Lapszemle november 24. Bér, bizonyíték, vágy

november 24, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

A heti lapszemléből: Béremelés várható az oktatásban és az egészségügyben; Szakképzés középfokon: Magyarország az uniós lista sereghajtói között; Galló Istvánné: az élet bizonyítja, hogy a pedagógus életpálya még nem vonzó;

                                                                                                                 

Herczog Mária: nemhogy a gyermekjogok, alapvető ellátások hiányoznak; Ilyen világban szeretnék élni – egy kamasz 13 pontja.

                                                                                                                                 

November 18.

 

Szüdi János: Minden út Brüsszelbe vezet

Nagyot hibázott az Európai Unió, amikor nem ismerte fel annak szükségességét, hogy kézzelfoghatóvá, érzékelhetővé kell válnia minden európai számára. Nincs Európa-tudat. Nincs Európa-büszkeség. Nincs Európához tartozás érzése. Az Unió az emberek többsége számára egy fantom, értelmezhetetlen fogalomgyűjtemény: Európai Parlament, Tanács, Bizottság, sok-sok elnökkel, áttekinthetetlen jogkörökkel, több száz bürokratával, akiknek a munkájáról semmit sem tud az átlagember. Nagyot hibázott az Európai Unió, mikor nem ismerte fel, hogy az eszmék és a munkaerő szabad áramlásának előfeltétele a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, az oktatáshoz való szabad hozzáférés joga, a tanítás szabadsága.

http://nepszava.hu/cikk/1145841

 

Radó Péter: „Az iskola a tanulás egy jelentős részéből kiszorul”Az űrlap teteje

Nem tudjuk megjósolni, mi vár a negyedik ipari forradalom nyomán a mai gyerekekre, az oktatásnak arra kell képessé tenni őket, hogy alkalmazkodni tudjanak a ma még nem is látható világhoz. Az iskola funkciói a közeljövőben alapvetően megváltoznak, az egyéni tanulói utak, a bármilyen helyzetben felhasználható készségek kerülnek előtérbe. Radó Péter oktatáskutató a napokban megjelent kötetében megjegyzi, a magyar iskola ma alkalmatlan arra, hogy be tudná fogadni a jövő iskolái felé mutató kezdeményezéseket.

http://hvg.hu/itthon/20171118_Rado_Peter_Az_iskola_a_tanulas_egy_jelentos_reszebol_kiszorul?s=hk

 

Balog: a magyar kormány biztosítja a határon túli közösségek megerősödésének a lehetőségét

Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar közösségek a határon túl is megerősödjenek, ilyen lehetőség a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér is, amelynek a létrehozására törekszik a magyar kormány - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Szabadkán, ahol átadta a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ (VM4K) új épületét.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/balog-a-magyar-kormany-biztositja-a-hataron-tuli-kozossegek-megerosodesenek-a-lehetoseget/331036/

 

Amit a magyar kormány megenged magának az uniós normák áthágásában, azt az ukrántól nem tűri el

Minden EU-s segítséget megragad a kormány az ukrán oktatási törvény ellen. Magyarország továbbra is mindent megtesz az ukrán oktatási törvény körüli vita rendezése érdekében, ezért a közelmúltban az Európai Unió több szervezetét is megkeresték – nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-magyar-kormany-semmibe-veheti-az-eu-s-normakat-de-az-ukran-nem-107720

 

November 19.

 

Egyre nagyobb a baj - még több vendégmunkás kell

Tovább kellene egyszerűsíteni az Ukrajnából és Szerbiából érkező építőipari vendégmunkások hazai munkavállalását, hogy a bénító szakemberhiányt legalább átmenetileg, az ágazat hatékonyságjavító fejlesztéseinek végrehajtása idejére enyhítsék – mondta Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/egyre-nagyobb-a-baj-meg-tobb-vendegmunkas-kell

 

 

Magyarország oktatási és gazdasági megállapodásokat kötött Thaifölddel

Nagyon fontos oktatási és gazdasági megállapodásokat kötöttünk Thaifölddel - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bangkokból vasárnap az MTI-nek.

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/magyarorszag-oktatasi-es-gazdasagi-megallapodasokat-kotott-thaifolddel

 

Kijev gesztust gyakorol: újranyithatják az anyanyelvi oktatás kérdésétAz űrlap teteje

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a Beregszászi járás magyar iskoláinak igazgatói előtt kijelentette, hogy Ukrajnában nem zárják be a nemzetiségi tannyelvű iskolákat, ehelyett több lehetőséget biztosítanak a tanulók számára az ukrán nyelv elsajátításához - adta hírül vasárnap a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

http://hvg.hu/vilag/20171119_Kijev_gesztust_gyakorol_ujranyithatjak_az_anyanyelvi_oktatas_kerdeset?s=hk

 

November 20.

 

„Hiszek a vitában”

 Építünk egy adatbázist, amely megmutatja, az egyes tanároknak mekkora terhelése van, decemberre látni fogjuk, hol érdemes kicsit változtatni a dolgokon. Mindenütt vannak szakmai viták, ahol munka folyik. A vita fogja elindítani azt a pezsgést, amiből eredmény lehet, ezért hiszek benne – jelentette ki lapunknak Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a pedagógusbér-emelés differenciálását megalapozó értékeléssel kapcsolatban, amit jó eszköznek tart a tanárok motiválására. Arról is beszélt, hogy ebben a tanévben az iskolaigazgatókat szeretnék még inkább „helyzetbe hozni”, megmutatni, milyen lehetőségeik vannak a hatékonyság növelésére.

http://magyarhirlap.hu/cikk/103545/Hiszek_a_vitaban

 

Megint egymásnak mentek a pártok az oktatás miatt: új NAT, szakképzés és nyelvoktatás

Szakképzés, az új Nemzeti alaptanterv és a nyelvoktatás helyzete is téma volt az Országgyűlés hétfői ülésén - úgy tűnik, ma az LMP-sek készültek oktatásból.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/20/parlament_oktatas_kerdesek_valaszok_W2KE8Q#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_20

 

Az Oktatási Hivatal válasza a tanulási problémás gyerekeknek: fogyatékos, vagy nem létezik

Magyar abszurd: jövőre a tanulási problémával küzdő gyerekek a törvény értelmében nem küzdenek tanulási problémával, vagy egyszerűen fogyatékosnak minősítik őket. 

Az ország minden iskolájába megérkezett az Oktatási Hivatal várva-várt levele, amely iránymutatást ad, hogyan is értelmezendő a sok kérdést felvető “Taigetosz-törvény”, azaz a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő (BTMN) gyerekek értékelését szabályozó rendelet. Az új szabályok 2018. szeptember 1-től érvényesek.

http://b1.blog.hu/2017/11/20/az_oktatasi_hivatal_valasza_a_tanulasi_problemas_gyerekeknek_fogyatekos_vagy_nem_letezik

 

Csak az volt a fura, hogy sok a gyerek

Az iskolát befejezték, dolgoznak, és azon vannak, hogy azt a szeretetet és biztonságot megadhassák gyerekeiknek, amit ők a saját családjuktól nem kaptak meg. Most publikáltak egy tanulmányt az SOS Gyermekfalvakból kikerülő fiatalok helyzetéről, és ez alapján úgy tűnik, hogy a többség szépen boldogul az életben. A gyermekfaluban töltött évekre pozitívan gondolnak vissza, és utólag jó döntésnek tartják, hogy kiemelték őket a családjukból.

https://vs.hu/kozelet/osszes/csak-az-volt-a-fura-hogy-sok-a-gyerek-1120?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s0

 

Százötven éve nem volt ilyen kevés gyerek Magyarországon

Az első népszámlálás óta még soha nem volt ilyen alacsony a gyermekkorúak és ilyen magas az időskorúak száma Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly ősszel végzett „kis népszámlálásának” adataiból.

https://mno.hu/belfold/150-eve-nem-volt-ilyen-keves-gyerek-magyarorszagon-2428846

 

Elkeserítő adat: 568 ezer gyereket fenyeget a szegénység

A 18 évnél fiatalabb magyarok 33,6 százalékát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség - derül ki az Eurostat legfrissebb kiadványából. 2010-ben ez az arány még 38,7 százalék volt, vagyis 6 év alatt sikerült 5,1 százalékpontos javulást sikerült elérni. A változás elsőre talán nem tűnik hatalmasnak, az uniós rangsort nézve mégis előkelő helyre sorolja Magyarországot ez a teljesítmény. Ennél nagyobb mértékben ugyanis csak Lettországban és Lengyelországban sikerült csökkenteni az érintettség arányát. Előbbi helyen 17,6, a lengyeleknél pedig 6,6 százalékponttal apadt 6 év alatt a szegénységnek kitett gyermekek száma. 

http://mfor.hu/cikkek/makro/Elkeserito_adat__568_ezer_gyereket_fenyeget_a_szegenyseg.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

 

Halljátok meg a gyerekek hangját is!

November 20-án tartjuk a Gyermekek Világnapját, amire sok helyen „fordított nappal” emlékeztetik az embereket. Ennek alkalmából ezt a cikket gyerekek készítették

http://nepszava.hu/cikk/1145999-halljatok-meg-a-gyerekek-hangjat-is

 

Herczog Mária: nemhogy a gyermekjogok, alapvető ellátások hiányoznak

Magyarországon a gyermeki jogok teljesülésének legnagyobb akadálya, hogy a gyerekek több mint 30 százaléka vagy szegénységben él, vagy azzal súlyosan veszélyeztetett - mondta az InfoRádióban Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember a gyermekjogok világnapján.

http://inforadio.hu/belfold/2017/11/20/herczog_maria_nemhogy_a_gyermekjogok_alapveto_ellatasok_hianyoznak/

 

Rossz oktatás, gyerekszegénység és gyerekbántalmazás: ezek ma a legsúlyosabb gyermekjogi problémák

A gyermekek jogairól elsősorban a rossz oktatás, a gyermekszegénység és a gyermekbántalmazás kapcsán szokott szó esni. Idén a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jelentéséből először kaphatunk átfogó képet arról, hogy hogyan érvényesülnek itthon a gyerekek jogai: a Gyermekjogok világnapja alkalmából ezt a jelentést néztük át.

https://merce.hu/2017/11/20/rossz-oktatas-gyerekszegenyseg-es-gyerekbantalmazas-ezek-ma-a-legsulyosabb-gyermekjogi-gyermekjogi-problemak/

 

Igazi pokolban élnek ezek a gyerekek: háború, éhség, erőszak

Az UNICEF hétfőn kiadott jelentése szerint főként a háborús konfliktusok, felkelések és rossz kormányzás miatt 37 országban mintegy 180 millió gyermek ma nagyobb valószínűséggel nő fel mélyszegénységben, oktatás nélkül vagy hal erőszakos halált, mint húsz évvel ezelőtt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/20/UNICEF_adatok_gyerekek_ACIXD9#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_20

 

Ilyen világban szeretnék élni – egy kamasz 13 pontja

A Földön ma körülbelül 2,2 milliárd gyerek él. Nagyjából másfél millióan Magyarországon. Somos Emma egy közülük. Egy 16 éves budapesti gimnazista (az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulója), akinek van egy húga, vannak barátai, hobbijai és tervei. Például az, hogy egy élhetőbb világot teremt majd a saját generációjának és az őket követőknek, mint amilyet mi teremtettünk nekik. November 20-án ünnepeljük a gyermekjogok világnapját, és a WMN.hu úgy döntött, hogy csatlakozik az UNICEF „Children Takeover”, vagy – ahogy Magyarországon hívják: „Gyerekhang” kampányához. Így a mai napon a szokásosnál többet foglalkozunk a gyerekekkel az oldalon – reggeli vezércikkünket pedig olyasvalaki írta, aki maga is gyerek még egy pár évig. Bátran, szókimondón, kíméletlenül őszintén. Szerintünk jól tesszük, ha belenézünk a tükörbe, amit elénk tart. Somos Emma, 16 éves gimnazista írása.

https://wmn.hu/ugy/47760-ilyen-vilagban-szeretnek-elni---egy-kamasz-13-pontja

 

Indul a gyereknap a hírek világában!

Az űrlap teteje

A gyermekjogok nemzetközi napja van november 20-án, ezért ma gyerekek is írják a nyüzsi rovatot. Mit gondol egy gyerek Soros Györgyről? Mit tenne, ha ő lenne a miniszterelnök? Ma gyerekek reflektálnak a napi hírekre, őket kérdezzük, ők pedig nem tesznek lakatot a szájukra.

http://hvg.hu/itthon/20171120_Indul_a_gyereknap_a_hirek_vilagaban?s=hk

 

Tömeges rosszullét az iskolában: nem tudni, mi okozta a fertőzést

Három napja Hetényegyházán tömeges rosszullét volt az óvodában és iskolában. A megyei kormányhivatal közölte, még nem tudni, mi okozta a fertőzést. Szerkesztőségünket most egy másik anyuka is megkereste: ő arról számolt be, hogy a szintén Kecskeméthez tartozó Méntelken is hasonlóan jártak gyerekek.

http://www.atv.hu/belfold/20171120-tomeges-rosszullet-az-iskolaban-nem-tudni-mi-okozta-a-fertozest/hirkereso

 

Szexuális zaklatás miatt kapott figyelmeztetést egy ELTE-s HÖK-ös

Szexuális zaklatás miatt figyelmeztetésben részesítette egyik HÖK-küldöttjét az ELTE Természettudományi Karának fegyelmi bizottsága - írja az Átlátszó Oktatás.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/11/20/ELTE_TTK_HOKos_figyelmeztetes_zaklatas_6MJT1O#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_20

 

Diákját akarta kicsempészni a tanár olcsón megúszta

Nevetségesen enyhe büntetést kapott egy békési tanár. Külföldre akarta csempészni 11 éves diákját, de a repülőtéren lebuktak.

http://estiujsag.hu/belfold/diakjat-akarta-kicsempeszni-a-tanar-olcson-meguszta

 

Többszáz magyart keresnek: 400 ezres fizetés, érettségi is elég

Kissé elit foglalkozásnak tűnhet olykor légiutas-kísérőnek lenni: állandó repülés, világjárás, csinos egyenruha, idegennyelv-használat, és mindig mosolyog a repülőgép személyzete. A valóságban viszont gyakran embert próbáló egy munkakör, de meg is fizetik. Utánajártunk, mennyit keresnek a légiutas-kísérők a különböző légitársaságoknál.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/tobbszaz-magyart-keresnek-400-ezres-fizetes-erettsegi-is-eleg.1061381.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

November 21.

 

Galló Istvánné: az élet bizonyítja, hogy a pedagógus életpálya még nem vonzó

Egy évre szólóan kapták meg a fizetésemelést a pedagógusok, nem épült be a fizetésekbe- nyilatkozta Galló Istvánné az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20171120-gallone-az-elet-bizonyitja-hogy-a-pedagogus-eletpalya-meg-nem-vonzo/hirkereso

 

A diákok átlag alatt teljesítenek az együttműködő problémamegoldásban

Átlag alatti a magyar diákok teljesítménye az együttműködő problémamegoldásban - derült ki a PISA 2015-ös felméréséből, amelynek újabb kötetét adta közre az OECD.

http://www.pedagogusok.hu/

 

Kellemetlen pillanatok várhatnak Balog miniszterre

Meglehet, kellemetlen pillanatok várnak Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterre az országgyűlés kulturális bizottsága előtt szerdán, amikor beszámol a múlt évi tevékenységéről. A Független Diákparlament (FDP) ugyanis kihasználná az alkalmat, és a bizottsági ülésen szembesítené az oktatás súlyos bajaival a tárcavezetőt.

http://nepszava.hu/cikk/1146082-kellemetlen-pillanatok-varhatnak-balog-miniszterre

 

Nagy fába vágta a fejszét a kormány: teljesen átszabják az oktatást?

Palkovics az ösztöndíj-rendszer átalakításáról beszélt az Országgyűlés előtt

http://privatbankar.hu/karrier/nagy-faba-vagta-a-fejszet-a-kormany-teljesen-atszabjak-az-oktatast-314263

 

Ez az igazi tragédiája a magyar iskolának – új elemzések a PISA 2015-ről

A nemzetközi tanulói teljesítményeket mérő teszteken a magyar diákok egyre rosszabbul teljesítenek szövegértésből, matematikából és természettudományokból. A 2015-ben elvégzett vizsgálat adatai alapján egy újabb terület miatt szégyenkezhetünk.

http://hvg.hu/elet/20171121_Ez_az_igazi_tragediaja_a_magyar_iskolanak__uj_elemzesek_a_PISA_2015rol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_21

 

Romokban az oktatás: még mindig siralmasan teljesítenek a diákok

Megérkeztek a PISA-felmérés legfrissebb eredményei, ezek alapján pedig nem mondhatjuk, hogy bármilyen előrelépést történt volna a magyar oktatás problémáinak felszámolásában – sőt. Amellett, hogy gyakorlatilag minden területen hiányosságokkal küzdenek a magyar diákok az OECD tagállamokhoz képest, problémamegoldásban egyenesen a legrosszabbak a magyar gyerekek.

http://privatbankar.hu/karrier/romokban-az-oktatas-meg-mindig-siralmasan-teljesitenek-a-diakok-314251

http://24.hu/belfold/2017/11/21/problemamegoldasban-is-a-leggyengebbek-kozott-a-magyar-diakok/

 

PISA eredmények

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az oktatási rendszer 2013-ban kezdett átalakításának eredményei legkorábban a 2018-as és 2021-es PISA felméréseken mutatkoznak majd meg.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/sajtokozlemeny-pisa-eredmenyek

 

Emelt szintű középiskolai informatika képzés a jövő mérnökgenerációjáért

Informatikai fakultációt indított a Budapest IX. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziuma középiskolások számára az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara és az evosoft Hungary szoftverfejlesztő cég gesztorálásval. A jelentkezők a programnak köszönhetően a 9. évfolyamtól kezdődően emelt szinten és megemelt óraszámban foglalkoznak informatikával, így már az egyetemre előkészítő, magas szintű informatikatudást szerezhetnek.

https://profitline.hu/Emelt-szintu-kozepiskolai-informatika-kepzes-a-jovo-mernokgeneraciojaert-371602

 

Kiemelt cél a szakképzés javítása

Varga Mihály: Hazánk ma már olyan ország, ahol lényegében mindenki, aki dolgozni szeretne, talál munkahelyet. A minőségi szakképzéshez szükséges a kulturált környezet lehetővé tétele is, ami új oktatási épületek létesítését és a meglevők megóvását foglalja magában – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

http://magyarhirlap.hu/cikk/103630/Kiemelt_cel_a_szakkepzes_javitasa

 

Tízéves program indult a szakképzési intézmények felújítására

A minőségi szakképzés amellett, hogy felkészíti a tanulókat arra, hogy a felgyorsuló világban is megállják a helyüket, azt is jelenti, hogy a huszonegyedik századhoz illő környezetben tanulhassanak, ezért a kormány idén egy tízéves intézményfejlesztési programot indított az iskolák felújítására - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola új épületének átadó ünnepségén.

http://magyarhirlap.hu/cikk/103576/Tizeves_program_indult_a_szakkepzesi_intezmenyek_felujitasara

 

Korszerű, használható oktatási rendszert ígér a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) azt ígéri, hogy kormányra kerülve olyan oktatási rendszert alakít ki, amelyben a diákok korszerű, használható ismereteket kapnak, megtanulnak tanulni és feladatokat megoldani.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/korszeru-hasznalhato-oktatasi-rendszert-iger-a-dk/331142/

 

LMP: zsákutcába jutott a szakképzés

Ikotity István (LMP) úgy ítélte meg: zsákutcába jutott a szakképzés, csupán néhány gazdasági szereplő pillanatnyi igényét elégíti ki; a képzéseket lebutítják, a fiatalokat egyre könnyebben engedik ki az iskolapadból - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/lmp-zsakutcaba-jutott-a-szakkepzes-20171120.html

 

Olyan dolog is előfordul már az iskolákban, ami eddig soha

Az oktatási jogok biztosához tavaly érkezett panaszok számában nem történt radikális változás, mintegy 1600 jelzést regisztráltak, ugyanakkor egy teljesen új ügycsoporttal is találkoztak: ez a gyerekek oktatáspolitikai döntésekhez való viszonyulását érinti.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/21/oktatasi_jogok_biztosa_ugyek_8T7P8K

 

Negyvenmilliót tapsol el a miniszter, hogy alkalmas munkaerőt találjon

Úgy látszik, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) semmi nem drága, ha munkaerő-felvételről van szó. Emiatt ráadásul nem sajnál több tíz millió forinttal megbízni egy külső tanácsadó céget – legalábbis ez derült ki a kormány hivatalos oldalára feltöltött szerződéslistából.

https://mno.hu/gazdasag/negyvenmilliot-tapsol-el-a-miniszter-hogy-alkalmas-munkaerot-talaljon-2428990?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Iskolabüfé-fesztivál kezdődik

Iskolabüfé-fesztivált indít szombaton az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a cél az, hogy az üzemeltetőknek és a vásárlóknak is segítsenek az egészséges étrend kialakításában - mondta az intézet élelmezési és táplálkozástudományi főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

http://csalad.hu/2017/11/21/iskolabufe-fesztival-kezdodik

 

November 22.

 

Valaki megint hatalmasat hazudik a magyar oktatásról, és nem valószínű, hogy a KSH az

A Klebelsberg Központ vezetője teljesen mást állít a pedagógus-létszám és a gyerekszám alakulásáról, mint a hivatalos statisztikai adatok. És ez a kisebbik baj. A szavaiból arra lehet következtetni, hogy a pedagógushiányt tankerületen belüli átirányítgatásokkal igyekeznek megoldani. 

http://168ora.hu/itthon/valaki-megint-hatalmasat-hazudik-a-magyar-oktatasrol-es-nem-valoszinu-hogy-a-ksh-az-12882

 

Mélyrepülésben a magyar oktatás? – Vélemények pro és kontra

A héten újra előkerültek a PISA felmérések eredményei. Évek óta egyre rosszabb eredményeket produkálnak a magyar diákok. Az eredmények elemzése során kiderül, a tanulók többségénél alapvető kompetenciák hiányoznak. Eközben több helyen folyamatosan küzdenek tanárhiánnyal. Vajon mit tud a magyar oktatásügy kezdeni a helyzettel?

https://zarojel.hu/melyrepulesben-a-magyar-oktatas-velemenyek-pro-es-kontra/

 

Zajlanak a tárgyalások az ösztöndíj-rendszer átalakításáról

Palkovics László az oktatási államtitkár elmondta zajlanak a tárgyalások az ösztöndíj-rendszer átalakításáról, az oktatási államtitkárság szeretne erre a kérdésre még az év végéig pontot tenni. A megbeszélés részét képezi a juttatások emelése is - írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/zajlanak-a-targyalasok-az-osztondij-rendszer-atalakitasarol-20171121.html

 

Magyarország elképesztően le van maradva a humán készségek oktatásában

A hátrányos helyzetű roma fiatalok felsőoktatásba jutását segítő Romaversitas (Romver) együttműködést kötött a tehetséggondozással foglalkozó Milestone Intézettel, amelynek gimnazista diákjai külföldi topegyetemekre készülnek. Van-e híd, amely átíveli ezt a mélységes szakadékot? A két szervezet vezetőjével, Dinók Henriett-tel és Greskovits Györggyel beszélgettünk.

http://168ora.hu/itthon/magyarorszag-elkepesztoen-le-van-maradva-a-human-keszsegek-oktatasaban-12857

 

A pedagógusok szakmai véleményét közvetítik

Lassan, de összeállt a Nemzeti Pedagógus Kar megyei csapata – többségük kalocsai. A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében a napokban megalakult a Bács-Kiskun megyei küldöttgyűlés, így végül megvan a területi szakmai érdekképviselet is. A feladatok megismeréséhez országos elnökségi tagot is meghívtak az első ülésre, amely javarészt az alapvető posztok, mint az elnök és elnökhelyettes megválasztásáról szólt. A titkos szavazások mind eredményesek voltak, az országos küldöttek személye is eldőlt.

https://szakszervezetek.hu/hirek/12442-a-pedagogusok-szakmai-velemenyet-kozvetitik

 

"Nincs az az indok, amivel szépíteni lehetne a szakma és a kollégák elárulását"

Kemény hangú levelet közölt a pedagógusminősítési rendszerről a Független Tanerők Hangja Facebook-oldalán.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/22/pedagogus_minosites_level_8DEXZ3#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_22

 

Balog helyett Rétvári nem válaszolt

Tankerületekre lebontva kérdezte a pedagógushiányról az emberi erőforrások miniszterét Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő. Balog Zoltán helyett azonban Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki a friss adatok közlése helyett inkább a 2010 előtti kormányzás okozta oktatási válságra hívta fel a figyelmet.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/balog-helyett-retvari-nem-valaszolt-2429210?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Egy budapesti konferencián vitatkozott Fodor Gábor és Gulyás Gergely

A liberalizmusról, az illiberális államról, a bevándorlás-politikáról és Magyarország Brüsszelhez való viszonyáról vitatkozott Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerdán, egy budapesti konferencián.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/egy-budapesti-konferencian-vitatkozott-fodor-gabor-es-gulyas-gergely/331196/

 

Karácsony elmondta, hogy lehet a jó oktatási rendszert megvalósítani

A magyar diákok problémamegoldásban az átlag alatt teljesítenek- derül ki a friss PISA-jelentésből. A vizsgált térségbeli országok közül Csehország, Észtország, Horvátország és Szlovénia is megelőzte Magyarországot.

http://www.atv.hu/belfold/20171121-karacsony-elmondta-hogy-lehet-a-jo-oktatasi-rendszert-megvalositani/hirkereso

 

Az LMP megkétszerezné az oktatás forrásait

Az LMP, kormányra kerülése esetén megkétszerezné az oktatásra szánt forrásokat, a költségvetés 20 százalékát fordítanák erre a területre - közölte Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/11/22/az-lmp-megketszerezne-az-oktatas-forrasait/

 

Szégyenpad - Egyre lejjebb kerülünk az egyetemi rangsorban

Továbbra is a nagy múltú magyar egyetemek vezetik a hazai rangsorokat, pedig a nemzetközi listákon egyre hátrébb szorulnak. Ami nem is csoda, hiszen a kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordítások jelentősen csökkennek.

http://nepszava.hu/cikk/1146158-egyre-lejjebb-kerulunk-a-rangsorban---de-mitol-jo-egy-egyetem

 

Mérséklődött a gyermekszegénység

Jelentősen javult Magyarország gyermekszegénységi statisztikája, ezzel hazánk a harmadik helyen áll az Európai Unióban a hátrányok „lefaragásában”. Az eredmények mögött számos fontos kormányzati intézkedés áll – nyilatkozta lapunknak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

http://magyaridok.hu/belfold/merseklodott-a-gyermekszegenyseg-2-2481202/

 

Üresen pusztul a gyerekektől elvett tábor

 Eladnák, de nem hirdetik. Nem árulják, a diákokat mégis kizárták onnan. A vagyonkezelő hallgat. Sok kérdést vet fel az állami tulajdonba került balatonberényi diáküdülő sorsa.

http://nepszava.hu/cikk/1146154-uresen-pusztul-a-gyerekektol-elvett-tabor/

 

Hihetetlen, de ennyin múlt, hogy nem került külföldre a békési tanár 11 éves diákja

Gondosan ügyelt minden apró részletre, végül mégis az apró ügyetlenség húzta keresztül a 32 éves tanár számítását, leejtette a hamis személyi igazolványt – többek között erre a tompább hangra figyeltek fel a reptér dolgozói, amikor a férfi 11 éves tanítványát akarta kiszöktetni az országból - írja a Blikk.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/22/hami_szemelyi_buktatta_le_a_tanart_LRAIDA

 

Bántalmazta diákjait a hetesi tornatanár: felfüggesztett börtönbüntetést kapott

Megszületett az ítélet a Somogy megyei tornatanár ügyében, aki diákok bántalmazása miatt állt bíróság elé: több gyereket megvert, egyiküknek pedig párnát szorított a fejére.

http://www.life.hu/sztarok/20171122-bantalmazta-diakjait-a-hetesi-tornatanar.html

 

Beszélgess a bullying-ról! Ezek a videók segíthetnek benne

A bullying a diákok között zajló bántalmazás gyűjtőszava. A gyerekek egymás között piszkálódásnak, csúfolódásnak, szívatásnak hívják, a felnőttek zsarnokoskodásként, terrorizálásként és megalázásként utalnak rá. Pedagógusként a megelőzésben és a beavatkozásban egyaránt fontos szerepünk van.

http://tantrend.hu/hir/beszelgess-bullying-rol-ezek-videok-segithetnek-benne

 

November 23.

 

Balog Zoltán: A rövid ideig tartó szegregáció felkészíthet az integrációra

Az emberi erőforrások minisztere 107 percet töltött a kulturális bizottságban – ennyi ideje jutott arra, hogy tájékoztassa a képviselőket tárcája munkájáról. Amelyet természetesen sikeresnek ítélt. Apró malőr azonban becsúszhatott, mert kiderült, a korai iskolaelhagyók egyre duzzadó száma miatt szakképzési ösztöndíjat vezetnének be, hogy ne érje meg 16 évesen a tanulás helyett a közmunkát választani.

http://168ora.hu/itthon/balog-zoltan-a-rovid-ideig-tarto-szegregacio-felkeszithet-az-integraciora-12933

 

Meghallgatta a minisztert a kulturális bizottság

Az elmúlt 30 év legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik Magyarországon - mondta Balog Zoltán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén. Szó volt a pedagógusok számáról és a bérekről is.      

http://www.pedagogusok.hu/

Egy diák megállította Balog Zoltánt a folyosón és az orra alá dörgölte az oktatás helyzetét (+videó!)

Szembesítették a valósággal az embertelen minisztert.

http://nyugatifeny.hu/2017/11/23/egy-diak-megallitotta-balog-zoltant-a-folyoson-es-az-orra-ala-dorgolte-az-oktatas-helyzetet-video

 

Jelentős béremelés várható az egészségügyben és az oktatásban

Az egészségügyben és az oktatásban 2018-2020-ban jelentős béremelés várható, ami nélkül nem lehet felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gazdasági Csúcstalálkozó című rendezvényén, csütörtökön Budapesten.

https://www.lokal.hu/2017-11-jelentos-beremeles-varhato-az-egeszsegugyben-es-az-oktatasban/

 

KRESZ: jövőre a kormány állja a 20 év alattiak tanfolyamát és vizsgáját

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: a visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/11/23/kresz-jovore-a-kormany-allja-a-20-ev-alattiak-tanfolyamat-es-vizsgajat/

 

Gyermekek az oktatáspolitikai döntéshozatalban? - Új típusú ügyek jelennek meg az oktatási jogok biztosának asztalán

Az oktatási jogok biztosához tavaly érkezett panaszok számában nem történt radikális változás, mintegy 1600 jelzést regisztráltak, ugyanakkor egy új ügycsoporttal is találkoztak, ami a gyerekek oktatáspolitikai döntésekhez való viszonyulását érinti.

http://www.jogiforum.hu/hirek/38480

 

Tanárhiány - A fele se tréfa!

Balog miniszter viccnek tartja, hogy nincs elég pedagógus. Sokan vannak, akik nem nevetnek vele: például a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium tanárai, diákjai sem.

Az elmúlt hetekben sokszor maradtak szaktanár nélkül a diákok a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

http://nepszava.hu/cikk/1146335-tanarhiany---a-fele-se-trefa/

 

Ezek a legjobb gazdasági egyetemek és főiskolák: itt van a HVG 2018-as kari rangsora

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara vezeti a gazdasági egyetemek hallgatói rangsorát, a Zsigmond Király Egyetem pedig az oktatók kiválósága alapján összeállított rangsort a HVG 2018-as felsőoktatási rangsorában. Újságárusoknál a HVG Diploma 2018 kiadvány.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/11/23/HVG_Diploma_rangsor_2018_gazdasagi_karok_8GFZ80#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_23

 

Hogyan diplomázhat nyelvvizsga nélkül? Itt a kiskapu

Több mint tízezer volt hallgató veszítheti el a diplomaszerzés lehetőségét, ha jövő szeptemberig nem adja le a szakdolgozatát, és nem államvizsgázik. Több mint 15 ezer elkezdett, de be már nem fejezett hagyományos egyetemi-főiskolai képzést tart számon az Oktatási Hivatal – írta az Eduline. A késedelmes diplomaszerzés oka általában a nyelvvizsga hiánya. A probléma a legnagyobb arányban a közgazgatási, agrár- és sporttudományi képzések hallgatóit, a BA- vagy BSc-szakosokat és a nem nappali munkarendben tanulókat érinti.

http://valasz.hu/itthon/hogyan-diplomazhat-nyelvvizsga-nelkul-itt-a-kiskapu-126427

 

Fiatal debreceni tudósokat és oktatókat díjaztak

A Debreceni Egyetem öt hallgatója és három oktatója részesült az Országos Tudományos Diákköri Tanács legmagasabb elismerésében. A Pro Scientia Aranyérmeket és a felkészítők Mestertanár Aranyérmét a Magyar Tudományos Akadémián adták át.

http://civishir.hu/campus/2017/11/fiatal-debreceni-tudosokat-es-oktatokat-dijaztak

 

Szakképzés középfokon: Magyarország az uniós lista sereghajtói között

Az unióbeli középiskolák felsőbb évfolyamain tanuló mintegy 22 millió fiatal 47 százaléka vett részt szakmai képzésen – tájékoztatott szerdán az Eurostat.

http://kamaraonline.hu/cikk/szakkepzes-kozepfokon-magyarorszag-az-unios-lista-sereghajtoi-kozott

 

Jobbik: A szakképzési gondokra is megoldás az európai bérunió

A Jobbik a szakképzés problémáira is megoldásnak tartja az európai béruniót. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje, Varga-Damm Andrea az MTI jelentése szerint budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az elmúlt hét évben iszonyatos zűrzavar lett úrrá a területen.

https://mno.hu/belfold/jobbik-a-szakkepzesi-gondokra-is-megoldas-az-europai-berunio-2429500?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

 A szakmunkásképzés és a szakképzés megbecsültsége

Most kormányzati szinten ismét előkerült a szakképzés kérdése, amely a szakképzés színvonalának emelését, a szakmunkások tekintélyének helyreállítását tűzi ki célul.

http://magyaridok.hu/velemeny/szakmunkaskepzes-es-szakkepzes-megbecsultsege-2453674/

 

Egy ENSZ-döntés alapján Ukrajnának biztosítania kellene az anyanyelvi oktatást

 Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala a 2014 és 2017 közötti időszakot felölő jelentést készített az emberi jogokról az Oroszország által megszállt Krímen – olvasható a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont honlapján. Mint írják, a dokumentum 194–201. bekezdése az anyanyelvi oktatás kérdéseivel foglalkozik. A 200. bekezdésből derül ki, hogy a Nemzetközi Bíróság 2017. április 19-én döntött az Ukrajna által Oroszországgal szemben indított keresetben. Kimondta, hogy Oroszországnak „hozzáférhetővé kell tennie az oktatást ukrán nyelven”.

https://mno.hu/hatarontul/egy-ensz-dontes-alapjan-ukrajnanak-biztositania-kellene-az-anyanyelvi-oktatast-2429521?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

November 24.

 

Oktatás és társadalmi háttér

Mennyire számít a diákok eredményességében a társadalmi háttér, hogy honnan jöttek? Azaz mennyire (nem) látja el a közoktatás a felzárkóztató funkcióját? Eredményesség szerinti országonkénti rangsor, felülről lefelé: biztos unalmas már, de tényleg egyszerűen le kéne koppintani azt, amit a rokon észtek csinálnak. Persze lehet, hogy ehhez az észt kultúrát kéne először lekoppintani.

http://alapblog.hu/oktatas-es-tarsadalmi-hatter/

 

Aránytalan a lemaradás a magyar iskolában

Sem a kiemelkedő teljesítményű tanulókat, sem pedig a lemaradókat nem tudja megfelelően kezelni a magyar iskolarendszer – mondta Newsroom című műsorunkban Csapó Benő egyetemi tanár.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/aranytalan-a-lemaradas-a-magyar-iskolaban-2429675?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Béremelés várható az oktatásban és az egészségügyben

Elkerülhetetlen, hogy a 2018-2022 közötti időszakban további jelentős béremelések történjenek az oktatásban és az egészségügyben, ami jó befektetést jelent, és a magyar gazdaság felzárkózását is segíti.

https://888.hu/article-beremeles-varhato-az-oktatasban-es-az-egeszsegugyben?source=hirkereso

 

Alapok nélküli szakképzés

Önálló oktatási minisztériumot állítana fel a Jobbik. Részletek Varga-Damm Andreától, a párt képviselőjelöltjétől.

https://hirtv.hu/reggelijarat/alapok-nelkuli-szakkepzes-2429690?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Majd a mama segít

A legidősebb unokám hetedikes egy Pest megyei kis faluban. Műszaki érdeklődésű, de az iskola fizikatanára nyugdíjba ment, fillérekért pedig nem akart óraadóként maradni, a nyugdíját, amit 41 év tanítás után kiérdemelt, nem szerette volna lemondani.

http://nepszava.hu/cikk/1146309-majd-a-mama-segit/

 

Digitális Pedagógus-díjakat adott át a Tempus Közalapítvány

Időutazás Süsüvel, „szerethető” múzeumok, interaktív tananyag-feldolgozás természetismeret órákon.

https://itcafe.hu/hir/tempus_digitalis_pedagogus.html

Megosztás: