Lapszemle november 10. Jövőkép és a jelen

november 10, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

Heti lapszemlénkben arról olvashatnak, hogy a jövőben lesz rész-szakképzés, digitális oktatáshoz szükséges iskolai sávszélesség, pénzeső hullik az egyházakra, szakmai oktatási minimumot dolgoztak ki az ellenzéki pártok szakpolitikusai.

                                                                                                               

Ugyanakkor még mindig pedagógus hiány van, van, ahol a város több pontján  ideiglenes termekben tanulnak év végéig a gyerekek. Tessék mondani, oktatás lesz?

 

Lapszemle november 10.

November 4.

 

Az ELTE óvónőképzőjén is felmerült a szexuális zaklatás gyanúja

Az ELTE-n oktató tanárokról derülhet ki, hogy az intézmény dolgozóit és hallgatóit zaklatták szexuálisan – adta hírül az Index. Az Amerikában kipattant Weinstein-botrány nyomán hazánkban is több molesztálási ügy került napvilágra, eddig a legnagyobb visszhangot a Marton Lászlóról szóló beszámolók keltették.

http://magyaridok.hu/belfold/az-elte-ovonokepzojen-felmerult-szexualis-zaklatas-gyanuja-2414464/

 

Hány pont jár a felsőoktatási szakképzés záróvizsgájáért a felvételin?

Hány pontot ér a felvételin a felsőoktatási szakképzésen szerzett végzettség? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/11/4/felveteli_pontszamitas_felsooktatasi_szakke_R1KRZQ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_4

 

Rétvári: Az UNESCO alapszabályát is sérti az ukrán nyelvtörvény

Az UNESCO alapszabályát is teljes mértékben sérti az új ukrán nyelvtörvény, hiszen az ENSZ oktatási szervezete szerint is mindenki számára biztosítani kell az anyanyelven történő tanulás lehetőségét – mondta pénteken Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Párizsban az MTI-nek, miután felszólalt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 39. ülésszakán.

http://www.lokal.hu/2017-11-retvari-az-unesco-alapszabalyat-is-serti-az-ukran-nyelvtorveny/

 

Gyúrótermet építettek a roma központra kapott pénzből

700 millió forintos uniós támogatást kapott Kisvárda egy nemzetiségi roma oktatási és módszertani központra. A pénz egy részét rá is költötték az épületre,  de ott eredeti funkciója helyett a helyi kézilabdacsapatoknak biztosítottak edzési lehetőséget. A maradék pénzt pedig a művelődési ház felújítására fordították.

http://propeller.hu/itthon/3314960-gyurotermet-epitettek-roma-kozpontra-kapott-penzbol?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

November 5.

 

Mérő László: Az oktatás mint befektetés

De mennyi a hozama? A matematikus-pszichológus szerző elmagyarázza, miért adtak Nobel-díjat annak, aki ezt megmondta.

http://hvg.hu/gazdasag/201733_az_oktatas_mint_befektetes

 

Az ELTE-t is elérte a zaklatási botrány, újabb állomásához ért a felvételi: a hét hírei

Zaklatással vádolják az ELTE egyik oktatóját, fontos felvételi dokumentumot kaptak kézbe a jelentkezők, a jövőben adómentes lesz több ösztöndíj - ezek voltak a hét hírei.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/5/a_het_hirei_8QND63#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_6

 

A KDNP rárepült a főállású szülő intézményének ötletére

Noha az ötletgazdát nem kérdezték meg, Tóth I. János mégis örül annak, hogy az egyik kormánypárt lát fantáziát az elképzelésében. Korábban már írtunk arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Filozófia Tanszékén oktató  Tóth kidolgozott egy olyan tervet, mely gyógyír lehet a hazai népességcsökkenés problémájára. Noha az elképzelés erősen megosztja a közvéleményt, legalább társadalmi vita kezdődhet az egyik legégetőbb kérésről, mely erősen meghatározza majd Magyarország jövőjét.

http://szeka.blog.hu/2017/11/06/a_kdnp_rarepult_a_foallasu_szulo_intezmenyenek_otletere

 

November 6.

 

Megdöbbentő videó: ezt minden tanárnak és diáknak meg kellene néznie

Többen is megosztották a Facebookon azt a videót, amely olyan diákoknak ad használható "módszert", akiket verbálisan zaklatnak iskolatársaik. Hogyan érdemes kommunikálni a bántalmazókkal, milyen mondatokkal lehet őket elhallgattatni?

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/6/iskolai_zaklatas_video_KGA61K#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_6

 

Hogy tanulnak legkönnyebben a gyerekek?

Szakemberek egybehangzó állítása szerint a gyerekeket legjobban a szabad játék fejleszti. Ennek ellenére a legtöbb szülő nem nagyon tud elszakadni attól a szándéktól, hogy valamilyen módon tanítsa, fejlessze a gyerekét. Ez természetesen nagyon hasznos is tud lenni, de fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a gyerekünk számára mi lehet a legjobb módja annak, hogy tanítsuk őt. Hiszen mindannyian kicsit másképp látjuk és értjük meg a világot, tehát másként jegyzünk meg új információkat is, azaz másképp tanulunk.

http://www.anna.hu/baba-mama/hogy-tanulnak-legkonnyebben-a-gyerekek-10863.html

 

November 7.

 

Nagy a baj a szakképzéssel: rengeteg a lemorzsolódás, kevés a pályakezdő

Száz OKJ-s tanuló közül csupán tizennyolcan helyezkednek el a végzés után a megszerzett szakképesítéssel, de sok a lemorzsolódó diák is.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/11/7/nagy_a_baj_a_szakkepzessel_73EY5Q#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_7

 

MGYOSZ: a szakképzés átalakításában szerepet kell kapniuk a munkaadói szövetségeknek

Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke egy szakmai rendezvényen hangsúlyozta a szakképzés tartalmi átalakításában az állam és a kamara mellett a munkaadói szakmai szövetségeknek is nagy szerepet kell kapniuk

https://www.hrportal.hu/hr/mgyosz-a-szakkepzes-atalakitasaban-szerepet-kell-kapniuk-a-munkaadoi-szovetsegeknek-20171107.html

 

A szülők köszönik, nem kérnek Orbánék szakoktatásából

Gimnázium vagy szakiskola? Egész más válaszokat adnak a szülők, mint a kormány.

http://hvg.hu/elet/20171107_A_szulok_koszonik_nem_kernek_Orbanek_szakoktatasbol#rss

 

Jövő szeptemberre minden hazai iskolába eljut a szélessávú internet

Debrecen - Európában is élenjáró digitális oktatási rendszer jön létre Magyarországon, mondta Deutsch Tamás Hajdúszoboszlón.

http://www.dehir.hu/belfold/jovo-szeptemberre-minden-hazai-iskolaba-eljut-a-szelessavu-internet/2017/11/07/

 

"A magyar közoktatás Trabantjától elvárni egy Forma1-es győzelmet - ez a kötelező nyelvvizsga"

„Ha a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet előírásain nem változtatnak, akkor a követelmények között szerepelni fog, hogy 2020-tól senkit sem lehet felvenni a felsőoktatásba, aki nem rendelkezik középfokú (B2 szintű) komplex nyelvvizsgával. A várható megszorítás azonban kirekeszti a továbbtanulásból azokat, akik általános és középiskolai tanulmányaik során nem tudtak megfelelő szintű nyelvtudásra szert tenni – akár iskolai lehetőségeik, akár családi hátterük miatt” – írja a Civil Közoktatási Platform (CKP) állásfoglalásában, amelyet elküldtek Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/11/7/felveteli_nyelvvizsga_Civil_Kozoktatasi_Pla_RMIBTB

 

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga, de érdemes figyelni

Akár 35 ezer forintos támogatást is kaphatnak azok a 35 év alattiak, akik 2018-ban szerzik meg első közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat, nem mindegy azonban, milyen nyelvből jelentkeznek írásbelire és szóbelire.

http://hvg.hu/gazdasag/20171107_nyelvvizsga_ingyenes?s=hk

 

Itt a 2018-as középiskolai rangsor: ez az öt legjobb egyházi iskola

Az ország egyházi iskolái közül a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium, valamint a budapesti Piarista Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/7/kozepiskolai_rangsor_egyhazi_iskola_OL38X7#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_1

 

Ötvenezer forintos nyugdíjtámogatást kaphatnak akik 20 évig a gyermeküket otthon ápolják

Havonta ötvenezer forintos támogatást kaphatnak nyugdíjuk mellé 2018-tól azok, akik legalább 20 évig otthon ápolták gyermeküket. Az erről szóló törvénymódosítási javaslatot a kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta be az Országgyűlésnek.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/otvenezer-forintos-nyugdij-tamogatast-kaphatnak-akik-20-evig-a-gyermekuket-otthon-apoljak/330647/

 

Pusztába száműzik a fogyatékosokat

Integráció ahogy a kormány képzeli: a nagy "tömegintézményekből" vidéki falvak határába tervezett otthonokba száműzhetik a fogyatékkal élőket.

http://nepszava.hu/cikk/1144981-pusztaba-szamuzik-a-fogyatekosokat

 

Itt a feketeleves: hétezer forintot kell fizetniük azoknak, akik nem tanultak tovább

Tavasszal érettségiztetek vagy diplomáztatok, nem tanultok tovább, és még állást sem találtatok? Hamarosan fizetnetek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis TB-t.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/11/7/Itt_a_feketeleves_fizetniuk_kell_azoknak_ak_5MSD3D#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_11_7

 

Iskolaudvaron vágták ki a veszélyes fákat - a végzős erdészetisek gyakoroltak rajtuk

Több fa is élet- vagy balesetveszélyes volt, az erdészetisek segítettek.

Az ősszel esedékes gallyazásban kérte a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium segítségét a makkosházi Bonifert Domonkos Általános Iskola, amelynek udvarán szegedi viszonylatban jelentős számú, több mint száz fa és cserje él. Ezek többségét még az iskola indulásakor, a 80-as évek közepén együtt ültették az akkori tanárok és diákok.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/iskolaudvaron_vagtak_ki_a_veszelyes_fakat_-_a_vegzos_erdeszetisek_gyakoroltak_rajtuk/2538448/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Aki ad, annak a lelke válik gazdagabbá

Jótékonysági estet szervezett kedden a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A rendezvény bevételével a kárpátaljai Mezővári 11. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulóit támogatják.

http://promenad.hu/cikk/aki-ad-annak-a-lelke-valik-gazdagabba-183308

 

November 8.

 

Közös minimum az oktatásban

Az egészségügy után az oktatásban is szakmai minimumot dolgoztak ki az ellenzéki pártok szakpolitikusai. Ikotity István (LMP) már be is nyújtott egy erről szóló határozati javaslatot az Országgyűlésnek. A "Közös nevező - az oktatáspolitika pártfüggetlen alapelveinek elfogadásáról" című javaslat húsz pontjának a Karátson Gábor Kör februári oktatási konferenciájának eredményei szolgáltatják az alapját. Ezen a rendezvényen politikusok mellett oktatási szakértők és civilek próbáltak közös nevezőre jutni.

http://nepszava.hu/cikk/1144986-kozos-minimum-az-oktatasban/

 

Bemondta az államtitkár: tovább kell butítani a képzéseinket

Cseresnyés Péter NGM-es államtitkár bejelentette, hogy  szakképzett és szakképzetlen fizikai dolgozókból van épp hiány a gazdaságban, írja MTI. Ezért most, ahogy 15 éve folyamatosan, ismét bemondták, hogy "keresletvezérelt" képzés kell. Csak az most épp azt jelenti, hogy még közelebbről fogja az állam vizsgálni, hogy pillanatnyilag mi kell a vállalatoknak, és ahhoz igazítják a mostani gyors képzéseket. 

http://index.hu/gazdasag/allas/2017/11/08/bemondta_az_allamtitkar_keresletvezerelt_szakkepzes_kell/

 

Óriási pénzeső hullik az egyházakra – trükközött volna a kormány?

Még az idén decemberben 41,6 milliárd forintos plusztámogatást kapnak az egyházi fenntartású iskolák – ez derül ki a költségvetési bizottság indítványából. Állítólag a kormány hatalmasat hibázott.

https://zoom.hu/2017/11/08/oriasi-penzeso-hullik-az-egyhazakra-trukkozott-volna-a-kormany

 

„Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról"

"Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról, Az ember tragédiájának is csökken a népszerűsége, izgalma, olvashatósága. A Csongor és Tünde is teljesen élvezhetetlenné vált a középiskolások zöme számára" - mondta az Eduline-nak adott interjújában Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki szerint most a lassúságot, a figyelmes, az elmélyülő olvasást kell megtanítani.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/8/Jokait_es_a_Bank_bant_levennem_a_kotelezok__LZSLXJ

 

Migránsbarát tanárokat várnak

Pedagógusoknak, tanítóknak, általános és középiskolai tanároknak, valamint iskolai vezetőknek szóló képzést hirdetett a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány fizetési listáján szereplő szervezet érzékenyítő kurzusai hamarosan indulnak, harmincórás akkreditált kompetenciafejlesztési programként – derül ki a csoport honlapján közzétett tájékoztatóból. A képzés célja hivatalosan az, hogy a „résztvevők megismerjék a migráns gyerekekkel való foglalkozás speciális pedagógiai vonatkozásait, gyakorlati ismereteket kapjanak a kulturális, tanulási és nyelvi különbségekhez kötődő pedagógiai helyzetek felismeréséhez és kezeléséhez, eszközöket kapjanak munkájuk hatékonyabbá, tudatosabbá tételéhez”.

http://magyarhirlap.hu/cikk/102527/Migransbarat_tanarokat_varnak

 

Számítanak rá a gyerekek, minden programba bevonja a fiatalokat

Az, hogy a Kisharsányban élő fiatalok délutánja tartalmasan telik, főként Szabóné Hunyadi Mária érdeme. Rendszeresen szervez programokat és foglalkozásokat a gyerekeknek, nemrégiben hatalmas halloweenpartit rendezett a kis faluban, amelyen mintegy 70 beöltözött gyerkőc szórakozhatott.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/szamitanak-ra-gyerekek-minden-programba-bevonja-fiatalokat-1168231/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

A fejlesztő nevelés-oktatásról
Giflo H. Péter, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) ügyvezetője Kórkép vagy jövőkép? Fejlesztő nevelés-oktatás, avagy iskola a határon címmel tartott előadást, melyben bemutatta az FSZK munkáját, tevékenységét. Elmondta, hogy a fejlesztő nevelés-oktatás a munkájuk központi eleme. Egy sajátos nevelésű igényű  kislány esetén keresztül mutatta be, hogy pedagógiai fejlesztő nevelés-oktatás hogyan tud segítséget nyújtani a halmozottan sérült gyermekeknek.

http://tantrend.hu/hir/xix-orszagos-kozoktatasi-szakertoi-konferencia-masodik-nap

 

Az online iskoláról

Az „online-iskola” - melyről Homor Géza az október 17-i számban írt - elterjedésének alapfeltétele, hogy legalább az 5-12. osztályokban minden tanulónak legyen elvi lehetősége minden órán e-tananyagot használni. Így valósulna meg az online-tanóra. Ehhez mára lehetett volna az utóbbi években futballra költött százmilliárdok feléből másfél millió laptopot vásárolni.

http://nepszava.hu/cikk/1144956-az-online-iskolarol/

 

Újszerű nézőpontok az Arany-kutatásban

Három új, az Arany János-kutatásban meghatározó szakkönyvet mutattak be hétfő este a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kiadványok megjelenése az Arany-emlékév jelentős eseménye: a kritikai kiadás első része, és a két hiánypótló tanulmánykötet új perspektívából értelmezi az életművet.

http://magyarhirlap.hu/cikk/102501/Ujszeru_nezopontok_az_Aranykutatasban

 

Iskolakáosz: sörpadokon, kerti székeken tanul a halásztelki gyerekek egy része

A Pest megyei Halásztelek iskolájának bővítése, felújítása miatt a gyerekek ideiglenes termekben tanulnak a város több pontján. Ezek közül a sportcentrum híre a legrosszabb. A széttagoltság ráadásul tovább, a tanév végéig marad. A szülők elégedetlenek.

http://hvg.hu/itthon/20171108_iskolakaosz_sorpadokon_kerti_szekeken_tanul_a_halasztelki_gyerekek_egy_resze?s=hk

 

A magyarok lenézik a halzsíros rokonokat, pedig tanulhatnának tőlük – A finnugor-ellenesség már politikai tényező

A magyar tudományos életnek vannak olyan kiválóságai, akikről külföldön többen tudnak, mint idehaza, pedig éppen hogy a haza – a finnugor őshaza – kérdéseivel foglalkoznak. Csak hát a finnugrisztika, az uralisztika a nagyközönség számára elvont szakma. Az egyik legnevesebb tudóssal, az uráli népek és nyelvek kutatójával, Pusztay János professzorral beszélgettünk.

http://168ora.hu/kultura/a-magyarok-lenezik-a-halzsiros-rokonokat-pedig-tanulhatnanak-toluk-a-finnugor-ellenesseg-mar-politikai-tenyezo-12245

 

Játékboltot nyitott a Budapest School

Az alternatív iskola profiljához igazodóan egyedi játékokat árulnak. Szóval nyitottak egy boltot.

https://forbes.hu/uzlet/jatekboltot-nyitott-a-budapest-school/

 

Palkovics László: Még vizsgálják a CEU és a Bard College közti megállapodást

Jelenleg szakmai szinten zajlik annak a vizsgálata, hogy megfelel-e a követelményeknek a Central European University (CEU) és Bard College közti egyetértési megállapodás – közölte lapunkkal Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

http://magyarhirlap.hu/cikk/102529/Palkovics_Laszlo_Meg_vizsgaljak_a_CEU_es_a_Bard_College_kozti_megallapodast

 

Kerényi Miklós Gábor: "Én úgy éltem meg, hogy segíteni próbálok"

Nyugdíjazásom én kértem, ezért engem kirúgni nem lehet - mondta a hvg.hu kérdésére Kerényi Miklós Gábor, miután kedd délelőtt az Operettszínház bejelentette: azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a KERÓ művésznéven ismert rendezőt, az intézmény eddigi művészeti igazgatóját. Kerényi állítja, hogy az ellene felhozott esetek egy olyan oktatási folyamat játékos részei voltak, amelyek kölcsönösségen alapultak, és nem volt szexuális töltetük. A rendező azt mondja, egész egyénisége szabálytalan, de a történetek mögött nem volt valódi zaklatás, abuzálás, szexuális erőszak. Kerényi Miklós Gábor Szentpéterváron rendez, így telefonon beszéltünk vele.

http://hvg.hu/itthon/20171107_Kerenyi_Miklos_Gabor_interju_operett_zaklatas_vadak?s=hk

 

Visszaszólt Kerényi Miklós Gábornak az egyik áldozata

Maros Ákos visszaválaszolt Kerényinek: Kerényi Miklós Gábor nevetséges bocsánatkérését - már amennyiben ez a bagatellizált nyilatkozat annak tekinthető - annyival mindenképpen kommentálnám, hogy egy fiatal táncos vállfával történő elfenekelése nálam nem tartozik sem a "művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés", sem pedig "a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán" elfogadható viselkedésbe.

http://hvg.hu/itthon/20171108_kerenyi_maros_reagalas?s=hk

 

Kerényi Miklós Gábor nem is taníthat már

Az Operettszínház után a Vasutas Zene és Képzőművészeti Iskolát is el kell hagynia Kerényi Miklós Gábornak, írja a Magyar Nemzet. KERO neve és fotója kedden még ott szerepelt az intézmény honlapján a tanárok menüpont alatt, szerdára azonban eltűnt onnan. 

http://index.hu/kultur/2017/11/08/kerenyi_miklos_gabor_vasutas_zeneiskola_pesti_broadway_studio/

 

Az igazságszolgáltatás az oktatás és az egészségügy útjára lépett

Végülis nem tűnik nagy dolognak: állítólag Handó Tünde kérésére nem engedte be a tévébe nyilatkozni Szepesházi Péter bírót a munkaadója. Pedig mondanivalója nyilván lett volna, hiszen a bíróságokról folyt volna a szó.

https://merce.hu/2017/11/08/az-igazsagszolgaltatas-az-oktatas-es-az-egeszsegugy-utjara-lepett/

 

További béremelést követelnek a pedagógusok Szlovákiában

A pedagógusok már évek óta béremelést és az oktatásügy számára a jelenleginél több pénzt kérnek Szlovákiában. A jövő évi emelésekről nem tárgyalnak velük.

http://kamaraonline.hu/cikk/tovabbi-beremelest-kovetelnek-a-pedagogusok-szlovakiaban

 

November 9.

 

Emmi: javultak a gyermekek és a pedagógusok esélyei az oktatási rendszer változásaival

Így összegezhetők az Emmi szerint az Európai Bizottságnak az uniós tagállamok oktatásáról közzétett jelentésében szereplő megállapítások. Az Education and Training Monitor 2017 című kiadvány szerint Magyarországon az uniós átlagot meghaladó a pedagógusbérek emelkedése, az életpályamodell és a pedagógushallgatóknak meghirdetett kormányzati ösztöndíjak vonzóbbá tették a pedagóguspályát, és ez a tanárképzésre jelentkezők számában is látszik.

https://www.hirado.hu/2017/11/09/magyarorszag-az-unios-atlagnal-tobbet-fordit-oktatasra/?source=hirkereso

 

Népszava: egyre több a gyengén tanuló

Az Emmi a jelentés azon megállapításáról már elfelejtett beszámolni, hogy Magyarországon 2012-2015 között, csak a természettudomány területén 18-ról 26 százalékra nőtt a gyengén teljesítő diákok aránya.

http://nepszava.hu/cikk/1145210-egyre-tobb-a-gyengen-tanulo/

 

Budapesti és vidéki pedagógusokat tüntettek ki

Átadták a 2017. évi Pro Progressio díjakat a műszaki és természettudományi képzés népszerűsítéséért.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2017/11/debreceni-gimnazium-tanarat-tuntetettek-ki

 

Maradj marha!

Rész-szakképzés, ismerkedjünk csak ezzel az új fogalommal. Rész-szakképzés, azaz már egy teljes szakmát sem kell elsajátítani az ember gyerekének, minek is gyötörni őt azzal, elég ha annyit tud, amennyit tudnia feltétlen szükséges, ez a kormány legújabb népbutító találmánya.

http://reflektor.blog.hu/2017/11/09/maradj_marha

 

Újabb részletek az oktatás digitalizációjáról

Megjelent a kormány határozata a digitális oktatáshoz szükséges iskolai sávszélesség biztosításáról, a belső wifi-hálózat kiépítéséről és működtetéséről, így már azt is lehet tudni, hogy az egyes feladatokra mekkora összeget szánnak.

http://www.mmonline.hu/cikk/ujabb-reszletek-az-oktatas-digitalizaciojarol/

 

Programozó iskola fiataloknak

Világszerte megnőtt az igény arra, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban hozzájuthassanak a jövő tudásához - mondta az Eduline-nak Breuer Anita, a Logiscool programozó iskola egyik alapítója. A 2014-ben útjára indított iskolahálózat ma már majdnem ötven helyszínen tart képzéseket 6-18 éveseknek.

http://eduline.hu/felnottkepzes/2017/11/9/Logiscool_programozo_iskola_fiataloknak_FMFDP7

 

A kormány elindítja az iskolafejlesztési program második ütemét

Újabb iskola-építések előkészítései kezdődhetnek meg a kormány által három évvel ezelőtt elindított Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében. A mostani döntéssel együtt összesen közel 150 településen valósul meg oktatási infrastruktúrafejlesztés. A programon felül is történnek iskolafejlesztések, a kormány augusztusban jelentette be, hogy 81 milliárdos forrásból közel 400 településen 527 iskolát újít meg.

http://orientpress.hu/cikk/2017-11-09_ujabb-iskolafejlesztesek-indulnak

 

Tíz év alatt az összes szakképző intézményt és tanműhelyt felújítják

A kormány a következő években az összes szakképző intézmény és tanműhely felújítását tervezi a kor igényeinek megfelelően - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az MTI-nek Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei pályaválasztási kiállítás megnyitóján.

http://magyarhirlap.hu/cikk/102682/Az_osszes_szakkepzo_intezmenyt_es_tanmuhelyt_felujitjak_tiz_ev_alatt

 

Tornatermet is avattak, államtitkár jelenlétében

Felismerve, hogy az iskolai testnevelés során szerzett élmények megalapozzák az aktív életmódhoz való kötődést, a Magyar Kormány kiemelt célja volt, hogy ennek a lehetőségét lakóhelytől függetlenül minden iskoláskorú fiatalnak biztosítsa - mondta Szabó Tünde a jászfelsőszentgyörgyi új tornacsarnok átadóünnepségén.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/sportert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ujabb-telepules-gazdagodik-tornateremmel

 

Van iskola, ahol csúszik a felújítás, a szülőktől kértek hősugárzót

A dunaegyházi szlovák általános iskolában annyira súlyos a klíma, hogy a szülőktől kértek pénzt hősugárzóra - derült ki az RTL Klub híradójából. Az iskolát felújítják, a fűtés viszont nem készült el időre, viszont a szülőkkel egyeztetve sikerült pár hősugárzóhoz hozzájutniuk.

http://hvg.hu/itthon/20171109_A_szulok_aaltal_hozott_hosugarzokkal_kell_futeni_egy_altalanos_iskolaban?s=hk

 

„Változtatni kell a siketek oktatási rendszerén”

Sajnos a szülőknek helytelenül azt tanácsolták eddig, hogy ne jeleljenek, de szerencsére már sokan felismerik ezt a hibát – mondta Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője. A jelnyelv a siketek elsőrendű természetes nyelve, ha ezen keresztül tanítják nekik a szaktantárgyakat, akkor sokkal több tudás adható át nekik – hangsúlyozta a lapunknak adott interjúban a bilingvális oktatás bevezetése mellett érvelve Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke. A képviselő elmondta, hogy egyre több siket talál magának munkát Magyarországon, de még van hova fejlődni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/102636/Valtoztatni_kell_a_siketek_oktatasi_rendszeren#

 

Őskori vegyesházasságok - a Harvard és az MTA kutatóinak közös genomikai cikke a Nature-ben

Az újkőkor előtt vadászó-gyűjtögető őslakosság élt Európában. Ezeknek a jégkori vadászoknak hazánk területén igen kevés régészeti nyomuk maradt, így eddig csak találgatni lehetett, érintkeztek-e a később bevándorló földművesekkel. A régészeti genetika új eszközei azonban feltárják a jégkori vadászok és az első európai földművesek kapcsolatait. A Harvard Medical School Genetika Tanszékének és az MTA BTK Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratóriumának közös eredményeit a Nature közli.

http://mta.hu/

 

Titanic: Iskolás lányok bizonyították, hogy Jack felfért volna az ajtóra

Addig matekoztak az ausztrál mini zsenik, míg kiszámolták, hogy Jacknek igenis lett volna esélye a túlélésre.

http://hvg.hu/elet/20171109_Titanic_Iskolas_lanyok_bizonyitottak_hogy_Jack_felfert_volna_az_ajtora#rss

 

A magyar felsőoktatás aktuális kérdései a SZEF-ÉSZT Akadémián

A magyar felsőoktatás aktuális kérdéseivel foglalkozik – kicsit rendhagyó formában – a SZEF-ÉSZT AKADÉMIA tizenegyedik vitaülése. Időpont: 2017. november 18. (szombat)

Helyszín: OKISZ Irodaház, Budapest, XIV. kerület, Thököly 58.

https://szakszervezetek.hu/hirek/12302-a-magyar-felsooktatas-aktualis-kerdesei-a-szef-eszt-akademian

 

Vonat elé vetette magát egy nyírségi tanár

A férfinak esélye sem volt a túlélésre. A halála a tanítványait és munkatársait is megdöbbentette.

http://promenad.hu/cikk/vonat-ele-vetette-magat-egy-nyirsegi-tanar-183368

 

Ötezer hatvanöt év feletti ember kap számítógépet

Csaknem félezer hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az Idősügyi infokommunikációs programot, így novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő ember sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

http://magyaridok.hu/belfold/otezer-hatvanot-ev-feletti-ember-kap-szamitogepet-2433550/

 

Nyugdíjasok: komoly változások készülnek

A nyugdíjasok foglalkoztatási lehetőségeiről, a nyugdíjas szövetkezetek helyzetéről, valamint az európai szociális pillér elfogadásának magyarországi hatásairól tárgyaltak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) monitoring bizottságának ülésén - közölték a VKF munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői a tárgyalást követően.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijasok_komoly_valtozasok_keszulnek.650903.html

 

Ab: döntés a közmunkások diszkriminációja ellen

Megsemmisítette a közfoglalkoztatottakra vonatkozó, álláspontja szerint diszkriminatív, a magánszférát szükségtelenül korlátozó rendelkezéseket az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában. Székely László ombudsman alkotmánybírósági eljárást kezdeményező indítványában a többi között azzal érvelt: hátrányos megkülönböztetéshez vezet, hogy a vizsgált törvény szerint három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból azt, aki nem tesz eleget a lakókörnyezete rendben tartására vonatkozó önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségének.

http://jogaszvilag.hu/rovatok/napi/ab-dontes-a-kozmunkasok-diszkriminacioja-ellen

 

November 10.

 

Mindennap küzdenek és közben játszani tanulnak

Közös sütést szerveztek Budapesten a Hős utcai gyerekeknek a Kontúr Közhasznú Egyesület civil önkéntesei, akik egymást segítő közösséget szeretnének létrehozni a gyerekekből. Az egyesület foglalkozásaira összesen 50 gyerek jár rendszeresen, az óvodáskorúaktól a tinédzserekig. - A gyerekeknek napi küzdelmeik vannak gyakorlatilag mindennel. Egymással, illetve azzal a drogproblémával terhelt térrel és bizonytalan lakhatási helyzettel, amelyben élnek - mondta Böhler Nóra múzeumpedagógus, aki tavaly csatlakozott az egyesülethez.

http://nepszava.hu/cikk/1145164-hos-utca---a-lakok-megprobalnak-osszekapaszkodni

 

Roma diákok: szélsőjobbról előz az LMP Kaposváron

Csekély érdeklődés kísérte azt a fórumot, amelyet a kaposvári cigány iskola nagy indulatokat kavaró bezárása kapcsán rendeztek helyi ellenzéki politikusok. A város lakóinak többsége nem ért egyet azzal, hogy a Szentjakab telepen élő roma gyerekek többségi társaikkal egy iskolapadban üljenek. Pedig egyértelműen kimutatható: az ilyen iskolába járó gyerekek jellemzően nem tanulnak meg sem írni, sem olvasni, sem számolni. Szegregált iskolából még az érettségiig sem vezet út. Így pedig csak a segély vagy a közmunka és az ezekkel járó kilátástalan szegénység marad.

http://168ora.hu/itthon/roma-diakok-szelsojobbrol-eloz-az-lmp-kaposvaron-12285

 

Nemzetközi versenyen a vértesszőlősi diákok

November 10-én kezdődik a World Robot Olympiad™ Costa Rica-i döntője, amelyen a vértesszőlősi általános iskola háromtagú csapata is képviselteti magát. A nemzetközi versenyek hangulatáról és a felkészülés nehézségeiről a Samu Team felkészítő pedagógusa, Skrován József beszélt a TanTrend-nek.

http://tantrend.hu/hir/olyan-hangulat-mint-az-olimpian-samu-team

 

Rekordokat döntött a diákutaztatási program

A programot sikerült úgy kibővíteni, hogy középiskolai diákok már nemcsak március 15-én utazhatnak Magyarországról a határon túlra, hanem bekerült a június 4-i nemzeti összetartozás napja, illetve október 23-a is, amikor rá­adásul bárki utazhat bárhová a Kárpát-medencében.

http://magyaridok.hu/belfold/rekordot-dontott-diakutaztatasi-program-2436313/

 

Kezdődik a prémiummal és korrekcióval emelt nyugdíjak kifizetése

November 10-én kezdődik a prémiummal és a kiegészítő emeléssel megnövelt novemberi nyugdíjak kifizetése pénteken - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón. A bankszámlákra már 10-én megérkezik a pénz, a postások pedig november 15-től viszik ki a nyugdíjakat.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kezdodik-a-premiummal-es-korrekcioval-emelt-nyugdijak-kifizetese

Megosztás: