Lapszemle november 17. Kor és kór

november 17, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Heti lapszemlénkben nyomon követheti, miért is gyengül a magyar oktatás? Az Európai Bizottság legfrissebb jelentését neves magyar szakemberek kommentálják. Amiről még egyebek mellett olvashat: egyre idősebb képet mutat a pedagógusok korfája, de voltak magyar tanárok, akik óra helyett fegyverrel a kezükben futottak.

                                                                                  

A kor képéhez tartozik, hogy kirekesztettség vár azokra, akik a munkát választják iskola helyett, és, hogy ma még nem léteznek azok a szakmák, amelyek 10 év múlva a legkeresettebbek lesznek. Ahogy az is korkép, hogy óráról hívták ki a tanárt, hogy felmondjanak neki, és, hogy dühösek a fiatalok. Jó hír viszont, hogy több városban is köszöntötték az emlékdiplomás pedagógusokat. Ami a kórképhez tartozik: a katedrán állók ingyenes influenza elleni védőoltást kaphatnak.

 

Lapszemle november 17.

 

November 13.

 

Friss adatok: gyengül a magyar oktatás

Egyre rosszabbul olvasnak a magyar fiatalok, és a gyermekszegénység is jóval magasabb az uniós átlagnál - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/friss_adatok_gyengul_a_magyar_oktatas.651052.html

 

November 14.

 

Székesfehérvár emlékdiplomás pedagógusait köszöntötték a Városházán

Emlékdiploma átadó ünnepségen köszöntöttek ötven nyugdíjas pedagógust kedden, a Városházán, ahol arany, gyémánt, vas és rubin okleveleket adtak át a tanári munka és az életpálya megbecsüléseként. Jámbor Ferencné, a Pedagógus Szakszervezet Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ez a pedagógus nemzedék példamutató felelősséget vállalt, nehéz körülmények között is a becsületes életre, tisztességes helytállásra nevelte tanítványait.

https://www.szekesfehervar.hu/szekesfehervar-emlekdiplomas-pedagogusait-koszontottek-a-varoshazan

 

Kirekesztettség vár azokra, akik a munkát választják iskola helyett

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az idei Oktatási és Képzési Figyelőt, a magyar oktatásról készült jelentésből pedig a többi között kiderült, hogy amíg az uniós átlag tavaly 10,7 százalék volt, 2013 és 2016 között Magyarországon tovább nőtt a korai iskolaelhagyók száma: 11,9-ről 12,4 százalékra.

http://24.hu/kozelet/2017/11/14/kirekesztettseg-var-azokra-akik-a-munkat-valasztjak-iskola-helyett/

 

"Ma még nem léteznek azok a szakmák, amelyek 10 év múlva a legkeresettebbek lesznek"

A nem hagyományos programozói képzéssel foglalkozó Codecool képviseli Magyarországot a 2017-es Európai Szakképzési Héten.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/11/14/Codecool_programozas_RHUXVX

 

"Aljas és etikátlan" - nekiment az iskolai politizálásnak a Független Diákparlament

Jogszabályban kellene tiltani, hogy oktatási intézményeken keresztül kis- és fiatalkorúakat arra kényszerítsenek, hogy politikai tartalmú rendezvényeken részt vegyenek - ezt kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Független Diákparlament.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/14/politikai_rendezvenyek_iskola_Fuggetlen_Dia_YOU5N1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_14

 

Nem akarnak építeni a fiatalok

Általános iskolákban népszerűsítette az építő szakmákat a Mapei Kft. az elmúlt hetekben. Lehangoló a helyzet. Senki nem akar építő szakmát tanulni. Markovich Béla társadalmi összefogást sürget, mert ha ez így megy tovább, katasztrofális helyzetbe kerül az építőipar!

https://profitline.hu/Nem-akarnak-epiteni-a-fiatalok-371381

 

Szolgálat a gyerekekért, szülőkért és pedagógusokért

Milyen feladatokat látnak el a pedagógiai szakszolgálatok? Hogyan képzeljük el működésüket? Milyenek a hétköznapjaik? Kérdéseinkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója, Bódor Andrea válaszolt.

http://tantrend.hu/hir/szolgalat-gyerekekert-szulokert-es-pedagogusokert

 

"Komoly dolgozói szegénységgel" küzdenek a kezdő pedagógusok?

Az életpálya bevezetése után is komoly dolgozói szegénység sújtja a kezdő pedagógusokat - mondta napirend előtt az Országgyűlésben Ikotity István LMP-s képviselő.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/14/pedagogus_dolgozoi_szegenyseg_AS8FMQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_14

 

Kornai János: Hatalmi piramis épül ki, tetején a legfőbb vezetővel

„Azt a rendszertípust, amelyik a demokrácia bizonyos formális jegyeit megtartja ugyan, de a hatalom nem leváltható, autokráciának nevezem” – mondja Kornai János közgazdász, aki Látlelet című könyvében pontos diagnózist ad a 2010 után kialakított politikai rendszerről.

http://hvg.hu/itthon/201745__kornai_janos__amagyar_allapotokrol_u_kanyarrol_autokraciarol__veszjelzesek

 

Kerítésbontogató

Egyet lehet érteni Orbán Viktor nem túlságosan eredeti eszmefuttatásával: a menekültkérdés megoldása nem lehet egyetlen ország ügye.

http://nepszava.hu/cikk/1076127

 

MTA-elnök: Egy új Marshall-segélyre lehet szükség

Az űrlap teteje

 A migrációs válságra egyfajta új Marshall-tervvel kell válaszolnia a fejlett világnak – mondta a Magyar Nemzetnek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

http://hvg.hu/itthon/20171114_lovasz_mta?s=hk

 

A vesztünkbe rohanunk: 15 000 tudós írt egy nyílt levelet, és most már végre komolyan kellene vennünk őket

Az űrlap teteje

 Utoljára 1992-ben adtak ki ilyen példátlan mértékű összefogással nyílt levelet a világ tudósai. Most úgy érezték, itt az idő a második figyelmeztetésre.

http://hvg.hu/tudomany/20171114_tudosok_nyilt_levele_az_emerisegnek_kornyezetvedelem_fold_globalis_felmelegedes_klimavaltozas_masodik_figyelmeztetes?s=hk

 

Halotti anyakönyvi kivonat keresi gazdáját, és ez most nem egy Örkény-novella, hanem a valóság

Egy ismeretlen anyuka fotózta ezt az önmagában, minden további hozzátétel nélkül is minimum novellaértékű üzenetet a Fillér utcai általános iskolában.

http://propeller.hu/itthon/3316785-halotti-anyakonyvi-kivonat-keresi-gazdajat-ez-most-nem

 

November 15.

 

Európai oktatási térség”: ambiciózus célokat tűzne ki az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság felvázolta elképzelését arról, hogyan lehet 2025-re létrehozni az európai oktatási térséget. A megfogalmazott javaslatok felkerülnek az uniós vezetők 2017. november 17-én, Göteborgban tartandó találkozójának napirendjére, amelyen az oktatás és a kultúra jövőjét fogják megvitatni. Mivel az oktatás és a kultúra a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés és a társadalmi igazságosság mozgatórugói, valamint az európai identitás teljes sokszínűségében való megélésének eszközei, a bizottság úgy véli, hogy valamennyi tagállam közös érdeke, hogy teljes mértékben ki lehessen aknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

http://kamaraonline.hu/cikk/europai-oktatasi-terseg-ambiciozus-celokat-tuzne-ki-az-europai-bizottsag

 

Radó Péter: A kutyát sem érdekli a tanterv

Az iskola a tanulás jelentős részéből kiszorul, az egyéni tanulói utak, a bármilyen helyzetben felhasználható készségek kerülnek előtérbe – foglalja össze Radó Péter, mi várható az oktatás világában. A magyar iskola egyelőre épp az ellentétes irányba mozdult.

http://hvg.hu/itthon/20171115_Rado_Peter_A_kutyat_sem_erdekli_a_tanterv?s=hk

 

A tűz megőrzése kiégés nélkül

Számos kutatás mellett a mindennapi tapasztalat is alátámasztja, hogy a nagymértékű stressz nyomot hagy a pedagógusokon. Megjelenik az arcokon, a hangulaton és a motiváción. Nyomás alatt nehéz rugalmasnak és lelkesnek maradni, a tananyaggal, a diákokkal, és az adminisztrációval való foglalkozás mellett saját magunkkal is kell törődnünk. Sok esetben ez kerül a lista végére, lehetőséget adva arra, hogy eluralkodjon rajtunk a fásultság és a feszültség.

http://tantrend.hu/hir/tuz-megorzese-kieges-nelkul

 

Nem vicc: tanárok ismerkedtek a fegyverhasználattal

Az egykori KatonaSuli program néven zajló Kadét programban részt vevő megyei tanintézmények tanárainak tartottak harcászati kiképzést az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison.

https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/magazin-jasz-nagykun-szolnok/nem-vicc-tanarok-ismerkedtek-fegyverhasznalattal-nezze-csak-galeriavideo-894091/

 

155 pedagógust köszöntöttek a városházán

Díszdiplomás és pályakezdő pedagógusokat köszöntöttek szerdán a szegedi városházán. Solymos László alpolgármester beszédében elmondta, kevés szebb és nehezebb hivatás van a pedagógusokénál.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/155_pedagogust_koszontottek_a_varoshazan/2539373/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Az NGM még több céget vonna be a duális képzésbe

Jó lenne, ha egyre több vállalat részt venne a duális képzésben, s így minél több diák a valós életben ismerhetné meg a szakma fogásait - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az M1 csatorna aktuális műsorában szerdán.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/belgazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-ngm-meg-tobb-ceget-vonna-be-a-dualis-kepzesbe

 

Súlyos változások jöhetnek az iskolákban: tényleg ez kell a cégeknek?

Hatalmasat változtak az elmúlt években a munkaerőpiac igényei, amire a szakképzésnek is reagálnia kell, ahogy a nagyfokú munkaerőhiányra is. Mégis mit tesz azért az ország vezetése, hogy megoldja ezt a bonyolult helyzetet?

https://www.penzcentrum.hu/karrier/sulyos-valtozasok-johetnek-az-iskolakban-tenyleg-ez-kell-a-cegeknek.1061255.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Második helyezés a World Robot Olympiad™ Világdöntőn!

A második helyezést szerezte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló InnoRobot-X nevű magyar csapat a Világdöntőn az Advanced Robotics Challenge kategóriában, ahol 17-25 év közötti fiatalok mérik össze tudásukat. Csapatvezető: Lengyel Richárd | Tagok: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Ludvig András László.  

http://tantrend.hu/hir/masodik-helyezes-world-robot-olympiadtm-vilagdonton

 

Itt a HVG 2018-as felsőoktatási rangsora: ezek a legjobb egyetemek és főiskolák

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezeti a HVG 2018-as felsőoktatási rangsorát. A karok rangsorában is az ELTE szerezte meg az első helyet: a legjobb eredményt az egyetem bölcsészkara érte el. Ezen a héten jelenik meg a HVG Diploma 2018

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/11/15/HVG_felsooktatasi_rangsor_2018_7KTPEP

 

Tarlós: A piarista oktatás a legmodernebb katolicizmust testesíti meg

A piarista oktatást egyszerre jellemzi a tudomány feltétlen tisztelete és az erős kritikai szellem – mondta a főpolgármester szerdán a piarista rend magyarországi művelődéstörténeti szerepét bemutató kiállítás megnyitóján a budai Várban.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/11/15/tarlos-a-piarista-oktatas-a-legmodernebb-katolicizmust-testesiti-meg/

 

A rendőrök szerint a fideszes tanár nem nyúlta le a sulipénzt, csak hazavitte

Páratlan nyomozói bravúrt hajtott végre a rendőrség: nem találták bűncselekménynek, hogy egy fővárosi iskola tanára több millió forintot vett fel a diákok pénzéből. A hvg.hu birtokába került a határozat, amiben ezt még meg is magyarázzák: a tanár azért vett ki folyamatosan pénzt az alapítvány számlájáról, hogy azt otthonában, egy „külön dobozban” tartsa. Kérdés, hogy a hatékony rendőri munka mennyiben köszönhető annak, hogy a tanár egyben a belvárosi önkormányzat Fidesz által delegált bizottsági tagja volt. Mindenesetre feltalálták a házi doboz intézményét.

http://hvg.hu/itthon/20171115_A_rendorok_szerint_a_fideszes_tanar_nem_nyulta_le_a_diakok_penzet_csak_maganal_tartotta_egy_dobozban?s=hk

 

Komoly baleset egy csepeli iskolában, két sérült

A Momentum közölte, hogy a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban az egyik ablak tokkal együtt rázuhant két diákra.

http://www.atv.hu/belfold/20171115-komoly-baleset-egy-csepeli-iskolaban-ket-serult/hirkereso

 

A Klebelsberg Központ szerint nincs balesetveszély a csepeli gimnáziumban

"A Klebelsberg Központ sajnálattal vette tudomásul, hogy egyesek csúsztatásokkal a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban történt tanulói balesetből is pártpolitikai ügyet kívánnak kreálni" - reagáltak közleményben a csepeli esetre.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/15/Klebelsberg_Kozpont_kozlemenye_NWJ5S0#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_15

 

Bántalmazta diákjait a nyíregyházi tanár

Bántalmazás hivatalos eljárásban – ezért állítanak bíróság elé egy nyíregyházi tanárt, aki a vád szerint bántalmazta diákjait. Az ügyben a vádirat ismertetése és a vádlott kihallgatása várható a Nyíregyházi Járásbíróságon.

http://24.hu/belfold/2017/11/15/bantalmazta-diakjait-a-nyiregyhazi-tanar/

 

Szexuális zaklatással vádolnak egy tanárt az egyik magyar labdarúgó-akadémiá

A Budapest Honvéd Online-on közzétett közlemény szerint „az egyik Magyar Futball Akadémia tanulója jelentette az egyik tanárnak, hogy „egy kihelyezett óraadó a tanuló véleménye szerint nem megfelelő módon” próbált közeledni hozzá. A klub feljelentést tett a rendőrségen, és úgy tudják, onnan a nyomozás lezárultával vádemelésre az ügyészséghez került az ügy.

http://168ora.hu/itthon/szexualis-zaklatassal-vadolnak-egy-tanart-az-egyik-magyar-labdarugo-akademian-12564

 

Örökös eltiltás sújtja a pedofilokat

Az Országgyűlés szinte egyhangú döntése értelmében jövőben véglegesen eltiltják a pedofília miatt elítélteket a gyermekekkel kapcsolatos munkaköröktől. A képviselők több mint kétharmada támogatta a kampányfinanszírozás szigorítását is, amellyel a választási „kamupártokat” az állami támogatás visszafizetésére kötelezik.

http://magyaridok.hu/belfold/orokos-eltiltas-sujtja-pedofilokat-2455519/

 

Terrorizálták osztálytársai a Mindenki sztárját

Gyönyörű, tehetséges a sportban és a vásznon is, jól tanul, mindenkivel kedves. Hais Dorka, a Mindenki egyik főszereplője elvileg lehetett volna iskolája sztárja is, ám ehelyett az első számú közellenség lett. A folyamatos lelki terror miatt pedig kénytelen volt iskolát is váltani. Valahogy úgy képzelnénk, hogy ilyesmi csak olyan gyerekkel történik meg, aki valamilyen testi vagy szellemi hiányosság miatt könnyen válik a csipkelődések céltáblájává. Dorka elmesélte la­punk­nak, bizony még őt is sikerült teljesen összetörniük iskolatársainak.

http://www.borsonline.hu/celeb/terrorizaltak-osztalytarsai-a-mindenki-sztarjat/142951

 

A rendőrség 46 ezer hátizsákot vesz az iskolásoknak

Az Országos Rendőr- Főkapitányság (ORFK) országos baleset-megelőzési bizottsága 181,7 millió forintos közbeszerzést írt ki 46 ezer hátizsák beszerzésére, a keretösszegtől az ajánlattevő akár harminc százalékkal is eltérhet - írta a Világgazdaság szerdán az Európai Unió közbeszerzési értesítője alapján.

www.borsonline.hu/aktualis/a-rendorseg-46-ezer-hatizsakot-vesz-az-iskolasoknak/

 

Egyes területeken újraindultak a magyar iskolák

A szórványmagyarsághoz tartozók az utolsó bástyái, hű őrzői a magyar kultúrának, ezért a kormányzat számos programmal támogatja megmaradásukat - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkára egy szerdai budapesti tanácskozáson.

http://magyarhirlap.hu/cikk/103173/Egyes_teruleteken_ujraindultak_a_magyar_iskolak

 

November 16.

 

Európai vizsgálat: lesújtó a magyar oktatás eredménye

Tantervcentrikus, és nem gyerekcentrikus oktatás folyik Magyarországon – ezzel indokolta tömören  a magyar oktatás  lesújtóan gyenge eredményét dr. Szüdi János, a PSZ oktatáspolitikai szakértője az ATV Start 2017. november 16-ai műsorában.

http://pedagogusok.hu/blog/europai-vizsgalat-lesujto-magyar-oktatas-eredmenye

 

A kriminalizálás helyett áldozatnak kellene tekinteni a gyermekprostituáltakat

Kriminalizálásuk, vagyis elkövetőként kezelésük helyett áldozatnak kellene tekinteni a 14 és 18 év közötti prostituáltakat – hangsúlyozták annak a gyermekjogi konferenciának az előadói, amelyet csütörtökön rendeztek Budapesten.

https://www.lokal.hu/2017-11-a-kriminalizalas-helyett-aldozatnak-kellene-tekinteni-a-gyermekprostitualtakat/

 

Milliárdokat szakít közbeszerzéseken az oktatásért felelős államtitkár korábbi cégtársa

Palkovics László egykori üzlettársa többször, valódi verseny nélkül jutott megbízásokhoz, Fauszt Zoltán érdekeltségei ráadásul pont oktatási fejlesztésekben vehetnek részt.

http://magyarnarancs.hu/belpol/milliardokat-szakit-kozbeszerzeseken-az-oktatasert-felelos-allamtitkar-korabbi-cegtarsa-107687

 

Erre figyelmezteti a tanárokat az Oktatási Hivatal, több ezren kaptak e-mailt

A 2018-as minősítésre jelentkező pedagógusok nagy része még nem kezdte el a portfólió feltöltését, ezért az Oktatási Hivatal emlékeztető e-mailt küldött nekik. Sőt nemcsak nekik, hanem az érintett tanárok, tanítók igazgatójának is.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/16/portfolio_feltoltes_Oktatasi_Hivatal_GUP5OT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_16

 

Tanóráról hívták ki, hogy felmondjanak neki

Trenddé vált az öregségi korhatárt elérő tanárok közalkalmazotti jogviszonyának azonnali megszüntetése. - Akár közös megegyezéssel, akár lemondással szűnik meg nyugdíjazás előtt a jogviszony, az egyedül csak a munkáltatónak jó - erről már Galló Istvánné beszélt lapunknak. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az idős tanároknak arra is joguk van, hogy továbbfoglalkoztatásukat kérvényezzék, ám ehhez az intézményvezető támogatására és az oktatási kormányzat jóváhagyására van szükség.

http://nepszava.hu/cikk/1145702-tanorarol-hivtak-ki-hogy-felmondjanak-neki

 

Minden harmadik pedagógus 50 évnél idősebb, de az államtitkár szerint máshol is így van

„A magyar pedagógusok korfája ugyanolyan, mint az európai országok átlaga, azaz az ötvenévesnél idősebb pedagógusok aránya 37 százalék” - így válaszolt Ikotity István LMP-s képviselő írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumnak (Emmi) parlamenti államtitkára.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/16/nyugdij_elott_allo_tanarok_DGLM0B

 

„A hivatásuk iránt elkötelezett tanáregyéniségek mélyen megalázónak tartják ezt a procedúrát”

„A hivatásuk iránt elkötelezett, karizmatikus tanáregyéniségek mélyen megalázónak tartják ezt a procedúrát” – mondta a pedagógusminősítés rendszeréről Marton Lívia tankönyvszerző, angoltanár, aki az Eduline-nak adott interjúban arról is beszélt, mitől éreznék jól magukat a pedagógusok az iskolákban, és miért igaz a tanári portfóliókra, hogy „a papír mindent elbír”.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/16/Marton_Livia_interju_LNJJNJ

 

Kunhalmi: Pénz, pénz és pénz kell az oktatáshoz

A jelenlegi rendszer a pedagógusok politikai hűségére kíváncsi – mondta Kunhalmi Ágnes az Egyenes Beszédben. Az MSZP budapesti elnöke a Civil Közoktatási Platform tízpárti oktatási fórumán elhangzottakról beszélt a műsorban.

http://www.atv.hu/belfold/20171116-kunhalmi-penz-penz-es-penz-kell-az-oktatashoz/hirkereso

 

Hatalmas elismerést kapott a nyíregyházi pedagógus!

Lezárult a szavazás, csütörtök délután pedig át is adták a Richter Aranyanyu pályázatának díjait. Négy katgóriában hirdettek eredményt a döntőben, ahol kategóriánként ketten vehettek át elismerést - a közönség illetve a zsűri díját. Az ünnepséget figyelemmel kísérő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek két kategóriában is izgulhattak egy-egy jelölt sikeréért. Pedagógus kategóriában Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanárnője jutott a döntőbe, akit diszlexiás, ma már egyszerre két egyetemre járó tanítványa jelölt a díjra, míg a szociális területen dolgozók közül Illésné Áncsán Aranka, ismertebb nevén Anyácska került a legjobban közé.

http://szabolcsihir.hu/eletmod/2017/11/hatalmas-elismerest-kapott-a-nyiregyhazi-pedagogus

 

Gyerekeknek indít tájékoztató fórumsorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumsorozatot indít, amelynek keretében a megyei jogú városok egy-egy általános- és középiskolájának diákjai hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről a tudatos vásárlásra fókuszálva.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/11/16/gyerekeknek-indit-tajekoztato-forumsorozatot-a-nemzeti-agrargazdasagi-kamara?source=hirkereso

 

Nem mindennapi mindennapok

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mindennapjaiba nyertek bepillantást az érdeklődők a Szakmák Napja rendezvényen. A különböző bemutatók és kóstolók betöltötték a Dunaferr iskola Apáczai telephelyének teljes épületét. 

http://www.lokal.hu/2017-11-nem-mindennapi-mindennapok/

 

Megjelent a magyar felsőoktatás rangsora

A gazdasági, informatikai és műszaki felsőoktatási intézményekben végzett hallgatók nagyon könnyen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon és közben bruttó átlagbérük is kedvező más területekhez viszonyítva - ez is kiolvasható többek között a Figyelő új Felsőoktatási Rangsor 2018 című kiadványából, ami a felsőoktatásba igyekvő fiataloknak segít választani. A hetilap anyagában a felsőoktatási intézményeket és karokat a legfontosabb szempontok szerint vizsgálták és egyszerre több rangsort is készítettek.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/megjelent-a-magyar-felsooktatas-rangsora.268075.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Itt a 2018-as középiskolai rangsor: az öt legjobb két tanítási nyelvű gimnázium

A szolnoki Varga Katalin Gimnázium, a miskolci Herman Ottó Gimnázium és a veszprémi Vetési Albert Gimnázium vezeti a HVG két tanítási nyelvű középiskolákról készített 2018-as rangsorát.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/16/HVG_kozepiskolai_rangsor_ket_tanitasi_nyelv_C2MCKZ

 

Ingyenesen kaphatnak influenzaellenes védőoltást a pedagógusok is

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos csütörtökön Szegeden.

http://magyarhirlap.hu/cikk/103291/Ingyenesen_kaphatnak_influenzaellenes_vedooltast_a_pedagogusok_is

 

A katonai pálya lehetőség

A közelmúltban rendezték meg a megyei pályaválasztási vásárt Békéscsabán; a rendezvényen a Magyar Honvédség toborzói éltek a lehetőséggel és bemutatták a honvédelmi életpályát, valamint a katonai oktatás lehetőségeit az érdeklődő fiataloknak. 

http://www.honvedelem.hu/cikk/66242

 

Nem vicc: kéthetes harcászati kiképzést tartottak pedagógusoknak

A Kadét programban részt vevő, Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolák tanárainak tartottak harcászati kiképzést az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/16/fegyverhasznalat_tanaroknak_L0PMYR#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_16

 

Mindenhol megszervezik az idősek oktatását

Bárki számára elérhető lesz az Idősügyi infokommunikációs modellprogram; a projektben részt vevő – elsősorban hátrányos helyzetű – csaknem félezer településeken élők mellett hamarosan minden 65 év feletti csatlakozhat majd – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

http://magyaridok.hu/belfold/mindenhol-megszervezik-az-idosek-oktatasat-2459605/

 

Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

A  képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik ez a kötelezettség. Ez utóbbival kapcsolatban a házelnök semmit nem közölt mint ahogy arra sem utalt, hogy a tanfolyamon mit is oktatnak majd.

https://www.hrportal.hu/c/szexualis-zaklatas-elleni-tanfolyamot-vezetnek-be-az-amerikai-kepviselohazban-20171115.html

 

November 17.

 

A gimnáziumok és szakgimnáziumok 63 százalékában kell központi felvételit írni

Idén a gimnáziumok és szakgimnáziumok 63 százaléka, 421 középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt központi írásbeliken - közölte az Oktatási Hivatal (OH). A hivatal honlapján tette közzé az érintett iskolák adatait, és a szükséges információkat, jelentkezni december 8-ig lehet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/17/Oktatasi_Hivatal_felveteli_W7DUVZ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_17

 

Magyarország szervezi a legtöbb programot a szakképzés európai hetén

Hagyományosan Magyarország akkreditáltatja az Európai Bizottságnál a legtöbb programot az Európai Szakképzési Hétre - tájékoztatta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az MTI-t.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/magyarorszag-szervezi-a-legtobb-programot-a-szakkepzes-europai-heten

 

Ez nem szakma, ez bizony hivatás

A tizenévesek többsége kórházat szerencsés esetben csak kívülről, műtőt, CT-t és újraélesztést pedig legfeljebb filmen lát. Pedig ezek akár izgalmasak is lehetnek annak, aki orvos vagy ápoló szeretne lenni, de annak is, akinek igazából fogalma sincs, pontosan mi is zajlik egy kórházban – gondolták az Uzsoki utcai Kórházban, úgyhogy meg is szervezték azokat a pályaválasztási esteket, ahol a szakma kulisszatitkaiba is betekinthetnek az egészségügy iránt érdeklődő fiatalok.

http://magyaridok.hu/belfold/ez-nem-szakma-ez-bizony-hivatas-2463052/

 

Nagyüzem lesz a középiskolákban: 5800 szóbeli vizsgát tartanak öt nap alatt

Véget ért az őszi emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák időszaka, hétfőn megkezdődnek a középszintű szóbeli érettségik - közölte az Oktatási Hivatal.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/11/17/kezdodik_a_kozepszintu_oszi_erettsegi_YFOBJF

 

Az ukrán oktatási törvényről is tárgyalt Orbán Viktor az ET főtitkárával

Az ukrán oktatási törvényről, valamint az Európa Tanács (ET) napirendjén szereplő aktuális ügyekről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Thornbjorn Jagland, az ET főtitkára pénteken reggel a svédországi Göteborgban – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI tudósítójának Göteborgban.

https://mno.hu/kulfold/az-ukran-oktatasi-torvenyrol-is-targyalt-orban-viktor-az-et-fotitkaraval-2428198?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Újabb tisztogatás Törökországban: egy neves egyetem volt a cél

Az állami fenntartású, neves Marmara Egyetem 42 jelenlegi vagy volt alkalmazottja, köztük tanárok ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi katonai puccskísérletért felelőssé tett hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

http://www.atv.hu/kulfold/20171117-ujabb-tisztogatas-torokorszagban-egy-neves-egyetem-volt-a-cel/hirkereso

 

Az iskolások genderidentitásának szabad megélése mellett állt ki az anglikán egyház

  Enyhén szólva is rendhagyó módon gondolkoznak a gyermekkor szentségéről Nagy-Britanniában. A genderidentitás miatti iskolai megfélemlítéssel és bántalmazással szembeni fellépés jegyében az anglikán egyház frissítette 2014-ben kiadott Értékelni Isten minden gyermekét című jelentését. A vallási elöjárók úgy gondolják, hogy az általános iskolás korú gyerekeket nem szabad keretek közé zárni, hagyni kell őket, hogy szabadon játszanak, legyen az akár hercegnő jelmezben, vagy tűzoltó egyenruhában, mindenféle kommentártól és külső behatástól mentesen.

https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2017/11/16/fordaz-iskolasok-genderidentitasanak-szabad-megelese-mellett-allt-ki-az-anglikan-egyhaz?source=hirkereso

Megosztás: