Lapszemle október 12. - Kedves Olvasóink!

október 12, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (2 szavazat)

A heti lapszemlénk a PSZ XXVIII. Kongresszusa miatt egy nappal korábban zárul, legközelebb 2017. október 20-án jelentkezünk vele!  

                                                                                                                        

A heti lapszemlében a most pörgő tanárhiány okozta problémák, és béremelési anomáliák mellett olvashatnak arról is, mi a PSZ vezetőinek minderről a véleménye. Az elnök, Galló Istvánné, és a két alelnök, Szabó Zsuzsa, illetve Gosztonyi Gábor országszerte részt vesznek a szervezet megyei tanévnyitó értekezletein. Atz ő megnyilatkozásaik, interjúik az adott nap első híreiként szerepelnek. Ezenkívül találkoznak azokkal a cikkekkel, amelyek a menekült gyerekek elhelyezéséről, a menzán nyújtott kosztról szólnak, illetve az őszi szünetre szóló táborokat is megismerhetik.

 

Lapszemle október 12.

 

Október 6.

 

Velencei Bizottság: Sérül a jogállamiság a lex CEU miatt

Pénteken kiadta végleges állásfoglalását a Velencei Bizottság a lex CEU-nak is nevezett magyar törvényről, ami a külföldi egyetemek működését szabályozza. Lényegében megerősítették azt, amit már augusztusban is mondtak: a törvény problematikus a jogállamiság és az alapvető jogok szempontjából.

https://444.hu/2017/10/06/velencei-bizottsag-serul-a-jogallamisag-a-lex-ceu-miatt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=velencei-bizottsag-serul-a-jogallamisag-a-lex-ceu-miatt

 

 

Október 7.

 

A munkaidő kezdete és vége

Galló Istvánné a SZEF alelnökeként a HírTV híradójának is nyilatkozott (2017. október 7-én) arról, hogy az államigazgatásban szinte nincs is vége a munkaidőnek, csak kezdete van, miként arról Lázár János miniszter beszélt.

http://hirtv.hu/videok/192003

 

Hány tanár, tanító és óvodapedagógus dolgozik az országban? Mutatjuk

Hány pedagógus dolgozik az általános iskolákban, a középiskolákban és az óvodákban? Érdekes adatok következnek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/7/tanarok_szama_grafikon_LC5QYW

 

Rétvári nagyon optimista: szerinte megduplázták a tanárok bérét, és egyre több a pedagógus

A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki Rétvári Bence pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/6/Retvari_Bence_egyre_tobb_a_pedagogus_Y6YKGX#utm_source=hirkereso&utm_m

 

Kérdések az iskolaátadási perben

November 3-án folytatódik a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon az a per, amelyet a Pest megyei Csömör önkormányzata kezdeményezett az iskolaátadással kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, a település képviselő-testülete az év elején döntött arról, hogy bírósági felülvizsgálattal élnek az ellen a minisztériumi határozat ellen, amely a helyi iskolát kétoldalú szerződés aláírásával állami vagyonkezelésbe vette.

http://magyaridok.hu/belfold/kerdesek-az-iskolaatadasi-perben-2309683/

 

Erdő Péter: A hívő közösség meggyőződése az alapja az egyházi iskolák működésének

A hívő közösség ereje és meggyőződése az alapja az egyházi iskolák hiteles működésének, ugyanakkor a jól működő, hiteles egyházi iskolák erősítik a hívő közösséget – mondta Erdő Péter bíboros, prímás a Katolikus Pedagógiai Intézet fennállásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett gálaműsoron Budapesten.

http://www.csalad.hu/2017/10/07/erdo-peter-a-hivo-kozosseg-meggyozodese-az-alapja-az-egyhazi-iskolak-mukodesenek

 

212 magyar iskola működik a diaszpórában

Kétszáztizenkét magyar iskola működik a diaszpórában - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek, miután részt vett a Bécsi Magyar Iskola megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/212-magyar-iskola-mukodik-a-diaszporaban

 

Melyik gimnázium lesz a befutó?

Már egy órája bámulom a képernyőt és azon gondolkozom, hogy melyik gimnáziumok is legyenek a befutók a nyolcadikos fiamnak. Utoljára a karácsonyi menüsor felett merengtem ennyire tanácstalanul. Mondjuk most legalább motivált vagyok.

http://bezzeganya.reblog.hu/melyik-gimnazium-lesz-a-befuto

 

Tanerőpróba

Országos nincs, csak lokális pedagógushiány van – közölte egy kormányzati tanügyi ember. És teljesen igaza volt. Ha egy iskolában nincs elég pedagógus, az valóban csak helyi gond. Más kérdés, hogy a hivatalos adatok szerint több mint 180 általános iskolában keresnek elsősorban szaktanárokat. És a statisztika nem tartalmazza azokat az iskolákat, ahol az ismeretségi körből igyekeznek új kollégát az iskolájukba csábítani. Sok igazgató a legnagyobb internetes közösségi oldalon ad fel álláshirdetést.

http://nepszava.hu/cikk/1142456-taneroproba

 

Október 8.

 

A "Tisztes munka világnapja” - Türelemre intik a közszolgákat

Kész tárgyalni a diplomás minimálbér bevezetéséről a nemzetgazdasági tárca, de az önkormányzati dolgozók az idén megint kimaradhatnak.

http://nepszava.hu/cikk/1142579-a-tisztes-munka-vilagnapja---turelemre-intik-a-kozszolgakat

 

"Tanulóink többsége nem zseni, de okos és akar"

Nem magolni, hanem gondolkodni kell megtanítani a diákokat – mondja Gál Béla, a sajtóban zseniképzőnek titulált Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, aki ma már megérti, ha diákjaik külföldön tanulnak tovább. Interjú.

http://hvg.hu/itthon/20171008_A_kozosseg_iszonyatosan_nagy_ero

 

Október 9.

 

Csak egy évre szól a legutóbbi béremelés - ezzel szembesülhetnek a pedagógusok

Gallóné Istvánné, a PSZ elnöke a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában (2017. október 6-án) elmondta: a PSZ tiltakozott, amiért a kormány bejelentette, hogy a béremelés utolsó részletét differenciálásra használják. Már csak azért is, mert ez csupán egy évre szól! A tárgyalásokon a PSZ korábban jelezte: elfogadhatatlan, hogy nem külön keretet fordítottak a minőségi munka elismerésére, hanem a szeptembertől esedékes részletet használják erre.

https://www.youtube.com/watch?v=X4pmpXpmzDs&feature=youtu.be

http://www.pedagogusok.hu/blog/csak-egy-%C3%A9vre-sz%C3%B3l-legut%C3%B3bbi-b%C3%A9remel%C3%A9s

 

Vita béremelésről: meddig szól az utolsó részlet?

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a HírTV híradójának nyilatkozott (2017. október 9-én) arról, hogy a béremelés utolsó részlete, amelyet akár differenciáltan, akár anélkül megkapnak a pedagógusok, csak egy tanévre szól. Hasonlóképpen vélekedett az NPK elnöke is: Horváth Péter garanciákat szeretne arra, hogy a szeptembertől esedékes béremelés beépül az alapilletménybe. A Fidesz frakcióvezetője szerint nem egy évre kapták az emelést a pedagógusok.

http://hirtv.hu/videok/192135

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/11942-nem-tartjak-garantaltnak-a-pedagogusok-beremeleset

 

Félmilliós fizetéssel csábítják a települések az óvónőket? Ennyire nem nagy a baj

"A tornanádaskai eset elszigetelt lehet, ennyire egyelőre nem riasztó az óvodapedagógus-hiány. Ugyanakkor évről évre rosszabb lehet a helyzet" – mondta Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete ügyvivői testületének tagja, aki maga is Borsodban dolgozott. Mint elmondta, amikor a hetvenes években nagy méretű óvodákat építettek jellemzően a nagyobb városokba, rengeteg óvónőt képeztek. Ám ez a korosztály hamarosan nyugdíjba megy, így egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége. Bár biztató, hogy az óvodapedagógusi szak a legnépszerűbbek között van a felsőoktatásban, közel sem biztos, hogy az itt végzők valóban óvónők is lesznek. "Sokan inkább elmennek Angliába bébiszitternek" – mondta a PSZ szakembere, hozzátéve: a tapasztalat azt mutatja, hogy kevés óvodapedagógus és pedagógus marad a pályán.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/9/ovono_hiany_AYD9M3#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_9

 

Sok az idős pedagógus, a probléma gyökerei mélyek

Nyíregyháza – Titkári értekezletet tartott a Pedagógusok Szakszervezetének megyei szervezete hétfőn Nyíregyházán. A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a napokban. Hétfőn ezzel az állítással szembesítettük Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei kötődésű alelnökét, aki részt vett a szabolcs-szatmár-beregi szervezet titkári értekezletén a Continental Aréna konferenciatermében.

http://www.szon.hu/sok-az-idos-pedagogus-a-problema-gyokerei-melyek/3643793

https://www.kelet.hu/

 

Facebook-poszttal emlékeztette a kormány a tanárokat arra, mennyivel emelkedik a fizetésük

 A kormány egy szombati Facebook-poszttal emlékeztette a pedagógusokat arra, mennyivel emelkedtek a tanári bérek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/9/kormany_Facebookoldal_pedagogus_fizetes_ZSL2VQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_9

 

 Egy pályakezdő pedagógus panasza

Nem szeretnek lábtörlők lenni a pedagógusok – írta keserűen egy fiatal tanár. Nem haboznak, ha jobb álláslehetőséget kínálnak a tanári pályánál.

https://kolozsvaros.com/2017/10/09/olvasoi-level-pedagogus-labtorlo/

 

Fideszes oktatás: tudomány helyett bulvár

Most, hogy vitathatatlanul minden a legjobb irányba halad, ideje volt már az oktatás elméleti hátterét is felfrissíteni kicsit.

Vége a megterhelő tudományos elmélkedéseknek, helyette kvízek, nyelvi játékok, és rövid, lelkesítő, bár kétes igazságtartalmú hírek várják azokat, akiket jósorsuk a régi, oktatáskutatással foglalkozó ofi.hu helyett az új tantrend.hu-ra vezérel.

http://b1.blog.hu/2017/10/09/tantrend_az_oktataskutatas_uj_arca_unalmas_tudomany_helyett_konnyed_bulvar

 

"A régi magyar tanító néni többet tudott" - nagyon fontos dolgot üzent a tanítóknak

"A XIX. század végén és a XX. század elején a régi magyar tanítónéni még sokkal többet tudott arról, milyen egy kisgyerek" - írja az írástanulásról szóló Facebook-posztjában Vekerdy Tamás pszichológus.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/9/Vekerdy_Tamas_irastanitas_4YC3E2

 

Veronai buszbaleset: a szülők állítják, a busztársaság vezetője menekül

A Veronai buszbalesetben 16 ember vesztette életét, a szülők pedig szeretnék, ha lenne már felelőse a történeteknek. A busztársaság vezetője hallgatásba burkolózott, az áldozatok hozzátartozói azt állítják, áthárítaná a felelősséget.

http://www.life.hu/news/20171009-veronai-buszbaleset-a-szulok-allitjak-a-busztarsasag-vezetoje-menekul.html

 

Már az ebédre sem jut elég idő az iskolákban? Tiltakozik az egyik szülői szervezet

"Gyermekétkeztetés embertelen körülmények között? Behajtják, majd kihajtják a gyerekeket az iskolai menzákról, mert nincs idő a nyugodt étkezésre" - írja közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért hétfői közleményében.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/9/iskolai_ebed_nincs_ido_LGQYA4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_9

 

Október 10.

 

Egy újabb sokatmondó ábra a tanári bérekről

Állandóan azt harsogja a kormányzat, hogy milyen nagyvonalú volt a pedagógusokkal, sőt soha nem látott bérelemelést emlegetnek. Különböző ábrákat mutatnak a bruttó bérek alakulásáról. Rétvári Bence államtitkár a tanévkezdéskor azt mondta, hogy a pedagógusok bére az átlagbér-emelkedés kétszeresével nőtt. Most Nahalka István oktatáskutató hasonlította össze a KSH adatai alapján az oktatásban dolgozók átlagbérét a nemzetgazdasági átlagbérrel. Nos, a helyzet e szerint nem ilyen rózsás.

http://hvg.hu/elet/20171010_Egy_sokatmondo_abra_a_tanari_berekrol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_10

 

Gimnáziumbezárás és férőhelycsökkentés? Szülői véleményeket várnak

Kérdőíves felmérést indított a Szülői Hang Közösség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gimnáziumbezárási és férőhelycsökkentési javaslatairól. Az eddigi visszajelzések alapján sok szülő úgy gondolja, egy 13-14 éves diák nem elég érett ahhoz, hogy meghozzon egy egész életére szóló, a szakképzés jelenlegi rendszerében nehezen megváltoztatható pályaválasztási döntést.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/10/Szuloi_Hang_kerdoiv_gimnaziumi_ferohelyek_c_4FZATN

 

Naprakész információk az oktatás változásairól

A pedagógusok mellett a diákoknak is hasznos az új portál

Hiánypótlásként értékelte lapunknak a Tantrend.hu felelős szerkesztője az új oktatási portál alapítását, ugyanis vállalták, hogy az oktatást érintő temérdek hírről, információról pontosan és hitelesen tájékoztatják a pedagógusokat, a szülőket, de még a diákokat. Nagy-Király Vivien hozzátette: a rövidebb, hiteles és pontos tájékoztató cikkeken kívül, hosszabb elemzések is megtalálhatók az új oktatási honlapon, amely szórakoztató kvízjátékkal is csalogatja majd az érdeklődőket.

http://magyaridok.hu/belfold/naprakesz-informaciok-az-oktatas-valtozasairol-2317918/

 

Palkovics: fontos élni a külföldi részképzés lehetőségével

A felsőoktatási intézmények még erőteljesebb bekapcsolását szorgalmazta a nemzetközi vérkeringésbe az oktatási államtitkár kedden Budapesten.

https://www.baon.hu/orszag-vilag/palkovics-fontos-elni-kulfoldi-reszkepzes-lehetosegevel-1075697/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

200 millióval segíti a fiatalokat Mészáros Lőrinc

Újabb alapítványt hozott létre Mészáros Lőrinc és családja a Vál völgyében élő gyermekek és fiatal párok támogatására. A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány vissza nem térítendő otthonteremtési támogatást nyújt a 35 évesnél fiatalabb felcsúti vagy alcsútdobozi pároknak, illetve ösztöndíjat ad a térség hat településén élő, jól tanuló felső tagozatos általános iskolásoknak - hangzott el kedden a szervezet bemutatkozó rendezvényén, Bicskén.

http://mfor.hu/cikkek/makro/200_millioval_segiti_a_fiatalokat_Meszaros_Lorinc.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Csőtörés miatt nincs ma tanítás a Debreceni Egyetemen

Az október 11-én a városi hálózatban keletkezett csőtörés és vízkimaradás a Debreceni Egyetem fenntartásában lévő több épületet is érint az Egyetem téri campuson (Főépület, Kémiai Épület, Matematikai és Földtudományi Épület, Élettudományi Épület, Ökológiai Épület, Kollégium, Egyetemi templom, tanári villák), olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.

http://civishir.hu/campus/2017/10/csotores-miatt-nincs-ma-tanitas-a-debreceni-egyetemen

 

Ezt a fontos tanácsot minden szülőnek meg kellene fogadnia: van, ami fontosabb a különóránál

Érdekes - és megfontolandó - megállapításokat találtunk a szabad játék fontosságáról Jessica Joelle Alexander és Iben Dissing Sandahl Gyermeknevelés dán módra című könyvében. Miért ragaszkodnak a szülők ahhoz, hogy különórákra járassák a gyerekeiket? Mi az a reziliencia? És hogyan állítja középpontba a szabad játékot a dán oktatási rendszer? Részletek a könyvből.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/9/Gyermekneveles_dan_modra_ajanlo_0MAOLK

 

5 éve fejbe lőtték, amiért az oktatásért küzdött, most elkezdett tanulni az oxfordi egyetemen

Politikatudományt, filozófiát és közgazdaságtant hallgat majd. Malala Juszafzai azután került Nagy-Britanniába, hogy a pakisztáni tálibok fejbe lőtték, amiért szembeszegült a lányok oktatásáról hirdetett nézeteikkel. Sebesülése után a lányt Angliába szállították, csodával határos módon épült fel. 2014-ben, alig 17 évesen kapott Nobel-békedíjat a gyermekek jogaiért folytatott harcáért.

https://444.hu/2017/10/10/5-eve-fejbe-lottek-amiert-az-oktatasert-kuzdott-most-elkezdett-tanulni-az-oxfordi-egyetemen?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=5-eve-fejbe-lottek-amiert-az-oktatasert-kuzdott-most-elkezdett-tanulni-az-oxfordi-egyetemen

 

 

Október 11.

 

Pedagógusok napi problémái

A Pedagógusok Szakszervezetének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete tanévnyitó titkári értekezletet tartott a Jedlik Iskolában. A rendezvényre ellátogatott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, aki előadásában kitért a köznevelés helyzetére, a pedagógusok differenciált béremelésének ellentmondásaira, a tanárhiányra és az érdekegyeztetésre. A program ezen kívül remek lehetőséget biztosított a párbeszédre és a helyi problémák feltárására is.

https://www.youtube.com/watch?v=uoOWmSsHfEE

 

Iskolák célkeresztben

Szakemberek szerint nincs helye a lövészetnek a közoktatásban, hiszen a hazafias nevelés e módon való tantervbe építése életveszélyes kockázatokat hordozna.

http://nepszava.hu/cikk/1142752-iskolak-celkeresztben

 

Folytatódnak az iskolai témahetek

 A 2014-ben a magyar köznevelésben innovációnak számító témahetek népszerűsége minden évben növekszik - nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-nek.

http://inforadio.hu/belfold/2017/10/11/folytatodnak_az_iskolai_temahetek/

 

Dőlni fog a pénz óvodákra és bölcsődékre

Az űrlap teteje

Országosan mintegy 100 milliárd forint forrás áll rendelkezésre bölcsőde- és óvodafejlesztésre a 2014-től 2020-ig tartó fejlesztési időszakban az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint.

http://hvg.hu/gazdasag/20171011_dolni_fog_a_penz_ovodakra_es_bolcsodekre?s=hk

 

Záborszky Kálmán a közoktatás problémáiról: „A gyerekek holtfáradtak”

Az egyetlen reménység Csépe Valéria reformja, csak tudják végigvinni! – mondja Záborszky Kálmán a mai közoktatás problémáiról. A gordonkaművész, karmester a 70. születésnapján is 140 tagú diákzenekart vezényelt. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

http://valasz.hu/kultura/zaborszky-kalman-a-kozoktatas-problemairol-a-gyerekek-holtfaradtak-125831

 

A legjobb vidéki gimnázium a győri Kazinczy Ferenc

Idén is rangsorolta a középiskolákat a HVG. Eszerint a legjobb vidéki intézmény idén a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium lett, amely a rangsor kilencedik helyén végzett. Németh Tibor igazgatóval az eredmény mögé tekintettünk.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_legjobb_videki_gimnazium_a_gyori_kazinczy_ferenc/2535534/

 

Új oktatóterem a szakemberhiány mérsékléséért

A kereskedelmi szektorban is érzékelhető szakemberhiány mérséklése érdekében modern oktatótermet adtak át szerdán a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán a SPAR több mint 4,5 millió forintos támogatásával. A 24 fős – számítógépekkel, szoftverekkel illetve projektorral felszerelt - teremben az élelmiszerkereskedelem, az élelmiszeripari gazdaságtan, az értékesítés, a logisztika és a marketing tárgyak oktatása zajlik majd.

http://nepszava.hu/cikk/1142856-uj-oktatoterem-a-szakemberhiany-mersekleseert/

 

Bankra kész fiatalok – Hogyan lehet mobilon felkelteni a tanulás iránt a gyerekek figyelmét?

Nem csak megérzés, valóban szinte minden tizenéves kezében ott lapul egy okostelefon. Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. vezetője tízezer diák megkérdezésén alapuló kutatásukról is beszámol, ami alapján az is látszik, hogy még kevés magyar diák használja tanulásra az internetet. A pénzügyi oktatást a BankVelem programban valósítják meg, aminek tapasztalatairól is kérdeztük a program vezetőjét.

http://www.digitalhungary.hu/interjuk/Bankra-kesz-fiatalok-Hogyan-lehet-mobilon-felkelteni-a-tanulas-irant-a-gyerekek-figyelmet/5036/

 

Javítóintézetbe zárnák a kiskorú menekülteket

A fiatalkorú bűnelkövetők fogvatartására szolgáló Aszódi Javítóintézetbe küldené a kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő gyerekeket a kormány. Szakértők szerint ilyenre még nem volt példa Európában.

http://nepszava.hu/cikk/1142783

 

Kakaókoncertre hívja az őcsényieket és a menekült családokat Fischer Iván

Fischer Iván az őcsényieket és a kisgyerekes menekült családokat is meghívta október 22-i koncertjére. Az eseménynek a Kakaókoncert nevet adta a Kossuth-díjas karmester.

http://propeller.hu/itthon/3311051-kakaokoncertre-hivja-ocsenyieket-menekult-csaladokat-fischer-ivan?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

A babamúzeumban nyaraltatná a menekülteket a kiábrándult igazgató

Ez volna az igazi magyaros vendégszeretet. Rövid levelet kapott hétfőn a HVG:

Az Őcsényben elutasított menekült családnak felajánlunk egy egyhetes tavaszi nyaralást a Tihanyi Babamúzeum vendégházában, teljes ellátással. Üdv: Filotás Tivadar

https://nepszava.us/a-babamuzeumban-nyaraltatna-a-menekulteket-a-kiabrandult-igazgato/

 

Aszód nem Őcsény: tárt karokkal várják a menekült gyermekeket

Nem volt ellenvetésük a helyieknek az ellen, hogy a fóti intézetből kísérő nélküli gyermekek érkezzenek a városba – mondta megkeresésünkre Sztán István, Aszód független polgármestere. A településvezetőt annak apropóján kérdeztük, hogy a Népszava megírta: az aszódi javítóintézetben helyezné el a kormány azt a mintegy két tucat kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kis- és fiatalkorút, akiknek az országos gyermekotthon-korszerűsítő program miatt kell elhagyniuk a fóti Károlyi István Gyermekközpontot.

https://mno.hu/belfold/aszod-nem-ocseny-tart-karokkal-varjak-a-menekult-gyermekeket-2421056?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Nemi erőszak a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban

Megerőszakolt két fiatalkorú fiú egy korukbeli lányt október 4-én a II. kerületi Hűvösvölgyi Gyermekotthonban – írta szerdán a Bors. A 16, illetve 17 éves fiúk a 17 esztendős lánnyal egyaránt az intézmény lakói voltak. A rendőrség közölte: az ügyben a BRFK Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztálya folytat büntetőeljárást két fiatalkorú elkövetővel szemben szexuális erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

https://mno.hu/bunugy_baleset/nemi-eroszak-a-huvosvolgyi-gyermekotthonban-2421008?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Nyert az állam: elbukta a pert Budaörs

Első fokon még a város állt nyerésre. A döntés precedensértékű lehetett volna.

Másodfokon pert nyert a magyar állam Budaörs ellen, a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, teljes egészében jogszerűen járt el a költségvetés a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Privátbankár.hu-val.

http://privatbankar.hu/makro/nyert-az-allam-elbukta-a-pert-budaors-312935

 

Rongyrázás vagy hagyomány? Megúszni a szalagavatót potom százezer alatt

Az űrlap teteje

A gyereke szalagavatóján senki nem spórolna szívesen, a cégek pedig ezt alaposan ki is használják. Komoly összeget is el lehet költeni egy jól sikerült estére.

http://hvg.hu/gazdasag/20171011_szalagavato_koltsegek

 

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.

http://www.hirado.hu/2017/10/11/jo-uton-jarunk-a-gyermekkori-elhizas-megelozeseben/?source=hirkereso

 

Porosenko szerint kifogástalan az ukrán oktatási törvény

Az ukrán oktatási törvény a nemzetközi kötelességeknek megfelelően szavatolja a nemzeti nyelveken szükséges szinten történő oktatást, és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgár számára - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai ülésén.

http://24.hu/kulfold/2017/10/11/porosenko-szerint-kifogastalan-az-ukran-oktatasi-torveny/

 

Kijev tiltakozik a budapesti ukrán nagykövetség elé szervezett demonstráció miatt

Kijev tiltakozójegyzéket küldött a magyar külügyminisztériumnak, amelyben követeli, hogy tiltsák be a budapesti ukrán nagykövetség elé péntekre szervezett demonstrációt - közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren.

http://www.hirado.hu/2017/10/11/kijev-tiltakozik-a-budapesti-ukran-nagykovetseg-ele-szervezett-demonstracio-miatt/?source=hirkereso

 

Nyugdíjazzák a 65 év feletti tanügyeseket

Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter az összes iskola számára elrendelte, hogy minden 65 életévét betöltött dolgozó számára állítsák ki a munkaviszony megszűnéséről szóló szerződést, írja a Danas szerdai száma, amelyet a Vajdaság Ma idézett.

http://nepszava.hu/cikk/1142821-nyugdijazzak-a-65-ev-feletti-tanugyeseket/

 

Több ezer tanár nem tudta megoldani a hatévesek vizsgafeladatait

Botrány Nigériában: több ezer tanárt rúgtak ki, mert nem tudták megoldani a hatévesek vizsgafeladatait.

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/tobb-ezer-tanar-nem-tudta-megoldani-a-hatevesek-vizsgafeladatait/rfcn053?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Október 12.

 

Nincs igazgatóhiány az ország iskoláiban

Több álláskeresési portálon is feltűntek olyan hirdetések, amelyekben iskolaigazgatói pozíciókra keresnek megfelelő személyeket. A szóban forgó hirdetések alapján az lenne feltételezhető, hogy egyes intézmények élén nem áll vezető, ám erről szó sincs.

http://magyaridok.hu/belfold/nincs-igazgatohiany-az-orszag-iskolaiban-2329489/

 

Tanárhiány: Van olyan középiskola, ahol idén még nem volt matematika óra

Egy Nógrád megyei iskola pedig hat hét alatt négy informatikatanárt fogyasztott el, akik közalkalmazottként még a pedagógusi bérnél is kevesebbet kaptak.

http://www.atv.hu/belfold/20171012-tanarhiany-van-olyan-kozepiskola-ahol-iden-meg-nem-volt-matematika-ora/hirkereso

 

Budaörs tovább küzd az állam döntése ellen

A Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel Budaörs önkormányzata abban a perben, amelyben a Fővárosi Ítélőtábla a magyar állam javára döntött a szolidaritási hozzájárulás intézményét kifogásoló helyhatósággal szemben.

http://inforadio.hu/belfold/2017/10/12/budaors_tovabb_kuzd_az_allam_dontese_ellen/

 

Akár örökre is eltilthatják a gyerekektől a pedofilokat

Tárgysorozatban van, és a jövő héten kezdi el tárgyalni az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, amely a gyermekek védelme érdekében – különös tekintettel a pedofil-bűncselekményekre – szigorítaná a Btk-t.

http://magyaridok.hu/belfold/akar-orokre-eltilthatjak-gyerekektol-pedofilokat-2328040/

 

Kukacos mákos tésztát adtak a gyerekeknek a menzán

Egy dunakeszi diák vette fel videóra a fehér kukacot a mákos tésztájában az iskolai menzán.

A felvételen jól látszik a fehér kukac, a gyümölcsmoly lárvája. A dunakeszi fiú vette fel videóra, és posztolta ki Facebookra. A diák háziorvos édesanyja nyilatkozott a Tényeknek, azt mondta, a fia már ette a tésztát, amikor észrevette a kukacot, és más szülőktől is hallotta, hogy több általános iskolában is találtak a gyerekek hasonló kukacot a menzán.

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20171012/kukacos-tesztat-adtak-a-gyerekeknek-a-menzan-video/

 

Pénteken kezdődnek az őszi érettségik

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival kezdődik a 2017/2018-as tanév őszi érettségi időszaka – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

http://propeller.hu/itthon/3311212-penteken-kezdodnek-oszi-erettsegik?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Szuper őszi táborok

A Táborfigyelő összegyűjtött több szuper őszi tábort. A táborok között főző-, lovas-, nyomkereső-, alkotó-, de kisgazda, gazdaasszony képző tábort is találni, az egészen kis korosztálytól, a nagyokig bezárólag! A lehetőségek között mind ott alvós, mind napközis megoldásokat is találni!

http://taborfigyelo.hu/oszi-taborok.html

 

Hogyan neveljük jól a digitális bennszülött gyermekeket?

Gyermekeink olyan világban nőnek fel, ahol a közösségi média, a mobiltechnológia és az online közösségek alapvető fontosságúak a kommunikáció, a tanulás és a fejlesztés terén. Szinte természetes, hogy felelős szülőkként félelmet érzünk az internet nyújtotta nyitottság és kontroll-nélküliség miatt, de tenni ellene csak úgy tudunk, ha elfogadjuk ezt, és kihozzuk belőle a legjobbat.

http://www.csalad.hu/2017/10/12/hogyan-neveljuk-jol-a-digitalis-bennszulott-gyermekeket

 

Mégis miért kerül 200 ezer forintba egy B kategóriás jogosítvány?

Az utóbbi napokban többször hallani lehetett, hogy manapság alsó hangon kétszázezer forint egy B kategóriás jogosítvány ára – írja az inforadio.hu.

http://propeller.hu/itthon/3311168-megis-miert-kerul-200-ezer-forintba-egy-kategorias?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Gyermekvédelmi otthont hoznak létre az egyedül érkező, kiskorú menedékkérőknek

A kormány egy teljesen új, a fiatalkorú menedékkérők elhelyezését szolgáló aszódi gyermekvédelmi otthon kialakításáról döntött, amely sem jogilag, sem fizikailag nem lesz a jelenleg is a településen működő javítóintézet része – közölte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

http://pestisracok.hu/gyermekvedelmi-otthont-hoznak-letre-az-egyedul-erkezo-kiskoru-menedekkeroknek/

 

„Elmegyek Afrikába, és azt hallom, hogy miért őket oktatjuk, mikor a magyarországi helyzettel sem tudunk mit kezdeni."

„Nagyon-nagyon sokszor járnak magyarországi ügyek az asztalomon. A menekültek jogai az európai értékekben gyökereznek, Magyarország pedig pont az Európai Unió tagjaként lett az egész menekültügyi rendszer lebontásának az élharcosa, már csak ezért is a megkülönböztetett figyelem.”

https://444.hu/2017/10/12/elmegyek-afrikaba-es-azt-hallom-hogy-miert-oket-oktatjuk-mikor-a-magyarorszagi-helyzettel-sem-tudunk-mit-kezdeni?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=elmegyek-afrikaba-es-azt-hallom-hogy-miert-oket-oktatjuk-mikor-a-magyarorszagi-helyzettel-sem-tudunk-mit-kezdeni

 

Megosztás: