Lapszemle március 24.

március 24, 2017, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (1 szavazat)

A héten a lövészet és a küzdősportok iskolai oktatása elleni tiltakozás uralta a sajtóhíreket. Kiderült, hogy a kormány nem döntött a 9 osztályos általánosról, ahogy az is, hogy mit nem tanítanak az iskolában, és a miniszteri biztos szerint mit fognak az új NAT szerint. Olvasson bele!

                                                                   

Március 17.

 

Már több mint háromezren a szakmai érettségi ellen

Egyre csak gyűlik az ötödik érettségi tárgy szabadon választhatósága miatti tiltakozók száma.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/3/17/Mar_tobb_mint_haromezren_a_szakmai_erettseg_49FZXP

 

Palkovics: a kormány nem döntött a 9 osztályos általános iskoláról

Úgy tűnik, két hétig élt a nagy terv. Palkovics László oktatási államtitkár egy sajtótájékoztatón kapta meg a kérdést a kilencosztályos általánosról. Az MTI erről így ír: Kérdésre a kilencosztályos általános iskolákról megjelent hírekről az oktatási államtitkár azt mondta: nincs ellentmondás. A Nemzeti alaptanterv (Nat) és a kilencedik osztály kérdése nem függ össze, a Nat bevezetését 2019-re tervezik, és a tartalmi fejlesztés el is kezdődött. A kilencedik osztály ettől független, bevezethető ezzel együtt, de ettől függetlenül is - jelezte. Kitért arra is, hogy a kilencedik osztályról a kormány első olvasatban tárgyalt, de nem döntött, ez egy megfontolandó alternatíva - közölte.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/17/Palkovics_a_kormany_nem_dontott_a_9_osztaly_7M725R#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_17

 

Több ezer magyar gyereknek segítettek tavaly, hogy ne legyenek internetes zaklatás áldozatai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője összesítette a 2016-os oktatási tevékenységét.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/mutatjuk-a-safer-internet-program-2016-os-evi-oktatasi-eredmenyeit/b8v4407?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Március 18.

 

Nyolc meg egy az nem kilenc - Kommunikációs káosz az Orbán-kormányban

Ismét kommunikációs káosz van a kormányban – most a kilencosztályos általános iskola kapcsán. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter két hete dobott egy jókora követ az oktatás nyugodtnak egyébként sem nevezhető vizébe, amikor bejelentette: kormánydöntés született a kilenc évfolyamos általános iskoláról.

https://vasarnapihirek.hu/friss/nyolc_meg_egy_az_nem_kilenc_

 

A kiscsoportos oktatásé a jövő

Az alternatív oktatási rendszerek és a tanulócsoportok már vidéken is előretörtek. Ahogy romlik a magyar oktatás minősége, nyugaton pedig egyre sikeresebbek az alternatív módszerek, itthon is elkezdték új típusú iskolákba menekíteni gyerekeiket a szülők. A 24.hu a Malom-Alom nevű pócsmegyeri tanulócsoportban járt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/18/A_kiscsoportos_oktatase_a_jovo_YQBNPD#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_18

 

 

Március 19.

 

87 millió a hátrányos helyzetű fiataloknak

A Google 87 millió forintos támogatásának köszönhetően a Skool projektet működtető Technológiai Oktatásért Alapítvány új programot indít a hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeinek támogatására.

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/87-millio-a-hatranyos-helyzetu-fiataloknak/4051/

 

Merkel: Alapvető képességgé kell tenni a programozást

A 21. századi ember boldogulása érdekében az írás, az olvasás és a számolás mellé a programozást is be kell emelni az alapvető képességek közé – mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap este a világ legnagyobb információs technológiai szakkiállítását, a hannoveri CeBIT-et megnyitó beszédében.

http://propeller.hu/nagyvilag/3272892-merkel-alapveto-kepessegge-kell-tenni-programozast?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Fantasztikus lenne, ha látna!

Komoly kihívással kell megküzdenie a fővárosi vakok iskolájának. Míg korábban a vak és a súlyosan látássérült fiatalok tanítása volt a feladata, ma egyre több olyan gyerek kerül az intézménybe, akik látássérülésük mellett értelmi és mozgássérültek is.

https://www.szabadfold.hu/csalad/fantasztikus_lenne_ha_latna

 

 

Felújítják a balatoni táborokat: egymilliárdot költ rá a kormány

A kormány az idén több mint ötmilliárd forintot fordít a gyermekek üdültetésére az Erzsébet- táborokban - hangzott el az M1-en. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Híradónak azt mondta, hogy a zánkai és a fonyódligeti táborban 21. századi körülményeket teremtenek.

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/19/Felujitjak_a_balatoni_taborokat_egymilliard_C2ITFI

 

Iskola a halálom

Az űrlap teteje

 Avagy mire (nem) tanítják a gyermekeinket. Az agyukon átáramló információmennyiségből alig  lesz használható tudás. Viszont sok mindenről nem esik szó, amiről kéne. Gondoljuk át, ha már új nemzeti alaptanterv készül.

http://hvg.hu/itthon/20170319_Iskola_a_halalom?s=hk

 

Március 20.

 

 

 

Tiltakoznak a tanárok a lövészet és a küzdősport oktatás ellen

Tiltakozik a Pedagógusok Szakszervezete az ellen, hogy a kormány a lövészet és a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja úgymond "színesíteni" a testnevelés-órák programját – mondta az érdekképviselet elnöke. Galló Istvánné szerint a kabinet nem tett le arról, hogy ráncba szedje az ifjúságot, és militarizálni akarják a gyerekeket. A Pedagógusok Szakszervezete arra bátorítja a szülőket is, hogy ők is tiltakozzanak a terv ellen.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=206784

https://szakszervezetek.hu/hirek/9477-tiltakoznak-a-tanarok-a-loveszet-es-a-kuzdosport-oktatas-ellen

 

Beindult a gladiátorképzés: küzdősportra, lövészetre, grundbirkózásra (!) is tanítanák az iskolásokat

A kormány a drámai Pisa-felmérések tanulságai helyett a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja bővíteni az eddig a tornára, atlétikára, labdajátékokra épülő testnevelés-órák programját.

http://pestibulvar.hu/2017/03/20/beindult-a-gladiatorkepzes-kuzdosportra-loveszetre-grundbirkozasra-is-tanitanak-az-iskolasokat/

 

„Ez az oktatási rendszer óriási kudarca”

Nemrégiben hatalmas sajtófigyelmet kapott a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból szerveződő Stádium 28 Kör fóruma, ahol a kör tagjai a magyar oktatás rendszerszintű problémáit elemezték. Az egyik előadó, Kertesi Gábor közgazdász, az MTA Közgazdasági Intézetének munkatársa szerint az iskolaigazgatók felelőssége lenne, hogy minden 15 éves gyermek tudjon értőn olvasni, de ehhez megfelelő autonómiát és elegendő forrást kellene adni nekik – olvasható a Magyar Nemzetben.

https://szakszervezetek.hu/hirek/9468-ez-az-oktatasi-rendszer-oriasi-kudarca

 

„A modernizáció útját járó iskolák”

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet átszervezéséről, a pedagógusképzés és -továbbképzés átalakításáról, az iskolarendszer modernizációjáról is beszélt lapunknak Sipos Imre miniszteri biztos. Kijelentette, az új Nemzeti alaptanterv koncepciójában ugyan kidolgozhatják a műveltségterületi arányokat, az oktatás gyakorlatiasabbá tételét, de egyáltalán nem mindegy, milyen modellre készül a Nat, tehát lesz-e alapozó osztály az óvoda és a jelenlegi első évfolyam között.

http://magyarhirlap.hu/cikk/83011/A_modernizacio_utjat_jaro_iskolak

 

Teljes iparágak tűnhetnek el a digitalizáció miatt

Ha a gépek és berendezések működésekor keletkezett információt kombináljuk a 3D-s nyomtatással, flexibilis robotokkal vagy önműködő járművekkel, teljes iparágak alakulnak át, vagy meg is szűnnek.

http://kamaraonline.hu/cikk/teljes-iparagak-tunhetnek-el-a-digitalizacio-miatt

 

A magyar iskolákban használhatják a Lego oktatási módszertanát

Világszerte bevált, több tantárgynál is alkalmazható oktatási módszertan érkezhet a magyar iskolákba. A kormány és a Lego Manufacturing Kft. 2016 novemberében kötött erről megállapodást - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

https://www.hrportal.hu/hr/a-magyar-iskolakban-hasznalhatjak-a-lego-oktatasi-modszertanat-20170319.html

 

Aranynak a jelen sem áll ellen

Az irodalomtörténet számtalan szempont miatt ítéli Arany Jánost az egyik legnagyobb magyar költőnek, de ezek közül a közoktatási kánonba csak kevés épülhet be, talán azért, mert a kisiskolások lexikálisan nem értik minden sorát. Szilágyi Márton és Devescovi Balázs irodalomtörténészek szerint a kétszáz éve született költő bizonyos szövegei ma fontosabbnak tűnnek, mint korábban, mert azokat a jelenlegi irodalmi folyamatok fényében jobban megérthetjük.

http://nepszava.hu/cikk/1123976-aranynak-a-jelen-sem-all-ellen/

 

A Tanítanék, a TASZ és még 99 szervezet tiltakozik a kormány "civileltakarítása" ellen

"A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani" – olvasható a civil szervezetek közös közleményében.

http://hvg.hu/itthon/20170320_tanitanek_kreatakor_tasz_helsinki_atlatszo_tiltakozas_civilek?s=hk

 

Ingyen mehetnek a Brain Bar Budapestre a tanárok és a diákok

Az ország leginspirálóbb eseményének választott Brain Bar Budapest kezdettől nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fesztiválon való részvétel a jövő generációi számára is elérhető legyen. A diákok és tanárok idén is térítésmentesen hallgathatják meg a hazánkba érkező félszáz kiemelkedő személyiséget.

http://www.origo.hu/itthon/20170320-ingyen-mehetnek-a-brain-bar-budapest-fesztivalra-a-tanarok-es-a-diakok.html

 

Március 21.

 

Tiltakoznak a pedagógusok a lövészet iskolai oktatása ellen

Bevezetné a kormány a küzdősportoktatást és a lövészetet is a testnevelésórákon. Ezzel színesítenék az eddigi repertoárt, a labdajátékok rovására. A Pedagógusok Szakszervezete a gyerekek militarizálásáról beszél.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170321/fegyver-loveszet-testneveles-pedagogus/

 

Átlagosan kilencven gyermek jut egy pedagógusra

Országszerte súlyos szakemberhiány van a pedagógiai szakszolgálatoknál, vidéken a betölthető státusok több mint harmada üresen áll – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. A Budapest minden kerületében, illetve vidéken minden járásban megtalálható pedagógiai szakszolgálatoknál többféle pedagógusi munkakörben foglalkoztatják a szakembereket. Talán mégsem olyan vonzó ez a pálya, mint ahogy a kormány állítja - mondta a lapnak Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője. Szerinte hiába vette át az állam az önkormányzatoktól a szakszolgálati feladatokat, „valahogy nem állt össze a működési rend”. Míg korábban ugyanis különálló intézményként működtek például a szakértői bizottságok, nevelési tanácsadók, beszédjavító intézetek és egyéb szakszolgálati feladatot ellátó intézmények, ezeket egy nagy megyei szervezetbe olvasztották 2013-ban.

http://mno.hu/belfold/atlagosan-kilencven-gyermek-jut-egy-pedagogusra-1391067

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/3/21/pedagogiai_szakszolgalat_munkaerohiany_BGWV50#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_3_21

 

Ha a versenyképességet szeretnénk növelni, akkor oktatásra kellene költenie az államnak, nem stadionokra!

Varga Mihály azt találta mondani a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy díjátadó ünnepségen, hogy „a következő években az egyik legfontosabb feladat az ország versenyképességének erősítése, benne az állami szolgáltatásoknak a javítása” és azt is, hogy „a magyar gazdaság számára az alacsony bérek útja nem járható út, a termelékenységet kell növelni a hatékonyság, a versenyképesség javítása érdekében”. Igaz, hogy a fél ellenzék, és a gazdasághoz kicsit is konyító szakértők (egyetemi tanártól a zugfirkászig bezárólag) már évek óta ezt mondja, de azért örülünk, hogy végre ez is megvan. Mondjuk jó lett volna az elmúlt években nem az ellenkező irányba tolni a szekeret, de jobb későn, mint soha!

http://kettosmerce.blog.hu/2017/03/21/ha_a_versenykepesseget_szeretnenk_novelni_akkor_oktatasra_kellene_koltenie_az_allamnak_nem_stadionok

 

Pukli: Alaptörvény-módosítás kell az oktatás rendbetételéhez

Az oktatás rendbetételéhez nemzeti konszenzus és Alaptörvény-módosítás szükséges; csak így érhető el, hogy Magyarország kilépjen az összeszerelő-üzemi státusából – írja blogján Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka gimnázium igazgatója, a tanártüntetések egyik arca.

http://168ora.hu/pukli-alaptorveny-modositas-kell-az-oktatas-rendbe-tetelehez/

 

“Az Országos Diákparlament nem alkalmas arra, hogy oktatáspolitikai kérdésekről beszéljünk”

Interjú Kálló Dániellel, a Független Diákparlament képviselőjével.

http://magyarnarancs.hu/belpol/az-orszagos-diakparlament-nem-alkalmas-arra-hogy-oktataspolitikai-kerdesekrol-beszeljunk-103048

 

Öngyilkosságra és öncsonkításra buzdítja a tiniket a Kék bálna nevű "játék"

Jelenleg négy önkcsonkítás ügyében nyomoz a lengyel rendőrség, ami a Kék bálna nevű, tinédzsereket öngyilkosságra buzdító internetes oldal miatt következett be.

http://propeller.hu/nagyvilag/3273246-ongyilkossagra-oncsonkitasra-buzditja-tiniket-kek-balna-nevu-jatek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Érettségibotrány: már csak hét vádlott ügyét tárgyalják

A Békés megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény volt vezetői és több pedagógusa a vádlott abban a büntetőügyben, amelyet kedden 9 órától tárgyalt a Szegedi Ítélőtábla.

http://www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/erettsegibotrany-mar-csak-het-vadlott-ugyet-targyaljak-715367/?utm_source=hirkereso&utm_medium=cikklista&utm_camp

 

Nappali tagozatos főiskola beleszámít a nyugdíjba?

Nappali tagozaton végzett főiskola 1984-1987 között beleszámít a nyugdíjba? 1983 óta dolgozom pedagógusként, a 83-84-es tanévben képesítés nélkül, utána a nappali tagozat, aztán tanítás, ma is...

https://www.hrportal.hu/hr/nappali-tagozatos-foiskola-beleszamit-a-nyugdijba-20170321.html

 

Egykori állami gondozottak tüntetnek a fóti gyermekváros bezárása ellen

Békés demonstrációra készülnek április elején a fóti gyermekváros egykori növendékei az otthon bezárása, a kis családokként működő közösségek szétrobbantása, a nevelők ellehetetlenítése ellen tiltakozva. Az intézmény sorsáról az érintettek is keveset tudnak, értesüléseik szerint a gyermekvárost már idén nyáron elkezdhetik kiüríteni.

http://nepszava.hu/cikk/1124088-egykori-allami-gondozottak-tuntetnek-a-foti-gyermekvaros-bezarasa-ellen-aprilis-elejen/

 

Itt a Föld új térképe - meg fog lepődni, de jobb, ha megszokja az újat

A bostoni állami iskolákban áttérnek az új típusú térképre, hogy megszüntessék az 500 éve érvényes torz világképet.

http://inforadio.hu/gazdasag/2017/03/21/itt_a_fold_uj_terkepe_-_meg_fog_lepodni_de_jobb_ha_megszokja_az_ujat/

 

Földig rombolták az esztergomi városi könyvtárat, most botrányos állapotok uralkodnak

 Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárat 2007-ben földig rombolták, hogy egy, a mai napig használhatatlan épület foglalja el a helyét. Akkor a város vezetése ígéretet tett, hogy két éven belül a város központjában európai színvonalú könyvtárhelyiséget kapnak. Ennek 10 éve. Az igazgatónő,  Kovátsné Várady Eszter, nyílt levelet intézett Esztergom Város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának tagjaihoz.

https://librarius.hu/2017/03/21/foldig-romboltak-az-esztergomi-varosi-konyvtarat-most-botranyos-allapotok-uralkodnak/

 

Hiánypótló tankönyv PR-eseknek

Az Akadémiai Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg a Marketing sorozat legújabb tagjaként a PR esetek haladóktól című kötet, amely igazi újdonság a felsőoktatásban. A több mint harminc esetet bemutató könyv az elmúlt 2 évtized kiemelkedő kommunikációs megoldásaiból mutat be nagyszerű programokat, amelyek mindegyikéhez stratégiai szemléletet segítő feladatokat és a gyakorlati életet bemutató interjúkat is kínál. A kötetet Horváth Magyary Nóra szerkesztette.

http://www.mmonline.hu/cikk/hianypotlo_tankonyv_preseknek

 

Március 22.

 

Új mód­szer: Nem szól a csengő az ál­ta­lá­nos is­ko­lá­ban

Más mód­sze­rek­kel ta­ní­ta­nak egy héten ke­resz­tül a Vö­rös­marty Mi­hály Ál­ta­lá­nos Is­ko­lá­ban Szé­kes­fe­hér­vá­ron: nincs csen­ge­tési rend, és tar­ta­nak me­di­tá­ció is.

https://ripost.hu/cikk-uj-modszer-nem-szol-a-csengo-az-altalanos-iskolaban/?source=hirkereso

 

Egy pedagógus ma már nem lehet offline

 

Középiskolai tanárok, általános iskolai és óvodai pedagógusok jöttek össze az első ízben megrendezett Modern Pedagógus Konferencián. Fontos kérdésekről, a jövő generáció neveléséről, a legújabb módszerekről hallhattak igazán izgalmas előadásokat, de a végén az is kiderült, hogy kik kapják az idei pedagógus Oscar-díjakat.

http://vilagszam.hu/cikkek/egy-pedagogus-ma-mar-nem-lehet-offline-atadtak-a-magyar-pedagogus-oscar-dijakat.html/12912/

 

Hadat üzen a szakemberhiánynak a Mapei Kft.

Kommunikációs kampányt indít az építőipari szakmák népszerűsítése érdekében általános iskolásoknak és szüleiknek az építőipari Mapei Kft. - mondta Markovich Béla, a társaság ügyvezetője szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

http://kamaraonline.hu/cikk/hadat-uzen-a-szakemberhianynak-a-mapei-kft

 

Színezőkönyv hatéveseknek: „Apa fütyije nagy lesz és megkeményedik”

A „Napközis házi feladat” első osztályosoknak (!) szóló kifestője a fogantatástól a születéséig mutatja be, hogy nem a gólya hozza a kisbabát.

http://hvg.hu/elet/20170322_Elsos_szinezo_konyv_Apa_futyije_nagy_lesz_es_megkemenyedik

 

Ma már óvodákban tér jó útra a sok balhét megélt két nehézfiú

Az óvodákat járja két nehézfiú. A börtönt is megjárt Vajda „Husi” Attila barátjával, a világbajnok bokszoló Bogdán „Golyó” Zsolttal adományokat gyűjt, és személyesen adja át a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

http://www.borsonline.hu/aktualis/ma-mar-ovodakban-ter-jo-utra-a-sok-balhet-megelt-ket-nehezfiu/129054

 

Új informatikai kerettantervet készített az IVSZ

Új, a digitális kompetenciák fejlesztését támogató informatikai kerettantervet készített az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), amelyet hamarosan eljuttat az illetékes hatóságoknak – jelentette be Horváth Ádám, az IVSZ leköszönő oktatási igazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen.

http://magyaridok.hu/gazdasag/uj-informatikai-kerettantervet-keszitett-az-ivsz-1510765/

 

Okostantermet adtak át Miskolcon

Az elektronikus táblával, tabletekkel, digitális tollakkal felszerelt okostantermet az Ökumenikus Segélyszervezet átmeneti otthonában élők mellett a környező iskolák diákjai is használhatják.

http://www.ma.hu/belfold/298403/Okostantermet_adtak_at_Miskolcon?place=srss

 

Figyelmeztet minket a Facebook, ha kamuhírt akarunk megosztani

"Disputed", azaz vitatott címkével figyelmezteti a felhasználókat a Facebook, ha olyan híreket akarnak megosztani, amelyek nem biztos, hogy valódiak.

http://www.blikk.hu/eletmod/tech/figyelmeztet-minket-a-facebook-ha-kamuhirt-akarunk-megosztani/bl7pj8j?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Március 23.

 

Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait

Az iskolákban könnyebben olvasható szövegekre, az életkorhoz jobban passzoló tananyagra, a gyerekek „kütyüaffinitására” építő, mobilos vagy számítógépes játékokra, témanapokra, csoportmunkára van szükség – mondta az Indexnek Csépe Valéria, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. A pszichológusprofesszor szerint ha nem lesz kilencosztályos iskola, akkor is több időt kell szánni az olvasás és szövegértés elmélyítésére. A mindennapos testnevelést megtartaná, de értelmes tartalommal töltené meg, a tanárok szabadságát a kerettantervek helyett tantervi ajánlásokkal lehetne növelni. Csépe Valéria nem politikai szervezetekkel, hanem szakemberekkel akar egyeztetni a munkáról, mert szerinte vitázni csak tények és adatok alapján lehet.

http://index.hu/belfold/2017/03/23/nemzeti_alaptanterv_csepe_valeria_nat_iskolak_tananyag_informatika_oktatas_pedagogusok/

 

"Sokszor éreztem azt, hogy nem bírom tovább, most ásom el a gyereket"

Sok nehézséget okoznak a szülőknek, pedagógusoknak az ADHD-s gyerekek. A folyton izgő-mozgó, figyelmetlen, hangoskodó gyerek azonban nem szándékosan bosszantja a környezetét, tudatos lépésekkel a tünetek enyhíthetők. Az SOS Gyermekfalvak cikke.

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170323/adhd-sos-gyermekfalvak-neveloszulok/

 

Növelik a gyámügyi dolgozók létszámát

Még az idén 10-15 százalékkal növelik a gyámügyi dolgozók létszámát, az ehhez szükséges bérkeretet pedig biztosítják a járási és kormányhivataloknak - írja a Miniszterelnökség egyik, a lap rendelkezésére bocsátott jelentése alapján számában a Magyar Nemzet.

http://www.hirado.hu/2017/03/23/novelik-a-gyamugyi-dolgozok-letszamat/?source=hirkereso

 

A finn csoda közelről

Finnországot gyakran úgy emlegetik, mint mintaországot, ahol az oktatás kitűnő, az emberek boldogok, az állam nem avatkozik be túlzottan a mindennapokba, és egyáltalán: minden szuper. De hogyan néz ki mindez közvetlen közelről, hat év ottlét után? Ezt írta meg Zsuzsi.

http://hataratkelo.blog.hu/2017/03/23/a_finn_csoda_kozelrol

 

Március 24.

 

PSZ: a szülőnek legyen beleszólása az iskolai lövészetbe!
A PSZ nem támogatja az iskolai lövészet bevezetését, azt, hogy fegyvert adjanak gyerekek kezébe - mondta Galló Istvánné elnök a Lánchíd Rádió Kalauz c. műsorában 2017. március 24-én. Szerinte a szülőnek meg kell adni a jogot, hogy eldöntse, mire oktassák gyermekét.

http://www.pedagogusok.hu/blog/psz-sz%C3%BCl%C5%91nek-legyen-belesz%C3%B3l%C3%A1sa-az-iskolai-l%C3%B6v%C3%A9szetbe

Iskolai lövészet: visszafelé is elsülhet
Veszélyes is lehet, ha a kormány megfelelő előkészítés és tapasztalt szakembergárda biztosítása nélkül "színesíti" lövészet oktatásával az iskolai tornaórákat. Márpedig nem lesz könnyű szakembert találni: a sportlövészetben régóta nagy problémát jelent, hogy nincs elég edző. A lő-órák tervének az iskolaigazgatók sem örülnek, s volt, aki azt vetette fel: miközben múzeumba is alig tudják elvinni a gyerekeket, arra majd lesz forrás, hogy lőterekre utaztassák őket?

http://nepszava.hu/cikk/1124465-iskolai-loveszet-visszafele-is-elsulhet/

 

Megosztás: