 

Megvan, melyik iskolában dugdossa a Klik a fideszes tanárt

Bár a Klik szabályosan eltitkolta, hol alkalmazzák – közpénzből – a diákok alapítványi pénzét felélő tanárt, sikerült megtalálnunk egy pesti iskolában. Napközis csoportot visz, úgyhogy megint gyerekek közt dolgozik, miközben az előző munkahelyén történtek miatt javában nyomoznak sikkasztás gyanújával.

http://hvg.hu/itthon/20171018_Megvan_melyik_iskolaban_dugdossa_a_Klik_a_diakok_penzet_lenyulo_tanart?s=hk

 

Kivizsgálják az iskolásokat szállító sofőröket a jövőben

Január 1-jével szigorodnak az iskolai buszos kirándulásra vonatkozó szabályok.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a jövőben a külföldi kirándulásokon, tanulmányi utakon a busz éjjel tizenegy és hajnali négy óra között nem közlekedhet, a jármű tizenhárom évesnél nem lehet idősebb, továbbá igazolni kell a buszsofőrök egészségi alkalmasságát, valamint azt is, hogy nem szenvednek alvászavarban.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/kivizsgaljak-az-iskolasokat-szallito-soforoket-a-jovoben-2422269?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Nyolc évre ítélték Gödöllőn a tanárt, aki egy hetedikessel folytatott szexuális viszonyt

Szexuális visszaélés és pornográfia miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy általános iskolai tanárt, aki hetedikes tanítványával folytatott szexuális viszonyt. Az elsőfokú ítélet nem jogerős - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

http://inforadio.hu/bunugyek/2017/10/18/nyolc_evre_iteltek_godollon_a_tanart_aki_egy_hetedikessel_folytatott_szexualis_viszonyt/

 

Völner Pál: hisztéria vezetett a felsőoktatási törvény módosításához

A Közép-európai Egyetem (CEU) körül kialakult politikai hisztéria vezetett a nemzeti felsőoktatási törvény módosításához – közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

http://magyaridok.hu/belfold/volner-pal-hiszteria-vezetett-felsooktatasi-torveny-modositasahoz-2355427/

 

Október 19.

 

A Pedagógusok Szakszervezete rendezett fórumot a Malomban.

 

Csütörtök délután a Pedagógusok Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Szervezete Köznevelési tájékoztató 2017/2018 címmel fórumot szervezett Baján a Malom étterem oldalsó barna termében. Köszöntőt mondott Fehérné Kajtár Hajnalka - a Pedagógusok Szakszervezet Bács-Kiskun Megyei Szervezetének megyei elnöke Dr. Maruzsa Zoltán - EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkár sajnos nem tudott eljönni, akit Lebanov József  főosztályvezető helyettesített at EMMI-től. Őt Dr. Solti Péter - Klebelsberg Központ elnöke követte, aki a Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztéseiről beszélt. Majd Szabó Zsuzsa – a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke mondott tájékoztatót az érdekegyeztetés aktuális helyzetéről.

http://sugopart.hu/kozelet/koznevelesi-tajekoztato

 

Itt vannak a friss adatok, ennyi a fizetés a közszférában, a vállalkozásoknál és az oktatásban

 Milyen az átlagbér az oktatásban, a közszférában, az iparban, a közigazgatásban? Augusztusi adatokat hozott nyilvánosságra csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/10/19/atlagfizetesek_augusztus_8YPY4C#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_19

 

Hatalmas változás a magyar iskolákban

Harmincezer, nagyrészt hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanuló bevonásával átfogó fejlesztési programot indít az Oktatási Hivatal az iskolaelhagyás csökkentésére – mondta el az InfoRádiónak Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes.

http://inforadio.hu/belfold/2017/10/19/iskolaban_tartjak_a_gyerekeket/

 

Kiegészítette saját könyvét, a közszolgálati egyetem EU-s pénzből 10 milliót fizetett érte

Meglehetősen nagy átfedést találtunk a közszolgálati egyetemen tanító Boros Anita egyik saját, korábban elkészült könyve és az egyetemnek leadott, EU-s pénzből kifizetett másik műve között. A szerződés idején legalább két állása is volt Borosnak. A fejlesztési minisztériumban helyettes államtitkárként dolgozott, ám kedden lemondott posztjáról.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/10/19/kiegeszitette-sajat-konyvet-a-kozszolgalati-egyetem-eu-s-penzbol-10-milliot-fizetett-erte/

 

Czibere: megszüntetik az utolsó nagy gyermekvédelmi otthonokat is

2020 végére a kormány a megmaradt 13 nagy létszámú gyermekvédelmi otthont is bezárja - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár csütörtökön Szegeden.

http://orientpress.hu/cikk/2017-10-19_czibere-megszuntetik-az-utolso-nagy-gyermekvedelmi-otthonokat-is

 

Milliókkal tartozik a tanároknak az országszerte iskolákat működtető hálózat

Több mint 5,2 millió forint bérrel, vizsgáztatói és oktatói díjjal tartozik 25 szegedi tanárnak az országos hálózatot működtető Szinergia Szakgimnázium és Szakiskola - jelentette ki Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/19/Szinergia_iskola_tartozas_M44FQP#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_19

 

Jobb nem kritizálni a kormányt, ha az ember tanítani akar

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta azt a szakközépiskolát, ahová azért nem vettek fel egy tanárt, mert a Facebookon a magyar oktatáspolitikát kritizálta. A TASZ szerint egészen a bejegyzésig úgy volt, hogy Vári Anikót felveszik az iskolába, azonban a Facebook-bejegyzése miatt az igazgató mégis meggondolta magát. A TASZ bejegyzéséből kiderül, hogy a pedagógus iskolában tanító férjét később felelősségre vonta az igazgató a bejegyzés miatt, majd elutasította az állásjelentkezését.

http://index.hu/belfold/2017/10/19/jobb_nem_kritizalni_a_kormanyt_ha_az_ember_tanitani_akar

 

A szülők is igazolhatnák az iskolai hiányzásokat a gyermekorvosok szerint

Nagyobb szabadságot kellene adni a szülőknek hogy igazolhassák, ha egy ártatlanabb betegség miatt a gyermek otthon marad - erről Pölöskey Péter, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) vezetőségi tagja, házi gyermekorvos beszélt a Magyar Nemzetnek.

http://www.origo.hu/itthon/20171019-a-gyermekorvosok-szerint-a-szulok-is-igazolhatnak-az-iskolai-hianyzasokat.html

 

Játékos, interaktív vetélkedő ’56-ról

Történelmi utazásra és interaktív tanulmányi versenyre jelentkezhetnek általános és középiskolai diákok, akik mobiltelefonjuk és az Időkapuk applikáció segítségével járhatják be október 23-tól az 1956-os forradalom és szabadságharc szimbolikus helyszíneit Budapesten.

https://www.hirado.hu/2017/10/19/jatekos-interaktiv-vetelkedo-56-rol/?source=hirkereso

 

Nemzetközi csúcskonferenciát nyert el Budapest az egyik legfontosabb kutatási területen
Négy magyar kutatócsoportból álló szervezet, a Wigner fusion nyerte el a világ legnagyobb, fúziós témájú mérnöki konferenciájának rendezési jogát. Korábban ilyet soha nem rendeztek Magyarországon. Ez azért is nagyon izgalmas, mert a fúziós kutatások világszerte nagy erőkkel zajlanak, és ezek sikerei oldhatják meg hosszú távon az emberiség energiaproblémáit, tiszta és korlátlan energiatermeléssel.

http://mta.hu/tudomany_hirei/a-wigner-fusion-elnyerte-a-vilag-legnagyobb-fuzios-temaju-mernoki-konferenciajanak-rendezesi-jogat-108128

 

Sztrájkot hirdettek a szakszervezetek - ezt válaszolta erre az Operaház

Sztrájkot hirdetett három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban október 28-ra, A hugenották premierjének napjára a kollektív szerződés hiánya miatt. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott sztrájkfelhívásában azt írja, hogy mivel Ókovács Szilveszter főigazgató a július óta tartó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket "folyamatos felhívásaik és tárgyalási kezdeményezéseik" ellenére sem hajlandó teljesíteni, a Magyar Állami Operaháznál október 28-án 17.30 órától 22 óráig tartó sztrájkot kezdeményeznek annak érdekében, hogy a "kiszámítható, tisztességes, a közalkalmazottak méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló" kollektív szerződést a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter megkösse

http://www.blikk.hu/sztarvilag/kultura/sztrajkot-hirdettek-a-szakszervezetek-ezt-valaszolta-erre-az-operahaz/x3dsqmy?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Október 20.

 

Pedagógusi robot - Több tízezer tanórán kell helyettesíteni

Legalább 1300 álláshely betöltetlen a Klebelsberg Központ által fenntartott iskolákban, hetente több tízezer tanórát csak a túlóráztatással tudnak megtartani. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke rámutatott: ez összességében több tízezer túlórát jelent a tanároknak.

http://nepszava.hu/cikk/1143535-pedagogusi-robot---tobb-tizezer-tanoran-kell-helyettesiteni

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/20/rengeteget_tuloraznak_a_tanarok_FB3FC2#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_20 http://24.hu/belfold/2017/10/20/tobb-tizezer-tanorat-csak-a-tuloraztatassal-tudnak-megoldani-az-iskolak/

 

Bezárhatják a kistelepülési iskolák felét

– Azt nem mondanám, hogy bárkit felvennénk, de új angol, testnevelő, fizika, biológia és informatika szakos kollégát szívesen látnánk a tantestületben – állította egy somogyi falusi iskola vezetője. – Egyelőre túlórával valahogy megoldjuk a pótlásukat, bár nem tudom, mennyire felel meg a törvényi előírásoknak, hogy van olyan osztály, ahol az angol órát helyettesítőként a magyartanár tartja, mert szerencsére van nyelvvizsgája, s ezen a szinten még elboldogul.

http://nepszava.hu/cikk/1143539-bezarhatjak-a-kistelepulesi-iskolak-felet/

 

Iskolát neveznek el Barack Obamáról

Washington - A volt amerikai elnök nevét veszi fel Mississippi állam fővárosában, Jacksonban az amerikai polgárháború egyik fontos déli szereplőjéről elnevezett általános iskola - írta csütörtökön egy helyi lap.

http://www.dehir.hu/bulvar/iskolat-neveznek-el-barack-obamarol/2017/10/20/

Megosztás: