Lapszemle március 3.

március 03, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 4.5 (2 szavazat)

„Másért járunk iskolába 2017-ben, mint 1877-ben”; Középiskolai felvételik: tíz év leggyengébb matekeredménye született; Trükkösen szerezték meg a tanár jelszavát, átírták az elektronikus naplót; Elkészült a tankerületi központok SZMSZ-e; Olvasson bele!

                                                                                                               

Felkészítés a szakképzési centrumok érdekegyeztetőinek; Mi lesz a Pető intézet konduktorainak bérével? Minderről olvashatnak heti lapszemlénkben.

 

Február 25.

 

Megjelent a budapesti általános iskolák rangsora

A méltán népszerű 100 Legjobb iskola – 2015 lista után a Legjobbiskola.hu ezúttal a budapesti szülőknek kíván támpontot adni a tanintézmények oktatási színvonaláról.

http://csalad.hu/2017/02/25/megjelent-a-budapesti-altalanos-iskolak-rangsora/?f=hk

 

Kis létszámú munkahely – így is kell munkavédelmi oktatás

Kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó kft.-nek, ahol az alkalmazotti létszám 5 fő, vajon kell-e munkavédelmi oktatást tartania, azt dokumentálnia? Vagy ez a törvény csak a veszélyes munkahelyekre vonatkozik? Hol van meghatározva, mi számít veszélyesnek? – tette fel kérdésként az Adózóna egyik olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

http://adozona.hu/munkajog/Ot_fos_munkahely__kelle_munkavedelmi_oktata_OOSJ8E#rss

 

Február 26.

 

Rétvári: Egyre népszerűbb az e-napló rendszer

Rétvári Bence Emmi-államtitkár szerint egyre népszerűbb e-napló rendszer az iskolákban, a 2016/2017-es tanévben már 1099 intézmény állt az elektronikus rendszerre, 35 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

http://propeller.hu/itthon/3268920-retvari-egyre-nepszerubb-naplo-rendszer?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Az agrár-iskolahálózat fejlesztése elkezdődött!

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy a fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények állapota megfeleljen a 21. század követelményeinek.  Az iskolahálózat fejlesztésének keretében, a pályázati lehetőségeknek köszönhetően tanítási épületek, kollégiumok, tangazdaságok, tanműhelyek megújítása folyik országszerte - tájékoztatta a tárca az MTI-t

https://www.agroinform.hu/gazdasag/az-agrar-iskolahalozat-fejlesztese-elkezdodott-31883001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=31883

 

A katolikus iskolák javára gyűjtenek országszerte

A katolikus egyház az idei tanévben 125 199 fiatal oktatásáról gondoskodik, oktatási intézményeikben 11 894 pedagógus dolgozik – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.

http://www.hirado.hu/2017/02/26/a-katolikus-iskolak-javara-gyujtenek-orszagszerte/?source=hirkereso

 

Vagy-e olyan okos mint egy 10 éves gyerek? Mindjárt megtudod!

Az elmúlt évek nemzetközi felmérései azt mutatják, hogy a hazai oktatás színvonala egyre rosszabb, miközben a tudásunk is egyre vékonyabb. És Te mennyire vagy felkészült? Fel mernéd venni a versenyt egy 10 éves gyerek tudásával?

Tesztünk segítségével leellenőrizheted, hogy okosabb vagy-e egy 10 évesnél, akinek ezekre a kérdésekre kapásból tudnia kell a válaszokat.

https://szamoldki.hu/hu/hirek/vagy-e-olyan-okos-mint-egy-10-eves-gyerek-mindjart-megtudod

 

 

Február 27.

 

Ingyenes vizsgadíjak diákoknak?

Ingyenessé tenné a kormány a diákok első nyelvvizsgáját és KRESZ vizsgáját már jövőre, erről a Magyar Idők értesült. A KRESZ vizsga díja négyezerhatszáz forint, a középfokú nyelvvizsgáé huszonnyolcezer. Az RTL Híradónak nyilatkozó oktató szerint a KRESZ vizsga díja töredéke a jogosítványszerzés költségének. A Pedagógusok Szakszervezeténél azt mondják, inkább arra kellene forrást biztosítani, hogy az iskolákban olyan szintű lehessen a nyelvoktatás, hogy a diákokat magánórák nélkül is fel lehessen készíteni a nyelvvizsgára. A kormány az RTL Híradónak azt mondta, még egyeztetnek a kedvezményekről.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/ingyenes-vizsgadijak-diakoknak

 

Ezt gondolja az MTA a PISA-eredményekről

Hogyan lehet a nemzetközi és hazai tapasztalatokat felhasználva, korszerű és jól használható tudással, illetve műveltséggel felvértezni a magyar gyerekeket? Egyebek mellett erre a kérdésre keresték oktatáskutatók és pedagógusok a választ a legutóbbi PISA-eredményekről rendezett tanácskozáson. Az MTA Székházában tartott konferencián készült videó megtekinthető az mta.hu-n.

http://orientpress.hu/cikk/2017-02-27_ezt-gondolja-az-mta-a-pisa-eredmenyekrol

 

Az ombudsmani javaslat ellenére is kötelező lesz a nyelvvizsga a felvételihez

A kormány egy kormányrendelettel módosított a felsőoktatásba való felvételi követelményrendszerén: 2020-tól a felsőoktatásba immáron csak az vehető fel, aki legalább középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával rendelkezik. Történik mindez annak ellenére, hogy nemcsak a diákok és a nyelvtanárok nem értenek egyet a döntéssel, hanem még az alapvető jogok biztosa sem: az ombudsman nemrégiben kiadott jelentésében rámutatott, hogy egy idegen nyelv elsajátításához szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányoznak a jelenlegi iskolarendszerből. A kormány azonban döntött: az ombudsmani javaslat ellenére sem halasztják el a nyelvvizsga kötelezővé tételét.

http://tenytar.blog.hu/2017/02/28/az_ombudsmani_javaslat_ellenere_is_kotelezo_lesz_a_nyelvvizsga_a_felvetelihez

 

Több középiskolai hely van, mint jelentkező

Több középiskolai hely van – különösen a négyosztályos iskolákban -, mint ahány jelentkező – emelte ki az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.

http://magyaridok.hu/belfold/tobb-kozepiskolai-hely-van-mint-jelentkezo-1445242/

 

Felőröl bennünket a rendszer

Előrelépés a szakmai párbeszéd beindításában, de a széleskörű társadalmi egyeztetést nem helyettesíti - így értékelték többen is azt, hogy a Karátson Gábor Kör konferenciáján a kormány és a civilek képviselői vitáztak az oktatás helyzetéről. Bár Magyarországon már az is eredménynek számít, hogy a kormány illetékesei hajlandóak egy asztalhoz ülni kritikus civilekkel, a rendezvény szervezői máris továbblépnének, s kidolgoznák az oktatásügyi közmegegyezés pontjait.

http://nepszava.hu/cikk/1121957-felorol-bennunket-a-rendszer/

 

A győztes diákok szerint ez a magyar oktatás sikerének receptje

Az analitikus gondolkodásban jók a magyar diákok, ezt kellene erősíteni a problémamegoldó és a prezentációs készségek fejlesztésével - mondta az InfoRádiónak Erőss Domonkos, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, aki három csapattársával nemrég megnyerte egy floridai egyetem nívós nemzetközi esettanulmányi versenyét.

http://inforadio.hu/belfold/2017/02/27/a_gyoztes_diakok_elmondtak_a_magyar_oktatas_sikerenek_receptjet/

 

Gyámság alá kerül a budapesti kamara

Egy héten belül döntő változás lesz a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) életében - tudta meg a Napi.hu Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökétől. Átmenetileg kamarai biztos vagy felügyelő irányítja majd a budapesti szervezetet, hogy aztán új vezetéssel és megváltoztatott működéssel lehessenek úrrá a jelenlegi kaotikus helyzeten.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/gyamsag_ala_kerul_a_budapesti_kamara.630487.html

 

Jó hír a diákoknak: jön az ingyenes nyelvvizsga

A tervek szerint az állam magára fogja vállalni az első középfokú nyelvvizsga költségét.

Ha minden jól megy, akkor már jövőre ingyenes lehet az első középfokú nyelvvizsga. A tervek szerint a diákok számára a KRESZ-vizsgát is az állam fogja állni.

http://888.hu/article-jo-hir-a-diakoknak-jon-az-ingyenes-nyelvvizsga?source=hirkereso

 

Az ellenzék az egészségügyre költené olimpiára szánt pénzeket

Az egészségügy kapná a legtöbb pénzt az olimpiára szánt forrásokból - legalábbis akkor, ha az ellenzéki pártokon múlna. A Jobbik szerint a kórházaknak több mint 50 milliárd forintra lenne szükségük, eszközvásárlásra. De oktatásra és agglomerációs közlekedésre is költenének a pártok. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint: még nem döntöttek a forrásokról. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20170226-az-egeszsegugy-kapna-a-legtobb-penzt-az-olimpiara-szant-forrasokbol/hirkereso

 

"Én vagyok a migráns": kínos videó egy iskolai farsangról

 Felvet néhány kérdést az a videó, ami egy erdélyi iskola farsangi buliján készült.

Elképesztően gáz videó került ki a netre, amit az indexes Földes András szerint egy erdélyi iskolában rögzítettek. A gyerekek farsangján migránsnak és rendőrnek öltözött gyerekek szavalnak arról, hogy a migránsok a tévében a sztárok, a rendőr pedig pofonok kíséretében viszi a menekült nőt a börtönbe, aki inkább egy köteg euróval megkeni a közeget. Mindezt harsány röhejek kísérik a közönség - amit valószínűleg a szülők alkotnak - részéről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/2/27/En_vagyok_a_migrans_kinos_video_egy_iskolai_QDWP0O#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_2_27

 

Oscar-díj - "Páratlan teljesítmény a Mindenkié"

Mindössze egy évnek kellett eltelnie, hogy újabb Oscar-díjas magyar filmet ünnepelhessen az ország. Óriási siker, amit a Mindenki rendezője, Deák Kristóf és a producer Udvardy Anna, valamint a film elkészítésében résztvevő valamennyi stábtag magáénak tudhat - nyilatkozta Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke hétfőn. A sikerhez Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója is gratulált.

http://nepszava.hu/cikk/1121988-oscar-dij---paratlan-teljesitmeny-a-mindenkie/

 

Hatalmas bulit csapott a Mindenki kórusa

Az Osca-díjas Mindenkiben szereplő kórus tagjai iskolájukban, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában izgulták végig a díjátadót.

http://168ora.hu/hatalmas-bulit-csapott-mindenki-korusa/

 

Ezekben a munkakörökben unatkoznak a legjobban a dolgozók

Egy friss felmérés szerint 10-ből több mint 6 portfóliómenedzser unatkozik a munkahelyén, az alapkezelői iparágban mért arány sokkal nagyobb, mint az oktatásban dolgozóknál mért 50%, a technológiai területen lévőknél mért 56% vagy a K&F területen tevékenykedőknél mért 46% .

https://szakszervezetek.hu/hirek/9202-ezekben-a-munkakorokben-unatkoznak-a-legjobban-a-dolgozok

 

Február 28.

 

Felkészítés a szakképzési centrumok érdekegyeztetőinek

A PSZ Országos Irodája azoknak a szakszervezeti tisztségviselőknek, megyei elnököknek is megtartotta a továbbképzést, akik a szakképzési centrumokban végeznek érdekegyeztető munkát.

http://www.pedagogusok.hu/blog/felk%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s-szakk%C3%A9pz%C3%A9si-centrumok-%C3%A9rdekegyeztet%C5%91inek

 

Döntések a tankerületekről

Elkészült a Klebelsberg Központ (KK) a tankerületi központok szervezeti és működési szabályzatának (SZMSZ) tervezetével – közölte lapunk érdeklődésére az intézményfenntartó. Azt írták, hogy utóbbit több körben egyeztették a tankerületekkel, valamint a reprezentatív szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ). A PSZ elnöke lapunk megkeresé­sére elmondta, volt egyeztetés a Klebelsberg Központ vezetőivel, többek között Solti Péter elnökkel is, és a szakszervezetnek voltak olyan javaslatai, amelyeket elfogadott a fenntartó. Ugyanakkor Galló Istvánné hangsúlyozta: nem az ideális szabályozás született meg. – Az intézmények PSZ által szorgalmazott önállósága továbbra sem biztosított, a központosítás megmaradt. Az iskolaigazgatók a jövőben sem rendelkezhetnek az intézményi költségvetés felett – sorolta.

http://magyaridok.hu/belfold/dontesek-a-tankeruletekrol-1446436/

 

Palkovics nem bírta az akadémikusok bírálatát

Súlyos intézményi problémákkal küzdenek a tankerületek, vezetőik gyengék és semmiféle felelősségük nincs a helyi közösségek felé. Olyan végrehajtó hatásköreik vannak, mint az '50-es években - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott fórumon, ahol akadémikusok a kormány képviselői előtt beszéltek nyíltan a közoktatás egyre súlyosbodó állapotáról.

http://nepszava.hu/cikk/1122080-palkovics-nem-birta-az-akademiai-biralatot/

 

Ezek a gyerekek nem a mi gyerekeink

Egy tervezett törvénymódosítás szerint a kísérő nélküli érkező 14-18 éves migráns gyerekek kikerülnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alól. Vagyis a jövőben nem illeti meg őket a nemzetközi egyezményekben is garantált különleges jogvédelem. A 18 gyermekvédelmi szervezetet tömörítő Gyermekjogi Civil Koalíció szerint ez nemzetközi egyezményekbe, konkrétan az ENSZ Magyarország által is aláírt gyermekek jogairól szóló egyezményébe ütközik. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.

https://wmn.hu/ugy/46373-ezek-a-gyerekek-nem-a-mi-gyerekeink--dr-gyurko-szilvia-a-migrans-gyerekeket-erinto-torvenyjavaslat-kapcsan

 

Ingyenes lesz a KRESZ és az első nyelvvizsga

Megerősítette az oktatási államtitkár a kormánypárti Magyar Idők értesülését, miszerint ingyenes lehet az első középfokú nyelvvizsga.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ingyenes-lesz-a-kresz-es-az-elso-nyelvvizsga-1387988

 

Nyelvismeret nem jár az ingyenes vizsgához

Nem elsősorban a nyelvvizsga díja az akadálya a középfokú nyelvvizsga megszerzésének a diákok számára, hanem az, hogy nem jutnak el a középszintű nyelvismeretig - mondta a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a köztévében.

http://nepszava.hu/cikk/1122119-nyelvismeret-nem-jar-az-ingyenes-vizsgahoz/

 

„A legjobbak között kell lennünk”

Sokat léptünk előre, amióta egy eladósodott országot átvettünk 2010-ben – mondta lapunknak Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Politikusként a mai napig aktív az oktatásban, és mindennap vidékről jár be a minisztériumba.

http://magyarhirlap.hu/cikk/81146/A_legjobbak_kozott_kell_lennunk

 

Március 1.

 

 

Kiröhögték az oktatáspolitika vezetőit az akadémikusok

A Stádium 28 kör közoktatási fórumán Kertesi Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetéből arról beszélt, hogy központosították az oktatást az elmúlt években, hogy vettek el minden döntést az iskoláktól. Ezeknek a változásoknak pontosan az volt az üzenete, hogy fent, a központban mindent jobban tudnak annál, mint ami helyben eszébe juthat egy tanárnak vagy egy iskolaigazgatónak.

https://szakszervezetek.hu/hirek/9228-kirohogtek-az-oktataspolitika-vezetoit-az-akademikusok

 

Hiller: Amíg ez a borzalom határozza meg a közoktatást, addig semmi esély

Ma már élesen elválik a közoktatás tudományos megítélése a kormányzat által ismételgetett sikerességtől – mondta az Egyenes beszédben Hiller István. Az Akadémián is arról folyt a vita Hiller szerint, hogy az iskola a gyerekért, vagy a hatalom igényének kiszolgálásáért van-e.

http://www.atv.hu/belfold/20170301-hiller-amig-ez-a-borzalom-hatarozza-meg-a-kozoktatast-addig-semmi-esely/hirkereso

 

Oktatás: "Évszázadokat mentünk vissza ahelyett, hogy beléptünk volna a XXI. századba"

A gondolkozásban egy fekete lyuk az etnikai homogenitás. Nem mindenkit és nem ellenőrzés nélkül kell beengedni az országba, de megoldhatatlan a munkaerő szükséglet kielégítése külső források nélkül – fogalmazott az Egyenes beszédben Vértes András.

http://www.atv.hu/belfold/20170301-oktatas-evszazadokat-mentunk-vissza-ahelyett-hogy-beleptunk-volna-a-xxi-szazadba/hirkereso

 

Ennyi pedagógus jelentkezhet a 2018-as minősítési eljárásra

Megjelent az emberi erőforrások miniszterének határozata a 2018-as pedagógusminősítési keretszámokról - most kiderül, hányan léphetnek magasabb fizetési kategóriába.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/1/pedagogus_minosites_2018_B58W9P#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_1

 

Közel sem történt akkora béremelés az oktatásban, mint azt a kormány kommunikálja

Az elmúlt években két terület lett az ellenzék és a kormány közötti szakpolitikai összecsapás fő területe: az oktatás és az egészségügy. A kormány hatalmas béremelésről beszél, míg az ellenzék azt mondja, hogy ugyanakkor komoly pénzeket vontak ki ebből a két rendszerből. A Policy Agenda ezen a héten az oktatás helyzete kapcsán azt vizsgálta meg, hogy fenti két állítás teljesülhet-e egyszerre, és mi a valódi helyzet a hatalmas béremelésekkel.

http://24.hu/belfold/2017/03/01/kozel-sem-tortent-akkora-beremeles-az-oktatasban-mint-azt-a-kormany-kommunikalja/

 

A jelenleginél is gyorsabb gazdasági növekedés a cél

A következő években, különösen a 2020 utáni időszakban be kell állnia a gazdaságnak az évi 3–5 százalékos bővülési ütemre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A jegybank szerint az elmúlt évekhez képest jobban kell növelnünk versenyképességünket, különben beragadunk mostani fejlettségi szintünkbe. A nemzetgazdasági miniszter szerint alapvető változásokra van szükség az oktatási rendszerben, így lehet csak megoldást találni a mostani helyzetre, amikor egyes szakmákban több ezer fős munkaerőhiány van.

http://magyaridok.hu/gazdasag/jelenleginel-gyorsabb-gazdasagi-novekedes-cel-1449829/

 

“Nem lennék most döntőbíró” – Még mindig forr a levegő a szakmai érettségi körül

Most az a legjobb megoldás, ha diákok az adott körülmények között az érettségire koncentrálnak. Erről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt portálunknak. Horváth Péter a kialakult helyzet kapcsán kifejtette, nem lenne most döntőbíró, mert mindenkinek van igazsága a történetben. Sipos Imre közneveléséért felelős államtitkár kérdésünkre, közölte, mivel a jelentkezéseken már túl vannak, a maguk részéről nem terveznek változtatást a kérdésben. Eközben Tényi István az alapvető jogok biztosához, Székely Lászlóhoz fordult, hogy alkotmányossági kontrollt kérjen a szakmai érettségi vizsgák követelményeinek kései, decemberi ismertetése miatt.

http://pestisracok.hu/nem-lennek-dontobiro-meg-mindig-forr-levego-szakmai-erettsegi-korul/

 

Nyilvánosak a középiskolai felvételi eredményei

Az Oktatási Hivatal feldolgozta az írásbeli eredményeket.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/1/Itt_vannak_a_kozepiskolai_felveteli_eredmen_VDF7E8#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_1

 

A hatodikosok szenvedtek a matekvizsgán

Bár a tavalyi, alacsony pontszámokkal megírt középiskolai felvételikhez képest idén összességében javulás tapasztalható, a hatosztályos gimnáziumok központi matematikavizsgája nehéz helyzetbe hozta a kisdiákokat. Akik ugyanis a felvételi hivatalos napján vettek részt, az elmúlt tíz év leggyengébb eredményét produkálták, míg a pótnapon írásbelizők sokkal jobban teljesítettek – tudta meg a Magyar Nemzet.

http://mno.hu/belfold/a-hatodikosok-szenvedtek-a-matekvizsgan-1388184

 

Megvannak a kompetenciamérés eredményei: még mindig a matek a mumus

Nyilvánossá tette az Oktatási Hivatal a tavaly májusban végzett kompetenciamérés eredményeit. A szövegértési- és matematikai tesztet a 6., 8. és 10. évfolyamokkal végezték.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/1/Nyilvanosak_a_kompetenciameres_eredmenyei_8IV84V#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_1

 

Indul a konzultáció az iskolai kirándulások szervezéséről

Várhatóan két héten belül elindul a kormány által a veronai buszbalesettel összefüggésben kezdeményezett konzultáció, már készülnek az osztálykirándulások szervezésére vonatkozó kérdések – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

http://magyaridok.hu/belfold/indul-konzultacio-az-iskolai-kirandulasok-szervezeserol-1449475/

 

38 év után küldtek el egy tanárnőt, mert az igazgató állította, megütött egy gyereket

Rendőrök vitték el három éve Borisné László Erzsébet csongrádi tanárnőt, végül a bíróság kimondta: ártatlan, nem bántotta a nyolcadikos fiút. A pedagógus munkaügyi pert nyert az iskolával szemben, írja a delmagyar.hu.

http://24.hu/belfold/2017/03/01/38-ev-utan-kuldtek-el-egy-tanarnot-mert-az-igazgato-allitott-megutott-egy-gyereket/

 

Viszony a baranyai gyermekotthonban – plüssmaciból kerültek elő az intim képek

Viszonyt kezdett a baranyai otthon lakójával egy gyermekfelügyelő egy baranyai otthonban a vád szerint. Az ügy tárgyalását szerdán kezdte meg a Szigetvári Járásbíróság, egyebek mellett kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt.

http://24.hu/belfold/2017/03/01/viszony-a-baranyai-gyermekotthonban-plussmacibol-kerultek-elo-az-intim-kepek/

 

Trükkösen szerezték meg a tanár jelszavát, átírták az elektronikus naplót

A modern, elektronikus naplókat is meg lehet hamisítani. A Tolna megyei diákok például a tanár nevével és jelszavával léptek be a rendszerbe.

http://faktor.hu/faktor-tolna-megye-szakkepzo-elektronikus-naplo?source=hirkereso


Ennél jobb (és cukibb) csütörtöki program nem lesz Budapesten

Együtt énekelhettek az Oscar-díjas mindenki szereplőivel, a Bakáts téri általános iskola kórusával. Nem akárhol: egy moziban.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/1/enekeljetek_egyutt_a_Bakats_teriekkel_Minde_6XQ88K#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_1

 

Igazi csodagyerek volt az Oscar-díjas Deák Kristóf

Számtalan érdekesség derült ki az Oscar-díjas Deák Kristófról. A pedagógus családba született rendező igazi csodagyerek volt, aki már négyévesen olvasott.

http://www.nlcafe.hu/sztarok/20170301/deak-kristof-oscar-dij-csodagyerek/

 

Március 2.

 

Elkészült a tankerületi központok SZMSZ-e

Elkészült a Klebelsberg Központ a tankerületi központok szervezeti és működési szabályzatának tervezetével – tudta meg a Magyar Nemzet. Az intézményfenntartó közölte, hogy utóbbit több körben egyeztették a tankerületekkel, valamint a reprezentatív szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével. A központok február 21-ig megküldték jóváhagyásra a központ részére saját szervezeti és működési szabályzatukat. Valamennyi tankerületi centrum SZMSZ-ét jóváhagyja a központ. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ugyanakkor nem az ideális szabályozás született meg. Galló Istvánné elmondta: az intézmények önállósága továbbra sem biztosított, a központosítás megmaradt, és az iskolaigazgatók a jövőben sem rendelkezhetnek az intézményi költségvetés felett.

http://www.somogytv.hu/cikkek/119025

 

 

Középiskolai felvételik: tíz év leggyengébb matekeredménye született

Kikerültek az Oktatási Hivatal (OH) honlapjára az idei középiskolai írásbelik eredményei. A hat évfolyamos matematikaeredmények elég problémásnak tűnnek.

http://hvg.hu/itthon/20170302_Kozepiskolai_felvetelik_tiz_eve_a_leggyengebb_matek_eredmeny_szuletett?s=hk

 

Ezekre a tanárokra fontos vizsga vár 2018-ban: sok pénz múlik az eredményen

Március végéig jelentkezhetnek a 2018-as minősítési eljárásra a pedagógusok. A "gyakornok" fokozatba sorolt pályakezdők egy részének nincs választási lehetősége: vizsgázni kell.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/2/pedagogus_minosites_kotelezo_gyakornokok_05RI4L#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_2

 

Komoly változásokról dönthet a kormány - íme, a tervek!

A gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatási rendszert, így újabb reformok előtt áll a szakképzés - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/komoly_valtozasokrol_donthet_a_kormany_ime_a_tervek.630737.html

 

Itthon is boldogulhatnak a fiatalok

Új nemzedék. Cseresnyés Péter: Már nem azt a világot éljük, hogy az első munkahelyünk, első szakmánk az utolsót is jelenti. A nagykanizsai tanári katedráról érdekes váltásokkal jutott el az államtitkári székbe a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és -képzésért felelős szakpolitikusa. Cseresnyés Péternek ünnep egy jó baráti beszélgetés, és rendkívül fontosak az emberi kapcsolatok. Ha viszont a gyermeke külföldre menne tapasztalatszerzés okán dolgozni, nem akadályozná meg. „Több száz évvel ezelőtt is kimentek a legények szerencsét próbálni és képezni magukat, ha pedig visszatértek, még jobban teljesítettek. A gond az volt, ha soha nem jöttek haza” – mondta lapunknak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/81376/Itthon_is_boldogulhatnak_a_fiatalok

 

„Másért járunk iskolába 2017-ben, mint 1877-ben”

Észre kéne venni, hogy másért járunk iskolába 2017-ben, mint amiért 1877-ben – többek közt erről beszélt lapunknak Gloviczki Zoltán. Arról is kérdeztük, miért mondott le önként köznevelésért felelős helyettes államtitkári posztjáról 2012 végén, és most mégis miért vállalta el, hogy március 1-től az Oktatási Hivatal elnöke legyen. A szakember a Pázmány Péter Katolikus Egyetem intézet- és tanszékvezetőjeként adott interjút lapunknak február utolsó napján

http://mno.hu/belfold/masert-jarunk-iskolaba-2017-ben-mint-1877-ben-1388434

 

Kormánybiztos: jók lehetünk a vezető nélküli járműfejlesztésben

Magyarországnak jók az adottságai ahhoz, hogy a vezető nélküli járműfejlesztés egyik európai központja legyen - mondta Palkovics László a vezeték nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztos szerdán egy budapesti háttérbeszélgetésen.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Kormanybiztos__jok_lehetunk_a_vezeto_nelkuli_jarmufejlesztesben.html

 

Új szakmák a képzési palettán

Szakmai konferenciát szerveztek a közelmúltban a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (BSZC) a járműipari fémalkatrész-gyártó szakmák oktatásának beindításával kapcsolatban. Ezen a tanácskozáson többek között részt vettek a térség magasnyomású öntészettel foglalkozó vállalkozásainak vezető képviselői, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a BSZC és Békéscsaba Megyei Jogú Város oktatással és képzéssel foglalkozó vezetői.

http://www.lokal.hu/2017-03-uj-szakmak-a-kepzesi-palettan/

 

Nincs adósságuk a tankerületi központoknak

Folyamatos a tankerületek gazdálkodásával kapcsolatos adatok feltöltése a Magyar Államkincstár honlapjára, azokról január 1-jétől minden tankerület saját hatáskörben gondoskodik – közölte lapunk megkeresésére a Klebelsberg Központ (KK). A Magyar Nemzet ugyanis a napokban megírta: az 58 tankerületi központ helyett mindössze 33-at látni a kincstár listáján, holott az összesnek szerepelnie kellene a felsorolásban. A lap kitért arra is, hogy a januári adatok alapján a KK-nak és a tankerületi központoknak összesen 446 millió forint adósságuk volt.

http://magyaridok.hu/belfold/nincs-adossaguk-tankeruleti-kozpontoknak-1450195/

 

Középiskolások nyílt levélben mentek neki a kormánynak az oktatás tarthatatlan helyzete miatt

Tanáraik és osztálytársaik egy része is próbálta lebeszélni őket, mégis nyílt levélben ment neki a kormánynak tíz végzős szakgimnazista.

http://pestibulvar.hu/2017/03/02/kozepiskolasok-nyilt-levelben-mentek-neki-a-kormanynak-az-oktatas-tarthatatlan-helyzete-miatt/

 

Egyre több az erdélyi résztvevő a középiskolás programban

Duplájára nőtt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjában részt vevő erdélyi magyar diákok száma a januári felvételi időszakot követően, így már 16 város 310 tanulója vesz részt az iskola mellett végezhető képzéseken Erdélyben - közölte a kollégium.

http://www.hirado.hu/2017/03/02/egyre-tobb-az-erdelyi-resztvevo-a-kozepiskolas-programban/?source=hirkereso

 

Lázárék nagy dolgokra készülnek a családtámogatásban

Már rövidtávon változhatnak a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények, vagy a népegészségügyi támogatások rendszere – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, ismertetve: a kabinet egy 2060-ig tartó demográfiai programot készít elő.

http://propeller.hu/itthon/3269897-lazarek-nagy-dolgokra-keszulnek-csaladtamogatasban?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Vadásznak a mai lányok

Túlzottan óvjuk a gyermekeinket, ezért kiszolgáltatottak lesznek az élet nehézségeivel, a veszteséggel, gyásszal szemben. Kamaszt nevelni embert próbáló feladat, s elkél a segítség a pedagógusoknak is – mondja Pólus Enikő, aki alapítványával mentálhigiénés szakemberként járja az országot.

https://www.szabadfold.hu/csalad/vadasznak_a_mai_lanyok

 

Japánban ha nem tanul a gyerek, nem érdemel semmit

Előző cikkeinkben Miyake a japán oktatási rendszert kezdte el elemezni, hogy kiderüljön, miért is érnek el a szigetországban olyan jó eredményeket a PISA-teszten.

Mikor a halálbüntetés szükségességét firtatom a japánoknál, mindig leszögezik, hogy Japán hisz az egyéni felelősségvállalás fontosságában, és az egyén tetteinek következményvállalásában. A gyerek is felelős a viselkedéséért, lustaságáért. Ha nem tanul, ha nem áldoz kemény munkát semmire, akkor nem is érdemel segítséget a társadalomtól. (Ez mondjuk a német „Von nichts kommt nichts” elvével nagyon is egybevág. A japán társadalom a poroszos mentalitás hatványozottan. Ezért a német-japán és svájci-japán vegyes házasságok, a többivel ellentétben, általában sikertörténetek.)

http://bezzeganya.reblog.hu/japanban-ha-nem-tanul-a-gyerek-nem-erdemel-semmit

 

Emlékeznek, mi került már gyerekek tankönyvébe, ami nem biztos, hogy odavaló?

Egy hete azon háborgott az internet, mit találtak egy iskolásoknak ajánlott szinonimaszótárban. Az utóbbi években nem ez volt az első botrány - összegyűjtöttük, mi mindent találni a tankönyvekben.

 

Seszták vizsgálatot rendelt el a 17 iskolás rosszulléte miattAz űrlap teteje

Az iváncsai tanuszodában történt klórgázmérgezés azonnali kivizsgálását rendelte el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

http://hvg.hu/itthon/20170302_sesztak_ivancsa?s=hk

 

Mi ez: hajléktalanszálló, elhagyott szovjet laktanya, vagy egy oktatási intézmény?

Igen, ön nyert. Az utóbbi. Bár tény, hogy nem olyan fontos, mint egy stadion fűtött gyepe, vagy egy dupla költségen épülő Puskás, a Pedagógiai Szakszolgálat Sümegi Tagintézményének állapota - még ha szerencsére nem is általános - szépen megrajzolja a hazai közintézmények egy részének állapotát.

http://alfahir.hu/2017/03/02/magyarorszag_erosodik

 

Akár tíz tankönyvből választhatnak a tanárok Romániában

A román oktatási minisztérium a tankönyvkiadásra vonatkozó előírások módosítását tervezi – mondta Dáné Károly, az Országos Tankönyvkiadó igazgatója.

http://kamaraonline.hu/cikk/dragabb-de-tobb-konyvbol-valaszthatnak-a-tanarok-romaniaban

 

Március 3.

 

Brutális lemaradásban a magyar régiók – Felzárkózás helyett még nagyobb lemaradás

 

Hétfőn publikálta az Európai Unió a régiók versenyképességi ranglistáját, és ennek alapján bátran ki lehet jelenteni, hogy a valóság nagyon távol áll attól, amit a Fidesz-propaganda kommunikál Magyarország teljesítményéről. A friss statisztika alapján egyetlen egy magyar régió versenyképessége sem éri el az uniós átlagot, még az egy főre eső GDP tekintetében erősebbnek mondható Közép-Magyarország sem. 

http://tenytar.blog.hu/2017/03/03/brutalis_lemaradasban_a_magyar_regiok_felzarkozas_helyett_meg_nagyobb_lemaradas

 

Mi lesz a Pető intézet konduktorainak bérével?

A Párbeszéd politikusa országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a Pető András Főiskola konduktorainak bérét továbbra is a pedagógus bértábla szabályozza.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/363662/Mi-lesz-a-Peto-intezet-konduktorainak-berevel?

 

Kárt okoz az Alexandra csődje

Többmilliárdos likviditási gondot okoz a magyar könyvszakmának az Alexandra-hálózat bedőlése. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése hat pontból álló javaslatot készít a válság kezelése érdekében Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az MKKE szerint a magyar könyv- szakma támogatása a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül rendkívül alacsony, évenként 700 millió forint, ezért javasolják a keretösszegek megemelését. Kérik azt is, hogy a pedagógusok ismét kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt, évi százezer forint értékű utalványt, vagy a könyvvásárlást százezer forint értékig leírhassák az adóalapjukból.

http://magyarhirlap.hu/cikk/81480/Kart_okoz_az_Alexandra_csodje

 

Megosztás: