Lapszemle november 3. Elbeszélünk egymás mellett

november 03, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (4 szavazat)

Tanárhiány, gyógypedagógus-hiány, túlzsúfolt korszerűtlen NAT, eltűnt húszezer gimnazista, vagy hecc, novemberi képzések tanároknak, az állam 34 500 forintot ad a sikeres nyelvvizsgáért, 2018 a külhoni magyar családok éve lesz. A 21. század oktatásának nagyon másról kellene szólnia.

                                                                                                                 

Minderről olvashatnak heti lapszemlénkben.

Lapszemle november 5.

 

Október 27.

 

Nehéz hetek várnak több tízezer pedagógusra, november végéig lehet feltölteni a portfóliót

Kevesebb mint egy hónapjuk van a portfóliókészítésre azoknak a pedagógusoknak, akik jelentkeztek a 2018-as minősítési eljárásra.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/27/pedagogus_minosites_2018_hatarido_BAV42D#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_27

 

Tényleg csak egy évre szól a tanárok béremelése, jövőre újra döntenek az igazgatók

„Azért kapják meg a kollégák határozott időre a béremelést, hogy minden évben lehetőségük legyen eldönteni az intézményeknek, élnek a differenciálás lehetőségével vagy sem” - írja pénteki közleményében a Klebelsberg Központ. Vagyis a "gyengén teljesítő" pedagógusok nem lehetnek biztosak abban, hogy jövőre is megkapják az emelést.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/27/pedagogus_beremeles_Klebelsberg_Kozpont_XB5ODJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_27

 

Október 28.

 

Központosítás mindenáron – Elmúlt8év

Központosítás mindenáron. A színvonal emelése helyett a kormány oktatáspolitikája az erőltetett centralizációban testesült meg. A folyamatosan romló adatok, a brutális költségelvonás és a súlyos konfliktusok ellenére a kormány végig kitartott a politikája mellett, de milyen eredménye lett ennek?

https://hirtv.hu/musorajanlo/kozpontositas-mindenaron-elmult8ev-2424136

 

Ennél szomorúbb ábrát nem tudunk mutatni a magyar oktatásról

Valószínűleg minden olvasónk ismeri a 2015-ös PISA-felmérés eredményeit, de így egyben ritkán lehet látni az országrangsort.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/28/PISA_2015_felmeres_eredmenye_MYH3BK

 

Egyetért az ellenzék: a kormánynak együtt kell működnie a szakszervezetekkel, több pénz kell az oktatásba és az egészségügybe

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által szervezett pártelnöki fórumon (“Ki mit ígér a közszolgálatoknak és a szakszervezeteknek?”) a nagyobb ellenzéki pártokat képviselő felszólalók viszonylag keveset beszéltek választástechnikai stratégiájukról, és annál többet a bérek, az egészségügy és az oktatás helyzetéről. A Jobbik és a baloldali-liberális pártok képviselői abban biztosan egyetértettek, hogy túl nagyok az országban az egyenlőtlenségek, az oktatásban és az egészségügyben a jelenleginél jóval több pénzre van szükség, és többen beszéltek a közszolgáknak járó béremelésről is.

https://merce.hu/2017/10/28/egyetert-az-ellenzek-egyutt-kell-mukodni-a-szakszervezetekkel-tobb-penz-kell-az-oktatasba-es-az-egeszsegugybe/

 

Éljen a bürokráciacsökkentés, egyre nagyobb a pedagógushiány!

November elsején befejeződik a bürokráciacsökkentés, két év alatt felére csökkent az állami hivatalok és háttérintézmények száma – büszkélkedett a napokban Kovács Zoltán kormányszóvivő Lázár János nagy álmával.

https://merce.hu/2017/10/28/eljen-a-burokraciacsokkentes-egyre-nagyobb-a-pedagogushiany/

 

Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését

Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését az ukrán oktatási törvény miatt - írta az Origo pénteken.

https://profitline.hu/Magyarorszag-megvetozta-a-NATO-Ukrajna-Bizottsag-uleset-370708

 

Ezért na­gyon ve­szé­lyes 8.30 előtt is­ko­lába járni

Lát­tál már dél­előtt fá­rad­tan kó­válygó, ki­al­vat­lan és ér­dek­lő­dés nél­küli gye­re­ket az is­ko­lá­ban? Meg­mu­tat­juk, hogy nem csu­pán az ő hi­bá­juk.

https://ripost.hu/cikk-ezert-nagyon-veszelyes-8-30-el-tt-iskolaba-jarni/?source=hirkereso

 

Október 29.

 

Elegük lett abból, hogy romokban hever az oktatás, zseniális dolgot hoztak létre

Tavaly ősszel két huszonéves lánynak elege lett, hogy az oktatási rendszer romokban hever, és ahelyett, hogy csökkentené, inkább felerősíti a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradását - írja az Abcúg.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/29/Zsenialis_dolgot_talalt_ki_ket_friss_diplom_KIRRT0#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_29

 

Több fronton védik a netező fiatalokat

Hatékonyan tudunk fellépni a Digitális gyermekvédelmi stratégia segítségével az internet gyermekekre leselkedő veszélyeivel szemben, az állam, a szülők, a pedagógusok és a kortársak összefogásával – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy, a témában érkezett írásbeli kérdésre adott válaszában. Sneider Tamás, a Jobbik képviselője azt kérdezte, milyen lépések megtételét tervezi a kormány az internethasználat ilyen veszélyeivel szemben.

http://magyaridok.hu/belfold/tobb-fronton-vedik-netezo-fiatalokat-2390443/

 

Rossz hír a felvételizőknek: sokan tévesen azt hiszik, ezért jár többletpont

Kapnak-e többletpontot azok a felvételizők, akiknek a szülei alacsony iskolai végzettségűek? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/10/29/felveteli_pontszamitas_hatranyos_helyzet_6R8XGF#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_29

 

Október 30.

 

"A 21. század oktatásának nagyon másról kellene szólnia"

"Végre tényleg értékelni kell azokat, akik tanítanak" - mondja Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, aki vendégszerzőnknek adott interjúban a tankönyvek és atlaszok sorsáról, az érettségiről is beszélt, és persze arról, hogy mi választja el a XIX. és a XXI. század oktatását. És hogy milyen érzés egy lelőtt amerikai repülőgép alumíniumdarabjából készült vietnámi fésűt a kezébe fogni.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/30/Miklosi_Laszlointerju_atlasz_tanterv_C0V6HM#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_30

 

Árokba borult buszból mentette társait a kézilabdás lány

Szombaton ütközött egy autónak és borult az árokba a 61-es főúton a kaposvári KESE ifjúsági lánycsapatot szállító busza. Az egyik játékos, aki már több közúti balesetet is átélt, a tetőablakot rúgta ki, hogy ki tudjanak jutni a buszból.

http://propeller.hu/itthon/3314115-arokba-borult-buszbol-mentette-tarsait-kezilabdas-lany?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Hecc

A Klebelsberg Központ (KK) sajnálatosnak tartja, hogy a szakszervezetek azzal "heccelik" a tanárokat, hogy a ki nem fizetett túlórákról nyilatkozgatnak mindenfelé a médiában. A két nagy pedagógus szakszervezet elnöke a Népszavában is beszélt a problémákról, ám az állami fenntartó szerint mindez hazugság és csúsztatás, ami veszélyezteti az iskolai feladatellátás biztonságát.

http://nepszava.hu/cikk/1144269-hecc

 

Egyetemi oktatás: kínai orvoslást tanulhatnak a magyar fővárosban

Budapest - Nemzetközi szerződést írtak alá a Hejlongcsiang Kínai Orvoslási Egyetem további magyarországi működéséről.

http://www.dehir.hu/belfold/egyetemi-oktatas-kinai-orvoslast-tanulhatnak-a-magyar-fovarosban/2017/10/30/

 

Könyv jelent meg az elfelejtett iskolákról

A Szigetvári Várbaráti Kör kiadásában jelent meg Kolics Pál Elfelejtett iskolák című könyvének második része.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/konyv-jelent-meg-az-elfelejtett-iskolakrol-1160795/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Előbbre járnak a diákok, mint az iskola 

Kütyüben a tudás: friss amerikai kutatás szerint tízből nyolc diák okostelefonján talál segítséget a tanuláshoz.

https://www.hirado.hu/2017/10/30/elobbre-jarnak-a-diakok-mint-az-iskola/?source=hirkereso

 

Október 31.

 

Nyugdíjasokkal kell megoldani a tanárhiánytAz űrlap alja

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a HírTV Egyenesen c. műsorának nyilatkozott 2017. október 30-án. Ismét kiemelte: kárt okoz a gyerekeknek, ha nincs szakos tanár az iskolában.

http://www.pedagogusok.hu/blog/nyugd%C3%ADjasokkal-kell-megoldani-tan%C3%A1rhi%C3%A1nyt

 

Egyre súlyosabb a gyógypedagógus-hiány

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az egész országban óriási hiány van gyógypedagógusokból. Bár Rétvári Bence államtitkár nemrégiben arról számolt be, hogy a 2013-2016 közötti időszakban 1305-tel nőtt a szakmában dolgozók száma, ez még mindig jóval elmarad a szükséges szinttől, hiszen a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek száma ennél sokkal gyorsabban nő.

https://merce.hu/2017/10/31/egyre-sulyosabb-a-gyogypedagogus-hiany/

 

Közeleg a tisztújítás

Az alapszervezeti titkárok választásával megkezdődik a tisztújítás a PSZ-ben. A részletekről is tárgyalt az Országos Vezetőség.  

http://www.pedagogusok.hu/blog/k%C3%B6zeleg-tiszt%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1s

 

Az emberek megélhetésével szórakoznak

Szeretném megosztani veletek az én sztorimat, amit friss diplomás pályakezdőként volt szerencsém megélni és mely intő jelekre érdemes odafigyelni egy-egy adott munkahely választásánál és, hogy mennyire nem szabad naivnak lenni pályakezdőként. Adott egy közgazdasági szakgimnázium Budapest belvárosában, ami tanügyi adminisztrátor munkakört hirdetett meg nyár vége felé. A diplomám nem kifejezetten ehhez kapcsolódott, viszont volt egy OKJ-s képesítésem, amivel úgy gondoltam, hogy esetleg megfelelne.

http://munkahelyiterror.blog.hu/2017/10/31/az_emberek_megelhetesevel_szorakoznak

 

Számos állami támogatás és ösztöndíj válik adómentessé

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országgyűlés keddi döntése értelmében sajtótájékoztatón kifejtette: az oktatás, az egészségügyi utánpótlás, a visegrádi kapcsolatok, az időseknek nyújtott támogatások területén, valamint a művészi életpálya elismeréseként nyújtott juttatásokról van szó.

https://www.hirado.hu/2017/10/31/szamos-allami-tamogatas-es-osztondij-valik-adomentesse/?source=hirkereso

 

Érettségi – Befejeződtek az írásbelik, következnek a szóbeli vizsgák

Befejeződtek az október-novemberi írásbeli érettségik, a tanév rendjében meghatározott 10 napon 161 helyszínen mintegy 8 ezer érettségiző tett írásbelit. November 9-től az emelt szintű szóbeli vizsgák következnek.

http://magyaridok.hu/belfold/erettsegi-befejezodtek-az-irasbelik-kovetkeznek-szobeli-vizsgak-2399677/

 

A gyerekek olyanok, mint a spagetti – Egy svéd óvoda mindennapjai

Lehet-e olyan hideg, hogy ne kint aludjanak a gyerekek a jó levegőn? Báránypörköltet, vagy csokitortát találni nagyobb eséllyel az óvodai konyhán? Miért vannak kitiltva a közös terekből a Barbie babák? Ilyen és ehhez hasonló témákról beszélgetett a moderniskola.hu munkatársa, Eriksson Zsófia egy svéd magánóvoda igazgatónőjével, Martina Gradin-al.

http://moderniskola.hu/2017/10/gyerekek-olyanok-mint-spagetti-egy-sved-ovoda-mindennapjai/

 

„Én a beszélgetésben hiszek!”  

Továbbtanulás, pályaválasztás, karrierépítés. A junior coachingban ez a három kulcsszó. De ki is az a junior coach? Nevelési tanácsadó? Külső megfigyelő? Barát? Hogyan tud egy coach segíteni abban: mi legyen a gyerek, ha nagy lesz? Hogyan lehet egy tizenévest rávezetni arra, hogy céltudatosan és stabil önismerettel induljon neki az életnek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az F2F Coaching Stúdió vezetőjével, F. Takács Istvánnal.

http://tantrend.hu/hir/en-beszelgetesben-hiszek

 

November 1.

 

Így működik a „szuperkórház”: vége a gyermekorvosi képzés egyik bástyájának

Nemrég a 168ora.hu bemutatta, mit is jelent az újonnan bevezetett szuperkórház fogalma Miskolcon. Akkor még nem akartak nyilatkozni az érintettek, most azonban az átalakítással megszüntetett Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) vezetője közleményben és személyesen is aggodalmairól beszélt. Az oktató-kutató és gyógyító bázis felszámolásáról, a gyermekgyógyítás egyik bástyájának ledöntéséről és arról is, hogy a szakmai utánpótlás is veszélybe kerül.

http://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/igy-mukodik-a-szuperkorhaz-vege-a-gyermekorvosi-kepzes-egyik-bastyajanak

 

Rendőröket, pedagógusokat képeznek

A gyerekek fantáziája élénk, ezért a közlekedési jelzőtáblákat is gyakran másként értelmezik – ezt is megtudhatják azok a rendőrök, polgárőrök, pedagógusok, akik a BringaAkadémia felkészítő képzésén vesznek részt.

http://iho.hu/hir/rendoroket-pedagogusokat-kepeznek-171101

 

„Mindig azt mondták, hogy a földrajz egy olyan tantárgy, amit be kell magolni. Holott erről szó sincs.”  

Ember a tankönyv mögött – Interjú Arday Istvánnal, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) szerkesztőjével, az Újgenerációs földrajz tankönyvekről, digitális pedagógiáról, földrajztanárságról.

http://tantrend.hu/hir/mindig-azt-mondtak-hogy-foldrajz-egy-olyan-tantargy-amit-be-kell-magolni-holott-errol-szo-sincs

 

Ön mit tenne a gyereke molesztálójával?

Csoma Sándor filmjére a Friss Húson figyeltünk fel: a Nem történt semmi a legjobb női alakítás díját kapta a fesztiválon, Láng Annamária visszafogott alakítását az Index is kiemelte a kritikájában. A Nem történt semmi már egy magyar lakótelepen játszódik, pedig történhetne akárhol, akkor is ökölbe szorulna tőle a kezünk. Te mit tennél, ha megtudnád, hogy mit tett a gyerekeddel a Feri a hetedikről? Szétvernéd a fejét, persze. És valójában?

http://index.hu/kultur/cinematrix/2017/11/01/te_mit_tennel_a_gyereked_molesztalojaval/

 

November 2.

 

Túlzsúfolt, korszerűtlen – a történelemtanároknak nem tetszik az új Nat

A Történelemtanárok Egylete (TTE) a most készülő Nemzeti alaptantervről és a kerettantervekről kiadott állásfoglalásában erősen kritizálja a készülő tartalmi szabályozásokat.

http://hvg.hu/itthon/20171102_Tulzsufolt_korszerutlen__a_tortenelemtanaroknak_nem_tetszik_az_uj_Nat

 

Novemberi képzések tanároknak Az űrlap alja

Az Oktatási Hivatal kétnapos tréningeket szervez a tanulási eredményeken alapuló szemlélet és a Magyar Képesítési Keretrendszer megismertetésére. A 2017 novemberében Budapesten tartandó tréningekre négy időpont közül lehet választani.

http://www.pedagogusok.hu/blog/novemberi-k%C3%A9pz%C3%A9sek-tan%C3%A1roknak

 

Az élethosszig tartó tanulás az Y-generáció sikerének kulcsa

Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg. A már zajló negyedik ipari forradalom révén számos szakma és pozíció szűnhet meg a következő évtizedekben, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) szakértője szerint emiatt hamarosan a megélhetés múlhat azon, hogy valaki képes-e akár 40 évesen visszaülni az iskolapadba.

https://profitline.hu/Az-elethosszig-tarto-tanulas-az-Y-generacio-sikerenek-kulcsa-370909

 

Nem tudják pontosan, de 1-2 százalék körül lehet a tanárhiány

Az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltán emberminiszterhez, hogy megtudja, pontosan mekkora a tanárhiány az országban, mely intézményeket és mely állásokat érint. Balog helyett Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt. 

http://index.hu/belfold/2017/11/02/fdfd/

 

"Előfordult, hogy annyian jelentkeztek, hogy meg kellett duplázni a tanfolyamok számát"

"Nálunk az a cél, hogy ne kelljen háromszor meggondolni, hogy belevág-e az ember, hanem bárki elkezdhessen programozni, aki kacsintgat ilyen irányba. Sok iskolában alapfeltétel, hogy angolul kell tudni, nálunk kifejezett koncepció volt, hogy erre ne legyen szükség" - mondta el az eduline-nak Rudolf Ádám, a BeCube alapítója.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/11/2/becube_programozosuli_CM7JOH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_2

 

Fidesz: 2018 a külhoni magyar családok éve lesz

A külhoni magyar családok éve lesz 2018 - mondta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/fidesz-2018-a-kulhoni-magyar-csaladok-eve-lesz/330443/

 

Új vezető az NSZFH élén

Állománygyűlésen mutatta be a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal új vezetőjét, Molnár Attilát a nemzetgazdasági miniszter.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/uj-vezeto-az-nszfh-elen

 

Közpénzen hozatná Budaörsre a francia keresztet a kormány

Az űrlap teteje

 A kormány állja a felmerülő költségeket, és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy a II. János Pál pápa szobráról eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, ha a francia település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

http://hvg.hu/itthon/20171102_kereszt_franciao?s=hk

 

LMP: "felülről" állíthatták le a nyomozást a szekszárdi óvoda ügyében

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozóhatósága elszabotálta a nyomozást a szekszárdi óvoda ügyében - jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

http://nepszava.hu/cikk/1144553-lmp-felulrol-allithattak-le-a-nyomozast-a-szekszardi-ovoda-ugyeben/

 

November 3.

 

Az állam 34 500 forintot ad a sikeres nyelvvizsgáért

A magyarból tett nyelvvizsga is ingyenes lesz januártól. Akinek lehetősége van rá, mindenképpen halassza el a következő évre a komplex típusú nyelvvizsgáját. Az állam 2018 januártól, de csakis akkortól vállalja ugyanis át a sikeresen tett vizsga díját.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Az_allam_34_500_forintot_ad_a_sikeres_nyelvvizsgaert.html?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Eltűnt húszezer gimnazista

Korántsem csupán demográfiai okai vannak annak, hogy az elmúlt 12 évben sosem volt olyan kevés érettségiző diák, mint most.

http://nepszava.hu/cikk/1144581-eltunt-huszezer-gimnazista

 

„A tanárok munkájának minősítését részben a diákok véleményére kellene alapozni”

Teljesen átalakítanák a pedagógusminősítést, vitáznának a kilenc évfolyamos iskola bevezetéséről, ingyenessé tennék az első diploma megszerzését - többek között erről beszélt az Eduline-nak adott interjúban Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője, aki szerint a tanári fizetést nem a „ledolgozott” évek száma alapján kellene meghatározni, a tanárok munkájának minősítését részben a diákok véleményére kellene alapozni.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/3/Szabo_Szabolcs_Egyutt_interju_OJIX5M#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_3

 

Négy óvodát újítanak fel Szombathelyen

Háromszáz millió forintos uniós támogatással újítanak fel négy szombathelyi óvodát 2019 elejéig.

http://www.origo.hu/itthon/20171103-szombathelyen-negy-ovodat-felujitanak.html

 

Nem utaltak a tanároknak, Szabó Bálint büntetőfeljelentést tesz Szinergia-ügyben

Szabó Bálint büntetőfeljelentést tesz Szinergia-ügyben, mert az alapítványi iskola nem utalta át az általa megszabott határidőig, október 31-ig a tanároknak az elmaradt bérüket és vizsgáztatási díjukat.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nem_utaltak_a_tanaroknak_szabo_balint_buntetofeljelentest_tesz_szinergia-ugyben/2537874/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken - Elvadult a helyzet

Egy hatalmas méretű mozgékony-képlékeny tömeg alakult ki a magyar munkaerőpiacon amiatt, hogy dolgozók tízezrei folytonosan vándorolnak a munkahelyek között. Ma már az ipari termelővállalatoknál is úgy vélekednek, hogy a legolcsóbb munkaerő-toborzást a megtartás jelenti. A helyzet senkinek sem jó: újabb és újabb bérfeszültséghez, felmondásokhoz, túlórákhoz vezet.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tomegek_mondanak_fel_a_magyar_munkahelyeken_elvadult_a_helyzet.649110.html

 

63, 67, 69 vagy 71 évesen kellene majd nyugdíjba menni?

Nehéz ügy a kormánykoalíciót összehozni, nemcsak azért, mert négy pártról van szó, hanem azért is, mert néhány kérdésben merőben más a pártok elképzelése Németországban. Ilyen a nyugdíj is, amelynél egyesek eltörölnék a 63 éves korkedvezményes nyugdíjat, mások tovább emelnék a nyugdíjkorhatárt. Hosszú távon valamit biztosan tenni kell.

http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/63-67-69-vagy-71-evesen-kellene-majd-nyugdijba-menni-313666

 

L. Ritók Nóra: Egy helyi deszegregációs kezdeményezés tapasztalatai: Biharkeresztes, Komádi, Berettyóújfalu.

A Berettyóújfalui Járásban, ahol az Igazgyöngy Alapítvány dolgozik, korábban is jelen volt egyes településeken az iskolai szegregáció, többnyire települési szegregációhoz is kötődve. Ilyen például Hencida, ahol a településen a növekvő számú roma lakosság – és ennek hozadékaként a roma gyermekek létszáma – az iskolában spontán szegregációt eredményezett. Élve a szabad iskolaválasztás jogával először a nem cigány szülők vitték el gyerekeiket a szomszédos települések valamelyikére az ottani általános iskolába, később ehhez kapcsolódtak a jobb társadalmi státuszú, a közösségbe sikeresebben beilleszkedett cigány családok is, akik megengedhették maguknak a másik településen tanulás költségeit.

http://ezredveg.vasaros.com/html/2017_11_12/1711122.html#lrno

 

Jogon innen, jogon túl

A tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése alapvető érdeke mindenkinek. Még azoknak is, akik sosem gondolkodtak el azon, mi az a jogrend, mit jelent az a szó, hogy beadvány, miért, milyen alapon dönthet valaki az ügyében? Mégis sokan, egyre többen vannak azok, akik egyszerűen elfogadják, sorsuk a hatalmasságoktól, a „nagyemberektől” függ. Természetes állapottá válik az alázattal, levett süveggel, lehajtott fővel sorsára várakozó „kisember”. Újra eljött a Döbrögik kora.

http://drszudi.hu/2015/11/jogon-innen-jogon-tul/

 

A munkaerőpiacon kiemelten fontos az állások megőrzése

A három leghátrányosabb megyében a felénél is kevesebbre csökkent azok aránya, akik nem tudnak elhelyezkedni, a bérnövekedés és az adócsökkentés itthon tarthatja a fiatalokat.


http://magyarhirlap.hu/cikk/102095/A_munkaeropiacon__kiemelten_fontos_az_allasok_megorzese

Megosztás: