Lapszemle március 31.

március 31, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.8 (4 szavazat)

A visszatáncolások hete volt: a szülői tiltakozás hatására egyházak léptek vissza az általános iskolák átvételétől, a Pető Intézetbe visszahívták az elküldött konduktorokat. Kiderült, a 9 évfolyamos iskola is csak „egy alternatíva, egy lehetőség”, és nem lesz kötelező a sportlövészet.

                                                                                                                

A CEU miatt azonban továbbra is áll a bál!

 

Március 24.

 

Kamupályázat: a Klikkel nyerettek meg 17 milliárdot, amit az államkassza nyelt el

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egy éve a kormány tán legnagyobb problémája volt: óriási adóssághalmazt görgetett maga előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hosszas titkolózás után 2016 elején vallotta be, hogy a közoktatást irányító szervezetnek 10 milliárd, majd egy hónappal később már 17 milliárd forint tartozása volt.

http://24.hu/belfold/2017/03/24/kamupalyazat-a-klikkel-nyerettek-meg-17-milliardot-amit-az-allamkassza-nyelt-el/

 

NER-kompatibilis klónszervezetekkel egyeztetnek

Bevett gyakorlat az oktatásügyben is, hogy a szakmai szervezeteket mellőzve hoznak döntéseket. Azért, hogy legalább a látszatát megteremtsék a szakmai egyeztetéseknek, sajátos gyakorlatot honosítanak meg: kevéssé kritikus "ellenszervezetekkel" igyekszik legitimálni intézkedéseit a kabinet. A kormányközeliekkel körbeültetett kerekasztal és a NER-kompatibilis pedagógus kar után már a kritikus történelemtanárok egyesületének is van "polgári" klónja.

http://nepszava.hu/cikk/1124587-barati-klonszervezetekkel-egyeztet-a-kormany/

 

Nem értjük, miért nem érti Palkovics László a statisztikákat

Az oktatásért felelős államtitkár szingapúri összehasonlítással próbálta bizonyítani, hogy az elitoktatásunk kiválóan működik. Ehelyett azt bizonyította, hogy vagy nem ért a statisztikai adatok értelmezéséhez, vagy tudatosan csúsztatott.

http://hvg.hu/itthon/20170324_palkovics_laszlo_rado_peter_szingapur_diakok_oktatas_elitoktatas_pisa_felmeres_iskola_?s=hk

 

Felmondtak a Pető Intézet konduktorai

Ha aláírják a humán tárca által felkínált új szerződést, többet kellett volna dolgozniuk kevesebb fizetésért. Lázár János kancelláriaminiszter szerint hibázott Balog Zoltán minisztériuma, amikor a jelenleginél rosszabb feltételekkel akarta a Pető Intézet konduktorait maradásra bírni. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a kormány cserbenhagyta a konduktorokat.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/felmondtak-a-peto-intezet-konduktorai-1391506

 

Ingyenes képzés indul leendő nevelőszülőknek

Ingyenes képzés indul leendő nevelőszülőknek. A célra 500 millió forintot fordít a kormány európai uniós forrásból a következő három évben – közölte a szociális ügyekért is felelős államtitkár.

http://www.somogytv.hu/cikkek/119398

 

 

Március 25.

 

Szegénységbe zárva - Veszélyben az egészségük - Az iskola sem segít - Minden pénzkérdés

Rengeteg gyerek él kilátástalan körülmények között az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben - Ágy, asztal, kirándulás sem jut sokuknak - A szegénységben élő gyerekeknek esélyük sincs kitörni nyomorúságos helyzetükből

https://vasarnapihirek.hu/fokusz/szegenysegbe_zarva

 

A megkérdezettek többsége nem buszoztatna éjjel

Mintegy 30 ezren töltötték ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a veronai buszbalesettel kapcsolatos internetes kérdőívét, a válaszadók 65 százaléka úgy gondolta, hogy a több országot érintő iskolai kiránduláson részt vevő autóbuszoknak éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között pihenőt kell tartaniuk – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

http://orientpress.hu/cikk/2017-03-25_a-megkerdezettek-tobbsege-nem-buszoztatna-ejjel

A PSZ elnöke szombaton az ATV Híradójának a veronai balesetet követkő szigorításokról beszélt – 3 perc 30 mp-nél kezdődik:

http://www.atv.hu/videok/video-20170325-esti-hirado-2016-03-25

 

Nem kapnak segítséget a tanárok

Nem kapnak ingyenes kanyaró elleni védőoltást azok a pedagógusok, akik kötelező kirándulás miatt kénytelenek Romániába utazni a gyerekekkel, hiába nem feltétlen védettek a betegséggel szemben – hívta fel lapunk figyelmét egy érintett. Azok, akik 1968 előtt születtek, még nem kaptak védőoltást kanyaró ellen, így aki nem esett át a betegségen, máig megfertőződhet, de nem csak ők védtelenek. Az 1969 és 1989 között születtek is csupán egy oltásban részesültek, ami szintén nem garantál teljes védettséget. Mégis, aki a romániai utazás előtt biztonságban szeretné tudni magát és családját, annak legalább tízezer forintot kell fizetnie a vakcináért. A költségeket a munkáltatónak kellene állnia. Az iskolaigazgatóknak pedig mindenképp meg kellene kérdezniük a közegészségügyi szerveket arról, hogy milyen reális veszélyeket rejt magában egy ilyen kirándulás, és a szülőket is tájékoztatni kellene – mondta a szakértő. Szüdi János hangsúlyozta: ha bármi baj történik, az iskola nem háríthatja át a felelősséget azzal, hogy a szülők beleegyeztek az utazásba.

http://mno.hu/belfold/nem-kapnak-segitseget-a-tanarok-2391794

 

Karesz atya: Már évekkel ezelőtt is a püspökhöz fordultak, de nem történt semmi

Wildmann János katolikus teológus, az Egyházfórum című lap alapítója néhány évvel ezelőtt több egyházi szexuális visszaélést próbált feltárni, ám mint a Heteknek elmondta, mindig falakba ütközött. A lap "Karesz atya" botránya kapcsán kérdezte a teológust: a kozármislenyi plébános és gimnáziumi hittantanár azért kényszerült távozni, mert kiderült, szerelmi ügybe keveredett egy gimnazista fiúval. A Hetek interjúja.

http://www.atv.hu/belfold/20170324-edesanyja-hibait-nem-tarja-fel/hirkereso

 

Az est mottója: Fogadj el!

A makói Pápay iskolában közel 160 hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkoznak. Az intézmény mellett működő alapítvány, a Fogadj el! immáron tizenharmadik esztendeje szervez jótékonysági bált. Szombat este azzal a céllal jöttek el a vendégek a Pulitzer kollégiumba, hogy támogassák a Pápayban folyó oktatást.

http://promenad.hu/cikk/az-est-mottoja-fogadj-el-176166

 

Palkovics: jelentés készül a külföldi egyetemek magyarországi működéséről

Az Oktatási Hivatal vizsgálja a Magyarországon képzést folytató külföldi egyetemek működési feltételeit, erről hamarosan jelentés is készül – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára szombaton, egy más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva.

http://www.lokal.hu/2017-03-palkovics-jelentes-keszul-a-kulfoldi-egyetemek-magyarorszagi-mukodeserol/

 

György herceg példája mutatja, mennyibe kerül az oktatás Angliában

A Kensington Palace Twitter-üzenetben jelentette be, hogy a cambridge-i herceg és hercegnő fia szeptembertől a londoni Thomas's Battersea School-ba jár. Márpedig ott egy-egy szemeszter ára 6 ezer font, azaz több mint 2,1 millió forint.

http://hvg.hu/gazdasag/20170325_Gyorgy_herceg_peldaja_mutatja_mennyibe_kerul_az_oktatas_Angliaban?s=hk

 

Március 26.

 

A Fidesznek semmi sem szent: kirúgnák a gyerekeket az elismert iskolából, ha nem hajtanak fejet az egyháznak

Egy újabb ragyogó iskolai közösséget akarnak az egyház zsebébe dugni.

Nyilvánosan tiltakozni – egyelőre – senki sem mer, de forr az indulat és döbbenten állnak mind a szülők, mind a pedagógusok a felröppenő elképzelés előtt, hogy a Klebelsberg nevével riogató kormányzati oktatási fűnyíró a Magyarországi Orthodox Exarchátust akarja hizlalni a józsefvárosi iskolával.

http://pestibulvar.hu/2017/03/26/a-fidesznek-semmi-sem-szent-kirugnak-a-gyerekeket-az-elismert-iskolabol-ha-nem-hajtanak-fejet-az-egyhaznak/

 

A digitalizáció mindent felforgat - szemléletváltás kell az iskolában

Eltérően hat a digitalizáció a diákokra és a pedagógusokra, ami miatt a fiatalok több időt töltenek az online, az idősek pedig az offline világban. A kettőnek azonban van közös halmaza, és tudatosan a hasznunkra lehet fordítani ezeket az adottságokat – hangsúlyozta a témában tartott előadása után Tari Annamária pszichológus.

http://inforadio.hu/belfold/2017/03/26/a_digitalizacio_mindent_felforgat_-_szemleletvaltas_kell_az_iskolaban/

 

Cigánytelepen írják a tanmesét: így kellene informatikát tanítani a gyerekeknek

Mi lesz a gyerekbőlAz űrlap teteje

, ha az alapvető digitális ismeretekkel sincs tisztában? A bagi cigánytelepen bele sem akarnak gondolkodni, inkább lelkes önkéntesekkel, győztes pályázattal és némi kreativitással bemutatják: pár tablet és néhány ötlet is elég egy színes konténerben, hogy hasznosabb tudást adjanak, mint egy átlagos középiskola informatikaórái.

http://hvg.hu/tudomany/20170326_bag_ciganytelep_informatika_oktatas_tablet_bagazs#rss

 

A fasiszták a spájzban vannak, az ösztöndíjak pedig az asztalon – 12. heti hírösszefoglalónk

Az európai szélsőjobb krémje vonult fel egy Soros-ellenes konferencián; az Átlátszó Oktatás pedig elindította a HÖKmonitort, Európa egyetlen ösztöndíjadatbázisát. A gyakornoki programunkra hétfőig lehet jelentkezni. 12. heti hírösszefoglalónk.

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/03/26/a-fasisztak-a-spajzban-vannak-az-osztondijak-pedig-az-asztalon-12-heti-hirosszefoglalonk/

 

Kellenek-e egyáltalán oktatók az egyetemekre? Sőt, kellenek-e egyetemek?

 A fejlett országokban működő egyetemek óhatatlanul átalakulnak a következő másfél évtizedben – állítják egybehangzóan a szakemberek. Csak abban van vita, hogy a változás mennyire lesz gyökeres, akadnak ugyanis olyanok, akik már el is siratták a felsőoktatási intézményeket.

http://hvg.hu/tudomany/201712__a_jovo_egyeteme__robot_tanarok__elethosszig__ki_tanit_kit#rss

 

Március 27.

 

Több sportolási lehetőség a testnevelésórákon

Nemcsak a kormányzat, hanem a tanárok is szívesen látnák a küzdősportok és a lövészet oktatását a testnevelésórákon. Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a szakszervezeti kritikákra reagálva lapunknak hangsúlyozta, hogy ha valaki lelkiismereti okokból nem szeretne részt venni a sportlövészetben, annak természetesen nem kell megtennie. Joó Éva világbajnok sportlövő szerint a sportág biztosan nem hozza elő a lappangó erőszakot a gyerekekből, éppen ellenkezőleg: nagyon jó irányba tereli őket. A Pedagógusok Szakszervezete a lőfegyver használatát lelkiismereti okokra hivatkozva találja problematikusnak - magyarázta Galló Istvánné, a szervezet elnöke.

http://magyaridok.hu/belfold/tobb-sportolasi-lehetoseg-testnevelesorakon-1516336/

 

A konduktor is pedagógus

A pedagógus szó olyan valakit jelöl, aki bizonyos ismereteket ad át másoknak. Egyrészt nem mindenki pedagógus, aki gyerekekkel foglalkozik (például a gyermek-könyvtáros vagy a gyermek-orvos sem az); másrészt az is pedagógus, aki felnőtteknek ad át bizonyos ismereteket (én is tanítottam aktív koromban dolgozók gimnáziumában, de az is pedagógus, aki analfabéta felnőtteket tanít írni-olvasni). A konduktorok velük született vagy későbbi betegségük következtében mozgássérült embereket tanítanak bizonyos alapvető mozgásokra: járásra, öltözködésre, étkezésre, stb. Így tehát ők is pedagógusok, attól függetlenül, hogy tanítványaik gyerekek vagy felnőttek. Nagyon szomorúnak tartom, hogy államilag kinevezett vezető lehet Magyarországon valaki, aki ezt a fogalmat (pedagógus) nem ismeri a megfelelő mélységben.

http://nepszava.hu/cikk/1124664-a-konduktor-is-pedagogus/

 

Új lehetőséget nyithat a digitalizáció

Helyükön kell kezelni a versenyképességi rangsorokat – jelentette ki a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke. Drasztikusan át kell alakítani az oktatási és képzési rendszert, hogy igazodjon a jövő munkaerőpiaci trendjeihez – mondta lapunknak Bársony Farkas. A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnökével és a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagjával hazánk régiós pozíciójáról, a bürokráciáról és az ipar 4.0 adta lehetőségekről beszélgettünk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/83629/Uj_lehetoseget_nyithat_a_digitalizacio

 

Vallásos vallástalanok – Nem a kereszténységgel van baj, hanem az egyházakkal

A Magyar ifjúság 2016 című reprezentatív felmérés szerint egyre kevesebb fiatal vallja hívőnek magát, s ez igaz még azok egy részére is, akik egyházi iskolába járnak. A vallás­­szociológus szerint az egyházi intézményeket választó szülők sokszor nem világnézeti okok miatt, hanem a színvonal alapján döntenek. És a mai keresztény-nemzeti világban még azt is mérlegelik, hogy mi szerepeljen később a gyerek önéletrajzában. A jelenségről Kamarás Istvánnal beszélgettünk, aki katolikus tudósként újfajta, felvilágosult, a hívőkkel párbeszédet folytató egyházat szorgalmaz.

http://168ora.hu/vallasos-vallastalanok-megkuzdeni-egy-technoparti-vonzerejevel/

 

Ha van diákigazolványa, jobb, ha azonnal bemegy a mobilszolgáltatójához

Az űrlap teteje

A Telekomnál, a Telenornál és a Vodafone-nál is elérhető olyan kedvezmény, ami 0 forintért kínál valamilyen extrát a diákoknak. Diákigazolvánnyal biztos a dolog, de van, ahol még ez sem szükséges hozzá.

http://hvg.hu/tudomany/20170327_diak_kedvezmenyek_fiataloknak_25_ev_alatt_telekom_vodafone_telenor#rss

 

Március 28.

 

Imádkozz és tanulj! - Helyzetbe hozzák az egyházi iskolákat, de trükköznek, hogy ez ne legyen egyértelmű

Mára 1300 oktatási intézményt vettek át az egyházak, miközben egyre kevésbé vallásosak a fiatalok. Ha csak az önálló egyházi oktatási intézmények számát nézzük – és nem vesszük figyelembe az alájuk tartozó tagintézményeket –, a változás jóval mérsékeltebb, ám még így is jelentős: az OH adatai szerint 2010-ben 369, 2016-ban 599 oktatási intézmény működött egyházi fenntartásban. Ez egyfajta statisztikai trükként is felfogható Szüdi János szerint. A Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője rámutatott: amikor az egyház átvesz egy iskolát az államtól, azt sok esetben nem önálló intézményként működteti tovább, hanem „hozzácsapja” valamelyik iskolájához. „Így statisztikákban nem lesz annyira feltűnő a fenntartóváltás” – mondja a szakember.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/imadsagert_nem_potyog_a_vakolat_fokuszban_egyhazi_iskolak

 

A munkáltatók és munkavállalók képviselői üléseztek a Városházán

 Ülésezett kedden a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum (SZÉF) Brájer Éva alpolgármester vezetésével. A munkáltatók és munkavállalók tájékoztatást kaptak többek között a köznevelési intézmények működtetői feladatainak átadásáról, a város közösségi közlekedésének átalakításáról, a helyi buszmenetrend változásairól, valamint a 2017. évi költségvetésről és a bérek alakulásáról. Az ülésen részt vett Égi Tamás alpolgármester is. A SZÉF állandó meghívottja a Székesfehérvári Foglalkoztatási Fórumnak, ahova a küldöttek delegáltnak választották Jámbor Ferencnét.

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_187735

 

Visszatáncolt a kormány: a 9 osztályos iskola csak "egy alternatíva, egy lehetőség"

A kormány döntést nem hozott, csak „szabad utat engedett annak, hogy erről beszéljenek a köznevelési kerekasztalon és egyéb fórumokon is” - mondta a kilenc évfolyamos általános iskola ötletéről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/28/kilencosztalyos_iskola_Retvari_Bence_NNJ4TH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_28

 

Jogsértőek lehetnek a törikönyv Orbánról és Gyurcsányról szóló részei

A tanulók és a tanárok jogait is sérthetik azok a nyolcadikos történelem tankönyvben található megfogalmazások, amelyek alapján hivatalból vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos az Inforádiónak elmondta: ajánlásokat fogalmazott meg az oktatásért felelős államtitkárnak.

http://168ora.hu/jogsertoek-lehetnek-torikonyv-orbanrol-es-gyurcsanyrol-szolo-reszei/

 

Balog budapesti iskolákat adhat az egyházaknak

Dühös, aggódó szülők, még a fideszes polgármester is tiltakozott. Két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház, ám az érintett gyermekek szüleit aggasztja, hogy egyelőre nem sok konkrét információt tudni a részletekről – értesült a Magyar Nemzet.

http://mno.hu/belfold/balog-budapesti-iskolakat-adhat-az-egyhazaknak-2392125

 

Nem lesz kötelező a sportlövészet

Nemcsak a kormányzat, hanem a tanárok is szívesen látnák a küzdősportok és a lövészet oktatását a testnevelésórákon.

http://www.kemma.hu/orszag-vilag/hirek/nem-lesz-kotelezo-a-sportloveszet-716627/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_campaign=hirkereso

 

Nálunk is külön járműkategória lehetne az iskolabusz, saját, szigorú szabályokkal

Támogatja a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete az oktatásért felelős államtitkár néhány nappal korábbi felvetését, miszerint az Egyesült Államok mintájára Magyarországon is létrehozzanak egy külön járműkategóriát az iskolabuszoknak.

http://inforadio.hu/belfold/2017/03/28/nalunk_is_kulon_jarmukategoria_lehetne_az_iskolabusz_sajat_szigoru_szabalyokkal/

 

Március 29.

 

Csépe Valéria: A köznevelés tartalmi megújításának fókuszában a gyermek áll

„Meg kell tanítanunk a gyermekeinket dinamikusan, konstruktívan, kritikusan gondolkodni” A köznevelés tartalmi megújításának fókuszában a gyermek áll -  hangoztatta a területért felelős miniszteri biztos kedden Pécsett.

http://magyarhirlap.hu/cikk/83798/Csepe_Valeria_A_kozneveles_tartalmi_megujitasanak_fokuszaban_a_gyermek_all

 

Már érezhető a mindennapi testnevelés pozitív hatása

Bár ebben a tanévben még javában zajlik az adatgyűjtés, ha a tavalyi és a 2014/2015-ös tanév fittségi adatait összehasonlítjuk, már megállapítható, hogy vannak olyan területek, ahol javultak a tanulók eredményei a mindennapos testnevelés bevezetésével.

http://magyaridok.hu/belfold/mar-erezheto-mindennapi-testneveles-pozitiv-hatasa-1524037/

 

Józsefvárosi iskolaügy: visszaléphet az egyház

Szerda délig eldönti a görögkatolikus Hajdúdorogi főegyházmegye, visszalép-e azon szándékától, hogy átvegye a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola fenntartását – derült ki a szülők részére összehívott tegnapi tájékoztatón. Mint ismert, a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház, ám az érintett gyermekek szüleit aggasztja, hogy egyelőre nem sok konkrét információt tudni a részletekről.

http://mno.hu/belfold/jozsefvarosi-iskolaugy-visszalephet-az-egyhaz-2392320

 

Lemond az egyház a józsefvárosi iskola fenntartásáról

Visszavonta a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola fenntartására vonatkozó szándéknyilatkozatát a görögkatolikus Hajdúdorogi főegyházmegye – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy az intézmény állami kézben marad.

http://mno.hu/belfold/lemond-az-egyhaz-a-jozsefvarosi-iskola-fenntartasarol-2392404

 

Kicsinálja a kormány Soros egyetemét

Kizárólag a CEU ellen született törvényjavaslat. Ez a törvény diszkriminatív. Szíven szúr mindent, amit évtizedeken keresztül csináltunk a CEU-n – írja az atv.hu, hogyan értékeli a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem rektora, hogy a kormány benyújtotta tegnap a felsőoktatási törvény módosítását.

http://privatbankar.hu/karrier/kicsinalja-a-kormany-soros-egyetemet-305570

 

CEU-ügy: Ezt reagálta Orbán Viktor sajtófőnöke az atv.hu kérdésére

A Soros-egyetem nem különbözik a többi felsőoktatási intézménytől abban a tekintetben, hogy egyik sem állhat a törvények felett – fogalmazott megkeresésünkre Havasi Bertalan. Időközben az oktatási államtitkár bejelentette, hogy szerda este egyeztet a CEU rektorával.

http://www.atv.hu/belfold/20170329-ceu-ugy-ezt-reagalta-orban-viktor-sajtofonoke-az-atv-hu-kerdesere/hirkereso

 

Óriási a felháborodás, tüntetés is jöhet a CEU miatt

Rendkívüli fórumot tartott az egyetemi polgárok számára a Közép-európai Egyetem (CEU) a felsőoktatási törvény tervezett módosítása miatt, mely megítélésük szerint veszélyezteti az intézmény jövőbeni működését. A fórumon az egyetemet igazgató rektor, Michael Ignatieff professzortársai közölték a hallgatósággal, hogy szerintük a törvénymódosítást az egyetemre szabta a kormány, mely súlyosan veszélyezteti az intézmény szabadságát és működésének alapjait. A rektor jelezte, hogy ki fognak állni értékeik mellett, de elsősorban a tárgyalásokra helyeznék a hangsúlyt a kormánnyal, ezért sürgős egyeztetést fog tartani a rektor szerda este Balog Zoltán miniszterrel, a javaslat beterjesztőjével.

http://mno.hu/belfold/oriasi-a-felhaborodas-tuntetes-is-johet-a-ceu-miatt-2392391

 

Egyre nagyobb a felháborodás a kormány terve miatt

Nemcsak az amerikai nagykövetség, de már az Európai Bizottság is érdeklődik a CEU-t ellehetetlenítő javaslat iránt. "Nincs más otthonunk, mint Budapest, semmi rosszat nem tettünk, folytatjuk az akadémiai munkát" - mondta a CEU rektora.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_nagyobb_a_felhaborodas_a_kormany_terve_miatt.632453.html

 

Nem vonja vissza a kormány a CEU-t ellehetetlenítő javaslatot

Ragaszkodnak ahhoz, hogy a külföldi intézmények működését nemzetközi megállapodásba foglalják. A kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután szerdán este tárgyalt egymással Palkovics László oktatási államtitkár és Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora. A törvénymódosító javaslat ellehetetlenítené a CEU működését.

http://24.hu/belfold/2017/03/29/nem-vonja-vissza-a-kormany-a-ceu-t-ellehetetlenito-javaslatot/

 

 

Március 30.

 

Visszahívták a Pető Intézetbe az elküldött konduktorokat

Kedden visszahívták dolgozni a Pető Intézetbe azokat a konduktorokat, akiket néhány hete küldtek el, mert nem voltak hajlandóak aláírni az új szerződésüket, amely megalázó feltételeket támasztott számukra, adta hírül az Index.

https://www.hrportal.hu/c/visszahivtak-a-peto-intezetbe-az-elkuldott-konduktorokat-20170329.html

 

Pető-ügy: A csatát megnyertük, a háborút még nem

Komoly ellenzéki sikernek tartja a Párbeszéd társelnöke, hogy a Pető Intézet és a minisztérium úgy döntött, hogy a korábbi besorolásukban visszaveszi azokat a konduktorokat az intézménybe, akik február végén nem fogadták el a számukra kedvezőtlen szerződésmódosítást. A kirúgott konduktorok egyike híradónknak azt mondta, hogy csatát nyertek, de háborút még nem. Az oktatási államtitkár azt mondta, hogy változtatásokra van szükség a területen, ezért tárgyalások folynak a Semmelweis Egyetem és a Pető Intézet között egy majdani együttműködés érdekében. Részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20170330-peto-ugy-a-csatat-megnyertuk-a-haborut-meg-nem/hirkereso

 

Zuglói iskolákért is bejelentkeztek az egyházak

Nemcsak a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola fenntartásának szándékáról mondott le a Hajdúdorogi főegyházmegye, hanem egy zuglói iskoláéról is – értesült a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, a görögkatolikus egyház arról tájékoztatta lapunkat korábban, hogy bővíteni kívánja köznevelési intézményhálózatát. Ám a fenntartás átvételének ötlete igen heves szülői ellenállásba ütközött a Deák Diák esetében, emiatt az egyház szerdán elállt eredeti szándékától.

http://mno.hu/belfold/zugloi-iskolakert-is-bejelentkeztek-az-egyhazak-2392566

 

Veronai busztragédia: Botrányosnak tartja a magyar kártérítési gyakorlatot a szakember

Megalázónak tartják a kártérítési ajánlatot a veronai buszbalesetben elhunytak hozzátartozói. Az olasz jog szerint magasabb sérelmi díj járna. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége Rónai Péter, Amerikában praktizáló ügyvéd volt, aki a magyar joggyakorlatról fejtette ki a véleményét.

http://www.atv.hu/belfold/20170329-ronai-peter/hirkereso

 

Több mint 600 millió forintos tanműhely-támogatást kap a Mercedes

A nemzetgazdasági miniszter egyedi döntése alapján 622 millió forint tanműhelyre fordítható költségvetési támogatást kap a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

http://magyarhirlap.hu/cikk/84049/Tobb_mint_600_millio_forintos_tanmuhelytamogatast_kap_a_Mercedes

 

Harmadára csökkent a fiatal munkanélküliek aránya

Elértünk ahhoz az állomáshoz, amikor a közfoglalkoztatás – betöltve eredeti szerepét – elkezdi kibocsátani azokat az embereket, akik az elsődleges munkaerőpiacon el tudnak helyezkedni – jelentette ki Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

http://www.hirado.hu/2017/03/30/harmadara-csokkent-a-fiatal-munkanelkuliek-aranya/?source=hirkereso

 

Az Emmi elé ültek a Tanítanék tüntető aktivistái

A Tanítanék Mozgalom mintegy tíz tagja leült a Szalay utcában az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, hogy így tiltakozzon a kormány oktatási döntései, különösképp a szakképzést és az érettségit érintő döntések ellen. Az aktivisták kiállnak a CEU mellett A tüntetők bár a bejárat elé ültek le, a ki-be járó dolgozókat átengedik.

http://hvg.hu/itthon/20170330_Az_Emmi_ele_ultek_a_Tanitanek_tunteto_aktivistai?s=hk

 

Megalakult az Országos Diáktanács

Megalakult az Országos Diáktanács csütörtökön Budapesten, az első ülésen elfogadták a szervezet működési kereteit - jelentették be a résztvevők az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megalakult-az-orszagos-diaktanacs

 

Fülöp Attila: Erősödnek a nemzetiségi oktatási intézmények

A helyettes államtitkár két iskola kiemelt támogatását jelentette be. Míg 2010-ben 12 olyan köznevelési intézmény volt Magyarországon, amit nemzetiségi önkormányzat tartott fenn, mára ez a szám 75-re nőtt, a 13 nemzetiség támogatása pedig két és félszeresére emelkedett az elmúlt hét évben - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár  csütörtökön a Nógrád megyei Nézsán.

http://magyarhirlap.hu/cikk/84037/Fulop_Attila_Erosodnek_a_nemzetisegi_oktatasi_intezmenyek

 

Több mint százezren tanulnának tovább

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak - közölte az oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

http://debrecen.offmedia.hu/belfold/tobb-mint-szazezren-tanulnanak-tovabb?ref=hirkereso

 

Vonzóbb lett a pedagóguspálya

Népszerűsítené a kormány a műszaki képzéseket. A felvételizők nagy része alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. A következő tanévben már huszonnégy felsőoktatási intézmény indít duális képzést. A pontos adatok: 105 868-an adták be jelentkezésüket. A legtöbben első helyen a gazdaságtudományok, a pedagógusképzés és a műszaki képzési terület valamely szakát jelölték meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/84099/Vonzobb_lett_a_pedagoguspalya

 

Ismét tehetséggondozó pedagógusokat és szervezeteket díjaznak

Már várja a jelöléseket a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díjra az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tehetséggondozó pedagógusokra és szervezetekre az Új Nemzedék Központ (ÚNK) honlapján lehet ajánlást leadni.

http://www.ma.hu/belfold/298723/Ismet_tehetseggondozo_pedagogusokat_es_szervezeteket_dijaznak?place=srss

 

Eldőlt: Megvan az ország kedvenc általános iskolai osztálya!

Eljött a pillanat, hogy kihirdessük az NLCafé több mint egy hónappal ezelőtt indult akciójának eredményét. A győztesek utcahosszal nyerték meg a szavazást. Összesen 26 650 szavazat érkezett. A győztes osztály végül 10 943 szavazatot söpört be, ami több mint 41 százalékot jelent. Vagyis elmondhatjuk, hogy óriási fölénnyel nyerte meg a versenyt az ország egyik legkisebb osztálya, a Pető Intézet ötfős 3. a.-ja! A nyereményük 250 ezer forint értékű osztálykirándulás-támogatás.

http://www.nlcafe.hu/becsengettek_cikkek/20170330/az-orszag-kedvenc-altalanos-iskolai-osztalya-nyertes/

 

A CEU folytatná a párbeszédet a kormánnyal

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni – közölte az intézmény elnök-rektora csütörtökön.

http://propeller.hu/itthon/3274906-ceu-folytatna-parbeszedet-kormannyal?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Közleményben állnak ki a szakkollégiumok a CEU mellett

Magyarország számos szakkollégiuma és azok közösségei közösen jegyzett közleményben állnak ki a Közép-Európai Egyetem mellett az elmúlt napok eseményeinek hatására. A közleményt az Átlátszó Oktatás is változatlanul közzé teszi.

https://oktatas.atlatszo.hu/2017/03/30/kozlemenyben-allnak-ki-a-szakkollegiumok-a-ceu-mellett/

 

Csalás miatt nyomoznak a tavalyi érettségi feladatokat őrző céggel szemben

Az Oktatási Hivatal a minap tette közzé a tavaly kötött szerződéseinek listáját, amelyből kiderült, hogy a szervezet csaknem 8,5 millió forintért egy olyan társasággal őriztette a 2016-os érettségi feladatlapokat és azok javítási útmutatóit, amely ellen immár két éve nyomoznak a hatóságok. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi Zrt.-vel szemben költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ügyészség felügyelete mellett. Az eljárás határidejét legutóbb június 8-ig hosszabbította meg a NAV.

http://mno.hu/belfold/csalas-miatt-nyomoznak-2392502

 

Erre figyeljen a családjában: a függőség jeleit mutatja minden ötödik magyar játékos

A videojátékok kedvelőinek ötödénél jelentkeznek valamilyen mértékben a problémás játékhasználat jelei – mutatta ki egy ELTE-n készült kutatás, amelyben 3400 fiatal vett részt.

http://hvg.hu/tudomany/20170330_jatekfuggoseg_magyar_kutatas#rss

 

Március 31.

 

Itt van Nyíregyháza első Oscar-díjasa

Pedagógus-Oscar-díjat nyert egy nyíregyházi tanár. Roma Ádám a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének tanára. Az elismerést Budapesten, a neteducatio.hu Modern pedagógus című konferenciáján vehette át. A díjra egy kolléganője javasolta.

http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2017/03/itt-van-nyiregyhaza-elso-oscar-dijasa

 

A CEU bemenekülhet a Közép-európai Egyetem mögé, de azzal bukik mindent

A Soros György alapította egyetemet akár ellehetetlenítő törvényt kijátszhatnák ugyan, de ennek nem lenne értelme: azzal épp a CEU lényege veszne el. Mivel a kormány arra hivatkozik, hogy az egész csak a rutinszerű ötéves ellenőrzés következménye, kerestük, mi volt az előző vizsgálaton. Kiderült, ez volt az első ilyen.

http://hvg.hu/itthon/20170331_ceu_kozepeuropai_egyetem_torvenytervezet_palkovics_laszlo_enyedi_zsolt_michael_ignatieff_oktatasi_hivatal_emmi?s=hk

 

Megszólalt Orbán: a CEU-n csalnak

A csalás, az csalás bárki is követi el – mondta a Közép-Európai Egyetem (CEU) körül kirobbantott kormányzati támadás kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki állami rádiós interjújában. Orbán szerint a magyar egyetemekkel szemben nem fair, hogy a CEU amerikai és magyar diplomát is ad ki egyszerre, míg a magyar egyetemek csak magyar diplomát. A műsorvezető felhívta a miniszterelnök figyelmét  arra, hogy ez nem két diplomát jelent, hanem olyan okiratot amelyet az USA-ban is elfogadnak honosítás nélkül, ám ezzel a kijelentéssel a miniszterelnök vitába szállt, mondván, a CEU igenis két különböző diplomát ad.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszolalt_orban_a_ceu-n_csalnak.632570.html

 

Szabálytalanul működő egyetemek

Palkovics László: Jelenleg ezeknek az intézményeknek a tevékenységét a származási országok hatóságai nem követik figyelemmel. A hazánkban engedéllyel működő huszonnyolc külföldi felsőoktatási intézmény közül huszonhétnél talált szabálytalanságokat az Oktatási Hivatal, ám csupán a „Soros-egyetem” tiltakozik a tervezett szigorítások ellen. Palkovics László államtitkár szerint ebben az esetben sem lesz „oktatói és hallgatói érdeksérelem”.

http://magyarhirlap.hu/cikk/84100/Szabalytalanul_mukodo_egyetemek

 

Jogosultsági szempontból a félállás hogyan számít bele a nyugdíjba?

Ez év decemberében töltöm a 60. évemet. Pedagógusként dolgozom, s tudom, hogy lehetőségem van 5 évvel az öregségi nyugdíj előtt részmunkaidőben dolgoznom. Azt olvastam, ha pl. félállást vállalok, a bér csak 25%-al csökken. A a kérdésem az lenne, ha félállásban dolgozom 2018 januárjától, jogosultsági idő szempontjából teljes évnek számítanak-e ezek az évek?

https://www.hrportal.hu/hr/jogosultsagi-szempontbol-a-felallas-hogyan-szamit-bele-a-nyugdijba-20170330.html

 

BKV sztrájk: már ma bejelenthetik

Szükség esetén segítené a távozó buszsofőrök ausztriai munkavállalást a közlekedési szakszervezet. A szakszervezeti elnök szerint várhatóan már ma bejelenti valamelyik szakszervezet a sztrájkot.

http://www.atv.hu/belfold/20170331-mar-ma-bejelenthetik-a-bkv-dolgozoi-a-sztrajkot/hirkereso

Megosztás: